Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Λόκοβη ή Πέτρα Ολύμπου: Ο Άγιος Δημήτριος και ο Ταξιάρχης

κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Άγιος Δημήτριος Πιερίας, οι κάτοικοι του όπως και οι κάτοικοι του χωριού Ταξιάρχης Χαλκιδικής, κατάγονται από το χωριό Πέτρα (Λόκοβη), που βρίσκεται 18km μακριά από το χωριό Άγιος Δημήτριος.

Η μετονομασία του χωριού, από Λόκοβη σε Πέτρα, έγινε το 1973. Είναι άγνωστο ιστορικά πότε έγινε αυτή η μετακίνηση του μισού πληθυσμού του χωριού αυτού προς την Χαλκιδική.

Εμείς τοποθετούμε αυτή την εσωτερική μετανάστευση γύρω στα 1500 - 1650. Δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά στοιχεία για την εποχή που έγιναν αυτά τα γεγονότα. Η αρχαιολόγος κ. Πουλάκη - Παντερμαλή αναφέρει ότι η εικονογράφηση της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα, είναι 300 ή 500 χρόνια παλαιότερη από σήμερα. Από έρευνα που έχουμε κάνει, γνωρίζοντας ότι έπεσε μια επιδημία (χολέρα) και πέθαιναν οι άνθρωποι στα χωριά της Πιερίας, εγκατέλειψαν τα αρχικά χωριά τους και χτίσανε νέα.

Τότε εγκαταλείφθηκε και ο Πλαταμώνας, όπου οι κάτοικοι που δεν είχαν νοσήσει τον εγκατέλειψαν και έχτισαν τον Άγιο Παντελεήμονα Πιερίας. Ο Άγιος Παντελεήμονας Πιερίας χτίστηκε δηλαδή περίπου το 1450 - 1650, άρα κάπου εκεί μπορούμε να τοποθετήσουμε χρονικά την μετακίνηση του πληθυσμού της Λόκοβης προς τον Χολομώντα.

Εκεί εγκαταστάθηκαν σε ένα μετόχι της Μονής Δοχειαρίου και έχτισαν το χωριό Λόκοβη που το 1928 μετονομάστηκε σε Ταξιάρχης, λόγω της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Πάντως η αρχιτεκτονική και οι λιθόστρωτοι δρόμοι, μας θύμισαν πολύ τον Ταξιάρχη μας.

*Λόκοβη σημαίνει σε μια βαρβαρική γλώσσα "Κρεμμυδότοπος", δεν θυμόμαστε ακριβώς σε ποιά.

Στη Θεσσαλονίκη ο μεγαλύτερος... ελέφαντας του κόσμου


Θα έχει μέγεθος περίπου όσο μια τριώροφη οικοδομή, προβοσκίδα μήκους 4,5 μέτρων, ενώ στην κοιλιά του δεν θα βρίσκεται η τροφή του, αλλά οι... επισκέπτες του. Όσοι δηλαδή βρεθούν στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον επόμενο μήνα και θελήσουν να δουν από κοντά τον μεγαλύτερο ελέφαντα του κόσμου. Μόνο που ο συγκεκριμένος δεν είναι από σάρκα και οστά αλλά φτιαγμένος από σίδηρο, πολυεστέρα και άλλα υλικά.

Το γιγάντιο γλυπτό, που θα στηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου έξω από την ΔΕΘ προσκαλεί με πρωτότυπο τρόπο τους επισκέπτες της να «ζήσουν» τα εκθέματα και τις εκδηλώσεις της. Η επιλογή του έγινε καθώς ο ελέφαντας είναι ταυτισμένος με την Ινδία που είναι και η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ. Το τεράστιο γλυπτό αποτελείται από 8 κομμάτια, τα οποία θα συναρμολογηθούν στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια γερανών και θα είναι επισκέψιμο από το κοινό, καθώς διαθέτει δύο εσωτερικές σκάλες 18 σκαλοπατιών και μπαλκόνια σε δύο επίπεδα, ένα στο άνοιγμα της κοιλιάς του και ένα στην ράχη του.

Μικρότεροι, αλλά εξίσου εντυπωσιακοί είναι και οι πέντε ελέφαντες - σε φυσικό μέγεθος - που τοποθετήθηκαν σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας, της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Έχουν ύψος 2,50 μ. μήκος 4,90 και πλάτος 2 μ., ενώ είναι φτιαγμένοι από σίδηρο και πολυεστέρα.

Κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία της Helexpo στο καρναβαλικό εργαστήρι του Δήμου Πατρέων και δημιουργοί τους είναι ο Βασίλης Λιακόπουλος και ο Πέτρος Βρυώνης, στελέχη του εργαστηρίου. Ο ζωγράφος των ελεφάντων είναι ο εικαστικός Άγγελος Χατζηαράπογλου (tziara).

Κάθε ένας από τους πέντε ελέφαντες είναι μοναδικός και στη διάρκεια της ΔΕΘ θα δημοπρατηθούν σε συλλέκτες, ώστε μέρος των εσόδων να διατεθούν από τη HELEXPO σε κοινωφελείς σκοπούς.

Ο γιγάντιος ελέφαντας θα τοποθετηθεί στην είσοδο της ΔΕΘ την Παρασκευή 4η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει η επίσημη παρουσίασή του.

Πηγή: Καθημερινή

Την φωτογραφία την δανειστήκαμε από την Ρεσπέντζα

Θεσσαλονίκη - Ξεκινά η αποκατάσταση της πεζογέφυρας

Κλείνει τμηματικά τις τέσσερις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Πάλας».

Αιτία, οι εργασίες αποκατάστασης της πεζογέφυρας, η οποία έχει να συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα τμήματα του σκυροδέματός της να κινδυνεύουν να αποκολληθούν και να πέσουν στο δρόμο ή και σε διερχόμενα οχήματα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο εργολάβος έχει αναδειχτεί και την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφτεί η σχετική σύμβαση μεταξύ του αναδόχου και της διοίκησης του δήμου. Αυτό θα δώσει και τυπικά το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που κινήθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, λόγω επικινδυνότητας της γέφυρας.

Το Σεπτέμβριο

Οι εργασίες θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε να κλείνει τμηματικά η πολυσύχναστη λεωφόρος, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, τις τέσσερις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, οι δύο εκ των οποίων είναι Σαββατοκύριακο, θα γίνουν οι εργασίες που απαιτούνται στο κέλυφος της πεζογέφυρας, όπου απαιτείται να τοποθετηθούν σκαλωσιές.

Οπως εξηγεί ο κ. Καρακωστάνογλου, εντολή δημάρχου ήταν να μην υπάρχει η παραμικρή όχληση στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων τις ημέρες του Σεπτεμβρίου, λόγω και της διοργάνωσης της Διεθνούς Εκθεσης που «φέρνει» στη Θεσσαλονίκη μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Ετσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου οι εργασίες στην πεζογέφυρα θα συνεχιστούν μεν, αλλά μόνο στο επάνω τμήμα της, για το οποίο δεν απαιτείται το κλείσιμο έστω και τμηματικά της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Συγκεκριμένα, αρχικώς θα πρέπει να γίνουν οι καθαιρέσεις των επικινδύνων τμημάτων και των κιγκλιδωμάτων, ενώ αργότερα (και χωρίς να απαιτείται αποκλεισμός του δρόμου για τα αυτοκίνητα) θα γίνουν εργασίες (όπως τοποθέτηση νέων κιγκλιδωμάτων κ.α.) που θα επιτρέψουν τη λειτουργία της ίδιας της πεζογέφυρας.

Κλειστή λόγω επικινδυνότητας

Η πεζογέφυρα, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Πάλας», παραμένει κλειστή εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, από τότε που έπεσε τμήμα του κιγκλιδώματός της. Τότε είχε διαπιστωθεί ότι η πεζογέφυρα ήταν ασυντήρητη από τότε που κατασκευάστηκε, δηλαδή εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια (αρμοδιότητα που αρχικώς ανήκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και πέρυσι μεταφέρθηκε στους δήμους).

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Νέα Μουδανιά blog


Ανακαλύψαμε κατά την αναζήτηση μας στο διαδίκτυο ένα ακόμα Χαλκιδικιώτικο blog.

Το προσθέσαμε ήδη στα ιστολόγια Χαλκιδικής.

Πρόκειται για το "Νέα Μουδανιά Blog"

Ευχόμαστε καλή συνέχεια στο blog αυτό.

Καιρός ήταν να μπούνε στην blogόσφαιρα και τα Μουδανιά.

Χαλκιδική: Φράγμα άρδευσης δίνει ελπίδα στην άνυδρη «Κρήνη»

Στην Κρήνη του Δήμου Τρίγλιας Χαλκιδικής, σε υψόμετρο 280 μέτρων, το νερό ανάβλυζε άφθονο από τη Γη. Όμως, η υπερεκμετάλλευση της πηγής έφερε το αναπόφευκτο αποτέλεσμα: Η Κρήνη στέρεψε! Οι ανάγκες για πόσιμο νερό των περίπου 500 κατοίκων του χωριού καλύπτονται εδώ και δύο δεκαετίες από το υδατικό δυναμικό της λεκάνης του γειτονικού Δήμου Ανθεμούντας. Ωστόσο, μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής στις οποίες στηρίζεται -κατά ένα μεγάλο μέρος- η τοπική οικονομία.

Όμως, από το επόμενο καλοκαίρι τα πράγματα για τη μικρή τοπική κοινωνία θα είναι διαφορετικά. Το τοπίο λίγο έξω από το χωριό, έχει υποστεί εντυπωσιακή αλλαγή: Εκεί που πριν από μερικούς μήνες υπήρχαν πουρνάρια, σήμερα βρίσκεται μία λίμνη. Πρόκειται για ένα φράγμα άρδευσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναμένεται να δώσει τη λύση στο πρόβλημα των καλλιεργητών. Ίσως μάλιστα να αποκαταστήσει και κάτι από την αίγλη του ονόματος τους χωριού, ως συνώνυμου του πιο πολύτιμου αγαθού, του νερού.

Στην Κρήνη, περίπου 150 οικογένειες, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, έχουν «μικρές ιδιοκτησίες γης», κάποια στρέμματα με ελαιώνες ή αμπελώνες και το γεωργικό εισόδημά τους εξαρτάται από την επάρκεια των γεωτρήσεων κάθε καλοκαίρι που είναι η αρδευτική περίοδος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ο ΣΥΝ θέλει να διαγράψει τον Τρομπέν της Βουλής


Κοροβέσης: ΣΥΝ και ΚΚΕ τα έπαιρναν από τη siemens! (video) - NET, ALTER, MEGA, ANT1

Κι εκεί που όλοι μιλούσαν για εμπλοκή των δύο μεγάλων κομμάτων στο σκάνδαλο με τις μίζες της siemens, εμφανίζεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης και υποστηρίζει πως μέλη των ΣΥΝ και ΚΚΕ είχαν χρηματιστεί από τη γερμανική εταιρεία επί οικουμενικής κυβένησης!

Κι αμέσως δημιουργείται το ερώτημα: Γιατί ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει χρηματισμό ομόσταυλων του που διεπράχθη 20 χρόνια πριν; Ποιο είναι το κίνητρο του κου Κοροβέση;

Σε μια εποχή που ο δικομματισμός δοκιμάζεται από τις αποκαλύψεις των σκανδάλων και τα μικρά κόμματα εμφανίζονται ως "άσπιλα και αμόλυντα", πόσο μπορούν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους τέτοιες δηλώσεις, ακόμα κι αν το περιεχόμενό τους ελέγχεται;


Πηγή: Newstime

Η «ερευνητική» στοά των Σκουριών ως στοά αποστράγγισης του Κακάβου

Aπό το 1999 μέχρι σήμερα η Χαλκιδική έχει χάσει 28.470.000 κ.μ. νερού, μόνο από την "ερευνητική" στοά που άνοιξε η TVX στις Σκουριές! Αν το νερό αυτό συγκεντρωνόταν σε μια λίμνη μέσου βάθους 5 μ., αυτή θα είχε εμβαδό θα ήταν: 5.694 στρέμματα.

Η εγκληματική αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα συνεχίζεται...

Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
http://antigoldgreece.wordpress.com

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο κλικ εδώ

Χαλκίδα 19/8/2009



Άλλο θα πει Χαλκιδική κι άλλο θα πει Χαλκίδα...