Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Κύριε Παπανδρέου, "το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς"


Κύριε Παπανδρέου, το ...εμπεδώσαμε.!

Έχουμε να κάνουμε μια μια ανίκανη κυβέρνηση, που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας.

Όμως, το να ακούμε και να βλέπουμε το καθημερινό σας ..."ψαλτήρι" κατά του "ανίκανου" πρωθυπουργού, εεε, μας έχει κουράσει.!

Δεν το καταλαβαίνετε;

Έχουμε εμπεδώσει όμως και κάτι άλλο. Ότι είστε ένας πολύ καλός "πολιτικός" με πυγμή, με προγράμματα για την Ελλάδα, με οράματα για το λαό και με σχέδια για το μέλλον της χώρας, μακράν όμως κάθε ...σκανδάλου.!

Άλλωστε αυτό, με την μακρόχρονη πολιτική σας πορεία, το έχετε αποδείξει πολλάκις.
Δεν έχουμε ...χρεία άλλων αποδείξεων.!

Είτε εντός των τειχών βρίσκεσθε, είτε εκτός, ξεσηκώνετε από το ..."καρμπόν" το ίδιο ...λογίδριο.

Ούτε και ο καθαρός αέρας της Σκιάθου, όπου εμείς πληρώνουμε τις χλυδάτες διακοπές σας, στο περιθώριο των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης, σας ...έκανε καλό;

Κύριε Παπανδρέου, ξέρω ένα τραγούδι του Χατζή που μιλάει για κάποιον που "όλα ανάποδα τα βλέπει, μες του μυαλού του τον καθρέφτη".

Μη με αναγκάσετε να σας πω, για ποιόν μιλάει ο Χατζής.

Λογιδρίου Παπανδρέου ...επανάληψη: (Από Σκιάθο αυτή τη φορά).

"...Απέναντι σε μια κυβέρνηση της ανομίας και της ατιμωρησίας, σε μια κυβέρνηση της συνεχούς συγκάλυψης όλο και νέων υποθέσεων, των απότομων απρόβλεπτων και σπασμωδικών αποφάσεων μέσα στον πανικό της, των υπόγειων συμψηφισμών και διαδρομών, μιας κυβέρνησης όμηρο ειδικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων, το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και όραμα για τον πολίτη..."

Προσωπικά, όταν διαβάζω "περί σχεδίου και οράματος για τον πολίτη", ανατριχιάζω από συγκίνηση.!

Και συνεχίζετε Κύριε Πρόεδρε του Πα.Σο.Κινήματος:

"...Αυτό το σχέδιο και το όραμα δεν μας αρκεί και γι αυτό το θέτουμε στην κρησάρα (!!!) των καλύτερων και προοδευτικότερων μυαλών του κόσμου, προσωπικοτήτων, που θα συμβάλουν και θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων με βάση την πράσινη ανάπτυξη για να πάει η Ελλάδα μπροστά και για την καλύτερη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν και σήμερα και αύριο να συμβάλουν να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στον πολίτη, με στόχο μια νέα πορεία με το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες του πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής μας..."
________________
Κι' ακόμα είναι ...Ιούλιος.!

Πηγή: gianniotis.gr

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής


Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι και από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε ορεινή δασική περιοχή στην τοποθεσία «Τριπόταμος», στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Ο επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Δημήτρης Φαφούτης, δήλωσε ότι η φωτιά αποτέφρωσε, διάσπαρτα, έκταση περίπου 500 στρεμμάτων με χαμηλή βλάστηση, πεύκα και ελαιόδεντρα, χωρίς όμως να κινδυνέψει κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο, που ήταν δύσβατο και έπνεε ισχυρός άνεμος, έσπευσε δύναμη της Πυροσβεστικής από την Κεντρική Μακεδονία, με 33 οχήματα και 70 πυροσβέστες, μαζί με εθελοντές, στρατιώτες και μηχανήματα της Νομαρχίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν επίσης, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε δασική έκταση στο Πλατάνι κοντά στο Ρίο, και στη Ζάκυνθο σε πευκόφυτη έκταση στο δημοτικό διαμέρισμα Κυλιόμενο.

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς την Τετάρτη σε Χίο, Σάμο, Δωδεκάνησα και Λασίθι, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: Καθημερινή

Επέστρεψε στο «σπίτι» της 15χρονη αρκούδα, θύμα τροχαίου


Επέστρεψε υγιής στην ευρύτερη δασική περιοχή του νομού Καστοριάς - έπειτα από εντατική περίθαλψη 10 ημερών στον κτηνιατρικό σταθμό του «Αρκτούρου», στον Αετό Φλώρινας -, η 15χρονη θηλυκή αρκούδα «Κορομηλιά», που έπεσε θύμα τροχαίου και διασώθηκε με την άμεση επέμβαση μελών των οργανώσεων «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος».

Πρόκειται για την αρκούδα, που προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή της Εγνατίας οδού, μεταξύ των χωριών Μανιάκοι και Κορομηλιά, ξημερώματα της 1ης Ιουλίου. Η αρκούδα, βάρους 110 κιλών, πέρασε πάνω από τον προστατευτικό φράχτη της καθέτου της Εγνατίας, στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα και τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Τα τραύματα και τα προβλήματα υγείας του ζώου αποκαταστάθηκαν πλήρως, χάρη στη φροντίδα των ανθρώπων της «Καλλιστώς» και του «Αρκτούρου», ώστε να μπορεί η «Κορομηλιά» να επιστρέψει ασφαλής στο φυσικό της χώρο.

