Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τι έκρυβε το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Φωτογραφία του 1900: οι σφουγγαράδες της Σύμης βουτούν στο σημείο του αρχαίου ναυαγίου, στα Αντικύθηρα

Εναν και πλέον αιώνα μετά την ανέλκυση του αρχαίου φορτίου στα Αντικύθηρα, τα ευρήματα του ρωμαϊκού πλοίου της Ελληνιστικής Εποχής παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μαρία Θερμού

Μάιος του 1900 και οι σφουγγαράδες από τη Σύμη, αφού έχουν γυρίσει όλη τη Μεσόγειο, κάνουν μια στάση στα Αντικύθηρα, υποχρεωτική, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής - πράγμα όχι ασυνήθιστο για την περιοχή. Οταν η θάλασσα ηρεμεί, Μεγάλη Τρίτη ανήμερα, ένας από αυτούς, ο Ηλίας Λυκοπάντης, θα βουτήξει στα νερά, όπου όμως αντί για σφουγγάρια θα αντικρίσει σε βάθος περίπου 50 μ. το ναυάγιο ενός πλοίου με σπαρμένα γύρω του αγάλματα, χάλκινα και μαρμάρινα.

Ανυπολόγιστης αξίας ο θησαυρός των αρχαιοκάπηλων

Φωτογραφία ορισμένων από τα κλεμμένα αρχαία που έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία.

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΠΕΙΡΑ- 44 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ- ΔΡΑΣΗ ΣΕ 13 ΝΟΜΟΥΣ

Χιλιάδες αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας κατασχέθηκαν από την αστυνομία, μετά από ευρεία επιχείρηση που οδήγησε στην εξάρθρωση μεγάλης σπείρας αρχαιοκαπήλων, η οποία δρούσε σε 13 νομούς της χώρας. Συνελήφθησαν 44 άτομα, κατασχέθηκαν πάνω από 8000 αρχαία νομίσματα, αλλά και 15 όπλα.

Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, η ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, που ξεκίνησε χθες το πρωί, με στόχο την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ενέχεται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας με πεδίο δράσης 13 νομούς της χώρας, στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Ιδιοκτήτης καφετέριας στην Κατερίνη έτρεψε οπλισμένους ληστές σε φυγή


Απόπειρα ληστείας σε βάρος ιδιοκτήτη καφέ στον πεζόδρομο της Κατερίνης σήμερα στις 6 το πρωί, όταν δύο άγνωστοι οπλοφόροι επιχείρησαν να τον ληστέψουν την ώρα που έφευγε από το μαγαζί για να πάει στο σπίτι του.

Ο ιδιοκτήτης όμως αντέδρασε δυναμικά στην απόπειρα ληστείας, με αποτέλεσμα οι επίδοξοι ληστές να συμπλακούν μαζί του, πυροβολώντας μάλιστα και μία φορά στον αέρα, για να τον εκφοβίσουν και κατόπιν έσπευσαν να εξαφανιστούν.

Ευθυγραμμίζουν με αλφάδι τα φλυτζάνια πριν από συνεδρίαση του ΚΚ Κίνας!

Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Υπάλληλοι ευθυγραμμίζουν με αλφάδι τα φλυτζάνια πριν από συνεδρίαση του ΚΚ Κίνας...@andritsos, Twitter

Πηγή: The Insider

Γεωργιάδης: «Δεν αισθάνομαι καμία αναστολή»

Δεκαπέντε μέρες μετά την προσχώρησή του στη ΝΔ ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι θα δώσει μάχη στη Β' Αθηνών για να μη φύγει ούτε μία ψήφος.

Όσον αφορά τα πυρά που έχει δεχτεί από τον Γιώργο Καρατζαφέρη την κάνει... γυριστή, λέγοντας «αν ήμουν βάρος για το ΛΑΟΣ τόσο καλύτερο για εκείνον που, αφού με διέγραψε, πήγα στη ΝΔ. άλλωστε, και εκείνος κατά το παρελθόν έχει υπηρετήσει με πάθος το κόμμα αυτό και άρα καταλαβαίνει στην πραγματικότητα ότι έχω κάνει τη σωστή επιλογή».

Αυτό δηλώνει ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, που αποχώρησε από το ΛΑΟΣ μετά την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης στη βουλή, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τον Γ. Καρατζαφέρη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής. Σε ερώτηση γιατί δεν διαφώνησε με τη γραμμή του προέδρου του ΛΑΟΣ πριν από την ψηφοφορία, ο κ. Γεωργιάδης απαντά:

Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης: Σοβαρά, ρε Γαρουφαήλ («Φαήλε») ;…

Γνωριζόμαστε από παλιά με τον Γαρουφαήλ. Ξέρει ότι ξέρω πολλά για πολλούς. Ο φερόμενος ως «μυστικοσύμβουλος» του κ. Σαμαρά (τον οποίο, όμως, δεν φαίνεται να υπολογίζει και πολύ ο Πρόεδρος της ΝΔ όπως αποδείχθηκε και από την θλιβερή υπόθεση ένταξης του Α. Γεωργιάδη στη ΝΔ) είναι ο Γαρουφαήλ («Φαήλος») Κρανιδιώτης.

