Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Θωμάς Μπακαλάκος ... πριν από 30 χρόνια

Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Κιθαιρώνα και Κάρυστο

Όρος Κιθαιρώνας
πηγή φωτογραφίας: http://astro.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στη βορειοανατολική Αττική, όπου η κατάσταση ολοένα και βελτιώνεται.

Ωστόσο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή και σβήνουν μικροεστίες.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα, στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό, ωστόσο και εκεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν ριχτεί 33 οχήματα με 95 πυροσβέστες, 72 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, 60 υλοτόμοι, 15 υδροφόρες των ΟΤΑ και 2 σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού.

Ακόμη, 8 ελικόπτερα επιχειρούσαν έως το τελευταίο φως τη ημέρας.

Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Κάρυστο, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές σε Ζάκυνθο και Σκύρο.

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στη Ζάκυνθο, αλλά υπάρχει ανοικτό μέτωπο σε δύσβατο σημείο δυτικά των Βολιμών.

Πηγή: Εξπρές

Δήμος Βιλίων Αττικής



Βίλια - Παλαιοχώρι - Κιθαιρώνας - Πόρτο Γερμενό - Αρχαία Αιγόσθενα

Διαβάστε αυτά τα links για την Πεντέλη


Αφιερώστε λίγη ώρα και διαβάστε αυτά τα άρθρα, θα σχηματίσετε μια άποψη για το τι συμβαίνει στην Πεντέλη.

Δημοσίευμα του Βήματος της 13 Αυγούστου 2000 εδώ

Δημοσίευμα του Ριζοσπάστη της Κυριακής 28 Αυγούστου 2005 εδώ

Δημοσίευμα του Έθνους της 23 Ιουνίου 2007 εδώ

Δημοσίευμα της Καθημερινής της 11 Νοεμβρίου 2007 εδώ

Προς τα φιλικά μας blogs: Αντιγράψτε τα και διαδώστε τα.

Ευχαριστούμε τους Έλληνες στρατιώτες

Όλες αυτές τις δύσκολες μέρες και νύχτες στα μέτωπα των πυρκαγιών βρισκόταν από την πρώτη στιγμή Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι βοηθούσαν και βοηθάνε ακόμα στην κατάσβεση.

Αξίζουν σε όλα αυτά τα παιδιά συγχαρητήρια για το έργο που έχουν κάνει.

Φωτιά και στον Όλυμπο


Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή "Κακόσκαλα" του Ολύμπου μετά το μεσημέρι. Στην περιοχή που είναι δύσβατη έσπευσαν αμέσως τμήματα πυροσβεστών Πιερίας, καθώς και εθελοντές.

Μετά από ώρα κατέφθασαν και δύο καναντέρ τα οποία επιχειρούν ακόμη στην περιοχή και όπως μάθαμε πριν από λίγο από την πυροσβεστική υπηρεσία Κατερίνης η φωτιά έχει τεθεί υπό ελέγχο.

Πηγή: Πιέριοι

Ο Αντώναρος τα έχει φτύσει


Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.


Το video το βρήκαμε στο blog του Γιώργου Κρόγια.

Πέρα από αυτά που είπε για τα ωραία πεύκα, επανέλαβε πολλές φορές ότι ο Κιθαιρώνας και τα Αιγόσθενα ανήκουν στον Νομό Βοιωτίας.

Αφού δεν το ξέρει, να τον πληροφορήσουμε εμείς από την Χαλκιδική ότι η Βόρεια πλευρά του Κιθαιρώνα μέχρι την κορυφογραμμή ανήκει στο Νομό Βοιωτίας, από την κορυφή και Νότια ανήκει στο Νομό Αττικής.

Στο νομό Αττικής ανήκουν και τα Αιγόσθενα - Πόρτο Γερμενό. Συγκεκριμένα ανήκουν στον Δήμο Βιλίων. Για όσους δεν το ξέρουν αυτός ο Αντώναρος και ο αδερφός του, ο άλλος Αντώναρος της ΕΡΤ, είναι παιδιά του παλιού καλού σκιτσογράφου Αρχέλαου και κατάγονται από την Θεσσαλονίκη.

Θ'κα μας φυντάνια δηλαδή...

Εκεί που μας χρωστούσαν ζητούσαν και το βόδι...


Η αθλιότητα των δημοσιοκάφρων δεν έχει τέλος.