Πηγή: Καθημερινή

Μεγάλη φωτιά στη Σιθωνία


Εκατοντάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους καίγονται αυτή τη στιγμή τη Σιθωνία Χαλκιδικής. Από τις φλόγες δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές ή τουρίστες σε κάμπινγκ και παραλιακούς οικισμούς, ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά αλλάζει συνεχώς μέτωπο, με αποτέλεσμα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να μην μπορούν να την ελέγξουν.

Οι αρχές ενημέρωσαν τους υπεύθυνους παιδικής κατασκήνωσης στον Νέο Μαρμαρά για τον κίνδυνο η φωτιά να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί εκκένωση των εγκαταστάσεων, όπου παραθερίζουν περίπου 100 παιδιά ηλικίας πέντε έως 16 ετών.

Όπως δήλωσε στα "ΝΕΑ" ο διοικητής της Πυροσβεστικής στη Βόρεια Ελλάδα κ. Δημήτρης Φαφούτης, «το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από την κορυφογραμμή της χερσονήσου της Σιθωνίας, πάνω από το χωριό Τριπόταμος, μεταξύ της Λαγόμαδρας και του Νέα Μαρμαρά, σ’ ένα από τα ομορφότερα σημεία της Χαλκιδικής».

Το έργο των πυροσβεστών δυσχέραινε η πυκνή βλάστηση καθώς και ανυπαρξία δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή, όπως καταγγέλθηκε στην εφημερίδα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν περίπου 80 πυροσβέστες από όλα τα κλιμάκια του νομού, καθώς και 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος.

Το μεσημέρι απογειώθηκαν από τη Θεσσαλονίκη τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα Καναντέρ και δύο ελικόπτερα, τα οποία έκαναν ρίψεις νερού μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν επίσης δεκάδες εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν με λάστιχα, κουβάδες και κλαδιά να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Πριν από λίγο οι πυροσβεστικές δυνάμεις περιόρισαν την πυρκαγιά σε χαράδρα πάνω από τον Ν. Μαρμαρά, ωστόσο οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν, με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο να κινείται ανατολικά, προς την άλλη πλευρά του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα την περιοχή της Βουρβουρούς.

Πηγή: Τα Νέα

Θανατηφόρο τροχαίο στη Θεσσαλονίκη – Επιτέλους ξηλώστε τις λαμαρίνες του Μετρό που περιορίζουν την ορατότητα…


Γράφει το ymagblog.blogspot.com: «Νεκρός οδηγός δίκυκλου στη Θεσσαλονίκη στην οδό Εγνατία, αμέσως μετά την πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της στάσης Αλκαζάρ. Το δίκυκλο συγκρούστηκε με διερχόμενο Ι.Χ., ο οδηγός του εκσενδονίστηκε και παρασύρθηκε από λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η κίνησε σχεδόν διεκόπη, ενώ στο σημείο έχουν φτάσει δυνάμεις και της Πυροσβεστικής.

Σημείωση NewsBlog.gr: Στο ίδιο σημείο πριν από λίγο καιρό συνέβη ένα ακόμα δυστύχημα. Αιτία; Οι λαμαρίνες του εργοταξίου του Μετρό που κρύβουν την ορατότητα τόσο από τα δεξιά, όσο και από τα αριστερά για αυτόν που κινείται επί της οδού Βενιζέλου. Ας ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και ας τις μετακινήσουν επιτέλους. Τί νόημα έχει να κρύβεις με λαμαρίνες δημόσια έργα; Βάλτε κάγκελα αν υπάρχουν λόγοι ασφαλείας, αλλά όχι λαμαρίνες…

Πηγή: Newsblog.gr

Οι Ελληνες καλούνται να σώσουν τον τουρισμό


ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ελληνική υπόθεση εξελίσσεται για τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.

Μπορεί οι ξένοι που θα έλθουν φέτος στη χώρα μας να είναι λιγότεροι κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, αλλά οι έλληνες παραθεριστές παίρνουν δυναμικά τη σκυτάλη και φαίνεται πως θα σώσουν, τελικά, σε μεγάλο βαθμό την παρτίδα για τους επαγγελματίες που ζουν από τον τουρισμό.

Τα κύματα των αδειούχων που εξορμούν προς τις παραλίες ουσιαστικά από τα μέσα Ιουλίου αλλάζουν άρδην την εικόνα στις τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να επαναληφθεί ό,τι έγινε το Πάσχα, αφού οι τελευταίοι αναποφάσιστοι θα φύγουν προς κάποια παραλία.

Κερδισμένοι

Οι περιοχές που αναμένεται να βγουν κερδισμένες είναι οι παραλίες της Πελοποννήσου, τα νησιά του Ιονίου εξαιτίας των φθηνών εισιτηρίων στα πλοία, τα παράλια της Ηπείρου (Πρέβεζα, Θεσπρωτία), η Πιερία, η Χαλκιδική αλλά και τα παράλια της Θράκης. Ακόμα και προορισμοί όπως το Ηράκλειο και η Ρόδος φαίνεται πως θα μειώσουν σημαντικά τις απώλειές τους χάρη στους Ελληνες.

Το κόστος στα πλοία, τα δωμάτια αλλά και το φαγητό και τη διασκέδαση καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις προτιμήσεις. Ζάκυνθος και Κεφαλονιά στο Ιόνιο συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις περισσότερων οικογενειών καθώς με 120 ευρώ περίπου πηγαίνει και επιστρέφει μια τετραμελής οικογένεια με Ι.Χ., όταν την ίδια στιγμή το αντίστοιχο κόστος για τις Κυκλάδες ξεπερνάει τα 400 ευρώ.

Σημεία των καιρών αποτελούν και οι νέες διατροφικές τάσεις που διαμορφώνονται στις παραλίες. Οι αστακομακαρονάδες έπεσαν από το θρόνο τους για να μειωθεί το κόστος των διακοπών και στη θέση τους σκαρφαλώνουν ταχύτατα το σουβλάκι και οι κρέπες. Η στροφή στο γρήγορο φαγητό έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς να «τσιμπήσουν» προς τα πάνω τις τιμές, όπως προκύπτει από τα σχετικά στατιστικά στοιχεία των πρώτων μηνών του χρόνου. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι εστιάτορες φαίνεται πως έβαλαν σε πολλές περιοχές νερό στο κρασί τους και οι τιμές έπεσαν.

*Να σημειωθεί ότι ακόμα και τον Ιούλιο γίνονται προσφορές, αρκεί κανείς να ψάχνει. Στις περισσότερες περιοχές η πλειονότητα των δωματίων προσφέρεται σε τιμές 50-80 ευρώ. Ωστόσο, προσφορές γίντοναι σε όλη την γκάμα των ξενοδοχείων. Στη Ρόδο κοστίζει 130 ευρώ το δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο με όλα τα γεύματα και τα ποτά πληρωμένα, ενώ στο Ηράκλειο η τιμή ενός δωματίου all inclusive σε μονάδα τεσσάρων αστέρων είναι 120-160 ευρώ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Φίλων Κτενίδης (1889-1963) Ο αθεράπευτος, νοσταλγός και υμνωδός του Πόντου


Του Τάσσου Κοντογιαννίδη

Σαν σήμερα (13-7-1963) έφυγε μια μεγάλη και ξεχωριστή μορφή του Πόντου, ο Φίλων Κτενίδης, ο ιδρυτής και κτήτορας του ιερού προσκυνήματος της «Παναγίας Σουμελά» που ανιστορήθηκε στα γραφικά υψώματα της Καστανιάς Ημαθίας, ο

« Νοσταλγός πατρώας Γης ανίατος,
Υμνωδός ιστορίας Πόντου ασίγαστος
Τηρητής ιερών παραδόσεων ανύστακτος,
΄Αξιος τίτλου εθνικού ποιητού Πόντου,
’Αμαράντου στεφάνου δόξης, κατηξίωται»,

και γίνεται ραψωδός και μελωδός και γίνεται το έργο και το όνομά του θρύλος, τραγούδι, παλμός κι ανασασμός, σύμβολο κι οπτασιασμός, γίνεται είδωλο που ενσαρκώνει πόθους, ονείρατα, ελπίδες και γίνεται παιάν, ιεροφάντης, εμψυχωτής και σημαιοφόρος της ασύλληπτης ιδέας, υποθήκη, παρακέλευση και ιερή κληρονομιά, το κύκνειο άσμα του…

Ο Φίλων Κτενίδης γεννήθηκε στη Βασίλισσα των Ποντιακών πόλεων, μέσα στα κάστρα των Κομνηνών, από γονείς Κρωμναίους, το 1889. Αποφοίτησε με άριστα από το ξακουστό Φροντιστήριο- Γυμνάσιο Τραπεζούντας το 1906. Από το 1906 έως το 1912 ήταν ανώτερος εμπορικός υπάλληλος και φιλολογικός συνεργάτης της εφημερίδας της γενέτειράς του «Εθνική Δράσις». Το 1910 εκδίδει και διευθύνει το περιοδικό «Επιθεώρηση» και την ίδια χρονιά εισάγεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον πόλεμο του 1912-13 κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και πολεμά στα Μέτωπα της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Το 1914 καταδιώκεται από τους Τούρκους για τις υπηρεσίες του στον ελληνικό Στρατό και φεύγει σε ελληνικά χωριά της Τραπεζούντας όπου προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του ως γιατρός στους κατοίκους.

Μετά την κατάληψη της Τραπεζούντας από τους Ρώσους, διορίζεται διευθυντής του μεγαλύτερου ρωσικού στρατιωτικού νοσοκομείου στα Πλάτανα του Πόντου. Η δυσάρεστη τροπή του εθνικού μας ζητήματος τον αναγκάζει να φύγει στο Παρίσι για ιατρική ειδίκευση. Διακόπτει και πάλι τις σπουδές και κατατάσσεται στον Ελληνικό Στρατό και πολεμά στην Μικρά Ασία με το όνειρο που έχουν όλοι οι Πόντιοι: Την αναστήλωση της χαμένης Αυτοκρατορίας (Μεγάλη Ιδέα) και του Ανεξάρτητου Ποντιακού κράτους.

