Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Αφήστε μόνους τους Κυπρίους...


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξ. αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων

Η αναφορά του Α. Σαμαρά στο σχέδιο Ανάν, το οποίο χαρακτήρισε ως «αλήστου μνήμης», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υπέδειξε πως πρέπει να αφεθούν «μόνοι οι Κύπριοι να αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα». Η αποστροφή του κ. Πάγκαλου γεννά σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

Δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες για το Κυπριακό ανεφύησαν κατά την προχθεσινή συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, για το σχέδιο Ανάν - το οποίο χαρακτήρισε ως «αλήστου μνήμης», προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, πως την ίδια κατάληξη θα έχει κι ένα παρόμοιο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, εφόσον και όταν έρθει -, υπέδειξε πως επαφίεται στους ίδιους τους Κυπρίους ν’ αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα. «Αφήστε τους Κυπρίους μόνους ν’ αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα», επέπληξε τον κ. Σαμαρά ο Θ. Πάγκαλος.

Σοβαρά ερωτήματα

Η τοποθέτηση του δευτέρου τη τάξει της ελληνικής κυβέρνησης, και μάλιστα από του επισημότατου βήματος της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις προκαλεί το λιγότερο απορίες όσον αφορά την προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το εθνικό μας πρόβλημα και τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει, καθώς έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το Κυπριακό, κατά την οποία, μάλιστα, η τουρκική διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη δράση προωθώντας παντού, και δη στον ευρωπαϊκό χώρο, τις τουρκικές θέσεις, ενώ όλο και πυκνότερα προβάλλει την ιδέα περί διεξαγωγής Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Ταυτόχρονα, η ανάγκη αναβάθμισης του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο συναπόφασης και όχι μόνο συνεννόησης, καθίσταται αίτημα όλων σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων σε Κύπρο και Ελλάδα, που υποδεικνύουν πως οι δύο χώρες πρέπει να βαδίσουν μαζί για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων και ιδιαίτερα του κυπριακού προβλήματος.

Πολιτικοί αναλυτές, σχολιάζοντας τα σύντομα, αλλά ουσιώδη, πεπραγμένα της προψεσινής συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων για το Κυπριακό, διατείνονται πως, ενδεχομένως, να βρισκόμαστε ενώπιον μιας ολικής μετατόπισης της Ελλάδας όσον αφορά τη διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος, μέσα από την επιλογή της «εθνικής αυτοϋπεξαίρεσης» όσον αφορά το Κυπριακό, προκρίνοντας το ρόλο του απλού συμπαραστάτη και όχι του ουσιαστικά εμπλεκομένου.

Τονίζουν, ταυτόχρονα, πως η προχθεσινή σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για το Κυπριακό, προοιωνίζεται έντονες αντιπαραθέσεις στη συνέχεια όσον αφορά τα εθνικά θέματα, δεδομένων των έντονων και διαφορετικών προσεγγίσεων του κ. Σαμαρά αναφορικά με το Σκοπιανό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας.

Εκφράζουν, τέλος, την απορία, κατά πόσο το Κυπριακό, έχει πάψει πλέον ν’ αποτελεί εθνική υπόθεση για την Ελλάδα.


Η αντιπαράθεση Σαμαρά - Πάγκαλου

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, έφερε ως παράδειγμα υπέρβασης των έσχατων γραμμών υποχώρησης στα εθνικά θέματα το σχέδιο Ανάν, επισημαίνοντας ότι αν επανέλθει παρόμοιο σχέδιο, «θα καταλήξει κι αυτό στον κάλαθο των αχρήστων». «Όταν μιλάμε για κόκκινες γραμμές, εννοούμε τις έσχατες γραμμές υποχώρησής μας σε κάποιο μεγάλο θέμα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, υπομιμνήσκοντας την τύχη του σχεδίου Ανάν, το οποίο απερρίφθη γιατί εκρίθη ολέθριο για το εθνικό συμφέρον.

Προειδοποίησε, δε, ότι «αν κατατεθεί παρόμοιο με το προηγούμενο, τότε θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων».

Η τοποθέτηση του Προέδρου της Ν.Δ. προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, που ακολουθώντας στο βήμα της Βουλής τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης, επέπληξε τον Αντώνη Σαμαρά, υποδεικνύοντάς του να αφήσει τους Κύπριους μόνους τους να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα εθνικά τους ζητήματα. «Αφήστε τους Κυπρίους μόνους ν’ αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα», υπέδειξε ο κ. Πάγκαλος, δίνοντας, με αυτόν τον τρόπο, και το στίγμα της προσέγγισης της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το εθνικό μας πρόβλημα.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό, πως ενώ η αναφορά του κ. Σαμαρά για το σχέδιο Ανάν έγινε στην τελευταία αποστροφή της ομιλίας του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ανεβαίνοντας στο βήμα, απάντησε αμέσως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναψηλάφηση του θέματος, και δη με επιτιμητικό τρόπο.

Κυπριακά κόμματα: Ναι, το σχέδιο Ανάν ενταφιάστηκε

Τις τοποθετήσεις Σαμαρά και Πάγκαλου σχολίασαν, με δηλώσεις τους στη «Σ», οι εκπρόσωποι Τύπου του ΔΗ.ΣΥ., του ΔΗ.ΚΟ. και της ΕΔΕΚ, Χάρης Γεωργιάδης, Φώτης Φωτίου και Δημήτρης Παπαδάκης, τονίζοντας πως το σχέδιο Ανάν ανήκει στο παρελθόν και ότι την ίδια τύχη θα έχει κι ένα παρόμοιο σχέδιο, αν και όταν έλθει. Χαρακτήρισαν, ταυτόχρονα, τη στενή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας, στο πλαίσιο διαμόρφωσης και υλοποίησης μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ως όρον εκ των ων ουκ άνευ για την ευόδωση των προσπαθειών εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Στόχος μας είναι να έχουμε ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα γίνει αποδεκτό, επισήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΣΥ. Χ. Γεωργιάδης, κι «αυτό θα το πετύχουμε κοιτάζοντας μπροστά και όχι κοιτάζοντας πίσω», αλλά και «εάν Αθήνα και Λευκωσία συνεργαστούν σωστά μέσα στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής και τακτικής. Όσο για τις τελικές αποφάσεις, ασφαλώς θα ληφθούν από τους Κύπριους πολίτες και κανέναν άλλον», εξήγησε.

Επικροτώντας πλήρως την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά ως «πολύ ορθή», ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΚΟ. Φ. Φωτίου επισήμανε ότι «αυτή πρέπει να είναι η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα», ενώ αναφερόμενος ειδικά στο σχέδιο Ανάν, τόνισε ότι το σχέδιο του τέως Γ.Γ. του ΟΗΕ «απερρίφθη και έχει ενταφιαστεί τελεσιδίκως».

Σχολιάζοντας, παράλληλα, την τοποθέτηση Θ. Πάγκαλου, ο κ. Φωτίου υπέδειξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Θέλουμε και απαιτείται», πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, «μια κοινή στρατηγική μεταξύ των δύο χωρών και κοινός συντονισμός. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε μαζί και, πρέπει να καταστεί απ’ όλους κατανοητό, ότι δεν πρόκειται να λύσει η Κύπρος μόνη της το κυπριακό πρόβλημα».

Ο κυπριακός λαός θα δώσει τις απαντήσεις

Κατηγορηματικός ως προς την απόρριψη ενός νέου σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού παρόμοιου με το σχέδιο Ανάν και αποκλίνων τόσο από τη ρητή όσο και από την υπονοούμενη θέση της δήλωσης Πάγκαλου ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δ. Παπαδάκης.

«Οπωσδήποτε, εάν επανέλθει ένα παρόμοιο σχέδιο, ο κυπριακός λαός γνωρίζει ποιες απαντήσεις πρέπει να δώσει», επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, υπενθυμίζοντας πως η ΕΔΕΚ ανέκαθεν ήταν εξ αυτών που πρεσβεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών σε επίπεδο συναπόφασης αποτελεί αδήριτη ανάγκη. «Η Ελλάδα πρέπει να είναι δίπλα στην Κύπρο και είναι επάναγκες να υπάρχει ουσιαστική συνεννόηση και στήριξη από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Πηγή: Η Σημερινή

Φυσικά ο Πάγκαλος γνωρίζει πως οι Κύπριοι δεν αποτελούν ξεχωριστό Έθνος.

Μάλλον θα είχε πιεί πολλά τσίπουρα προηγουμένως, αλλιώς δεν θα έπεφτε σε τέτοιο ολίσθημα...

Επίθεση στον Πάπα


Γυναίκα με ψυχολογικά προβλήματα έσπρωξε τον Πάπα Βενέδικτο Ιστ', λίγο πριν εκείνος ξεκινήσει την χριστουγεννιάτικη λειτουργία στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, με αποτέλεσμα ο ποντίφικας να γλιστρήσει και να πέσει στο μαρμάρινο πάτωμα. Ευτυχώς, ο Πάπας δεν τραυματίστηκε. Σηκώθηκε με τη βοήθεια των παρευρισκομένων και συνέχισε τη λειτουργία.

Δείτε το βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης

Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, με τον Γάλλο καρδινάλιο Ροζέ Ετσεγκαρέ, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στον ποντίφικα, κατά το επεισόδιο. Ο 87χρονος καρδινάλιος έπεσε και αυτός, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο μηρό. Ο καρδινάλιος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τζεμέλι της Ρώμης, όπου νοσηλεύεται.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, η γυναίκα που προκάλεσε το επεισόδιο φαινόταν «ασταθής». Αμέσως μετά το περιστατικό, συνελήφθη από τους φρουρούς του Πάπα και ανακρίνεται από τις αρχές του Βατικανού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η γυναίκα αυτή είναι η ίδια που είχε επιχειρήσει και πέρσι, και πάλι στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, να πλησιάσει τον πάπα πηδώντας πάνω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Πηγή: Foreign Press

"Μυστήριο" με τα ανθρώπινα όστα έξω από το εκκλησάκι της Εξοχής Πιερίας

"Μυστήριο" προκαλεί η υπόθεση με τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν προχθές το απόγευμα έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Εξοχής Πιερίας που βρίσκεται μισό χιλιόμετρο περίπου έξω από το χωριό.

Τα οστά που ήταν θαμμένα σε πολύ μικρό βάθος τα είχε ξεθάψει η νεροσυρμή που προκλήθηκε από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και τα βρήκε κάτοικος της Εξοχής που είχε πάει στο ξωκκλήσι, για να ανάψει κερί.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ο ιερέας της Εξοχής, ο παπα - Γιάννης, ο οποίος πήγε επιτόπου, για να δει περί τίνος πρόκειται και δήλωσε ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση που ο σκελετός ήταν τοποθετημένος μπρούμυτα, αλλά και ότι τα οστά ήταν κάτασπρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που κάποιοι έθαψαν το πτώμα εκεί.


Μεταξύ των κατοίκων της Εξοχής έχει αρχίσει έντονη συζήτηση και ακούγονται διάφορες εκδοχές, όσον αφορά το χρονικό διάστημα που κάποιοι έθαψαν τόσο επιφανειακά το πτώμα, σε ποιον άνθρωπο μπορεί να άνηκε και πόσο χρονών μπορεί να ήταν, αν ήταν γυναίκα ή άνδρας, αν αποτελεί εγκληματική ενέργεια κ.λ.π.

Αναμένεται το πόρισμα του ιατροδικαστή και η επίσημη ανακοίνωση του αστυνομικού τμήματος περιφέρειας Κατερίνης που έχει επιληφθεί της υπόθεσης, για να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Πηγή: Λευτεριά

Εφημεριδοτηλεοράσεις και blogs


Πάλεψαν τα blogs με τις εφημεριδοτηλεοράσεις και κέρδισαν τα blogs

Ασχολούμαι με την οικολογία και την σωτηρία των βουνών του Νομού Πιερίας.

Λόγω του ότι έθιξα ορισμένους μεγαλοσχήμονες καμία εφημερίδα του Νομού, εκτός από την Αργώ και τον Διάλογο δεν δημοσιεύει τίποτε από αυτά που τους στέλνω.

Την ίδια τακτική ακολουθούνε και τα κανάλια. Δεν ξέρω γιατί.

Οι μόνοι που με βοηθάνε είναι τα blogs Λευτεριά - Λαϊκούρα - Αργοναύτες - Πιέριοι - Πιερία και προπαντός Τα Ανήλια της Χαλκιδικής, στις ετικέτες των Δήμων στον Δήμο Πέτρας.

Τώρα θα μου πείτε ποιός είσαι εσύ;

Εάν θέλετε να μάθετε γράψετε στο Google "Οικολογικά προβλήματα στα Βουνά Πιέρια Όλυμπος" ή γράψτε Γιαγκούλας. Φ.

Θ.Κ. Πιέριος

http://wwwojympospieria.blogspot.com/

Φίλε Θ. Κ. Πιέριε, ευχαρίστως δημοσιεύουμε ότι μας στέλνουν. Αρκεί να μην είναι συκοφαντικό. Εσύ κάνεις έναν αγώνα για την οικολογία και την προστασία των βουνών του Νομού Πιερίας. Φυσικά και θα προβάλουμε ότι μας στέλνεις.

Μπροστά στην Φύση και στο Δίκαιο, κανένας μεγαλοσχήμονας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

Τα δικά σου θέματα, εκτός από την ετικέτα για τον Δήμο Πέτρας, υπάρχουν και στις ετικέτες Οικολογία και Πιερία στο blog μας.

Να μας στέλνεις ότι θέλεις για δημοσίευση.

Να είσαι καλά και καλές γιορτές.

Μια βαλανιδιά-μαθουσάλας ηλικίας 13.000 ετών, ο πιο ηλικιωμένος ζωντανός οργανισμός πάνω στη Γη


Όταν το δέντρο αυτό άρχισε τη ζωή του, στον πλανήτη μας επικρατούσε ακόμα η τελευταία εποχή των παγετώνων και οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει τη γεωργία, ούτε είχαν χτίσει τις πρώτες πόλεις στη Μεσοποταμία. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου θα κτίζονταν μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, έπειτα από 13.000 περίπου χρόνια, η συγκεκριμένη βαλανιδιά ατενίζει αγέρωχα το πέρασμα του χρόνου και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο γηραιότερος γνωστός οργανισμός που ζει πάνω στη Γη.

Το δέντρο-μαθουσάλας, που ανήκει στο είδος Quercus palmeria, βρίσκεται κάπου στους ανεμοδαρμένους λόφους Τζουρούπα της νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ και η ανακάλυψή της ηλικίας του έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας υπό τον καθηγητή Τζέφρι Ρος-Ιμπάρα, ενώ η σχετική επιστημονική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό «PloS ONE», σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντεπέντεντ».

Ευχές από argonaftes.blogspot.com

Χρόνια Πολλά

argonaftes.blogspot.com

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ "ΑΡΓΩ"
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΑΤΙΡΙΚΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΗΛ.:23510 45799, FAX: 23510 45794
www.argo-mme.gr
ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ E-MAIL: argomme@otenet.gr

Χρόνια Πολλά

κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Ζουζούνια: Η τράτα μας η κουρελού

Ζουζούνια: Θαλασσάκι μου

Να μειωθούν οι βουλευτές σε 200


Αν θέλουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών σε 200.

300 είναι πάρα πολλοί για την Ελλάδα. 100 βουλευτικοί μισθοί λιγότεροι θα βοηθήσουν στην ανόρθωση της οικονομίας. Χώρια τα έξτρα που παίρνουν και τα τυχερά, να δεις πως θα αρχίσει να συμμαζεύεται το σπάταλο κράτος.

Άλλωστε το Σύνταγμα προβλέπει από 200 μέχρι 300 βουλευτές:

Από το Σύνταγμα της Ελλάδος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Ανάδειξη και συγκρότηση της Βουλής

Άρθρο 51

1. Ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.

Φυσικά δεν περιμένουμε από το βαθύ ΠΑΣΟΚ να προτείνει κάτι τέτοιο. Απευθυνόμαστε στον Αντώνη Σαμαρά για να το δει το θέμα.

Ούτε λαϊκισμοί ούτε φανφάρες, 100 βουλευτές λιγότεροι, απλά πράγματα. Θα μειωθεί το κόστος στα 2/3. Άλλωστε από τους 300 βουλευτές ζήτημα είναι αν αξίζουν οι 100... άρα 200 βουλευτές είναι μια χαρά για την Ελλάδα.

Μετά θα λειτουργήσουν και τα αντανακλαστικά του κόσμου και θα ψηφίζουν μόνο τους καλύτερους αφού ξεκαθαρίσει η σαβούρα η πολλή.

Το λάθος σου κύριε Σαμαρά είναι ότι τους υπερασπίζεσαι όλους, έντιμους και λαμόγια μαζί. Αυτό όμως δεν είναι καλό, γιατί όλοι οι βουλευτές εμφανίζονται ότι είναι διεφθαρμένοι. Μία κάθαρση δεν θα έβλαπτε κανέναν, πολύ περισσότερο την Δημοκρατία μας και τα κόμματα.

Φυσικά σε μία πολιτισμένη χώρα και όχι τριτοκοσμική, η μείωση των βουλευτών θα είχε γίνει ήδη. Λιγότερο κράτος σημαίνει και μικρότερη βουλή.

Αγαπητέ Αντώνη έχουμε ακούσει και την άποψη για 150 βουλευτές και αυτή η άποψη μας αρέσει. Όποιος την είπε όμως δεν είχε λάβει υπ' όψιν του ότι προβλέπεται να υπάρχουν 200 βουλευτές. Εμείς νομίζουμε ότι και 100 βουλευτές θα αρκούσαν. Όμως και 200 καλά είναι.

Από εσένα Αντώνη περιμένουμε πράξεις, περιμένουμε ριζική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Εάν είσαι σαν τους άλλους θα φανεί στην πορεία. Όμως μέχρι στιγμής είσαι αόρατος. Δεν διοικείται με αυτόν τον τρόπο ένα κόμμα. Χρειάζεται δυναμικό και λαοπρόβλητο Ηγέτη. Είσαι και τα δύο. Για ποιόν λόγο λοιπόν αυτή η τακτική; Περιμένεις να σε εκπροσωπήσει επάξια ο Μαρκόπουλος, ο Χαρακόπουλος ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Περιμένουμε λοιπόν μία τοποθέτηση σου για το θέμα των βουλευτών. Όχι μόνο υπεράσπιση και προνόμια, όταν ο λαός δυστυχεί και υποφέρει.

Να είσαι καλά και προσοχή στον σκιώδη σου Υπουργό Περιβάλλοντος, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μπορεί άραγε να μας πει πόσους ρύπους εκπέμπει την ώρα μία συσκευή Siemens;

Έτσι κι αλλιώς άδεια είναι η βουλή, μήπως είναι συνεπείς οι βουλευτές στα καθήκοντά τους;

ta-anilia.blogspot.com

Μια "ψυχικά ασταθής" γυναίκα έσπρωξε τον πάπα πριν από τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία


Μία γυναίκα, προφανώς με ψυχολογικά προβλήματα, πήδηξε πάνω από το προστατευτικό κιγκλίδωμα και προσπάθησε να πλησιάσει τον πάπα Βενέδικτο ενώ έμπαινε στη βασιλική του Αγίου Πέτρου για τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, με αποτέλεσμα ο ποντίφικας να γλιστρήσει και να πέσει, ανακοίνωσε ψες ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Σύμφωνα με τον Φεντερίκο Λομπάρντι, η γυναίκα φαινόταν "ασταθής". Συνελήφθη από τους φρουρούς του πάπα και ανακρίνεται από τις αρχές του Βατικανού.