Πριν δύο λεπτά ένας αληταράς μουσάτος με γραβάτα στο Alter άρχισε να διαμαρτύρεται γιατί οι δασεργάτες από την Μακεδονία, υλοτόμους τους ονόμαζε, εννοώντας τους δικούς μας τους Χαλκιδικιώτες, ότι άργησαν λέει και πήγαν μόνο σήμερα στον Κιθαιρώνα για να κόψουν δένδρα και να ανοίξουν διόδους.

Αυτό λέγεται δημοσιογραφία της Καφρίλας.

Δεν φτάνει που ήταν απλήρωτοι οι δασεργάτες ως τώρα, ζητάνε και τα ρέστα οι τσογλαναράδες από την τηλεόραση.

Ε ρε βρεγμένη σανίδα που χρειάζονται μερικοί μερικοί για να στρώσουν χαρακτήρα...

Να πάνε μόνοι τους να κόψουν θάμνους και δένδρα αν δεν τους αρέσει.

Από τη μια πληρώνανε διόδια οι υδροφόρες, από την άλλη άργησαν δήθεν οι δασεργάτες από την Χαλκιδική κλπ κλπ...

Γιατί δεν πήγαν όλοι αυτοί εθελοντές να βοηθήσουν στις πυρκαγιές και κάθονται και το έχουν ρίξει στο σόμπουρο και το άνευ ουσίας λακριντί;

Σε πύρινο κλοιό η Αττική


Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικά ενεργά μέτωπα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Γ. Καπάκης. Ωστόσο, όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης συνεχίζουν να παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή σε πλήρη ανάπτυξη, διότι ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί, πρόσθεσε.

Αντίθετα, είπε, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά του Κιθαιρώνα, όπου οι ισχυροί άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν επέτρεψαν μόνο στα ελικόπτερα να επιχειρήσουν.

Την πυροσβεστική συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με 100 στρατιώτες και 2 σκαπτικά μηχανήματα, 60 υλοτόμοι και οι ΟΤΑ με υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι έχουμε στη διάθεσή μας 3 αεροσκάφη από τη Γαλλία, εκ των οποίων το ένα χρηματοδοτείται από το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και ένα τουρκικό.

Επίσης, αύριο αναμένονται δύο αεροσκάφη από την Ισπανία, η δε Κύπρος αποστέλλει 100 άτομα επιπλέον, με 6 οχήματα, τα οποία θα μεταφερθούν στη χώρα μας με αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων μετά την άρση των μέτρων εκτροπής της κυκλοφορίας, τα οποία είχαν ληφθεί λόγω της πυρκαγιάς στις δασικές εκτάσεις των δήμων Γραμματικού, Βαρνάβα, Πεντέλης, Βριλησσίων, Μαραθώνα και Χασιάς.

Ωστόσο, για λόγους ασφάλειας, συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας στα εξής σημεία: Επί της λεωφ. Πάρνηθας, από το ύψος του 22ου χλμ (Τελεφερίκ) προς το Καζίνο, στην επαρχιακή οδό Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, στο ύψος της διασταύρωσης προς Ψάθα, καθώς επίσης και στην οδό Αναστάσεως Παπάγου προς το νεκροταφείο Χολαργού, στον Υμηττό.

Τα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα

Στην Κάρυστο, εστίες φωτιάς υπάρχουν στις περιοχές Αϊτός και Μετόχι.

Στη Ζάκυνθο νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι αυτή τη φορά στο χωριό Κοιλιωμένος. Για την κατάσβεσή της έχουν σπεύσει στο σημείο 5 οχήματα με 15 άντρες και πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής. Δύσκολη, εξάλλου, παραμένει η κατάσταση στη βόρεια Ζάκυνθο, καθώς εξακολουθούν για πέμπτη συνεχή μέρα να καίγονται τα δάση της περιοχής, χωρίς ευτυχώς να απειλούνται σπίτια.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγίες στη Σκύρο και στο Ελαιοχώρι Αχαΐας.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καμαρωτή του Δήμου Ιωνίας, στη Χίο. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή από τη φωτιά, για την κατάσβεση της οποίας επειχειρούν 14 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Συνολικά, έχουν ξεσπάσει 67 πυρκαγιές από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως τις 6 το πρωί σήμερα.

Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΑ

Προς το παρόν δεν κινδυνεύει ο Αρχαιολογικός χώρος των αρχαίων Αιγόσθενων


Πριν λίγα λεπτά ο Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κύριος Θοδωρής Δραβίλας, δήλωσε ότι δεν κινδυνεύει ο Αρχαιολογικός χώρος από την φωτιά.

Η φωτιά είπε απομακρύνεται από τον αρχαιολογικό χώρο και δεν κινδυνεύει το αρχαίο Φρούριο.

Μεγάλα τα μέτωπα σε Πόρτο Γερμενό και Πικέρμι

Για να δείτε ζωντανά την εξέλιξη των πυρκαγιών από τον ΣΚΑΪ πατήστε εδώ

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι

Σε Καλλιτεχνούπολη, Διώνη προς Πικέρμι και Πόρτο Γερμενό εντοπίζονται τα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς.

Κλειστή η επαρχιακή οδός Βιλίων - Πόρτο Γερμενού, στο ύψος της διασταύρωσης Ψάθα, η Διονύσου από Μαραθώνος και οι κάθετοι οδοί της Μαραθώνος, προς Ντράφι και Διώνη.

Αναζωπυρώσεις στο Ραμνούντα, στο οικισμό Ανατολή της Νέας Μάκρης και στο Άνω Σούλι.

Κατά τη διάρκεια υδροληψίας υπέστη ζημιά στον πλωτήρα του, καναντέρ στην περιοχή του Σχοινιά. Σώο το πλήρωμα.

Μαίνονται οι φωτιές σε Αετό και Μετόχι Καρύστου.

Σε εξέλιξη φωτιά στην Καμαριώτη Χίου, σε ύφεση σε Μαριές και Στρογγυλό Ζακύνθου.

Άμεση σύγκληση της Βουλής και συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής η Αλέκα Παπαρήγα.

Η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε επίσης μέσω του ΣΚΑΪ να εξαντληθούν όλα τα μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Παράλληλα έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έθεσε στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας την ανθρωπιστική οργάνωση της εκκλησίας «Αλληλεγγύη».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης έθεσε στη διάθεση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή, τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα, για την άμεση φιλοξενία έως και 300 πυρόπληκτων.

Σημειώνεται ότι από το πρωί της Δευτέρας έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα 67 πυρκαγιές σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Αντώναρος για πυρκαγιές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε νωρίτερα, ότι η πυροσβεστική υπηρεσία έχει κάνει πολλές και αναλυτικές ενημερώσεις για τα μέτωπα των πυρκαγιών.

Τόνισε ότι η κατάσταση στα μέτωπα της Αττικής είναι καλύτερη αν και βρίσκονται σε εξέλιξη. Είπε επίσης ότι το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.

Πηγή: ΣΚΑΪ

Διάλογος δημοσιογράφων στο ΣΚΑΪ

-"Α είναι αραιή η βλάστηση, αυτό που βλέπω στην εικόνα στον Κιθαιρώνα"

-"Ναι είναι αραιή η βλάστηση"

-"Ναι μπορεί να περιοριστεί εκεί, έχει και έναν δρόμο"

-"Μπορεί και να σβήσει"

Ένα τους λέμε εμείς και μόνο. Δεν ξέρουν καθόλου καλά τον Κιθαιρώνα. Τρείς μέρες καίγεται, μόνο ένα μέρος του.

Αν φτάσει η πυρκαγιά στην χαμηλή βλάστηση που λέγανε, πριν από αυτή τη χαμηλή βλάστηση θα έχει καεί ο οικισμός Άγιος Νεκτάριος πρώτα.

Να αφήσουν τα μελλοντολογικά και να περιγράφουν αυτά που βλέπουν.

Ο Κιθαιρώνας είναι πολύ ιδιαίτερο βουνό, με μεγάλες χαράδρες γεμάτες πυκνή βλάστηση... Τέλος πάντων ... Αν εμείς από την Μακεδονία ξέρουμε καλύτερα την Αττική από αυτούς, να πάνε να πετάξουν χαρταετό... έχει και πολλά μποφόρ ότι πρέπει είναι.

Από μακριά μπορεί να μοιάζουν με χαμηλή βλάστηση, επί τόπου όμως στον Κιθαιρώνα έχει πανύψηλα δάση με υπεραιωνόβια πλατύφυλλα και ελατοδάση.

Μάχη με τις φλόγες στο Πόρτο Γερμενό


Στον οικισμό Προσήλι στο Πόρτο Γερμενό προσπαθούνε οι πυροσβέστες να ελέγξουν την μεγάλη πυρκαγιά.

