Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Κρίτων Αρσένης - Από μικρός στα βάσανα


Κρίτων Αρσένης, πιτσιρικάς, ευρωβουλευτής. Μπήκε σε μια επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο και έστειλε το πρώτο του δελτίο Τύπου. Με θέμα τις «7 πληγές της Θεσσαλονίκης». Οι οποίες, κατά Αρσένη, είναι (1) η ρύπανση του Θερμαϊκού, (2) το νέφος, (3) οι απειλές για το Σέιχ Σου, (4) η καταστροφή της Κορώνειας, (5) απειλές για το Δέλτα Αξιού, (6) η χαμηλή αναλογία πρασίνου ανά πολίτη στη Θεσσαλονίκη και ότι δεν αξιοποιούνται για πάρκα τα στρατόπεδα και (7) τα τοξικά στο υπέδαφος δυτικά.

Η Ευρώπη, κύριε Αρσένη, πλήρωσε για το Θερμαϊκό, για το νέφος, για την Κορώνεια αυτά που της ζητήσαμε. Καλώς της ξαναβάζετε το ζήτημα. Επίσης, αν «απειλείται»το Σέιχ Σου και το Δέλτα (ποιο δέλτα;) του Αξιού, είναι δικό μας ζήτημα, εσωτερικό. Οτι η Σαλονίκη έχει λίγο πράσινο, το έχει λίγο εδώ και πενήντα χρόνια. Για την ακρίβεια, εδώ και εκατό, αλλά μην το κάνουμε ζήτημα. Οσο για τα τοξικά, αυτό κι αν είναι. Ξέρετε, για να βγαίνουν όμορφα τα ροδάκινα, κάποιων πρέπει να σαπίζει το αίμα, και το ίδιο ισχύει για όλη την αγροτική παραγωγή, αλλά και για μια βιομηχανική ζώνη που εγκαταστάθηκε δέκα χιλιόμετρα από την πόλη. Περί το 1962, 63.

Αυτές οι επτά πληγές, κύριε Αρσένη, είναι μερικές μόνον από τις 777 πληγές που συσσώρευσε η παράταξή σας, και η απέναντι, γαλάζια παράταξη, και η κόκκινη παράταξη, και η ροζέ και η πράσινη, ου μην αλλά και η φαιά, και η μη παραταξιακή Θεσσαλονίκη, και η ανένταχτη, και η μπαχάλω, και η «πνευματική» Θεσσαλονίκη και εγώ προσωπικά, και η Σαλονίκη των αποθαμένων, και η Σαλονίκη των αγέννητων.

Το πρώτο σας δελτίο Τύπου, θέλω να πω, είναι απείρως πιο βιαστικό, άτεχνο και επιπόλαιο, κι από τα πιο άχαρα δελτία τριακονταετίας και βάλε. Με τέτοια οργάνωση διαχείρισης προβλημάτων (εννοώ ότι σε επτά πληγές του φαραώ, φροντίσατε να χώσατε και καμιά δεκαριά ανερμάτιστους αστικούς μύθους), η Θεσσαλονίκη μάλλον πρέπει να περιμένει τα χειρότερα, ή, για να το θέσω αλλιώς, καλώς ορίσαμε στην προεκλογική αυτοδιοικητική περίοδο του 2010.

Οι πολίτες, εμείς δηλαδή, οι δημότες, οι επιλογές μας, ο τρόπος της ζωής μας, οι φοβίες μας, η σαχλαμπίχλα μας, έφεραν τη Θεσσαλονίκη στην απόγνωση. Φυσικά, κανένας δεν τολμάει να τα βάλει μαζί μας, επειδή είμαστε ο πανίσχυρος και αθώος λαός. Που βάζουμε κάθε τετραετία ή τετραετίες τον κατάλληλο νομάρχη, τους δημάρχους και τα στελέχη που δέχονται να γίνουν στόχος, να δέχονται τα βελάκια μας για να γίνεται τζερτζελές.

