Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Παροιμίες για τον μήνα Ιούνιο

… τον Θεριστή όπως λέγαμε στα χωριά μας!...

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι ο Ιούνιος είναι ο έκτος μήνας του έτους. Πιθανό να ονομάστηκε έτσι προς τιμή του υπάτου της Ρώμης Λευκίου Ιουνίου Βρούτου ή από τη ρωμαϊκή θεά Juno, αντίστοιχη της ελληνικής Ήρας. Είναι ο μήνας Πάναμος των αρχαίων Μακεδόνων.

Από λαογραφικής πλευράς ο μήνας Ιούνιος λέγεται Θεριστής, γιατί τότε σε πολλά μέρη θερίζουν τα σπαρτά, Αϊ-Γιάννης και Αϊγιαννίτης και Κλήδονας, γιατί τότε (24 Ιουνίου) είναι η γιορτή του Αϊ-Γιάννη, που γίνεται ο Κλήδονας. Άλλα ονόματά του: Κερασάρης, γιατί τότε ωριμάζουν τα κεράσια, Ορνιαστής, στην Άνδρο, γιατί τότε γίνεται η επικονίαση-γονιμοποίηση (όρνιασμα) των σύκων.

Κούγκι: Κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του αγώνα των Σουλιωτών

Με την αναπαράσταση της ανατίναξης στο Κούγκι, κορυφώθηκαν οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών, στον ιστορικό χώρο Σουλίου.

Παρά τη δυνατή βροχή, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Ηπειρωτικών Οργανώσεων και φορέων, προσήλθαν στον χώρο των ανυπότακτων Σουλιωτών, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον σεμνό εορτασμό.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, τη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν οι βουλευτές Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόκας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Ταυρής,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος στην εκδήλωση "Μνήμη Άλωσης"

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Ζερβοχωρίων στην Παλαιόχωρα παρευρέθηκε το Σάββατο 31 Μαΐου 2014 ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος παρακολουθώντας την εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης με τίτλο "Μνήμη Άλωσης" που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων της Παράδοσης Πανζερβοχωρίων.

Ο κ. Γιώργος δήλωσε:

Κήρυξη περιοχών Δήμων Πολυγύρου και Νέας Προποντίδας σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Κήρυξη περιοχών Δήμων Πολυγύρου και Νέας Προποντίδας σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής δια των υπηρεσιών της και ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά στους πληγέντες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις συνοδεία ισχυρών ανέμων που έπληξαν πολλές περιοχές των Δήμων Πολυγύρου και Νέας Προποντίδας την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες υπηρεσιακές διεργασίες και στάλθηκε το υπ. αριθμ. Φ.311/276/29-5-2014 προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας & προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη ζητώντας να κηρυχτούν περιοχές των Δήμων Πολυγύρου και Νέας Προποντίδας σε κατάσταση έκτακτης  ανάγκης.