Γίνονται ρίψεις νερού από αέρος από 7 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα καθώς έχουν κοπάσει κάπως οι άνεμοι.

Επί τόπου βρίσκονται 50 στρατιώτες και 25 πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματα τους και επιχειρούν επίγεια κατάσβεση.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία από Πόρτο Γερμενό μέχρι την διασταύρωση προς Ψάθα και Βίλια. Σε απόσταση περίπου 4km από το Πόρτο Γερμενό.

Οι άθλιοι...

Τα διόδια του Πυργετού

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατήγγειλε το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό ότι υποχρέωσαν τις υδροφόρες που έστειλε για βοήθεια η Θεσσαλονίκη, για τις φωτιές στην Αττική, να πληρώσουν διόδια...

Φυσικά, πρέπει να εισπράξει και αυτά τα διόδια η ιδιωτική εταιρεία της Λάρισας...

Τι να σχολιάσουμε εδώ τώρα; Είναι για σχόλια;

Το Λιμενικό θα απομακρύνει με καράβια τον κόσμο από το Πόρτο Γερμενό

κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Πολύ άσχημη τροπή στο Πόρτο Γερμενό, καίγονται τα πρώτα σπίτια στα Δυτικά και ο κόσμος έχει μαζευτεί στην παραλία.

Άφησαν όλη τη νύχτα την φωτιά να καίει τον Κιθαιρώνα, υπολογίζοντας να σηκώσουν ελικόπτερα και αεροπλάνα το πρωί για να κάνουν ρίψεις νερού.

Είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και για πεζοπόρα τμήματα, λόγω του δύσβατου της περιοχής και των παρθένων δασών πεύκου που είναι πολύ πυκνά, ανακατεμένα με πουρνάρια.

Μάλλον ο δρόμος προς Βίλια δεν είναι ασφαλής πλέον για αυτό θα απομακρυνθούν οι κάτοικοι με καράβια.

Δεξιά κι αριστερά του δρόμου για τα Βίλια, τα οποία απέχουν από εκεί 12km περίπου, υπάρχουν πυκνά δάση με πεύκα.

Ας ελπίσουμε να μη φτάσει η φωτιά στα πευκοδάση αυτά και μετά φτάσει στα Βίλια.

Καίγονται σπίτια στο Πόρτο Γερμενό


Δυστυχώς η φωτιά έφτασε μέσα στο Πόρτο Γερμενό. Πανικόβλητοι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν μεταδώσει πως έχουν καεί σπίτια εκεί. Έχουν καεί επίσης μαντριά και κοπάδια.

Σε άμεσο κίνδυνο ο Αρχαιολογικός χώρος των Αιγόσθενων. Πάνω από τα αρχαία Αιγόσθενα υπάρχουν πυκνά δάση από πεύκα, αν ξεφύγει η φωτιά προς τα εκεί η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη, θα καεί η Δυτική Αττική όπως και η Ανατολική.

Εναέρια μέσα δεν υπάρχουν στην περιοχή λόγω των ισχυρών ανέμων. Εκτιμάται ότι χωρίς εναέρια μέσα αυτή η φωτιά δεν μπορεί να σβήσει.

Δεν πέταξε ρωσικό ελικόπτερο γιατί συλλάβαμε τον πιλότο


Ο κόσμος καίγεται στην κυριολεξία και οι γραφειοκράτες -κατά κυριολεξία- χτενίζονται. Η υπόθεση που αποκαλύπτει η «zougla.gr» συνέβη το απόγευμα της Κυριακής 23 Αυγούστου, την ώρα που η Αττική είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Μετά από συνεννόηση των αρμοδίων Aρχών, η Κύπρος απέστειλε ειδικό ελικόπτερο πυρόσβεσης, μισθωμένο από τη Ρωσία, προκειμένου να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Κατά τις 10:45 το πρωί το ελικόπτερο απογειώθηκε από την Κύπρο, με κατεύθυνση τη Ρόδο, όπου και θα ανεφοδιαζόταν. Στη Ρόδο προσγειώθηκε στις 13:00 μετά το μεσημέρι. Οι Αρχές του αεροδρομίου, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων του πληρώματος, ανακάλυψαν πως ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου -με ρωσικό διαβατήριο- χρωστούσε στο Ελληνικό Δημόσιο το υπέρογκο ποσό των... 600 ευρώ και τον συνέλαβαν!

Αυτό θα πει ζήλος γραφειοκράτη και μάλιστα όταν η πρωτεύουσα της χώρας βρίσκεται υπό πύρινη πολιορκία.

Βεβαίως, το ελικόπτερο δεν μπορούσε να συνεχίσει την αποστολή του χωρίς συγκυβερνήτη. Πληροφορούμενος τα καθέκαστα ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, Λουκάς Λουκά, και αντιλαμβανόμενος το εύρος της ανοησίας των ημετέρων δημοσίων υπαλλήλων, έσπευσε να ενημερώσει τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Ο ημέτερος υπουργός κατόπιν τούτου έδωσε εντολή στους γραφειοκράτες του Δημοσίου στη Ρόδο να αφεθεί ελεύθερος ο συγκυβερνήτης, ώστε να συνεχίσει την αποστολή του. Όπερ και εγένετο.

Βεβαίως, το διάστημα των 5 ωρών που το ελικόπτερο έμεινε καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Ρόδου ήταν κρισιμότατο για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Πέραν τούτου, μετά τις 19:00 , έπεσε και η νύκτα και ως γνωστόν τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν μετά τη δύση του ήλιου. Με λίγα λόγια, το ελικόπτερο που θα μπορούσε να έχει μπει στη μάχη από το μεσημέρι, τελικά θα πετάξει την επομένη. Ενδεχομένως μερικά σπίτια να είχαν γλυτώσει και μερικά δένδρα να είχαν σωθεί, εάν δεν μεσολαβούσε αυτή η καθυστέρηση στην έλευση του ελικοπτέρου.

Το περίεργο με αυτήν την ιστορία δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά η νοοτροπία εκείνων που νομίζουν ότι έχουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. Ένας γραφειοκράτης αποφάσισε -προφανώς για να καλύψει τα νώτα του- πως θα έπρεπε να συλλάβει έναν πιλότο που είχε ως αποστολή να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών -και όλα αυτά για 600 ευρώ!

Το ζήτημα είναι τυπικά γελοίο και ουσιαστικά βλακώδες. Αποτελεί ύμνο στην παραφροσύνη του Δημοσίου. Για μία ακόμη φορά, η λογική σταμάτησε εκεί που άρχισε το Ελληνικό Δημόσιο. Συγχαρητήρια στον γραφειοκράτη και συλλυπητήρια στους αρμοδίους.

Πηγή: Zougla.gr

Αρχαία Αιγόσθενα (Πόρτο Γερμενό)

Σε πύρινο κλοιό Πόρτο Γερμενό - Βίλια και Κάρυστος


Στο έλεος της φωτιάς βρίσκονται το Πόρτο Γερμενό και τα Βίλια, με το πύρινο μέτωπο να απειλεί κατοικίες, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Κάρυστο.

Οι πολύ δυνατοί άνεμοι που πνέουν καθιστούν αδύνατη την πυρόσβεση από αέρος στη Βοιωτία, με αποτέλεσμα νωρίς το πρωί να σταματήσουν οι ρίψεις στο Πόρτο Γερμενό και τα Βίλια, τόσο από τα αεροσκάφη, όσο και από τα ελικόπτερα.

Οι φλόγες, πλέον, βρίσκονται σε απόσταση 400 μέτρων από τις πρώτες κατοικίες στον οικισμό Προσήλιο στο Πόρτο Γερμενό και εξετάζεται η εκκένωση του οικισμού. Στη μάχη για την κατάσβεση μαζί με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ριχθεί πολλοί εθελοντές και κάτοικοι ήδη από την Κυριακή.

Η πυρκαγιά στη Βοιωτία ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή Λιβαδόστρα του δήμου Πλαταιών. Την Κυριακή επεκτάθηκε στον Κιθαιρώνα και έφτασε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Πόρτο Γερμενό, βόρεια του Αλεποχωρίου. Ωστόσο, σημαντικά πυροσβεστικά μέσα δεν έφθασαν στην περιοχή, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και τοπικές αρχές.

Παρόμοια εικόνα και στην Κάρυστο της Εύβοιας, όπου η πυρκαγιά μαίνεται για τρίτη ημέρα και πλέον απειλεί κατοικίες. Ήδη, έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

Πηγή: Τα Νέα

Ανεξέλεγκτη η φωτιά πλησιάζει το Πόρτο Γερμενό


Στον Κιθαιρώνα τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ρίψεις νερού τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα.