Το 1935 εκλέγεται βουλευτής Αθηνών και το 1938 εγκαθίσταται στην Θεσσαλονίκη. Το 1950 η ιδέα για την συγκέντρωση και διαφύλαξη του ιστορικού και λαογραφικού θησαυρού του πολυϋμνητου από τον ίδιο Πόντου, του γίνεται αθεράπευτο πάθος και καταπιάνεται για το σκοπό αυτό να εκδώσει το μοναδικό στο είδος του περιοδικό «Ποντιακή Εστία» που βραβεύθηκε αργότερα από την Ακαδημία Αθηνών.

Τα δε θεατρικά του έργα, δράματα, τραγωδίες, κωμωδίες και ηθογραφίες, καλύπτουν κάθε πτυχή της ποντιακής κοινωνικής και συναισθηματικής ζωής. Κυριότερα έργα του : «Ο Ξενιτέας», «Οι πατρίδες», «Ο χωρέτες», «Η προξενεία», «Ο Διγενής Ακρίτας», «Ο Μάραντον», «Ο Ζουρνάς», «Η αποθήκη της Στοφορίνας» και πολλά άλλα θα μείνουν κλασσικά για το ρεπερτόριο του ποντιακού θεάτρου.

Μα εκείνο που λάμπει σα διαμάντι, δονεί και συγκινεί, ανάμεσα στα άλλα αριστουργήματα του Κτενίδη, είναι το έμμετρο τραγούδι της χαμένης Πατρίδας, «Η Καμπάνα» του από 341 στίχους. Και κάθε στίχος του ένας θλιβερός ήχος από τα βάθη των αιώνων, κάθε στίχος και ποτάμια δακρύων, κάθε στίχος κι ένας ψυχικός χαλασμός, ένας σεισμός, ένα δράμα και μια τρικυμία και στο τέλος η ασάλευτη του ποιητή πως όλα αυτά είναι πρόσκαιρα και τα χορταριασμένα ερείπια θα γίνουν παλάτια και ο αητός ο μονοκέφαλος, σύμβολο της θρυλικής αυτοκρατορίας, θα ξανατεντώσει τα φτερά του και θα στήσει τη φωλιά του πάνω στα κάστρα τη νέας δυναστείας των Κομνηνών.

Μέσα από τους ήχους της «καμπάνας» του που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι παλμοί της πονεμένης καρδιάς του, διακρίνει κανείς τον αθεράπευτο νοσταλγό, τον πατριδολάτρη Φίλωνα Κτενίδη, τον αβάσταχτο πόνο του στην ιδέα, πως ο Πόντος είναι δυνατόν να χάσει το ελληνικό του χρώμα , με του καιρού το πέρασμα…

Ο Φίλων Κτενίδης θα ζει πάντα ανάμεσα στους ζωντανούς γιατί είναι ο «προμηθέας» της ποντιακής φυλής και το άφθαρτο κι ακτινοβόλο έργο του θα νικήσει τον φθοροποιό χρόνο και η «καμπάνα» του θα διαλύσει τα σκότη γύρω από το μνήμη του και το συμβολικό πουλί που είναι το ίδιο το πνεύμα , θα διασχίζει το διάστημα, θα πετά στις θάλασσες και τα βουνά για να κονέψει πάνω στα παλάτια των Κομνηνών και κατόπιν επάνω στο μνήμα του δίπλα στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου, κράζοντας τους στίχους του:

«Επάρθαν τα κλειδία θε κι ο Κάστρεν εκρεμίεν
κι ο Κάστρεν ο Θεόρατον, εγέντον κοιμητήρι…».

Πηγή: taxalia

Χαλκιδική: Βυζαντινός Πύργος Ουρανούπολης


Εξωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης


Χρωστάω μερικά σαφέστερα λογάκια για το περιεχόμενο του χτεσινού μου κειμένου για την εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τις αντιδράσεις αρκετών αναγνωστών που ζήτησαν παραπάνω «πληροφορίες και υλικό», πριν διαμορφώσουν γνώμη. Για τους νέους αναγνώστες, υποστήριξα χτες ότι το πιο χρήσιμο τμήμα μιας εξωτερικής περιφερειακής της πόλης είναι το νότιο, αυτό που γεφυρώνει την Παλιομάνα του Αξιού με το Αγγελοχώρι. Κι ότι η υπόλοιπη «εξωτερική περιφερειακή» πολύ εσωτερική μου φαίνεται.

Για το σχεδιασμό αυτό δε φταίει καμία υπηρεσία και καμία «κακούργα» εταιρία. Φταίει η αντίληψη που έχουμε για την πόλη μας. Οτι, δηλαδή, είναι σαν ένα μπαλόνι που φουσκώνει, και γίνεται «σύγχρονη» και αναβαθμίζεται κατά φιλέτα, τα οποία πρώτα περνούν το στάδιο να είναι τσαΐρια, μετά είναι αυθαίρετα και κάποια στιγμή «μπαίνουν στο σχέδιο», συνήθως με προίκα έναν έως τέσσερις ορόφους. Μόλις αυτή η «επέκταση» ολοκληρωθεί, παίρνει αμέσως σειρά η επόμενη, με τον ίδιο τρόπο. Αν δεν κάνω λάθος, η Τριανδρία ήταν η τελευταία μεσοπολεμική οργανωμένη περιοχή και γύρω στο '60 ο Φοίνικας. Δηλαδή, δυο περιοχές που απέκτησαν σχέδιο πριν αποκτήσουν κατοίκους.

