Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού έχει τιρκουάζ χρώμα

Πρώτη φορά οι επιστήμονες, μετά από διετείς παρατηρήσεις, κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού έχει χρώμα γαλαζοπράσινο (τιρκουάζ). Το φως του Ήλιου που παίρνει γαλαζωπή απόχρωση, όταν αντανακλάται από τη Γη και πέφτει πάνω στον δορυφόρο της, μετατρέπεται σε τιρκουάζ, όταν, με τη σειρά του, αντανακλάται από τη Σελήνη και επιστρέφει στη Γη.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Peter Thejll του Δανικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Κοπεγχάγης, που θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy and Astrophysics», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Μάουνα Λόα της Χαβάης, το οποίο ανήκει στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Η λεγόμενη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού δεν δέχεται άμεσα το φως του Ήλιου, αλλά φωτίζεται από το φως που αντανακλάται από τη Γη.

Διεγράφη από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ο Γιώργος Νταβρής

Ο βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Νταβρής διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα (Κ.Ο.) των  Ανεξάρτητων Ελλήνων, κατά τη συνεδρίαση σήμερα της  Κ.Ο του κόμματος.

Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ότι το κόμμα του παραμένει ενωμένο με μια μόνο απώλεια, όπως τόνισε αυτή του βουλευτή Αχαΐας, Γιώργου Νταβρή που δεν προσήλθε στη σημερινή συνεδρίαση.

«Με ιδιαίτερα μεγάλη λύπη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων θέλουμε ομόφωνα να δηλώσουμε ότι θα στενοχωρήσουμε ιδιαίτερα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, την κυβέρνηση και την τρόικα. Παραμένουμε ενωμένοι, δυνατοί, μπορούν να συνεχίσουν να ανησυχούν.

25 καμπαναριά για τον Ελ Γκρέκο

Στις 18 Ιανουαρίου ανοίγει επίσημα στο Τολέδο της Ισπανίας το αφιερωμένο έτος στα 400 χρόνια από τον θάνατο του κρητικού ζωγράφου. Η συμμετοχή της Ελλάδας

Αστραπέλλου Μαριλένα

Στις 18 Ιανουαρίου από τα 25 κωδωνοστάσια του Τολέδο θα ηχήσει ένα πολύ ιδιαίτερο κοντσέρτο για καμπάνες. Αυτή είναι η ημέρα που το Ετος Ελ Γκρέκο θα έχει ξεκινήσει και επίσημα στην Ισπανία με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ζωγράφου. «Ο προφήτης των μοντέρνων καιρών», ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και μια εξαιρετικά πολυσύνθετη προσωπικότητα, θα έχει επί μία ολόκληρη χρονιά την τιμητική του τόσο στην πόλη και στη χώρα που τον υιοθέτησε όσο και στη χώρα και στην πόλη που τον γέννησε.

Νέα θεωρία: Από το δηλητηριώδες φυτό ελλέβορο «νικήθηκε» ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι πολύ πιθανό ότι πέθανε αφού ήπιε κρασί που περιείχε κάποιο αθώο στην εμφάνιση, αλλά δηλητηριώδες φυτό, τον ελλέβορο, που του προκάλεσε έναν αργό και επώδυνο θάνατο.

 Αυτή είναι η εκτίμηση ενός κορυφαίου τοξικολόγου, του νεοζηλανδού δρ. Λίο Σκεπ, που μόλις δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους περιοδικό κλινικής τοξικολογίας Clinical Toxicology.

Οι ερευνητές επιχειρούν εκ νέου να φωτίσουν το μυστήριο του θανάτου του Αλεξάνδρου, το οποίο απασχολεί τους ιστορικούς και τους επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Μερικοί πιστεύουν ότι πέθανε από φυσικά αίτια και άλλοι ότι δολοφονήθηκε με δηλητήριο από τον περίγυρό του. Ο θάνατος συνέβη το 323 πΧ στο παλάτι του στη Βαβυλώνα, όταν ο Αλέξανδρος ήταν μόνο 32 ετών.

Καμμένος: Όσοι βγούμε από τη συνεδρίαση της ΚΟ θα είμαστε «μια γροθιά»

«Θα δούμε» η απάντησή του σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διαγραφών

Από τη συνεδρίαση απουσιάζουν τέσσερις βουλευτές - Μοναδικός αδικαιολογήτως απών ο βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Νταβρής

Με μία δήλωση που παραπέμπει σε... ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έδωσε το στίγμα των εξελίξεων στο κόμμα του,

«Όσοι βγούμε από αυτή τη συνεδρίαση, θα βγούμε ενωμένοι σαν γροθιά» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και διαγραφές βουλευτών, ο κ. Καμμένος αρκέστηκε να απαντήσει: «Θα δούμε».

Κόβουν τα δέντρα του Σέιχ Σου για να ζεσταθούν!

Ρεπορτάζ του seleo (Video)

Με τσεκούρια και πριόνια στα χέρια, πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν "επιδρομή" στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης για να κόψουν δέντρα με σκοπό να ζεσταθούν.

Το seleo βρέθηκε στο Σέιχ Σου και κατέγραψε τις εικόνες των κομμένων κορμών και των πεσμένων δέντρων, που έχουν καθαριστεί από κλαδιά και είναι έτοιμα για να φοτωθούν από τους λαθρουλοτόμους μόλις πέσει η νύχτα.

Το φαινόμενο της λαθρουλοτομίας έχει αυξητική πορεία τα τελευταία χρόνια,

Αυτοί είναι οι 10 περιφερειάρχες που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία

ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ: «ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΩΝ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ»

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σε εκλογική τροχιά, ενόψει των δίδυμων εκλογών του Μαϊου, εισέρχεται εμφανώς πλέον η ΝΔ αφού άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς ήδη εγκαινίασε την προεκλογική περίοδο κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Η προεργασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ήδη φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς επί της ουσίας, οι μόνες εκκρεμότητες αφορούν στους υποψηφίους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε τρείς περιφέρειες, αυτή της Αττικής, της Πελοποννήσου και του Νοτίου Αιγαίου, όπου και αναμένεται να αποφασίσει προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς.

Ηφαίστειο βγάζει… μπλε λάβα!


Υπάρχει αφθονία φυσικών «θησαυρών» κρυμμένων στα πιο ανυποψίαστα μέρη στη Γη. Ένας από αυτούς είναι και το ινδονησιακό ορυχείο θείου Kawah Ijen που αποτελεί μέρος του ηφαιστείου Ijen, στην ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας.

Το ηφαίστειο είναι ενεργό και βρίσκεται σε 200 μέτρα βάθος ενώ διαθέτει τη μεγαλύτερη όξινη λίμνη θειικού οξέος στον κόσμο.

Εργα αποκατάστασης στον Ιερό Βράχο

Η Αυλή της Κλεψύδρας, χτισμένη γύρω από τη σημαντικότερη φυσική πηγή του Bράχου της Ακρόπολης.

Στην εξωτερική πλευρά του νότιου τείχους της Ακρόπολης θα εστιασθούν οι εργασίες, τις οποίες θα πραγματοποιήσει η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, έχοντας εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Της Χριστίνας Σανούδου

Η σχετική μελέτη προβλέπει καταρχήν την αποκατάσταση της συνέχειας του νότιου τείχους, που διαταράχθηκε όταν, τον Φεβρουάριο του 2012, τμήμα της εξωτερικής τοιχοποιίας κατέρρευσε, κυρίως εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και ως συνέπεια μιας σοβαρής διαρροής στο αποχετευτικό σύστημα του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης στα τέλη της δεκαετίας του ’90.