Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Χολομώντας όπως... Αλάσκα


Κυπριακό τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή της ορεινής Χαλκιδικής


Της Μαρίας Μαθιοπούλου
mathiopouloum@makthes.gr

Κάτι από τα Βραχώδη Όρη του Καναδά και τις πυκνόφυτες δασικές εκτάσεις της Αλάσκας θυμίζει η περιοχή του Χολομώντα, μέσα τουλάχιστον από τη ματιά της αντιπροέδρου του κυπριακού tour operator Top Kinisis, Έλενας Τάνου, που επισκέφθηκε προ ημερών την ορεινή Χαλκιδική.

Πολυταξιδεμένη, με εμπειρίες από όλο τον κόσμο, η κ. Τάνου χαρακτηρίζει μιλώντας στη “Μ” μαγευτικό το τοπίο, με μια πυκνή βλάστηση που σπάνια βρίσκει κανείς ακόμη και σε κορυφαίους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς. Μάλιστα, με την επιστροφή της στην Κύπρο θα δρομολογήσει ειδικό τουριστικό πακέτο για τον συγκεκριμένο προορισμό, σε πρώτη φάση για μεμονωμένους τουρίστες και στη συνέχεια για ειδικά γκρουπ με εξειδικευμένα ενδιαφέροντα.

Επιστροφή αρχαιοτήτων στην Ελλάδα!


Επιτέλους μια καλή είδηση...


Μέσα στην καταιγίδα των άσχημων ειδήσεων, είδε το φως της δημοσιότητας επιτέλους και μια καλή είδηση. Ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού μουσείου Γκέτι, Τζέιμς Γκούνο, συμφώνησαν στην επιστροφή δυο αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η συμφωνία έχει να κάνει με ένα επιτύμβιο ανάγλυφο του 5ου αιώνα π.Χ και μία ενεπίγραφη στήλη με 65 στίχους από το Θορικό Αττικής. Το μισό ανάγλυφο βρίσκεται στο  Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθήνα και ενώ ήταν γνωστό πως το άλλο μισό βρισκόταν στο  Γκέτι, από αρχαιοκαπηλική δράση, 35 χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα!

Το γερμανικό χρέος ρημάζει τον Κεραμεικό


ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1913


Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Αν οι Γερμανοί βλέπουν μισοβουλιαγμένο τον Παρθενώνα από τα ελληνικά χρέη, εμείς θα δούμε στα αλήθεια μισοβουλιαγμένο τον Κεραμεικό από ένα δικό τους ανεξόφλητο χρέος: να συντηρούν, να αναστηλώνουν και να φροντίζουν τα μνημεία του αρχαιολογικού αυτού χώρου, τα οποία έχουν αφήσει στην τύχη τους εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η περσινή βροχή «ξήλωσε» τα κράσπεδα του ποταμού Ηριδανού που διασχίζει από την αρχαιότητα τον Κεραμεικό. Με αποτέλεσμα να πέφτουν λίθοι και να διαλύονται τα αναλήμματα της Ιεράς Οδού (που οδηγούσε στην Ελευσίνα),

Ἡ μέχρι Φιλίππου ἱστορία τῆς Μακεδονίας, τοῦ Ὅττο Ἄμπελ (ἕνα περισπούδαστο βιβλίο)


Τό παρακάτω κείμενο, εἶναι βιβλιοκριτική τοῦ Σ. Καργάκου γιά τό βιβλίο πού ἀναφέρουμε στόν τίτλο τῆς άνάρτησης, καί δημοσιεύθηκε στόν Οἰκονομικό Ταχυδρόμο (τχ. 42, Ὀκτωβριος 1994). Τήν μεταφέρουμε αὐτούσια, προσθέτοντας μόνο τά παραπεμπτικά λίνκ.

Η μέχρι Φιλίππου Ἀρχαία Ἱστορία τῆς Μακεδονίας  τοῦ  Ὅττο Ἄβελ. ἐκδ. Βασ. Ρηγόπουλου, (2310-272.458) Θεσσαλονίκη 1994 σελ.317

Ξέρω ὅ,τι ἡ γνώμη μου ποσῶς ἐνδιαφέρει τούς πολιτικούς μας καί πνευματικούς μας ταγούς. Αὐτό ὅμως δέν εἶναι λόγος νά μήν τήν ἐκφράζω.Πρό 15ετίας, ὅταν τό "ὑπόκωφο" πρόβλημα τῶν Σκοπίων δέν εἶχε λάβει τήν σημερινή ἐκρηκτικότητα, εἶχα συστήσει νά ἐπανεκδοθεῖ, μέ  κρατική δαπάνη ἀπό κάποιο κρατικό  ἴδρυμα τό περισπούδαστο ἔργο,  Macedonien vor Konig Phillip τοῦ  Otto Abel.

Β. Παπαγεωργόπουλος: Οι μάσκες έπεσαν! Αυτή ήταν η "Διοίκηση Παπαγεωργόπουλου"


Με αφορμή τη συζήτηση στο σημερινό Δ.Σ. του θέματος «Απολογισμός της Ταμειακής Διαχείρισης Δ.Θ. Οικονομικού Έτους 2010» ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

Β.Παπαγεωργοπουλος: «Είναι γνωστό ότι την αλήθεια μπορείς να την κρύψεις για κάποιο χρονικό διάστημα, όχι όμως για πάντα.

Έτσι λοιπόν στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο αποκαλύφθηκε πλήρως η αλήθεια σχετικά με την οικονομική διαχείριση του Δ.Θ. και μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία που αναγκαστικά παρουσίασε η σημερινή Διοίκηση αποδείχθηκε περίτρανα ποιοι μέχρι χθες διαστρέβλωναν

Ανακοίνωση του Δήμου Σιθωνίας


Νικήτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μαθήματα σκάκι, προτίθεται να υλοποιήσει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση  Σιθωνίας, προκειμένου να προσφέρει δημιουργική διέξοδο στα μικρά παιδιά.

Τα μαθήματα θα αρχίσουν στις  5 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιούνται, κάθε Πέμπτη, σε τρία τμήματα, στη Νικήτη, στο Ν. Μαρμαρά και στη δημοτική ενότητα Τορώνης.

Απίστευτο ! Ο Γκετσέφσκι του ΠΑΟΚ τραγουδάει σκοπιανά τραγούδια που στοχοποιούν τη Θεσσαλονίκη ! (Video)


Ο επίσημος ΠΑΟΚ τι έχει να πει για το παρακάτω βίντεο;

Θα τον διώξει τώρα τον μαλάκα;;;
που λέει κι ο Χατζημαρκάκης..

Δείτε τους Σκοπιανούς και τον Γκετσέφσκι να τραγουδούν, μετά τη νίκη-πρόκριση επί της Λιθουανίας που τους έστειλε στην 4άδα, εθνικιστικά τραγούδια που δείχνουν τον πόθο τους για τη Θεσσαλονίκη. Το τραγούδι που τραγουδάνε λέει:

«Izlezi momče, pravo na terasa, pozdravi ja Gocevata rasa,
krenete racete gore, naše ќe bide i solunsko pole»,

Φραστικό επεισόδιο Μόσιαλου με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο εντευκτήριο της Βουλής


Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ηλία Μόσιαλο και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Σούλα Μερεντίτη και Γιάννη Διαμαντίδη, σημειώθηκε στο εντευκτήριο της Βουλής.

Αιτία για το περιστατικό στάθηκαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας σε δελτίο ειδήσεων ότι «εγώ είμαι νέος βουλευτής και έχω αποποιηθεί τα βουλευτικά μου προνόμια».
Η φράση αυτή εξόργισε από χθες αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα σήμερα με το που εμφανίστηκε ο κ. Μόσιαλος στο εντευκτήριο, να συναντήσει τις έντονες επικρίσεις του κ. Γιάννη Διαμαντίδη. Ο κ. Διαμαντίδης του είπε ότι είναι απαράδεκτο αυτό που είπε και πως «προσβάλλει τόσο εμάς όσο και τους υπουργούς. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία και απολογούμαστε και δεν μπορείς εσύ να έρχεσαι και να μας επικρίνεις».

Καπλάνης και Μπογδάνος μιλάνε για το θέμα του ΧΥΤΑ Πολυγύρου

Πάγκαλος: Να πληρώσει και η Εκκλησία το χαράτσι για τα ακίνητα!


Μείζον θέμα προκύπτει στην κυβέρνηση καθώς ο Θόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε την αντίθεση του στην εξαίρεση της εκκλησίας από την καταβολή του ειδικού φόρου για τα ακίνητα. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τις αποκρατικοποίησεις.

Σε συνέντευξη του σε ελβετικές φημερίδες, ο αντπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει: "Δεν συμφωνώ με αυτή την εξαίρεση. Η Εκκλησία διεκδικεί την οικονομική αυτονομία της και διαχειρίζεται μία σημαντική κληρονομιά. Θα ήταν φυσιολογικό να πληρώσει, όπως οι άλλοι. Θα έπρεπε να δώσει και το παράδειγμα σ' αυτό".

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που εξαπολύουν αρκετοί Έλληνες, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, ότι οι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την κρίση εξαιτίας της διόγκωσης του δημόσιου τομέα ο Θ. Πάγκαλος απαντάει χαρακτηριστικά:

Αγιοι, μαικήνες και τοκογλύφοι


Της Εφης Φαλίδα

Οταν η Εκκλησία συμφιλιώθηκε με τις κερδοφόρες δραστηριότητες των φλωρεντινών τραπεζιτών και εμπόρων «γεννήθηκε» ο τόκος και οι λοιπές χρηματοπιστωτικές τακτικές που μας έφεραν στη σημερινή κρίση

Οταν ανατρέχεις στην Ιστορία νιώθεις ότι κάποια υπερφυσική δύναμη σε εμπαίζει. Αυτό το συναίσθημα θα νιώσουν οι επισκέπτες που θα περιπλανηθούν ανάμεσα στα εκθέματα της φλωρεντινής έκθεσης «Χρήμα και ομορφιά». Καθώς οι εκπρόσωποι της μεσαιωνικής και της αναγεννησιακής τέχνης θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες μιας πραγματικότητας που - τηρουμένων των αναλογιών - παρουσιάζει ομοιότητες με τη δική μας.

Ο Ηριδανός υπό «αναστήλωση»


Την επιδιόρθωση της καταστροφής του Ηριδανού ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού


Εργασίες στην κοίτη του ποταμού μέσα στον Κεραμεικό

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Αυτός που έχει την ευθύνη του, είναι η απάντηση. Αλλά την καταστροφή που έγινε στον Ηριδανό, στην εγκιβωτισμένη κοίτη του συγκεκριμένα μέσα στον Κεραμεικό, αντί για το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, που έχει ανασκάψει το χώρο και έχει την υποχρέωση της συντήρησης, το... μάρμαρο καλείται να πληρώσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Οκτώ ογκόλιθοι σε μήκος περί τα έξι μέτρα, δηλαδή ένα τμήμα του χαμηλού τοίχου της μίας πλευράς του ποταμού, έπεσαν κατά τη διάρκεια μεγάλης βροχόπτωσης τον περασμένο Φεβρουάριο, ευτυχώς όχι μέσα στην κοίτη.

Ουρές χιλιομέτρων στη Ρεντίνα λόγω αποκλεισμού της Εγνατίας οδού


Οχτώ ώρες χρειάστηκαν για να αποκατασταθεί χτες η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό, μεταξύ των κόμβων Βαγιοχωρίου και Ρεντίνας, που πλημμύρισαν από νερά της βροχής και σωρούς από πέτρες, κλαδιά, χώματα και άλλες φερτές ύλες. Εκατοντάδες διερχόμενοι οδηγοί σχημάτισαν από τις 8.30 το πρωί ουρές χιλιομέτρων και στις δυο κατευθύνσεις (προς Καβάλα και προς Θεσσαλονίκη) και εγκλωβίστηκαν για περισσότερες από τρεις ώρες.

Ενα αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, η κυκλοφορία διακόπηκε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκατοντάδες αυτοκίνητα και να ακινητοποιηθούν. Επικράτησε χαώδης κατάσταση, παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των συνεργείων της «Εγνατία Οδός ΑΕ» ήταν άμεση. Επί περίπου δυο ώρες καθάριζαν το ρεύμα προς την Καβάλα, το οποίο δόθηκε τελικά στην κυκλοφορία στις 10.30 το πρωί. Ακολούθως άρχισε ο καθαρισμός του ρεύματος προς Θεσσαλονίκη, όμως τα πράγματα εκεί ήταν πολύ πιο δύσκολα.