Αυτό που λέω είναι πολύ απλό. Αφού τη Σαλονίκη την έχουν ρημάξει η εκτός σχεδίου δόμηση και η αυθαιρεσία, να φτιάξουμε ένα μεγάλο δακτύλιο, που να περιλαμβάνει (ναι, ναι, ναι, όπως το ακούτε) ολόκληρο σχεδόν το Χορτιάτη, αλλά και την πεδιάδα των Βασιλικών, ακόμη και τα βουναλάκια της «Ραικήλου» από Μηχανιώνα σε Τρίλοφο. Και την απέναντι ακτή, ανατολικά της ΠΑΘΕ. Μέσα σε αυτόν το δακτύλιο, που ορίζεται με έναν περιφερειακό δρόμο υπερταχείας κυκλοφορίας, ό,τι υπάρχει είναι προσχεδιασμένο. Ακολουθεί ένα γενικό ρυθμιστικο σχέδιο, που έχει στόχο την ανάπτυξη της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Μέσα στο δακτύλιο, η μόνη δόμηση που επιτρέπεται είναι η οργανωμένη, σε ποσοστό 15% ή 20% του συνόλου. Και όλη η άλλη έκταση δε χτίζεται. Είναι άλση, δρόμοι και πλατείες, δάση οργανωμένα, θεματικά πάρκα, δημόσια κτίρια, εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, αγορές και τα συναφή. Οποιος θέλει να χτίσει, πηγαίνει κι αγοράζει οικόπεδο από τους επιμέρους πολεοδομημένους οικισμούς, το Τριάδι, τη Λακκιά, τον Τρίλοφο, το Αρδαμέρι, τον Αγιο Βασίλειο. Και χτίζει. Δεν ισχύουν μήτε τα τέσσερα στρέμματα μήτε κατατμήσεις μήτε δήθεν ελαιώνες μήτε ευαγείς συνεταιρισμοί.

Αλλιώς, αν δεν ισχύσει αυτό, έως το τέλος του αιώνα η Θεσσαλονίκη, έρμαιο των 67 δημάρχων της, θα έχει αποκτήσει ίσαμε πέντε ακόμη εξωτερικές περιφερειακές λεωφόρους για να προλάβει τα απρόβλεπτα.

Θα μου πείτε πως δε θα έχουμε τζερτζελέ με τους οικολόγους. Αυτό, όντως, είναι σοβαρό...

Του Πάνου Θεοδωρίδη από την στήλη Καναβάτσο του Αγγελιοφόρου

Ο Θάνος Μικρούτσικος στην κατασκήνωση της Καλάνδρας του Α.Π.Θ. στις 18/7/2009

Θάνος Μικρούτσικος, Μίλτος Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου. Τρεις καλλιτέχνες που υπηρετούν το έντεχνο ελληνικό τραγούδι θα εμφανιστούν το Σάββατο 18 Ιουλίου 2009 και ώρα 21.30, στην Κατασκήνωση της Καλάνδρας, του Α.Π.Θ., στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, για μια μοναδική παράσταση.

Μαζί τους μια υψηλών προδιαγραφών μπάντα με μουσικούς που συμβάλλουν δυναμικά και απογειώνουν με τις εκτελέσεις τους τη βραδιά: Θύμιος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Σινογιάννης, Χρήστος Βογιατζής, Άκης Γαβαλάς, Νίκος Παπαναστασίου και φυσικά ο Θάνος Μικρούτσικος στο πιάνο.

Με αυτή τη σημαντική εκδήλωση ξεκινά ένας νέος θεσμός στο Α.Π.Θ., το Φεστιβάλ του Φάρου που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούλιο, στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του Α.Π.Θ., στη Χαλκιδική και θα πλαισιώνεται με δρώμενα πολιτισμού, στο πλαίσιο της προσφοράς και της διάδρασής του Πανεπιστημίου με την κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι η πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας λειτουργεί στο Ποσείδι της Χαλκιδικής από το 1960. Δικαίωμα πρόσβασης σ' αυτή έχουν όλοι οι φοιτητές του A.Π.Θ. καθώς και οι εργαζόμενοι. Η κατασκήνωση λειτουργεί με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Η συμμετοχή των φοιτητών του Α.Π.Θ. στα έξοδα της κατασκήνωσης συνίσταται μόνο στο κουπόνι ημερήσιας σίτισης.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Συνέδριο στο Λιτόχωρο: Ιστορικός προσδιορισμός η "Βόρεια Μακεδονία"


“Η ονομασία Βόρεια ή Άνω Μακεδονία είναι η πιο επικίνδυνη λύση, καθώς δεν πρόκειται για γεωγραφικό αλλά για ιστορικό προσδιορισμό, που αποδεικνύει πόσο καλά γνωρίζουν την ιστορία οι διπλωμάτες της γειτονικής χώρας”, επισήμανε στη “Μ” η προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

“Το γεγονός ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία παρουσιάζεται ως εναλλακτική λύση αποδεικνύει την πονηρή διπλωματία των Σκοπίων και αποκαλύπτει τη δεύτερη γραμμή άμυνάς τους”, υπογράμμισε η κ. Καραμήτρου, η οποία παρουσίασε τα πιο πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα κατά τη διάρκεια του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων, στο Λιτόχωρο Πιερίας.

ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΟΤΟ

Η Άνω Μακεδονία (τμήμα της οποίας αποτελούν οι νομοί Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών) υπήρξε σταθμός της πορείας του “πολυπλάνητου” έθνους των βορειοδυτικών ελληνικών φύλων, στα οποία ανήκαν οι Μακεδόνες και οι Δωριείς (Ηρόδοτος 1.56, 8.137-139, Θουκυδίδης 2.99). Αποτέλεσε το ορμητήριο των βορειοδυτικών ελληνικών φύλων, τα οποία στο βόρειο χώρο ονομάστηκαν μακεδονικά και στο νότιο δωρικά. Κατά το 15ο αιώνα π.Χ. οι πληθυσμοί των Δωριέων επέστρεψαν στην Άνω Μακεδονία, όπως αποδεικνύει η κεραμική που ανακαλύφθηκε στην Αιανή Κοζάνης, στοιχείο που ενισχύει την άποψη για την ενότητα του ελλαδικού χώρου, ανέφερε η κ. Καραμήτρου.

Η ονομασία Άνω Μακεδονία αναφέρεται στο ορεινό κομμάτι του βασιλείου της Μακεδονίας, το οποίο στη συνέχεια επεκτάθηκε στα πεδινά και στα παραθαλάσσια. Η Άνω Μακεδονία με τα βασίλεια της Ελίμειας, της Ορεστίδας, της Εορδαίας, της Λυγκηστίδας και της Πελαγονίας δεν είχε απομονωθεί πολιτισμικά και κοινωνικά από την Κάτω Μακεδονία και τον ελλαδικό χώρο, όπως αρχικά είχε γραφεί από έλλειψη αρχαιολογικών-ιστορικών δεδομένων.

ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ

Το 17ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή άρχισε να ομιλείται ένα γλωσσικό ιδίωμα. “Πρόκειται για μια βοηθητική γλώσσα, που δημιούργησαν άνθρωποι που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες, για να συνεννοούνται μεταξύ τους”, ανέφερε ο συγγραφέας Δ. Ευαγγελίδης, εκ των εισηγητών στο 10ο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων. Δίγλωσσος ο ίδιος, διευκρίνισε ότι το γλωσσικό ιδίωμα που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι στους νομούς Φλώρινας, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Σερρών δεν έχει καμία σχέση με τη γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια. “Το ιδίωμα αυτό, τα ντόπικα που λέμε εμείς, είναι ένα μείγμα από ελληνικά, βουλγάρικα, αρμένικα και εβραϊκά. Η εξέλιξη του ιδιώματος σταμάτησε στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν απελευθερώθηκαν οι περιοχές της Μακεδονίας και το ελληνικό κράτος δημιούργησε δομές εκπαίδευσης. Στηριγμένοι σε αυτό το ιδίωμα οι Σκοπιανοί έφτιαξαν γραμματική, συντακτικό και κανόνες, όμως, επειδή ο πληθυσμός τους είχε βουλγάρικη εθνική συνείδηση, πρόσθεσαν πολλά σερβικά φωνολογικά στοιχεία”, συμπλήρωσε.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Για προσπάθεια των Σκοπιανών να “αποσλαβοποιήσουν” το ιστορικό παρελθόντος τους και να “αποελληνοποιήσουν” καθετί μακεδονικό έκανε λόγο ο σλαβολόγος Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, σημειώνοντας ότι με συστηματική παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού αποκρύβεται από τις επίσημες στατιστικές ότι υπάρχει ελληνική μειονότητα. Όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, “οι Έλληνες που ζουν εκεί, παρότι έχουν ελληνική εθνική συνείδηση, στην πλειοψηφία τους δηλώνουν Μακεδόνες ή Βλάχοι, για να αποφύγουν τους διωγμούς”.

Ο ίδιος επικαλέστηκε ανεπίσημες στατιστικές, σύμφωνα με τις οποίες ο ελληνισμός φθάνει τα 150.000-200.000 άτομα. “Οι βλαχόφωνοι Έλληνες, οι βλαχογραικομάνοι, όπως τους αποκαλούν οι Σκοπιανοί, ανέρχονται σε 100.000, τους οποίους οι στατιστικές αναφέρουν ως Βλάχους, ώστε να θεωρηθούν ρουμανικής απόκλισης. Υπάρχουν άλλοι 12.000 γηγενείς Έλληνες, οι οποίοι μιλούν το σλαβικό ιδίωμα, έχουν όμως ελληνική συνείδηση. Υπάρχουν επίσης Έλληνες της Μοσχόπολης, που κατέφθασαν στα Σκόπια το 18ο αιώνα, 1.500 εναπομείναντες Σαρακατσάνοι, καθώς και οι χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες”.

Κατά τον κ. Χρυσανθόπουλο, η Ελλάδα, αντί να προστατεύσει τους πραγματικούς Μακεδόνες εντός και εκτός συνόρων, ακολουθεί αμυντική στάση την ώρα που οι γείτονες καταστρέφουν συστηματικά τον αρχαίο και βυζαντινό μακεδονικό πολιτισμό, “μακεδονοποιώντας τον σλαβικό”.

Πηγή: Μακεδονία

Σε εξέλιξη η φωτιά στη Σιθωνία ανάμεσα στη Νικήτη και τον Μαρμαρά


Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην Σιθωνία μεταξύ Νικήτης και Νέου Μαρμαρά στη θέση "Λαγόμαντρα", η φωτιά καίει δασική έκταση με πεύκα και θαμνώδη βλάστηση.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται επί τόπου και προσπαθούν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά. Επίσης κάνουν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair. Από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο καιρός δεν είναι σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, αφού φυσάει δυνατός αέρας που αλλάζει συνέχεια κατεύθυνση.

Καταγγελία - Θανάσης Θυμιόπουλος : "επικίνδυνη διασταύρωση του Θανάτου" στο Νέο και Παλιό Κεραμίδι

Για "επικίνδυνη διασταύρωση του Θανάτου" στο Νέο Κεραμίδι - Παλιό Κεραμίδι στο δρόμο προς νέο νοσοκομείο μας καταγγέλλει ο συμπατριώτης μας από το Τόξο και μετανάστης στη Γερμανία Θανάσης Θυμιόπουλος, ο οποίος είχει τραβήξει τις φωτογραφίες στις 29 Οκτωβρίου του 2006 και ακόμη και σήμερα η κατάσταση παραμένει ακριβώς η ίδια μας λέει ο καταγγέλλων.

"Το δικό μου αυτοκίνητο το σταμάτησα στη διασταύρωση, ερχόμενος από Τόξο. Δεξιά από το αυτοκίνητο μου έρχονται αυτοκίνητα από Μοσχοπόταμο, Μελιάδι, Λαγοράχη, Αρωνά, Νέο Κεραμίδι, δηλαδή πέντε χωριά που έχουν το δρόμο προτεραιότητας, αλλά σηματοδότες, λάμπες, φανάρια κ.λ.π δεν υπάρχουν καν.

Δηλαδή εδώ υπάρχει μια αλάνα που κανείς δεν βλέπει κανέναν, γιατί απέναντι από το σταματημένο αυτοκίνητο έρχονται αυτοκίνητα από Κατερίνη, όπως και αριστερά, κοιτώντας κάτω.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Οι αρμόδιοι μπορούν να βάλουν φανάρια ή δεν μπορούν; Να μας το πουν να το ξέρουμε. Άνθρωποι τραυματίζονται και σκοτώνονται και αυτοί κάνουν την πάπια. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους" λέει ο κ Θανάσης Θυμιόπουλος.

Πηγή: Λευτεριά

Η μυρωδιά της εγκατάλειψης

Κωνσταντίνος Πανάτσας
Πάνος Παπαπαναγιώτου

Όταν ένα γεμάτο βυτίο της ΕΥΑΘ με λύματα πλησιάζει τον, επίσημα εγκατελειμμένο βιολογικό καθαρισμό του Φοίνικα οφείλεις να πηδήξεις το κιγκλίδωμα ασφαλείας του χώρου που μοιάζει νεκρός.

Δροσερό μεσημέρι. Ο ήλιος καρφωμένος στον ορίζοντα, ο Βαρδάρης ρίχνει δέντρα στο κέντρο της πόλης και εμείς Κυριακάτικα ζητάμε πληροφορίες για τους βιολογικούς καθαρισμούς της Θεσσαλονίκης. Μοναδική βοήθεια το Google, καθώς η πόλη και όσοι την διοικούν μετακόμισαν στη Χαλκιδική. Οι σχετικοί ηλεκτρονικοί χάρτες δορυφόρου μας αποκάλυψαν δύο τοποθεσίες. Μία στην Σίνδο, με βιολογικό καθαρισμό μεγάλης έκτασης και μία στον Φοίνικα (στα όρια Μίκρας και Κρήνης) πλάι στη κύμα, σαφώς μικρότερο σε μέγεθος.

Επηρεασμένοι από ταινίες οικολογικής καταστροφής, με τα πράσινα νερά και τα νεκρά ψάρια, ξεκινήσαμε άμεσα για την παραθαλάσσια εγκατάσταση. Τον εντοπίσαμε πνιγμένο στα δέντρα, με μισή ντουζίνα σκυλιά να τον φυλάνε και κανέναν φρουρό. Προφανώς έχει να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση
Φωτογραφίζουμε την είσοδο, και ετοιμαζόμαστε να αναχωρήσουμε προς Σίνδο. Πριν ξεκινήσουμε συναντάμε μια κοπέλα που έφερνε φαγητό για τα σκυλιά. Η ερώτηση απλούστατη; «Πόσο καιρό είναι εγκατελειμμένος ο καθαρισμός;». Η απάντηση, περίεργη: «Δεν είναι εγκατελειμμένος. Έρχονται φορτηγά και ξεφορτώνουν».

Μπερδεμένοι κατηφορίσαμε προς τη θάλασσα. «Εθνική Σχολή Δικαστών». Χλιδή. Πολυτέλεια. Σχολή απομονωμένη, με μέτωπο στο Θερμαϊκό. Τίποτα δεν θυμίζει Θεσσαλονίκη. Και μια συστάδα δέντρων πριν την παραλία.

