Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Αφιέρωμα: Το Ρούπελ και η Μάχη των Οχυρών


Συμπληρώθηκαν φέτος εβδομήντα χρόνια από τη ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα και τα ανδραγαθήματα του ελληνικού στρατού στα οχυρά της "γραμμής Μεταξά", και ιδιαίτερα στο Ρούπελ, που έκαναν τους γερμανούς εισβολείς αλλά και τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ να τον συγχαρούν.

Με την ευκαιρία αυτή θυμόμαστε ξανά τις προσπάθειες για την κατασκευή των οχυρών, που θεωρήθηκαν ένα τεχνικό και στρατιωτικό επίτευγμα, καθώς επίσης τις ημέρες των πολεμικών συγκρούσεων. Δεν λείπουν όμως και οι προτάσεις για την προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης αλλά και τη σύγχρονη αναπτυξιακή ανάδειξη των οχυρών.

Αγιον Ορος: Ο κώδικας με τον αριθμό 655


Σπάνιο αγιορείτικο χειρόγραφο


ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Η περιπετειώδης ζωή των περισσότερων από 800 χρόνων του πλουσιότερου εικονογραφημένου χειρογράφου του Αγίου Ορους εγγράφηκε στις «ρυτίδες» του: μία σειρά από φθορές, κηλίδες και παραμορφώσεις πάνω στα περγαμηνά του φύλλα. Χάρη σε ένα πρόγραμμα συντήρησης της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο κώδικας με τον αριθμό 655, η «Γεωγραφία Κλαύδιου Πτολεμαίου» της βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου (έργο του 13ου ή του 14ου αιώνα), δέχτηκε μία σειρά επεμβάσεων διάσωσης και επέστρεψε στη βιβλιοθήκη της αγιορείτικης μονής για φύλαξη και κληρονομιά στις επόμενες γενιές.