Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Εντυπωσιακά ευρήματα 4.000 ετών στη Σητεία

Το Προανακτορικό και Παλαιοανακτορικό Νεκροταφείο του Πετρά Σητείας

 Της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Χωράει στη χούφτα του χεριού σου. Είναι «τόσο δα το μινωικό αγόρι. Γυμνούλι, όμορφο, με λεπτοκαμωμένο δυνατό σώμα.

Και είναι μόλις χθεσινό, 4.000 χρόνων (και κάτι)». Υστερα από λίγες μέρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές στο Διαδίκτυο τα πήλινα μινωικά αγόρια είχαν γίνει έντεκα. «Αν ήταν δώδεκα, ίσως να λέγαμε πως αντιστοιχούν στους αρχαίους μήνες».

Μεγάλοι τάφοι

Η Μεταξία Τσιποπούλου ακουγόταν πανευτυχής για τη φετινή σοδειά της στη μινωική Σητεία, όπου σκάβει με μια πολυεθνική επιστημονική ομάδα στο Προανακτορικό και Παλαιοανακτορικό Νεκροταφείο του Πετρά.

Γροιλανδία: Ένα γιγαντιαίο «Γκραν Κάνιον» κάτω από τους πάγους

UNIVERSITY OF BRISTOL/JONATHAN BAMBER

Το φαράγγι έχει μήκος 800 χιλιομέτρων και βάθος 800 μέτρων. Εκτείνεται από την κεντρική Γροιλανδία ως τις ακτές της στο Βορρά (τρισδιάστατη απεικόνιση).

 Κάτω από τον πάγο που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της Γροιλανδίας, αμερικανοί και βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου, σχεδόν διπλάσιο σε μήκος από το Γκραν Κάνιον.

«Ο κόσμος πιστεύει ότι γνωρίζουμε όσα θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε γα την επιφάνεια της γης, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει», δήλωσε στο NBC ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζόναθαν Μπάμπερ, από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Έχουμε ακόμη τόσα πολλά να μάθουμε για τον πλανήτη.»

Μέση οδός για το βυζαντινό δρόμο

Επελέγη συμβιβαστική λύση για να προχωρήσει το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Αποξηλώνεται ο βυζαντινός δρόμος με τα μαγαζιά, μια ολόκληρη γειτονιά, που έχει βρεθεί στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης προκειμένου να ερευνηθούν και τα κατώτερα στρώματα των αρχαίων.

Τα κατάλοιπα του βυζαντινού δρόμου μετά την ολοκλήρωση του σταθμού «Βενιζέλου» θα επιστρέψουν σε ποσοστό 80% στη θέση τους. Η απόφαση αυτή πάρθηκε αργά χθες βράδυ σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη, εκπροσώπων της Αττικό Μετρό και άλλων τοπικών παραγόντων.

Η Αττικό Μετρό παρουσίασε μία συνθετική πρόταση από τις δύο εκ των τεσσάρων προτάσεων που είχαν κατατεθεί: μία από το Τεχνικό Επιμελητήριο και τρεις από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Διαμαρτυρίες στο Αμύνταιο Φλώρινας για το κλείσιμο του στρατοπέδου

"Μπλόκο" έξω από την πύλη του στρατοπέδου Παπαπέτρου, στο Αμύνταιο του νομού Φλώρινας, έστησαν από νωρίς το πρωί κάτοικοι και φορείς του Δήμου, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για οριστική απομάκρυνση της μονάδας από την πόλη.

Σήμερα επρόκειτο να ξεκινήσει η μεταφορά αρμάτων και εξοπλισμού του στρατοπέδου, ωστόσο η κινητοποίηση σταμάτησε την όλη διαδικασία. "Κηρύσσεται ένας ανένδοτος αγώνας κατά των αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης που πλήττουν τον Δήμο" δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, θα στηθούν βάρδιες και δεν θα επιτραπεί το κλείσιμο του στρατοπέδου.

Βρετανία: Το Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της επέμβασης στη Συρία

Ψυχρολουσία για Ντέιβιντ Κάμερον

Κάμερον: Είναι ξεκάθαρο ότι ο βρετανικός λαός και η βουλή δεν θέλουν στρατιωτική επέμβαση - Πλέον τίθεται το ερώτημα «τι θα κάνει ο Ομπάμα;» - «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να βρουν έναν διεθνή συνασπισμό», δηλώνει σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ

Ψυχρολουσία περίμενε χθες τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προσπάθησε να αποσπάσει την έγκριση του κοινοβουλίου για επέμβαση στη Συρία, αλλά εισέπραξε ένα καθαρό «όχι». Το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της κυβερνητικής πρότασης, με 332 ψήφους κατά και 220 υπέρ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση.