Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η νόσος των πλατάνων εξαπλώνεται στην Ήπειρο

Την εγρήγορση των αρμόδιων αρχών προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου των πλατανιών η οποία απειλεί αρκετές περιοχές της Ηπείρου ζητά η γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων με επιστολή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Η νόσος που ονομάζεται Ceratocystis platani διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς και σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Ήπειρο σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές κοντά στον ποταμό Καλαμά (τόσο σε Γιάννινα, όσο και σε Θεσπρωτία) καθώς και στον ποταμό Αχέροντα.

Σε οικοσυστήματα δηλαδή ευαίσθητα, στα οποία η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι το πρώτο και κύριο μέλημα.

Ξοδεύτηκαν 5,5 εκατ. ευρώ σε 4 χρόνια για ταξίδια βουλευτών!

ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της Βουλής από τα κοινοβουλευτικά ταξίδια που πραγματοποιούνται ετησίως με αφορμή επιλεγμένες συναντήσεις ή συνεδριάσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, οι βουλευτές συνοδεύονται από τις/τους συζύγους του, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει βόλτες στην πόλη, περιήγηση στα αξιοθέατα και ψώνια.

Όπως σημειώνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βουλευτές τηρούσαν τους τύπους, πληρώνοντας οι ίδιοι το εισιτήριο των συντρόφων τους, ωστόσο, στη συνέχεια τα ζεύγη απολάμβαναν τα προνόμια της "φιλοξενίας" με χρήματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος

Την παραίτησή του, από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, ανακοίνωσε, σήμερα το πρωί, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στο 'Αργος, για την επανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Πέτρου επισκόπου 'Αργους και πολιούχου της πόλεως, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Αργολίδος κ. Ιάκωβος.

 Ο γηραιός μητροπολίτης Αργολίδος, παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας του νομού και πλήθους πιστών που είχαν συρρεύσει για την γιορτή, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στην Ιερά Σύνοδο. Δήλωσε ότι δεν θα αποχωρήσει από την Αργολίδα και το ποίμνιό του και θα σταθεί δίπλα στον διάδοχό του, με το εκκλησίασμα να αναφωνεί «άξιος», ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως κατά την διαδικασία εκλογής νέου μητροπολίτη Αργολίδας, θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά του βοηθού του, επισκόπου Επιδαύρου Καλλίνικου.

Στα υπόγεια μυστικά της Αρκαδίας...

 «Η γη μας είναι μοναδική. Η ενότητα του ανθρώπινου πνεύματος είναι άρρηκτα δεμένη με τις αξίες της φύσης, και αυτό το μαρτυρούν σήμερα όχι μόνο η βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων αλλά και τα αρχαία μνημεία της Τεγέας και της Μαντινείας. Είμαστε δίπλα στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με το μυθικό Μαίναλο, με τα δάση μαύρης ελάτης και τις ομαλές πλαγιές και κορυφές, να μπορεί να προσφέρει ανάσα οξυγόνου στους επισκέπτες ενώ πλέον το σπήλαιο του Κάψια λειτουργεί υποδειγματικά δίνοντας ακόμα μια αφορμή για επίσκεψη στην περιοχή των Αρκάδων. Ενός τόπου όπου ο μύθος συμπορεύεται με την ιστορία, την οποία αφηγούνται κάθε χωριό ξεχωριστά αλλά και όλα μαζί καθώς μπορούν να σιγοψιθυρίζουν τον ιδιαίτερο ψυχισμό των Αρκάδων και τη σχέση τους με τον υπόλοιπο κόσμο» λέει ο κ. Νίκος και το βλέμμα του φωτίζεται από ενθουσιασμό.

Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι που τρέφουν πάθος για τον τόπο τους, και ας γίνονται καμιά φορά υπερβολικοί στις περιγραφές τους. Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν σχεδόν σε κάθε άκρη της χώρας μας και είναι αυτοί οι άνθρωποι που δημιουργούν πυρήνα ανάπτυξης, που επενδύουν, που ρισκάρουν, που ταράζουν τα στάσιμα νερά.

Εκρηξη βόμβας στον πρώτο όροφο στο The Mall στο Μαρούσι

Σύμφωνα τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν δύο τραυματίες ενώ έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στο εμπορικό κέντρο. Εκλεισε και ο σταθμός «Νερατζιώτισσα» με εντολή της Αστυνομίας.

Βυθούλκας Διονύσης

Εκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί στον πρώτο όροφο όροφο του εμπορικού κέντρου The Mall στο Μαρούσι.

Είχαν προηγηθεί δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στις 09.55 στην Ελευθεροτυπία και στις 9.58 στην ιστοσελίδα zougla.gr όπου άγνωστος έλεγε πως θα εκραγεί βόμβα σε 50 λεπτά.