Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Το βαρύ «ιστορικό φορτίο» του γεφυριού της Πλάκας που κατέρρευσε

«Σήμερα πενθούμε», «χάσαμε ένα ιερό μνημείο», «κατέρρευσε το σημείο αναφοράς του τόπου μας». Η ιστορία του μνημείου που χάθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας.

«Σήμερα πενθούμε», «χάσαμε ένα ιερό μνημείο», «κατέρρευσε το σημείο αναφοράς του τόπου μας». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν οι Πλακιώτες, αλλά και όλοι οι κάτοικοι των Τζουμέρκων, τα συναισθήματα για τη μεγάλη «απώλεια», την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας, σήμερα το πρωί.

Το βαρύ ζεϊμπέκικο της Ραχήλ Μακρή (Video)

Χορεύει την Πριγκιπέσα του Μάλαμα

Κόντρα ρόλος ή στιγμές χαλάρωσης έπειτα από μια εξαντλητική προεκλογική εκστρατεία;

Η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή αποφάσισε να το ρίξει λίγο έξω και παραβρέθηκε στο χορό του Μακεδονικού Κοζάνης και φυσικά δεν άφησε την ευκαιρία να χόρεψε με τη ψυχή της. Μάλιστα το τραγούδι που την έκανε να σηκωθεί από την καρέκλα της και να ρίξει μια... γυροβολιά ήταν η «Πριγκιπέσα» του Σωκράτη Μάλαμα.

Κατέρρευσε από την ισχυρή βροχόπτωση το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το πρωί του Σαββάτου τα Τζουμέρκα. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα.

Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας - Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από το πρωί του Σαββάτου και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Στηρίζει Τσίπρα ο τέως βασιλιάς -Το μήνυμα που στέλνει στη Μέρκελ

(EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ)
Τη στήριξή του στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ σε συνέντευξή του δήλωσε... πλημμυροπαθής, αλλά είχε και ένα μήνυμα για την Ανγκελα Μέρκελ.

«Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ. Πρέπει να δώσουμε στο νέο ηγέτη μία ευκαιρία», δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Times», ενώ πρόσθεσε ότι βλέπει ελπίδα στις πολιτικές εναντίον της λιτότητας, τις οποίες έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, ο τέως βασιλιάς χαρακτήρισε υπερβολικά σκληρά τα μέτρα που έχουν επιβάλει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στην Ανγκελα Μέρκελ είπε «Είναι σκληρή, αλλά πρέπει να μας αντιμετωπίζουν σαν ίσους».

Η ανάπτυξη ζωής στη Γη δεν χρειάσθηκε τη βοήθεια της Σελήνης

Η ιδέα για τον καταλυτικό ρόλο της Σελήνης στη δημιουργία ζωής στον πλανήτη μας διατυπώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 από τον Γάλλο αστρονόμο Ζακ Λακάρ.

Τη θεωρία πως δεν θα είχε αναπτυχθεί ζωή στη Γη, αν γύρω από τον πλανήτη μας δεν περιστρεφόταν η Σελήνη, αμφισβητεί νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Ερευνητικό Κέντρο Ames της ΝΑΣΑ, το Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο και το Επιστημονικό Ινστιτούτο Carnegie. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Γη θα ήταν «φιλόξενη» στους έμβιους οργανισμούς, ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο δορυφόρος της.

Η ιδέα για τον καταλυτικό ρόλο της Σελήνης στη δημιουργία ζωής στον πλανήτη μας διατυπώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 από τον Γάλλο αστρονόμο Ζακ Λακάρ.