Και σκεφτείτε πως σας συμπαθώ κιόλας...

Από την στήλη του Αγγελιοφόρου Καναβάτσο του Πάνου Θεοδωρίδη

Φορτωμένα εισαγόμενη ρύπανση τα ποτάμια

Φορτωμένα και με τη διασυνοριακή ρύπανση είναι τα μεγάλα ποτάμια της Βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, "η κατάσταση στο Νέστο, τον Αξιό και τον Αλιάκμονα έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς εντοπίζονται σαφώς μικρότερα φορτία ρύπανσης από ό,τι στο παρελθόν".

Αυτό που πρέπει να γίνει, επισημαίνει στη "Μ" ο επίκουρος καθηγητής Ρύπανσης και Τεχνολογίας Προστασίας Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιωάννης Κωνσταντίνου, "χρειάζεται εμπεριστατωμένος έλεγχος των ποταμών, ο οποίος θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον θα πρέπει να εισαχθούν και νέες ουσίες για έλεγχο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τα συστατικά των φυτοφαρμάκων".

Στο άρθρο-ανασκόπηση που έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό ο κ. Κωνσταντίνου έχει συγκεντρώσει και αναλύσει όλα τα στοιχεία των τελευταίων ερευνών στα ποτάμια όλης της χώρας. Τα γενικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τον ερευνητή, είναι ότι οι πιέσεις που δέχονται τα ποτάμια την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι μεγαλύτερες, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο γίνεται εντατική καλλιέργεια.

Αντίθετα, τη χειμερινή περίοδο το φορτίο των ρύπων μειώνεται, αφού αλλάζουν οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και ταυτόχρονα αυξάνεται ο όγκος του νερού των ποταμών. Μεγαλύτερο εμφανίζεται το φορτίο των οργανικών ρύπων στις εκβολές των ποταμών, όπου συγκεντρώνονται και άλλες ουσίες, που προέρχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, παρά στις πηγές τους.

ΜΕΤΡΙΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

Μελέτες φοιτητών του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος του ΑΠΘ με θέμα "Οικολογική ποιότητα και διαχείριση σε επίπεδο λεκάνης απορροής", που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγους μήνες, καταδεικνύουν προβλήματα στον Αξιό και τον Αλιάκμονα, ενώ καλύτερη διαπιστώνουν την κατάσταση στο Νέστο.

Οι περισσότεροι σταθμοί δειγματοληψίας στον Αξιό κατέδειξαν ότι "η ροή του ποταμού εμφανίζεται μειωμένη και ότι τα υπόγεια νερά είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα". Την κατάσταση επιβαρύνουν αγροτικές, βιομηχανικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες, καθώς και η απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων.

Οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ και οι αμμοληψίες σε ορισμένα σημεία του ποταμού, φαίνεται ότι επηρρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των νερών του Αλιάκμονα. Μόνο σε δύο σταθμούς δειγματοληψίας από τους συνολικά 13 εντοπίστηκε νερό καλής ποιότητας, ενώ στους υπόλοιπους σταθμούς η ποιότητα των νερών είναι από μέτρια έως κακή. Ιδιαίτερα επιβαρυμένος εμφανίστηκε από τις δειγματοληψίες ο σταθμός Γκιόλι, στον οποίο καταλήγουν τα λύματα της Καστοριάς, και ο σταθμός της Νικομήδειας, απ’ όπου διέρχεται η τάφρος 66. Εκεί εντοπίζεται ρύπανση από τα κονσερβοποιεία φρούτων και παρατηρείται η υψηλότερη τιμή στα ολικά αιωρούμενα στερεά.

Διασυνοριακή ρύπανση

Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τους επιστήμονες διαδραματίζει και η διασυνοριακή ρύπανση, όπως καταγράφηκε στα δείγματα των πιο κοντινών στα σύνορα σταθμών για τον Αξιό και το Νέστο. Στο σταθμό της Ειδομένης η ποιότητα του νερού καταγράφηκε ως μέτρια, γεγονός που σημαίνει ότι το νερό εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος ήδη ρυπασμένο. Σε ακόμη πιο επιβαρυμένη κατάσταση βρίσκεται ο παραπόταμος Αγιάκ, που βρίσκεται κοντά στη Δοϊράνη.

Ένας από τους παράγοντες εισαγόμενης ρύπανσης του Νέστου είναι τα σκουπίδια παρόχθιων χωματερών, που φθάνουν στη χώρα μας από τη Βουλγαρία μετά από κάθε βροχόπτωση. Ωστόσο πιο επιβαρυμένο καταδεικνύεται το δέλτα του ποταμού, στο οποίο συγκεντρώνονται όλες οι πιέσεις από τις αγροτικές και βιομηχανικές δραστηριότητες.

Τον ποταμό επιβαρύνει και η κτηνοτροφική δραστηριότητα, τα φράγματα που λειτουργούν, η διάθεση λυμάτων από χωματερές, ενώ όπως επισημαίνεται δεν λειτουργεί η εγκατάσταση επεξεργασμένων λυμάτων στη Χρυσούπολη.

Η ποιότητα των νερών του ποταμού Νέστου θεωρείται από τους επιστήμονες καλή σε ορισμένα σημεία, ενώ στον κύριο ρου του ποταμού χαρακτηρίζεται ελλιπής ή μέτρια. Το υδατικό ισοζύγιο του ποταμού είναι πλεονασματικό. Το 56% ωστόσο των οικισμών της ορεινής λεκάνης υποφέρει κυρίως τους θερινούς μήνες από λειψυδρία, γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στην κακή διαχείριση του νερού.

Σ.Μ.

Πηγή: Μακεδονία

Πολύγυρος: Σήμερα είναι τ' Αη Λιά

Ο Χρήστος Υφαντίδης στον πάγκο της ΝΙΚΗΣ Πολυγύρου.


Η Διοίκηση της ΝΙΚΗΣ ανακοινώνει την πρόσληψη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΥΦΑΝΤΙΔΗ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Ο Χρήστος Υφαντίδης ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία από την Βέροια, κλήθηκε και αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδας, στον Παναθηναϊκό, την Δόξα Δράμας, και έκλεισε την την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Νάουσα.


Συνεργάστηκε με το Μάρκοβιτς στην τεχνική ηγεσία της Νάουσας (Α΄ Εθνική), μετά την αποχώρηση του Μάρκοβιτς ανέλαβε καθήκοντα προπονητή.

Εργάσθηκε ως προπονητής στη Νάουσα επί σειρά ετών σε Β΄, Γ΄ και Δ΄ Εθνική κατηγορία, καθώς και στις ομάδες της Σκύδρας και του Απόλλωνα Κρύας Βρύσης.

Από το φιλικό blog Ρεσπέντζα

Ψηφοφορία για την ομορφότερη πόλη στην Ελλάδα - Όλοι ψηφίζουμε Πολύγυρο


Ψηφοφορία για την ανάδειξη της ωραιότερης Πόλης της Ελλάδος διεξάγεται στο διαδίκτυο στο blog Η ωραιότερη πόλη της Ελλάδας.

Μπαίνουμε και ψηφίζουμε όλοι τον Πολύγυρο!

Να ψηφίσουν όλοι, να μην λείψει ούτε μια ψήφος.

Κι ο Νομάρχης κι ο Δήμαρχος και άπαντες οι Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι να ψηφίσουν τον Πολύγυρο.

Γαλάτιστα αθάνατη: Πινακίδες οδικής σήμανσης



Οι κατεστραμμένες αυτές πινακίδες βρίσκονται στην Δυτική είσοδο της Γαλάτιστας

Οι πινακίδες ΚΟΚ στην Γαλάτιστα


Όλες οι πινακίδες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι κατεστραμένες γύρω από την Γαλάτιστα.

Είναι εν γνώσει του Νομάρχη αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;

Γιατί φυσικά το γνωρίζει ο Δήμαρχος του Ανθεμούντα.

