Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ευχές από το Κέντρο Τέχνης Σύνθεση

κλικ για μεγέθυνση

Η φώκια της Μαρώνειας είναι ακόμα εδώ (Video)

Η ανθρώπινη παρουσία δεν την ενοχλεί ούτε όταν ο φωτογραφικός φακός την πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής

Ο «Χ» ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΦΩΚΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Η φώκια της Μαρώνειας είναι ακόμα εδώ και μάλλον έχει και παρέα, μία δεύτερη φώκια, ενώ δείχνει να έχει εξοικειωθεί κάπως με την ανθρώπινη παρουσία, αφού δεν ενοχλείται όταν κάποιος την πλησιάσει, παρά μόνο όταν κάποιος την αγγίξει

Η καταγραφή της γίνεται μέσω από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που θα δημοσιευτούν σήμερα στην ιστοσελίδα www.xronos.gr, όπου οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις στιγμές ύπνου και χαλάρωσης της φώκιας σε παραλία της Μαρώνειας,

Η ιστορία της αγιογραφίας στη Γαλάτιστα

ΣΧΟΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΔΑΜΕΡΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ

Η ιστορία της αγιογραφίας στη Γαλάτιστα

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα της «Σχολής των Γαλατσιάνων αγιογράφων», που οφείλουν το προσωνύμιό τους στην γενέτειρά τους Γαλάτιστα Χαλκιδικής, ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα και τελείωσε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ιδρυτής της Σχολής ήταν ο Ιερομόναχος Μακάριος, Γέροντας του κελλιού Γενέσιον της Θεοτόκου στις Καρυές του Αγίου Όρους και της συνοδίας των τριών ανεψιών του, μοναχού Βενιαμίν, Ζαχαρία ιερομονάχου και Μακαρίου του Β΄, ο οποίος τους μετέδωσε το νέο εικονογραφικό ύφος της Σχολής.

«Εργοστάσιο» παραγωγής νερού ο φλοιός της Γης

SHUTTERSTOCK/NASA

Η έρευνα έρχεται να φωτίσει την προέλευση του νερού στον πλανήτη, ένα ερώτημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τους επιστήμονες.

 Έναν άγνωστο έως σήμερα μηχανισμό που επιτρέπει στον πλανήτη μας να παράγει αρκετά μεγάλες ποσότητες του νερού που καλύπτουν την επιφάνειά του, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες από το πολιτειακό πανεπιστήμιο του Οχάιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να αναθεωρήσει την «ηλικία» του κύκλου του νερού στη Γη σε αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια, από μερικά εκατομμύρια που εκτιμάται σήμερα. Επίσης, η διαδικασία είναι ακόμη και σήμερα ενεργή, συνεχίζοντας να εμπλουτίζει τους ωκεανούς και τις θάλασσες.

Εξι χειροποίητες στολές θα προστεθούν στις δύο που διαθέτει για επετείους η Προεδρική Φρουρά

Εξι επιπλέον ποντιακές χειροποίητες στολές θα αποκτήσει η σπάνια συλλογή με παραδοσιακές φορεσιές που διαθέτει η Προεδρική Φρουρά. Σημειώνεται ότι σήμερα στη συλλογή υπάρχουν μόνο δύο ποντιακές ανδρικές φορεσιές, τις οποίες φορά πάντα ένα ζευγάρι ευζώνων στις 19 Μαΐου, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας του 1914.

Κατά πληροφορίες, η δημιουργία των νέων χειροποίητων στολών βρίσκει σύμφωνο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα εγκριθεί και το απαιτούμενο κονδύλι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ραψίματος. Μετά την κατασκευή των στολών (που θα γίνει από το έμπειρο προσωπικό του ραφείου της Προεδρικής Φρουράς ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας) οι ποντιακές φορεσιές θα χρησιμοποιούνται κανονικά σε επετείους και τελετές αλλαγής φρουράς.

Αρχαία διείσδυση στα μυστήρια του «Επέκεινα»

Μαρμάρινη βάση επιτύμβιου αγγείου με παράσταση καρπολογίας, 410-400 π.Χ.

Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχολούν τον άνθρωπο, η τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος διερευνάται στην έκθεση «Επέκεινα», η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, και θα διαρκέσει έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Μέσα από 120 αρχαία αντικείμενα από 21 Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα τελετουργικά, οι συνήθειες και οι κυρίαρχες αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για τη ζωή μετά τον θάνατο, από την εποχή των ομηρικών επών έως τον Πλάτωνα, παρουσιάζονται στην έκθεση, η οποία χωρίζεται στις 5 ενότητες: Η στιγμή του θανάτου,

Ευχές Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

κλικ για μεγέθυνση

Μουσικό ταξίδι στον κόσμο των Χριστουγέννων με τις Θαμυριάδες

κλικ για μεγέθυνση