Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

To Kepler χτύπησε πλανητική… φλέβα χρυσού

Η NASA ανακοίνωσε τον εντοπισμό 715 νέων πλανητών! Τέσσερις ίσως φιλοξενούν ζωή

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Χιούστον
Τη μαζικότερη ανακάλυψη πλανητών στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης ανακοίνωσαν επιτελείς της NASA. Από τα ευρήματα του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, του «κυνηγού πλανητών» που βρίσκεται σήμερα σε αδράνεια, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη 715 νέων πλανητών εκτοξεύοντας τον αριθμό των πλανητών που έχουμε εντοπίσει στον γαλαξία μας σε περίπου 1.700. Τέσσερις από τους νέους πλανήτες βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» του πλανητικού συστήματος στο οποίο ανήκουν. Είναι δηλαδή πιθανό να διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής.

Εκδηλώσεις Αποκριάς στη Συκιά Χαλκιδικής


Δημοσθένης Δαββέτας: Μαρίνα Αμπράμοβιτς - Η καλλιτέχνις είναι εδώ


Η σερβικής καταγωγής εκκεντρική καλλιτέχνις Marina Abramović (γεν. 1946, Βελιγράδι) θεωρείται η «γιαγιά» της performance art. Από την πρώτη κιόλας δουλειά της το 1973 με τίτλο «Rhythm 10 - Τελετουργία του πόνου» μέχρι και την πιο πρόσφατη αναδρομική έκθεση με τίτλο «Η Καλλιτέχνις είναι εδώ» (Μάρτιος - Μάιος 2010) στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, οι παραστάσεις της προκαλούν, σοκάρουν, συγκινούν.

Σε άμεση ρήξη με τις παραδοσιακές εκφράσεις τέχνης και αισθητικής, δημιούργησε μια νέα εικαστική γλώσσα που επαναπροσδιορίζει την έννοια της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη σχέση θεατή και έργου τέχνης. Το δοκίμιο αυτό είναι μια φιλοσοφική προσέγγιση του έργου και της μεθόδου της Αμπράμοβιτς από τον ποιητή, συγγραφέα, εικαστικό και performer Δημοσθένη Δαββέτα.

Απόκριες στη Νικήτη


Η Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο Σίθων», ο Σύλλογος Γυναικών Νικήτης, ο Σύλλογος Μπάσκετ «Σίθωνες», ο Εμπορικός Σύλλογος Νικήτης και ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού «Η Παλιά Νικήτη» αναβιώνουν τις «Χαχαντούρες» και γιορτάζουν τις Απόκριες στο παλιό χωριό της Νικήτης.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

CSI στο νεκροταφείο αρχαίων φαλαινών

Νέα στοιχεία προκύπτουν για το εντυπωσιακό νεκροταφείο φαλαινών δίπλα στον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο. CrediT: (Adam Metallo/Smithsonian Institution)

«Ιατροδικαστική έκθεση» για τη μαζική εξόντωσή τους πριν από 5 εκ. έτη

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Πριν από τρία χρόνια, οι εργασίες επέκτασης του Παναμερικανικού Αυτοκινητοδρόμου σε περιοχή της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή αποκάλυψε ένα μεγάλο νεκροταφείο… φαλαινών. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα απολιθώματα από 40 φάλαινες καθώς και απολιθώματα από άλλα θαλάσσια θηλαστικά. Την έρευνα της περιοχής, που έχει ονομαστεί Cerro Ballena («λόφος της φάλαινας»), και τη μελέτη των ευρημάτων έχουν αναλάβει επιστήμονες του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν. Οι ερευνητές δημοσιεύουν άρθρο στο οποίο δίνουν ορισμένες απαντήσεις για τα μυστήρια που κρύβει το νεκροταφείο.

Ο ναζιστικός χαιρετισμός του νέου πρωθυπουργού της Ουκρανίας


H φωτογραφία του νέου πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσιένιουκ που χαιρετάει ναζιστικά κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Ο Γιατσιένιουκ ο οποίος θεωρείται φιλοευρωπαίος τεχνοκράτης, χαιρετάει χαμογελαστός, δίπλα στον ακροδεξιό ηγέτη του κόμματος Σβόμπονα και στον πυγμάχο Κλίτσκοφ.

 Σύμφωνα με το σάιτ «L'echelle de Jacob», ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας είναι γνωστός ακροδεξιός.

Μεθόδευση για να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α. καταγγέλλει ο Ν. Βούτσης

FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros
Αίσθηση, προκάλεσε η εν παρενθέσει αναφορά του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση κλείνει πολιτικά το μάτι προς την άκρα δεξιά και προς την εκλογική πελατεία της Χρυσής Αυγής (φωτ. αρχείου).

 Με αντιπαραθέσεις και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις προκειμένου να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου ψηφίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών μαζί με τη ρύθμιση για την ψήφο των μεταναστών.

Τα δύο θέματα που κυριάρχησαν ήταν η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου

Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας

«Ένοπλη εισβολή» καταγγέλλει ο Αβάκοφ

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ

Συνεχίζεται αμείωτη η ένταση στην Κριμαία της Ουκρανίας. Ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ένοπλη εισβολή και κατοχή.