Ο καρδινάλιος Ετσεγκαρέ, ο οποίος βρισκόταν δίπλα στον ποντίφικα, έπεσε και αυτός στο μαρμάρινο πάτωμα και χρειάστηκε να μεταφερθεί έξω από την εκκλησία καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Ο 82χρονος πάπας Βενέδικτος σηκώθηκε με τη βοήθεια των παρεβρισκόμενων και μπόρεσε να συνεχίσει τη λειτουργία.

Πηγή: Typos.com

Οι υδραυλικοί των Μάγια «έφτιαχναν συντριβάνια και τουαλέτες»


Παλένκε, υδάτινη πόλη

Οι τεχνολογίες αξιοποίησης της υδροστατικής πίεσης ίσως δεν έφτασαν στο Νέο Κόσμο με τους Ισπανούς κατακτητές -Αμερικανοί αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι Μάγια του Μεξικού κατασκεύαζαν τουαλέτες με τρεχούμενο νερό, ακόμα και διακοσμητικούς πίδακες που έφταναν σε ύψος πολλών μέτρων.

«Τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν ένα ακόμα τεχνολογικό επίτευγμα που κατάφεραν οι Μάγια ανεξάρτητα από τον Παλαιό Κόσμο. Οι Μάγια του Παλένκε απέκτησαν την τεχνολογία του νερού υπό πίεση το αργότερο το 750 μ.Χ και πιθανότατα πολύ νωρίτερα» σχολιάζει στο LiveSciences.com ο Κιρκ Φρεντς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Η έρευνά του δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο στο Journal of Archaeological Science.

Μέχρι σήμερα, το αρχαιότερο δείγμα τεχνολογίας που αξιοποιούσε την πίεση του νερού ήταν το μινωικό παλάτι της Κρήτης, που χρονολογείται γύρω στο 1400 π.Χ.

Υδάτινη πόλη

Η ομάδα του Δρ Φρεντς μελέτησε το αρχαίο συγκρότημα του Παλένκε, το οποίο βρίσκεται στην Τσιάπας του Μεξικού και κατοικούνταν την περίοδο 100-800 μ.Χ.

Οι περίπου 6.000 Μάγια που ζούσαν στα 1.500 κτίρια της πόλης ποτέ δεν βρίσκονταν πάνω από 150 μέτρα μακριά από κάποια πηγή νερού, εκτιμούν οι ερευνητές.

«Οι αρχαίοι Μάγια ονόμαζαν αυτή την πόλη Λακάμχα ή 'Μεγάλο Νερό' λόγω των εννέα πλωτών διαύλων, των 56 πηγών και των καταρρακτών μήκους εκατοντάδων μέτρων» αναφέρει ο Φρεντς.

Ένα ιδιαίτερο εύρημα στο Παλένκε ήταν ένα υπόγειο κανάλι νερού, το οποίο, σε αντίθεση με άλλα κανάλια της κεντρικής πλατείας της πόλης, ήταν έντονα κατηφορικό και στενότερο στο κάτω άκρο του.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νερό θα έβγαινε από τον αγωγό με αρκετή πίεση ώστε να δημιουργεί ένα πολυτελές συντριβάνι με ύψος περίπου 6 μέτρα.

Επιπλέον, το παλάτι του Παλένκε βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε θα ήταν αδύνατο να διαθέτει σύστημα υδροδότησης χωρίς επιπλέον πίεση. Αν όντως υπήρχε νερό υπό πίεση, «η θεωρία ότι υπήρχαν τουαλέτες δεν είναι και τόσο τραβηγμένη» θεωρεί ο Φρεντς.

Η ομάδα των υδροαρχαιολόγων σκοπεύει τώρα να αναζητήσει ενδείξεις υδραυλικής τεχνολογίας σε όλο το κεντρικό Μεξικό.

Πηγή: Τα Νέα