Ο Γαρουφαήλ (χαϊδευτικά:«Φαήλος») αυτοδιαφημίζεται ως «καταδρομέας», λέει ότι ήταν «έφεδρος αξιωματικός αλεξιπτωτιστών» κλπ. Προφανώς όλα αυτά πριν χρόνια, αφού η σημερινή υπέρβαρη φιγούρα του μόνο σε αλεξιπτωτιστή δεν παραπέμπει… Οι κακές γλώσσες στη ΝΔ λένε ότι και σήμερα μεν είναι «αλεξιπτωτιστής», αλλά στην παράταξη …

Απίστευτο περιστατικό ζωοκλοπής

Αντιμέτωποι με έναν απίστευτο… γρίφο βρέθηκαν οι άνδρες της Ασφάλειας Αγρινίου, όταν κατάφεραν να ακινητοποιήσουν ένα σαραβαλάκι και να πιάσουν δύο ζωοκλέφτες.

«Πόσα αρνιά χωρούν σε ένα όχημα;» ήταν το ερώτημα που βασάνισε τους ένστολους και το οποίο θα μπορούσε να είναι το ερώτημα ενός τηλεπαιχνιδιού. Η απάντηση είναι, πάντως: «Είκοσι δύο και οι δύο ζωοκλέφτες».

Στις φωτογραφίες βλέπετε το όχημα στο οποίο τα δύο αδέρφια ζωοκλέφτες έβαλαν είκοσι ένα αρνιά και ένα κατσίκι, και αποφάσισαν να διασχίσουν τη μισή Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το όχημα τριών δεκαετιών και χωρίς πινακίδες, ήταν εγκαταλειμμένο στο Ξηρόμερο.

Σεισμός 5 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

Ο χάρτης του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει ως επίκεντρο του σεισμού την παραλία της Συκιάς (κόκκινος κύκλος)
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05:31 τα ξημερώματα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των χερσονήσων της Σιθωνίας και του 'Αθω, στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 109 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ενώ μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Σημειώνεται πως στις 14 Φεβρουαρίου είχε καταγραφεί στον ίδιο χώρο σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η Έλενα Κουντουρά στο κόμμα του Καμμένου!


Δια του... Facebook ενημέρωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής και ιδρυτής του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες, Πάνος Καμμένος, τους υποψήφιους ψηφοφόρους του ότι στο κόμμα του προσχωρά η Έλενα Κουντουρά.

Αν και η εν λόγω κίνηση της κυρίας Κουντουρά κυκλοφορούσε ως φήμη εδώ και καιρό στα πολιτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια, σήμερα επισφραγήστηκε η νέα συνεργασία. Από ότι φαίνεται η πρώην βουλευτής της ΝΔ, ταυτίζεται με τις αντιμνημονιακές απόψεις του κ. Καμμένου καθώς και η ίδια είχε καταψηφίσει στην ονομαστική ψηφοφορία το Μνημόνιο 2, γεγονός που οδήγησε και στην διαγραφή της από τη ΝΔ.

«Στηρίζω το Κίνημα Ανεξάρτητοι Έλληνες και προσυπογράφω την ιδρυτική διακήρυξη η οποία με εκφράζει απόλυτα» δήλωσε η κυρία Κουντουρά. Περιχαρής ο κ. Καμμένος ανήρτησε την δηλωσή της και την επίσημη προσχώρησή της στο κόμμα του στις σελίδες κοινωνικές δικτύωσης δεχόμενος θετικά σχόλια.

Και επίλογος… στο χάλι!


Πάνε πονηριές και δόλοι,
Και σωφρώνως λένε όλοι,
Πως θα βάλουν πλέον παύλα,
Στα σημερινά τα φαύλα!

Σκατά εδώ, σκατά εκεί, σκατά κι ο κόσμος όλος
κι απ΄τα πολλά πια τα σκατά μου πιάστηκε κι ο κώλος.
Έρχεται ο ένας ο σκατάς, θαρρούμε πως σωθήκαμε,
σαν φύγει όμως βλέπουμε πως αποσκατωθήκαμε.

Ειλικρινά υμέτερος,
Γ. Σουρής

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων

Εχουν γίνει 35 συλλήψεις σε 13 νομούς κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και θα ακολουθήσουν και άλλες

Διονύσης Βυθούλκας

Στην εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος αρχαιοκαπήλων προχώρησε το Σάββατο η Αστυνομία. Κατά την διάρκεια επιχείρησης που έγινε σε 13 νομούς κυρίως στη βόρεια Ελλάδα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 35 άτομα ωστόσο ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θα αυξηθεί.

Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. κατά την διάρκεια των ερευνών κυρίως στα σπίτια των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χιλιάδες αρχαία νομίσματα, όπλα, ανιχνευτές μετάλλων, βιβλία αρχαιοτήτων και διάφορα χρηματικά ποσά.