Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Φθιώτιδα: Πέτρινα σπίτια και τάφροι σε οικισμό του 5800 π.Χ.

Πρόκειται για έναν εκ των μεγαλύτερων τεχνητών λόφων στην Ελλάδα

Θερμού Μαρία

Περισσότερα από 300 πήλινα ειδώλια της Μέσης Νεολιθικής Εποχής (περίπου 5800-5300 π. Χ.), αριθμός εντυπωσιακός αφού θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αυτής της περιόδου στην Νοτιο - Ανατολική Ευρώπη έχουν έρθει στο φως στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα κοντά στο χωριό Βαρδαλή Δομοκού της Φθιώτιδας.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους τεχνητούς λόφους που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα καλύπτοντας έκταση περίπου 40 στρεμμάτων και με ύψος 6.6 μέτρα από την πεδιάδα, όπου έζησε μία κοινότητα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, τα κατάλοιπα της οποίας αποκαλύπτει η ανασκαφική έρευνα που διενεργείται από την αρχαιολόγο κυρία Νίνα Κυπαρίσση, επίτιμη διευθύντρια του ΥΠΑΙΘΠΑ.

Θεσσαλονίκη: Αλλάζουν θέση οι «Ομπρέλες»,έρχονται οι «Τρεις Κύκλοι»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Σε νέα περίοπτη θέση, σε εξέδρα που θα «βγαίνει» στη θάλασσα, μπροστά από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μεταφέρονται το επόμενο διάστημα οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που από το 1997, επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κοσμούν την Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, μία ακόμη εικαστική σύνθεση του διάσημου καλλιτέχνη, οι «Τρεις Κύκλοι», καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν συμφωνίας του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου με το δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι «Ομπρέλες» απομακρύνθηκαν από τη θέση που είχαν μέχρι σήμερα στο πλακόστρωτο, στο πλαίσιο των εργασιών ανάπλασης της Νέας Παραλίας που βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2013.

Το ύστατο χαίρε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας


Η εξόδιος ακολουθία για τον μακαριστό μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνό, τελέσθηκε το μεσημέρι στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην ακολουθία παρέστησαν οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ηλείας κ. Γερμανός, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος κ. Χορέν Τογραματζιάν καθώς και ο Μουφτής Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλί.