Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Με αύρες, σκυλιά και πλεξιγκλάς κατά διαδηλωτών από Σεπτέμβριο


Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

Ψέκασαν με χιλιάδες χημικά και δακρυγόνα. Ξυλοκόπησαν άγρια τους διαδηλωτές με τα κλομπ, τις ασπίδες, τα χέρια και τα πόδια τους. Τοποθέτησαν το χαλύβδινο φράχτη και επιστράτευσαν την αύρα που είχαν χρησιμοποιήσει πειραματικά στην Κερατέα... αλλά και πάλι οι διαδηλωτές δεν έφυγαν.

Εμειναν στους δρόμους, αρνούμενοι να υποταχθούν στα σχέδια όσων αποφασίζουν για εκείνους χωρίς εκείνους, ακυρώνοντας στην πράξη όλες τις κατασταλτικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε βάρος τους.

Το γεγονός αυτό, που διαφοροποίησε τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη γενική κατακραυγή που ακολούθησε, μετατράπηκαν σε εφιάλτη για τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. που φοβούνται πως ο Σεπτέμβριος που θα έρθει θα είναι ακόμη «θερμότερος»,

Άφυτος: Αποκαλυπτήρια για το γλυπτό του Σπαρτιάτη Βασιλιά Αγησίπολις


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Αφυτο Χαλκιδικής τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «ο Σπαρτιάτης βασιλιάς και το φίδι της βρύσης Μπαμπακιλέτ».

Το έργο, διαστάσεων 1,70 Χ 2,40, αποτελεί δωρεά του κ. Κλεάνθη Βαλαρούτσου και φιλοτεχνήθηκε με ντόπιο πωρόλιθο από τον Αφυτιώτη γλύπτη Βασίλη Παυλή.

Στην εκδήλωση μίλησαν για το θρύλο του Σπαρτιάτη βασιλιά Αγησίπολις ο αρχαιολόγος Μάκης Παπάγγελος, ο δήμαρχος Κασσάνδρας Βασίλης Παπαγιάννης, ο γιατρός και δημοσιογράφος Κλεάνθης Βαλαρούτσος καθώς και ο ίδιος ο γλύπτης.

Μήνυμα Προέδρου Επιμελητηρίου Χαλκιδικής


Από το βήμα αυτό, ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, έχω επανειλημμένως τονίσει και επισημάνει ότι η περίοδος που διανύουμε δεν είναι η καλύτερη από οικονομικής άποψης. Δεν θα πρέπει ωστόσο να διαιωνίζουμε και εμείς από την πλευράς μας το κλίμα κατήφειας και απαισιοδοξίας που έχει καταβάλει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

 Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα πράγματα είναι ρόδινα ή ότι έχει φανεί η άκρη του τούνελ, αλλά όμως όλοι γνωρίζουμε ότι η οικονομία και η επιχειρηματικότητα, είναι πρωτίστως ψυχολογία που δυστυχώς με την συμπεριφορά των ΜΜΕ και πολλών ανευθυνο-υπεύθυνων, κινδυνεύουμε να καταρρακωθούμε μόνοι μας, αντί να το παλέψουμε.

Πρόγραμμα προστασίας της Βόλβης και της Κορώνειας


Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ

Δράσεις παρακολούθησης της πανίδας και της χλωρίδας στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, δειγματοληπτικές μετρήσεις για την ποιότητα και την ποσότητα των επιφανειακών υδάτων στις λίμνες, τα ρέματα και τα μικρά ποτάμια της περιοχής, αλλά και ενέργειες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και φύλαξης του εθνικού πάρκου προβλέπει έργο που προωθεί ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, Δήμητρα Μπόμπορη, πρόκειται για δράση που υλοποιούν όλοι οι φορείς διαχείρισης για τις περιοχές που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να παραθέτουν στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση της Ελλάδας αναφορικά με την τήρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών για το δίκτυο Natura 2000.

Χαλκιδική: Έκθεση ιστορικών χαρτών στον Πύργο της Ουρανούπολης, γνωστό και ως Πύργο της Λοκ


Σπάνιοι ιστορικοί χάρτες από τις αρχές του 16ο ως και τον 19ο αιώνα, της συλλογής του Στέφανου Σαμαρά, εκτίθενται στον Πύργο της Ουρανούπολης, στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής.
Πρόκειται για πενήντα χάρτες της Ελλάδας, των νησιών του Αιγαίου και της Κύπρου με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αποτυπώνονται σε αυτούς, κατά τη διάρκεια τριών αιώνων, τα βασικά επιτεύγματα της χαρτογραφίας, τόσο σε ό,τι αφορά στα ναυτικά ταξίδια, όσο και σε ό,τι αφορά στο σκέλος του ευρωπαϊκού περιηγητισμού.

Η συλλογή περιλαμβάνει τρεις χάρτες της δυναμικής Γερμανικής Σχολής και του βασικού εκπροσώπου της, του S.Munsterκαι συντάκτη της “GeographiaUniversalis” (1540) και της “CosmographiaUniversalis” (1544), που αποτυπώνουν τις επιρροές των Πτολεμαϊκών χρόνων και περιλαμβάνουν απεικονίσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.