Σε λίγο θα ακολουθήσουν φωτογραφίες σε flick με την κατάσταση της οδικής σήμανσης στην Γαλάτιστα.

Πρώτη φορά στη ζωή μας συναντούμε τέτοια καταστροφή πινακίδων, δεν έχει ξαναγίνει πουθενά.

Να αποκατασταθούν οι πινακίδες αμέσως γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Είναι δυνατόν να μην έχουν ενημερωθεί οι αρχές για αυτή την κατάσταση;

Να αποκατασταθούν όλες οι πινακίδες το συντομότερο δυνατόν.

Οι αδικημένοι ήρωες της ΕΛΔΥΚ

Τούρκικη Εισβολή 1974. Ψηφιδωτό – Ακάκι, Φωτογραφίες Αυγούστα Στυλιανού, ζωγράφος

Οι πιο αδικημένοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας είναι αξιωματικοί και άνδρες της ΕΛΔΥΚ, που είχαν την ατυχία να υπηρετούν στην Κύπρο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Οι άνθρωποι αυτοί, που ανάστησαν στο νησί μας τις Θερμοπύλες και τους 300 του Λεωνίδα.

Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, έμειναν στις θέσεις τους και έφραξαν το δρόμο στον πάνοπλο και υπεράριθμο νεοβάρβαρο Ασιάτη, που εισέβαλε στο νησί μας. Πιστοί τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι, οι ΕΛΔΥΚάριοι αναδείχθηκαν σε γενναίοι των γενναίων. Ακόμα και οι εχθροί, που γνώρισαν από κοντά την ορμή και τη γενναιότητα των γενναίων αυτών Ελλήνων, δεν αποκρύβουν την παλληκαριά τους.

Πρέπει να τονιστεί ότι, όταν εκδηλώθηκε η εισβολή του Αττίλα, οι αξιωματικοί και οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ ζούσαν σε εχθρικό περιβάλλον. Είχαν εξελιχθεί με τέτοιο τραγικό τρόπο τα γεγονότα, που μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων Κυπρίων, οπαδών του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τους θεωρούσαν ως χουντικούς, πραξικοπηματίες και προδότες, εχθρούς της Κύπρου και του λαού της.

Η μαύρη προπαγάνδα των ημερών εκείνων έκανε μια μεγάλη μερίδα του λαού μας να ρίχνει το ανάθεμα στην ΕΛΔΥΚ και τους Ελλαδίτες αξιωματικούς, που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά. Σε αυτούς ριχνόταν όλο το βάρος της ευθύνης και της ενοχής για το πραξικόπημα. Κατηγορούνταν ότι δολοφονούσαν αδιάκριτα «νομιμόφρονες πολίτες» και θεωρούνταν εχθροί της Κύπρου και του λαού της. Αυτοί οι άνθρωποι οι αδικημένοι, οι «αναθεματισμένοι», οι εχθροί της Κύπρου και του λαού της, οι «προδότες» και «ανάξιοι Έλληνες», διέψευσαν με τον πανηγυρικότερο τρόπο τούς κατηγόρους τους. Απέδειξαν με τη δράση και τη θυσία τους ότι ήταν γνήσιοι Έλληνες, υπερπατριώτες, υπερασπιστές της Κύπρου και του λαού της.

Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής, αυτοί οι ΕΛΔΥΚάριοι είναι που κράτησαν το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης του εχθρού. Και ας ήταν νεοφερμένοι. Για πολλούς από αυτούς ήταν η πρώτη τους νύκτα στο στρατόπεδο. Μόλις την προηγούμενη μέρα είχαν αντικαταστήσει συναδέλφους τους, που θα γύριζαν στη μητέρα πατρίδα.

