Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Το ψωμί, ψωμάκι και στην Αρχαιότητα


Μια πρωτότυπη έκθεση από το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Σε μέρες Μνημονίου και πτώσης της κατανάλωσης, ακόμη και σε είδη διατροφής, είναι παρηγορητικό να μαθαίνεις πως ένα χοιρινό μπουτάκι στην αρχαία Αθήνα κόστιζε όσο το ημερομίσθιο ενός ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι μία αττική δραχμή.

 Εμείς, ευτυχώς, δεν έχουμε φτάσει σ' αυτό το σημείο, να δουλεύουμε για ένα πιάτο φαΐ. Ούτε πληρώνουμε για τρία ποτήρια λάδι το ένα έκτο μιας ασημένιας δραχμής (3 κοτύλες λάδι κόστιζαν μισό οβολό, όταν οι 6 οβολοί αποτελούσαν 1 δραχμή).

Ποια μουσεία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο


Κατάλογο με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το υπουργείο σημειώνει ότι ο πίνακας θα εμπλουτίζεται συνεχώς, ανάλογα με τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

Μέχρι στιγμής, ο κατάλογος διαμορφώνεται ως εξής:

1. Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Αθηνών (8.00-19.00)

2. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού - Θεσσαλονίκη (8.00-20.00, ΔΕΥΤΕΡΑ 13.30-20.00)

Χάλκη: Άφησαν τον ακριτικό Δήμο μ' έναν υπάλληλο


«Κλειστός»  είναι από τη Δευτέρα ο Δήμος Χάλκης, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου, απόφαση που έρχεται ως απάντηση-διαμαρτυρία στην ενέργεια του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου να αποσπάσει μία από τις τρεις υπαλλήλους του νησιού στο Δήμο Γαλατσίου.

Όπως σημείωσε στην aftodioikisi.gr ο αντιδήμαρχος Χάλκης Βασίλης Χειμωνέτος, ο δήμος ουσιαστικά θα μείνει με έναν υπάλληλο, με το δεδομένο ότι από τους τρεις ο ένας βγαίνει στη σύνταξη τον Οκτώβριο και από 15 Ιουνίου θα πάρει όλες τις άδειες που δικαιούται έπειτα από 37 χρόνια εργασίας.

Ο δήμαρχος Χάλκης Μιχάλης Πατρός, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ζητεί να ανακαλέσει στην τάξη το Γιώργο Ντόλιο και επιτίθεται κατά του υφυπουργού,