Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Στα Μουδανιά ξεραίνονται οι φοίνικες, έφτασε εκεί το κόκκινο σκαθάρι;


Το κόκκινο σκαθάρι έχει την επιστημονική ονομασία "κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος" (Rhynochophous ferrugineus). Το κόκκινο σκαθάρι έφτασε στην Ελλάδα με φοίνικες που εισήχθησαν από την Αίγυπτο το 2004.

Το σκαθάρι φτάνει σε μήκος τα 3 εκατοστά, γεννά τουλάχιστον 300 αυγά που εκκολάπτονται μέσα σε 2 ημέρες και τρέφονται από τα φύλλα του φοίνικα.

Η ζημιά αρχίζει συνήθως από την κορυφή του δέντρου, όπου βρίσκονται τα πιο τρυφερά νεαρά του φύλλα. Στο τελικό στάδιο τα φύλλα πέφτουν και ο φοίνικας ξεραίνεται.

Ένταση στην Παναγία Σουμελά κατά την επίσκεψη Πόντιων προσκυνητών


Ένταση δημιουργήθηκε στην Παναγία Σουμελά κοντά στην Τραπεζούντα, όταν οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν σε περίπου 500 προσκυνητές, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και τη Ρωσία και τη Γεωργία, να πραγματοποιήσουν λειτουργία στην ιστορική μονή, ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η διευθύντρια του Μουσείων Τραπεζούντας, Νιλγκιούν Γιλμάζερ παρενέβη δυναμικά και διέκοψε το προσκύνημα, παίρνοντας από τους προσκυνητές τα κεριά που είχαν ανάψει στο χώρο της μονής. Όπως υποστήριξε, ο ιστορικός χώρος λειτουργεί ως μουσείο και ως εκ τούτου απαγορεύεται η τέλεση λατρευτικών εκδηλώσεων.

Η ομάδα των προσκυνητών επέμεινε στο αίτημά της να προσευχηθεί και ακολούθησε μικρής έκτασης ένταση μεταξύ των προσκυνητών και των ανδρών της εταιρείας φύλαξης του χώρου

Το προσκύνημα πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συντονιστή της Ε' Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτή της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδη και με την ενεργό συμμετοχή του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Στην ομάδα των προσκυνητών συμμετείχαν και δύο ιερείς. Σε δηλώσεις του προς Τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Ψωμιάδης υπενθύμισε την ποντιακή του καταγωγή και επισήμανε ότι επισκέφθηκαν την Παναγία Σουμελά καθαρά για θρησκευτικούς λόγους, χωρίς να υπάρχει ουδεμία πολιτική σκοπιμότητα

Πηγή: Το Βήμα

Αφίσες διαμαρτυρίας στη Μεγάλη Παναγία

Κατά την χθεσινή επίσκεψη μας στο Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας είδαμε τις παραπάνω αφίσες σκισμένες και πεταμένες.

Κάποιοι άνθρωποι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για να μην προχωρήσει η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην καταστροφή της περιοχής του όρους Κάκαβος.

Η επιτροπή αγώνα είχε αναρτήσει αυτές τις αφίσες για να τις δούν οι επισκέπτες και προσκυνητές. Κάποιοι πήγαν τις κατέβασαν και τις έσκισαν σε όλο τον δρόμο.

Πρέπει να συμπαρασταθούμε όλοι στον Αγώνα των κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας για να μη γίνει νεκρή περιοχή ο πανέμορφος Κάκαβος.

Ένταση στο φανάρι των Βασιλικών...

Άγιο είχαν τρείς επιβάτες δύο αυτοκινήτων στις 16:37, αφού την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η σύγκρουση. Προφανώς είχε πατήσει φρένο πολύ απότομα ο οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου και τα δυο παιδιά που ακολουθούσαν στο δεύτερο αυτοκίνητο θα έπεφταν πάνω του.

Τα δύο αυτοκίνητα κατευθύνονταν προς Θεσσαλονίκη. Ο δρόμος δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση.

Περνούσαμε από εκεί και είδαμε το περιστατικό, τα "γαλλικά" πήγαιναν κι έρχονταν...

Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν θύματα ευτυχώς, την επόμενη φορά όμως;

Τι θα γίνει με αυτόν τον δρόμο του αίματος; Θα ενδιαφερθεί κάποιος;

Κώστα, έχεις γράμμα


Μέσω του blog ΙΕΡΙΣΣΟΣ απάντησε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ της 4ης Δ.Ε. Θεόφιλος Κασκέτης, στον Κώστα Μπογδάνο και σε όσα είχε αναφέρει σε σχετικό του άρθρο και εξ΄αφρομής επιστολής - εντολής του Θ. Κασκέτη ...να μεταφερθούν σκουπίδια από την Ιερισσό στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου.

Ο Θ. Κασκέτης για να στηρίξει την άποψή του ότι ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου πρέπει να δεχθεί σκουπίδια και από τη Βόρειο Χαλκιδική, επικαλείται παλιότερους σχεδιασμούς του Νομαρχιακού Συμβουλίου που προέβλεπαν μόνο τρείς ΧΥΤΑ για το Νομό μας, ενώ φαίνεται πως τώρα βρίσκει και αυτός χρήσιμο τον διάλογο και επ΄ αυτού, αναφέρει χαρακτηριστικά:

(...Και έτσι φτάσαμε στο σήμερα και στην περιβόητη “αχαρακτήριστη” επιστολή μου, όπως την αποκαλούν πολλοί. Μια επιστολή που το ύφος της -του “τσαμπουκά”, κατά τα γραφόμενά σου, φίλε Κώστα- είναι βγαλμένο μέσα από την αγανάκτηση, την πικρία, την έλλειψη συναδελφικότητας και αλληλεγγύης. Εάν έτσι εξελήφθη το ύφος, εγώ ζητάω δημόσια συγνώμη, δείχνοντας έτσι ότι η πρόθεσή μας δεν ήταν να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί σας. Άλλωστε θα ήταν και ανόητο και αυτοκτονικό, επιζητώντας την βοήθεια και την συμπαράστασή σας σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα, να κάναμε χρήση “τσαμπουκά”. Με αυτήν λοιπόν την απαντητική μου επιστολή, υποβάλλω ουσιαστικά δημόσια πρόσκληση-παράκληση για συνεργασία. Θα ακολουθήσουν βεβαίως και οι τυπικές επιστολές, για το γραφειοκρατικό της υπόθεσης. Μπορούμε -πιστεύω κι εγώ- να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε. Η θεώρηση αυτή των πραγμάτων είναι μονόδρομος για όλους μας, ειδικά για μας που υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση"....)
..

Όλη την επιστολή του Θ. Κασκέτη θα την βρείτε εδώ: Απάντηση του Θεόφιλου Κασκέτη στην επιστολή του Κώστα Μπογδάνου

Το άρθρο - παρέμβαση του Κ. Μπογδάνου θα το βρείτε εδώ: Αλήθειες, ανακρίβειες και ερωτηματικά για τους ΧΥΤΑ της Χαλκιδικής

Την πρώτη επιστολή του Θ. Κασκέτη θα την βρείτε εδώ: Για τα "αυτοδιοικητικά χρονικά" της Χαλκιδικής

Πηγή: Χολομώντας

Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τον Κασκέτη ότι ο Πολύγυρος πενθεί. Άρα κανένας δεν θα ασχοληθεί με αυτά που γράφει αυτή την στιγμή.

Να επαναλάβουμε το αυτονόητο: Ούτε μια φτυαριά σκουπίδια της Βόρειας Χαλκιδικής δεν πρόκειται να περάσει μέσα από τον Πολύγυρο για να πάει στον ΧΥΤΑ.

Ας τολμήσουν να στείλουν έστω και ένα φορτηγό και θα τα πούμε καλά.

Ο Κασκέτης παραμονή 15Αύγουστου, όταν όλος ο κόσμος πάει στις εκκλησίες, αυτός κάθεται και σχεδιάζει πως να φέρει τα σκουπίδια στον Πολύγυρο.

Φυσικά και κρίνεται για αυτό, δεν σεβάστηκε ούτε το πένθος του Πολυγύρου, ούτε την Κοίμηση της Παναγίας. Είναι δυνατόν να καθίσουν στον Δήμο Πολυγύρου και να συζητήσουν με αυτόν τον κύριο σε τέτοιες συνθήκες;

Φυσικά και θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός. Πως θα του φαινόταν του κυρίου αυτού να πάμε τα σκουπίδια μας και να τα αδειάσουμε στην Ιερισσό; Θα του άρεσε;

* Το είχαμε εντοπίσει αυτό το άρθρο από χθες, αλλά το αφήσαμε για να το αντιγράψουμε και να το σχολιάσουμε, σήμερα. Αφού είδαμε όμως ότι το είχε αναδημοσιεύσει ο φίλος Χολομώντας, το πήραμε από εκεί γιατί ως γνωστόν εμείς Τα Ανήλια είμαστε τοπικιστές και υποστηρίζουμε όλα τα blogs του Δήμου Πολυγύρου.

Τα πρόκοψε ο Δήμος Σταγείρων Ακάνθου με τα μεταλλεία που έχει μολυνθεί η μισή Βόρεια Χαλκιδική, τώρα θέλουν να μολύνουν και τον Πολύγυρο.

Ιερισσιώτες συνέλθετε.

Τα σκουπίδια σας να τα φάτε, στον Πολύγυρο δεν θα έρθουν. Τελεία και παύλα.

* Εκεί στην Ιερισσό απαντούν μέσω των τοπικών blogs οι Αυτοδιοικητικοί, το έχουν πιάσει το νόημα του Διαδικτύου και το χειρίζονται καλά για προπαγάνδα. Εδώ οι Αυτοδιοικητικοί μας τα αποφεύγουν τα blogs όπως ο διάολος το λιβάνι.

Παναγία η Ρεβενικιώτισσα



Μεγάλη Παναγία 15/8/2009

Επί - Μένουμε στην Χαλκιδική.