Προτού απολαύσουν τον ύπνο της πρώτης τους νύκτας στην Κύπρο, οι πιο πολλοί από τους ΕΛΔΥΚάριους υποχρεώθηκαν, «άμα τη έω», να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Όταν τα τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν να ξερνούν τις βόμβες τους και να πολυβολούν το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ με το πρώτο φως της ημέρας της 20ής lουλίου 1974, οι περισσότεροι αξιωματικοί και άνδρες της ΕΛΔΥΚ βρίσκονταν ήδη στα ορύγματά τους και άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά στα εχθρικά αεροπλάνα.

Παράλληλα, με τα αντιαεροπορικά πυρά, οι ΕΛΔΥΚάριοι άρχισαν να
κανονιοβολούν και το παρακείμενο στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔYK. Γύρω στις 7η ώρα το πρωί, 18 ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης της Εθνικής Φρουράς πήραν θέσεις μάχης στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και άρχισαν να πλήττουν με τα πυροβόλα τους το στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ και άλλες εχθρικές θέσεις.

Από το προηγούμενο, όμως, βράδυ, η ΤΟΥΡΔΥΚ πήρε εντολή και εγκατέλειψε το στρατόπεδό της. Κινήθηκε βορειότερα και επάνδρωσε δύο αμυντικές οχυρωματικές γραμμές, που είχαν κατασκευαστεί από Τουρκοκύπριους στασιαστές της ΤΜΤ, με την καθοδήγηση και επίβλεψη του Μηχανικού του τουρκικού στρατού. Στις άρτια οργανωμένες αυτές αμυντικές θέσεις των Τούρκων, έμελλε να λάμψει η ελληνική πολεμική αρετή και να θριαμβεύσει.

Θυελλώδης προέλαση

Λίγα λεπτά μετά την άφιξη των παλαιών αρμάτων της Εθνικής Φρουράς στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ δόθηκε η διαταγή: «Επίθεση κατά Κιόνελι, και εξουδετέρωση του εχθρού». Παρά τα πυρά της τουρκικής αεροπορίας, που ήταν κυρίαρχη στον αέρα και δρούσε ανενόχλητη, και παρά τη βροχή του πυροβολικού και των όλμων του εχθρού, η προέλαση της ΕΛΔΥΚ ήταν θυελλώδης.

Ασυγκράτητοι οι γενναίοι αξιωματικοί και άνδρες της, ενισχυμένοι με λίγους εθνοφρουρούς, όρμησαν εναντίον των καλά οχυρωμένων εχθρών κραυγάζοντας:

«Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Κύπρος μας». Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με άλματα που θύμιζαν προέλαση γιγάντων, οι γενναίοι της ΕΛΔΥΚ βρέθηκαν σε απόσταση μερικών μόνο εκατοντάδων μέτρων από το Κιόνελι, που οι Τούρκοι θεωρούσαν απόρθητο οχυρό τους. Με την πτώση του Κιόνελι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος προς τον Άγιο Ιλαρίωνα, που οι Τούρκοι είχαν οχυρώσει από το 1964, ευθύς μετά την τουρκοκυπριακή ανταρσία του Δεκέμβρη του 1963.

Στο Κιόνελι, όπως αναφέραμε, ο εχθρός γερά οχυρωμένος σε μόνιμες αμυντικές θέσεις, άρχισε να προτάσσει ισχυρή αντίσταση. Γνώριζε ότι, αν οι Έλληνες πατούσαν το χωριό και το έθεταν υπό τον έλεγχό τους, η κατάληψη του Αγίου Ιλαρίωνα θα ήταν γι' αυτούς ένας απλός περίπατος. Έπρεπε, λοιπόν, πάση θυσία να μην πέσει το Κιόνελι, που είχε στο μεταξύ ενισχυθεί και με αλεξιπτωτιστές, που έριχναν από το πρωί στην περιοχή τουρκικά μεταγωγικά και ελικόπτερα.

Αλεξιπτωτιστές, ολόκληρη η δύναμη της ΤΟΥΡΔΥΚ και δεκάδες χιλιάδες ένοπλοι Τουρκοκύπριοι της ΤΜΤ, με όλμους και πολυβόλα και άλλα όπλα, αντιστέκονταν λυσσαλέα. Η λυσσαλέα, όμως, αυτή τουρκική αντίσταση κάμφθηκε, μπροστά στη θυελλώδη ορμή των Ελλήνων. Τα πυροβόλα των αρμάτων γκρέμισαν τα τουρκικά πολυβολεία και τις άλλες αμυντικές θέσεις.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 lουλίου, μετά από μια προέλαση πέντε ωρών, οι γενναίοι της ΕΛΔΥΚ είχαν τρέψει σε φυγή τους Τούρκους και βρίσκονταν νικητές στο άντρο του εχθρού. Το Κιόνελι. Και ενώ οι νικητές ΕΛΔΥΚάριοι καταγίνονταν με την εξουδετέρωση των τελευταίων εστιών αντίστασης του εχθρού, πήραν την απρόσμενη, ανεξήγητη διαταγή του αρχηγείου της Εθνικής Φρουράς, που δόθηκε προφανώς από την Αθήνα: «Εγκατάλειψη του κατακτηθέντος εδάφους και άμεση επάνοδος στο
στρατόπεδο».

Πίσω στο στρατόπεδο και νέα επίθεση

ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΟΙ και απόλυτα συντεταγμένοι, οι ΕΛΔΥΚάριοι εξετέλεσαν τη διαταγή, παρά την πίκρα και την απογοήτευση που τους πότισε. Γύρισαν στο στρατόπεδό τους, προτού δώσουν τη χαριστική βολή στο τέρας του Αττίλα. Εκεί στο στρατόπεδό τους, οι ΕΛΔΥΚάριοι ξεκουράστηκαν για λίγο, ενώ η τουρκική αεροπορία συνέχισε να τους βομβαρδίζει και να τους πολυβολεί ανηλεώς. Και προτού συνέλθουν, προτού χαρούν μια σταλιά απογευματινό ύπνο μετά από τόσες σκληρές μάχες, πήραν εντολή να ανασυνταχθούν και να εφοδιαστούν με καύσιμα και πυρομαχικά για να αναλάβουν νέα αποστολή.

Γύρω στις έξι το απόγευμα έγινε συγκέντρωση, τα τμήματα πήραν τις τελευταίες οδηγίες και στις εξήμισι η ώρα άρχισαν νέα επίθεση κατά των Τούρκων. Αντικειμενικός σκοπός και αυτής της επίθεσης η κατάληψη του Κιόνελι και η προέλαση προς τον Άγιο Ιλαρίωνα. Στη νέα αυτή επίθεση η ΕΛΔΥΚ είχε ενισχυθεί με παλαιού τύπου βρετανικής κατασκευής τεθωρακισμένα «Μάρμορ Χάριγκτον» και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού ΒΤΑ (Μπι Τι Αρ).

Η απογευματινή αυτή νέα επίθεση της ΕΛΔΥΚ, η δεύτερη σε μια μέρα, εναντίον υπέρτερων εχθρικών δυνάμεων, οχυρωμένων σε μόνιμες αμυντικές θέσεις, ήταν και πάλι θυελλώδης. Οι προφυλακές του εχθρού τρέπονταν σε άτακτο φυγή. Γύρω στα 300 μέτρα έξω από τις κατοικίες του Κιόνελι, η εμπροσθοφυλακή της ΕΛΔΥΚ συναντά μεγάλη αντιαρματική τάφρο, 50 μέτρα πλάτους και 400 μήκους. Ο διοικητής των αρμάτων διατάσσει τους άνδρες του: «Σταματήστε, είναι αδύνατο να προχωρήσετε».

Ένα άρμα, όμως, στην άκρη της φάλαγγας, παρακάμπτει την εχθρική τάφρο και προχωρεί στις εχθρικές γραμμές. Ο διοικητής, που φέρει την ευθύνη για την επιχείρηση, εναγώνια κραυγάζει: «Πού πάτε; Είστε τρελοί; Πού προχωρείτε μόνοι;». Το άρμα, όμως, προχωρεί ακάθεκτο την επέλασή του. Σαν μυθικός Κένταυρος προχωρεί ξερνώντας φωτιά, θάνατο και καταστροφή στον οχυρωμένο εχθρό. Κτυπά και γκρεμίζει τα εχθρικά οχυρά και δίνει την ευκαιρία στο Πεζικό να προχωρήσει. Τα όσα συμβαίνουν στην είσοδο του Κιόνελι είναι συγκλονιστικά. Είναι απίστευτα.

Η πολεμική αρετή των Ελλήνων φθάνει στο απόγειό της. Ξαναζωντανεύουν οι Μαραθώνες, οι Πλαταιές, οι Σαλαμίνες. Οι γενναίοι της ΕΛΔΥΚ, οι λίγοι, συγκρούονται με τις υπέρτερες σε αριθμό και μέσα επίλεκτες τουρκικές δυνάμεις, που βρίσκονται οχυρωμένες σε μόνιμες αμυντικές θέσεις. Το πρώτο σύνταγμα των Τούρκων αλεξιπτωτιστών, που έπεσε από νωρίς το πρωί για να ενισχύσει τον τουρκικό θύλακα Κιόνελι - Αγίου Ιλαρίωνα, αποδεκατίζεται.

Το αρχηγείο των Τούρκων ζητά από την Άγκυρα εσπευσμένα νέες ενισχύσεις. Αναφέρει ότι οι επιτιθέμενοι Έλληνες είναι πολύ περισσότεροι από τους αμυνόμενους Τούρκους. Τους υπολογίζει περισσότερους από μια μεραρχία, ενισχυμένη με άρματα και τεθωρακισμένα. Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογήσει τη θυελλώδη προέλαση της ΕΛΔΥΚ και την οπισθοχώρηση των ανδρών του!..

Πηγή: Σημερινή

Το 2ο μέρος του αφιερώματος εδώ

Πολύγυρος: Οι Έξι Βρύσες έχουν γενέθλια...

κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
Οι Έξι Βρύσες έχουν γενέθλια σήμερα, μπαίνουν στο 128ο έτος τους με την μορφή που τις γνωρίζουμε.

Σαφέστατα η πηγή είναι πανάρχαια, ο λόγος γίνεται για το κτίσμα των Έξι Βρύσεων που είναι υπέροχο, μοναδικό και Πολυγυρινό!

Να τα χιλιάσουν και να μείνουν έτσι, να ξεδιψούν τους διαβάτες με το δροσερό νερό τους.

Προτείνουμε στον Δήμαρχο Πολυγύρου, Θωμά Καπλάνη, να γιορτάσει τα 130 χρόνια των Έξι Βρύσεων με εκδηλώσεις και Πολιτιστικά δρώμενα.

Οι Έξι Βρύσες το αξίζουν, γιατί πολύ απλά δεν θα υπήρχε ο Πολύγυρος αν δεν υπήρχε η πηγή των Έξι Βρύσεων, όταν μετακινήθηκε ο Πολύγυρος από την παλιά του θέση στην σημερινή.

Συλλυπητήρια στον φίλο μας gianniotis.gr


Διπλή τραγωδία, διπλός κι' ο πόνος.


Δύο νέοι άνθρωποι χάθηκαν σε τροχαίο.


Δύο δικοί μου άνθρωποι.


Δύο ανίψια μου - ένα ανδρόγυνο.


Τριανταφύλλου Βασίλειος & Τζαβάρα Δήμητρα.
33 & 30 ετών.

Ξημερώματα της Κυριακής στον Κηφισό προς Πειραιά
Εκεί τους περίμενε ο χάρος.

Λίγο πριν μπουν στο καράβι για να πάνε διακοπές.


Θα ήταν οι πρώτες τους διακοπές.


Δεν πρόλαβαν.!

Από το gianniotis.gr

Κρίμα...

Θερμά Συλλυπητήρια φίλε...