Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού

Ξεκινά σήμερα το Πατρινό Καρναβάλι (Φωτογραφία Αρχείου)

Δράσεις από τις 11.00 το πρωί ως αργά τη νύχτα

 Αρχίζει σήμερα η μεγάλη γιορτή της Πάτρας, το Πατρινό Καρναβάλι, που  αναμένεται να μεταμορφώσει το κέντρο της πόλης σε πεδίο καρναβαλικής διασκέδασης, καλλιτεχνικής δημιουργίας, σάτιρας και κεφιού.

Από τις 11.00 το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα, οι δράσεις της φετινής ημέρας έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού θα διαδέχονται η μία την άλλη. Μουσική, χορός, πρωτότυπα χάπενινγκς, δράσεις για τα παιδιά, καλλιτέχνες και θέατρα δρόμου θα ξετυλιχτούν μέσα από διάφορα δρώμενα. Οι περισσότερες καρναβαλικές δράσεις θα γίνουν στην πλατεία Γεωργίου και στους πεζόδρομους Παντανάσσης και Γεροκωστοπούλου.

Αίγυπτος: Βρέθηκε νέα κοιλάδα των βασιλέων

Αμερικανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοιμητήριο με τους τάφους 16 φαραώ

Ενα άγνωστο μέχρι σήμερα, αλλά πιθανώς πολύ σημαντικό, αρχαίο αιγυπτιακό βασίλειο ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους που εργάζονται στην κοιλάδα του Νείλου.

Ανασκαφές στην Αβυδο, 110 χλμ. βορειοδυτικά της διάσημης Κοιλάδας των Βασιλέων, έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη ενός ολόκληρου βασιλικού νεκροταφείου, που πιστεύεται ότι είναι η τελευταία κατοικία για 16 μυστηριώδεις Φαραώ - μια ολόκληρη δυναστεία η ύπαρξη της οποίας ήταν μέχρι τώρα σχεδόν άγνωστη στον κόσμο της αιγυπτιολογίας.

Περιέργως, πριν από έναν αιώνα, το 1901-1902, μια βρετανική ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον διάσημο αιγυπτιολόγο Φλίντερς Πέτρι, μπήκαν σε τέσσερις από τους τάφους - αλλά δεν είχαν ιδέα σε ποιούς ανήκαν.

Η κυβέρνηση μεταξύ εκλογικών σεναρίων και νέου μνημονίου

REUTERS/YANNIS BEHRAKIS
Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση ανεβάζουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης την ώρα που αξιωματούχοι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αμφισβητούν ευθέως την αποτελεσματικότητα του προγράμματος προσαρμογής

Το μήνυμα του Βερολίνου κι η αντίδραση της κυβέρνησης – Το εσωτερικό μέτωπο και η πολιτική αντιπαράθεση με αιχμή την ημερομηνία των εκλογών

 Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση ανεβάζουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης την ώρα που αξιωματούχοι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αμφισβητούν ευθέως την αποτελεσματικότητα του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και το Βερολίνο διαμηνύει στο Μαξίμου ότι ο σχεδιασμός του για έξοδο από το μνημόνιο εντός του 2014 είναι ανέφικτος.

Στα ερτζιανά το ρεπερτόριο της Σελήνης

Όλοι μπορούν πλέον να εντρυφήσουν στο ρεπερτόριο του φεγγαριού: Το τελευταίο εργαλείο για την παρακολούθηση του διαστημικού καιρού είναι ένας διαδικτυακός ραδιοσταθμός ο οποίος μετατρέπει σε μουσική τις μετρήσεις της ακτινοβολίας στη Σελήνη.

Ο επιστημονικός ραδιοσταθμός λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και λαμβάνει μετρήσεις της ακτινοβολίας που δέχεται ο Σεληνιακός Αναγνωριστικός Δορυφόρος (LRO) της ΝASA. Τα επίπεδα της ακτινοβολίας καθορίζουν τις νότες και το κλειδί της μουσικής, ακόμα και το ποιο όργανο ακούγεται -για παράδειγμα πιάνο, κιθάρα ή μπάντζο.

Οι πλανητικοί επιστήμονες συχνά μετατρέπουν τα δεδομένα αποστολών σε ήχους, προκειμένου να αξιοποιούν την ικανότητα του ανθρώπινου αφτιού να αντιλαμβάνεται μικρές μεταβολές ακόμα και σε συνθήκες υψηλού θορύβου.

Κέρι προς Βενιζέλο: Είναι δυνατόν να αφήνετε τρομοκράτες να παίρνουν άδειες;

Την άμεση σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού φέρεται να ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή εκφράζοντας την ενόχληση της Ουάσιγκτον για την υπόθεση.

«Πώς είναι δυνατόν να αφήνετε εγκληματίες να παίρνουν άδειες;» διερωτήθηκε ο κ. Κέρι, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Ήταν η κακή εφαρμογή ενός κακού νόμου», φέρεται να τού απάντησε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Οι Θολωτοί Τάφοι των Μυκηνών

Οι Μυκήνες αποτελούν το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Πελοποννήσου και έναν από τους πιο σημαντικούς της Ελλάδας, γνωστό σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Oι Mυκήνες ήταν κατοικημένες από το 2.500 π.X. Η λαμπρότερη όμως εποχή της ιστορίας και της ακμής τους συμπίπτει με την Ύστερη Εποχή του Xαλκού από το 1600 μέχρι το 1110 π.X. περίπου. Στην περίοδο αυτή αντιστοιχούν και τα περισσότερα ορατά μέχρι σήμερα οικοδομικά λείψανα.

O λόφος των Mυκηνών, που έχει υψόμετρο 280 περίπου μέτρα από τη θάλασσα, καλύπτει μία έκταση 30 περίπου στρεμμάτων, που περικλείεται από κυκλώπεια τείχη, τα οποία ακολουθούν ουσιαστικά το φυσικό σχηματισμό του λόφου. Tο μέσο πάχος των τειχών είναι 5,20 περίπου μέτρα, ενώ το αρχικό ύψος τους υπολογίζεται στα 12 μέτρα. Το τείχος αρχικά ήταν κτισμένο με ακανόνιστους και ακατέργαστους ογκόλιθους και τα κενά, που σχηματίζονταν μεταξύ των ογκόλιθων, τα γέμιζαν με μικρότερες πέτρες και πηλό.

Ο εξάχρονος που «απέδειξε» την μετενσάρκωση και τρόμαξε τους Σκωτσέζους

Οι θεωρίες περί μετενσάρκωσης πολλές και γνωστές. Οι οπαδοί λοιπόν της μετενσάρκωσης έχουν λόγο να πανηγυρίζουν. Τα βλέμματα όλης τη Σκωτίας έχει τραβήξει ένα νεαρής ηλικίας αγόρι που όπως εικάζεται,  σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, έχει μεταφυσικές ικανότητες, καθώς αποτελεί...μετενσάρκωση ενός ανθρώπου που έζησε έναν αιώνα πριν.

Πρόκειται για τον 6χρονο Κάμερον Μακόλει από την Σκωτία  ο οποίος οραματίζεται γεγονότα και καταστάσεις που ανήκουν σε άλλη εποχή και τα οποία δεν έχει ζήσει ποτέ του. Ο νεαρός Κάμερον Μακόλεϊ από την ηλικία των τριών ετών ξεκίνησε να περιγράφει στους γονείς του περίεργα σκηνικά, που περιελάμβαναν μία άλλη μητέρα με μακριά και καστανά μαλλιά, άλλα αδέρφια από τα δικά του και ένα παραθαλάσσιο σπίτι, με ένα μαύρο αυτοκίνητο μόνιμα παρκαρισμένο απ' έξω.

H Καρυάτιδα που λείπει από το Μουσείο Ακρόπολης - Μια εικόνα που πάντα συγκινεί !!!


Αν επισκεφθείτε το Μουσείο Ακροπόλεως, σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι 5 Καρυάτιδες που έχουν διασωθεί από τον βράχο της Ακρόπολης.

Ένα σημείο έχει αφεθεί επίτηδες κενό, γιατί η 6η Καρυάτις βρίσκεται στο British Museum του Λονδίνου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Ερεχθείου, οι Καρυάτιδες είναι «Έξι κόρες σε διάταξη σχήματος Π πατούν σε ένα πόδιον ύψους 1.77 μ. και στηρίζουν την οροφή της πρόστασης με το κεφάλι τους, μέσω ενός αρχιτεκτονικού μέλους που μοιάζει με καλαθόσχημο κιονόκρανο στολισμένο με ωά (αυγά).