Η φωτιά έχει μέτωπο περίπου 2 χιλιομέτρων και πλησιάζει προς το Πόρτο Γερμενό (Αρχαία Αιγόσθενα).

Επίγειες δυνάμεις και στρατός βρίσκονται επί τόπου. Προς το παρόν δεν απειλούνται σπίτια.

Κινδύνευσε η Μονή Παντοκράτορα στην Πεντέλη


Μονή Παντοκράτορος Ταώ (Νταού) Πεντέλης

Γυναικείο κοινοβιακό μοναστήρι. Το αρχικό κτίσμα ανεγέρθη τον 10ο αιώνα, ενώ ανοικοδομήθηκε και πάλι τον 12ο αιώνα.

Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας το μοναστήρι περιήλθε στους Φράγκους (1204-1456). Στην συνέχεια το λεηλάτησαν οι Τούρκοι κι έμεινε χωρίς μοναχούς για πάνω από έναν αιώνα.

Την Κυριακή του Πάσχα του 1680 το κατέλαβαν Αγαρηνοί πειρατές, οι οποίοι κατέσφαξαν όλους τους μοναχούς της Μονής (179), αφήνοντάς την επί 273 χρόνια χωρίς ασκητές.

Σώζεται το παλιό μαρμάρινο τέμπλο και οκτώ Άγιες Τράπεζες.

Στης Λαρίσης το ποτάμι...


Στης Λαρίσης το ποτάμι, στης Λαρίσης το ποτάμι
της Λαρίσης το ποτάμι που το λένε Πηνειό

Αν τυχόν δεν με θέλεις, αν τυχόν δεν με θέλεις
αν τυχόν δεν με θέλεις, κει θα πέσω να πνιγώ

Ο καημός μου είναι μεγάλος, το ποτάμι είναι ρηχό
Κι αν τυχόν και δεν με πνίξει, μοναχά που θα βραχώ

Στης Λαρίσης το ποτάμι που το λένε Πηνειό

Κίνησα από την Αθήνα (τρις)
για τη Λάρισα να βγώ
Πιάνει λάστιχο στο δρόμο (τρις)
κι άραξα να κοιμηθώ

Το πρωί με τη δροσούλα
για τη Λάρισα κινώ
Αν τυχόν και δε με θέλεις
πέφτω μες στον ποταμό
Στης Λαρίσης το ποτάμι
που το λένε Πηνειό

Φέρτε ούζο του Τυρνάβου (τρις)
να καθήσω και να πιώ
κι όλη η Λάρισα να μάθει (τρις)
πως εγώ σε αγαπώ

Στης Λαρίσης το ποτάμι
που το λένε Πηνειό
Αν τυχόν και δεν με θέλεις
κει θα πέσω να πνιγώ
Στης Λαρίσης το ποτάμι (τρις)
που το λένε Πηνειό (τρις)

Η κυβέρνηση της συμφοράς αύξησε το αντίτιμο στα διόδια του Πυργετού


Ποιός σας είπε ότι η κυβέρνηση δεν νοιάζεται και είναι ανύπαρκτη;

Αποφάσισαν να εφαρμόσουν από σήμερα την αύξηση των κομίστρων στα διόδια του Πυργετού από 1 σε 2€.

Δεν τους σταματάνε οι φωτιές που καίνε την Αττική. Η αλαζονεία και η αναλγησία τους δεν έχουν όριο. Βρήκαν ευκαιρία οι ανύπαρκτοι και αύξησαν τα διόδια στον Πυργετό.

Φταίμε εμείς που δεν τους πήραμε με τις τομάτες. Αντί να ζητήσουν συγνώμη από τον Ελληνικό λαό και να παραιτηθούν, αυτοί εφαρμόζουν ληστρικές πολιτικές, εις όφελος της Λάρισας!!!

Να ήταν μια αύξηση διοδίων για την Αττική στα διόδια των Αφιδνών, για την έκτακτη κατάσταση, να το καταλάβουμε, για ιδιωτική εταιρεία της Λάρισας όμως;

Είναι επικίνδυνοι και ανίκανοι και να παραιτηθεί τώρα η κυβέρνηση της συμφοράς. Όπου τους βρίσκουμε να τους φτύνουμε να μη ματιαχτούν, σε τέτοια κυβέρνηση που ανήκουν...