Ξανά στο αυτοκίνητο, επιστροφή στην πόλη. Μπροστά από τον Βιολογικό Καθαρισμό, ένα φορτηγό της ΕΥΑΘ…

Κατεβαίνουμε, ρωτάμε. Υπάλληλοι της ΕΥΑΘ.

«Ο βιολογικός καθαρισμός είναι εγκατελειμμένος. Αν θέλετε να δείτε κάτι που λειτουργεί, θα πάτε στη Σίνδο. Ή στη Μηχανιώνα.»

«Εσείς, γιατί βρίσκεστε εδώ εφόσον δεν λειτουργεί ο καθαρισμός;»

«Για συντήρηση.»

Συντήρηση με το βυτιοφόρο. Συνεχίζουμε τις ερωτήσεις και αναγκάζονται να μας κάνουν μία περιήγηση. Τρεις εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ. Ο ένας τους μας οδηγεί στα αριστερά, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, ενώ οι δύο κινούνται δεξιά με το βυτιοφόρο. Πλησιάζει και ο δεύτερος δείχνοντάς μας έναν χώρο αποθήκευσης λυμάτων. Το φορτηγό ακούγεται πως ξεφορτώνει. Ζητάμε να το δούμε εν δράσει. Κινούμαστε προς τον θόρυβο και μας απομακρύνουν. «Ελάτε εδώ, δεν έχει κάτι να δείτε.»

«Τι ξεφορτώνει το βυτιοφόρο;»

«Λάσπη. Μόνο λάσπη που θα γίνει χώμα.»

Ευχαριστήσαμε και φύγαμε. Ο ήχος του κινητήρα του αυτοκινήτου μας, μια μανούβρα, μια απότομη εκκίνηση, και βρεθήκαμε λίγα μέτρα πιο κάτω, αθέατοι, να περιμένουμε να φύγουν. Το βυτιοφόρο έφυγε, η πόρτα διπλοκλειδώθηκε, και εμείς επιστρέψαμε πηδώντας την σιδεριά, δίπλα από το λουκέτο.



Το φορτηγό ξεφόρτωσε, την υποτιθέμενη λάσπη, όχι σε διαμορφωμένο χώρο, όχι σε δεξαμενή, αλλά σε μικρή λίμνη με καλαμιές, σε άμεση επαφή με το έδαφος και προφανώς τον υδροφόρο ορίζοντα. Για τη μυρωδιά δεν θα κάνω λόγο. Περνώντας κάτω από τη σχολή των δικαστών, προορισμός η θάλασσα σε απόσταση 300 μέτρων…


Μια κάθοδος στη συστάδα πριν την παραλία, μπροστά από την Εθνική Σχολή Δικαστών Λειτουργών, μας αποκάλυψε και την πραγματική κατάσταση της παραλίας. Οι σωλήνες, ήταν κάτι παραπάνω από ευδιάκριτοι, ενώ το ρέμα δίπλα, αποκάλυπτε και τον κεντρικό για την έξοδο στη θάλασσα.







Πηγή: Y magazine

Αφιερωμένο στον Αγγελιοφόρο.

Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί γράφουν ότι γράφουν για την Χαλκιδική...

Διότι οι παραλίες της Θεσσαλονίκης είναι ένας επίγειος παράδεισος καθώς βλέπετε στις φωτογραφίες...

Η μοναδική εναλλαγή του εξωτικού τοπίου, έχει επηρεάσει βαθύτατα τους συντάκτες του Αγγελιοφόρου... τέτοια ομορφιά πουθενά αλλού δεν μπορούν να τη βρουν.

Ε φυσικά... τι να λέει η Χαλκιδική μπροστά σε αυτές τις τροπικές εικόνες των ακτών της Θεσσαλονίκης...

Σπάνια γήινα αρώματα αναδύονται από τα μοναδικά αυτά τοπία με τις λιμνούλες...

Συμφωνούμε μαζί τους... πως μπόρεσε να μαζευτεί τόση ομορφιά μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο;

Κατά τα άλλα τους νοιάζει η Χαλκιδική, ενώ η Θεσσαλονίκη λιάζεται νωχελικά γύρω από τους βόθρους της... ημιλιπόθυμη από το άρωμα που αναδύει ολόκληρος ο Θερμαϊκός κόλπος...

Ακόμα μία σύγκρουση τρένου με Ι.Χ. Λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, ένας νεκρός


Μία ακόμα σύγκρουση τρένου με Ι.Χ σημειώθηκε λίγο νωρίτερα, έξω από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά στην περιοχή του Γαλλικού ποταμού, στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας.

Η αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Θσσαλονίκης – Ειδομένης, και από όσα έχουν γίνει γνωστά, στο δρόμο της βρέθηκε ένα μικρό ημιφορτηγό που οδηγούσε 71χρονος κάτοικος της περιοχής, ο οποίος και έχασε τη ζωή του από τη σύγκρουση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 71χρονος παραβίασε τις διπλές μπάρες και βρέθηκε στην πορεία του τρένου.

Πηγή: newsblog.gr

"Ο Μήτσιου εκθέτει τον εαυτό του και την παράταξή του... εκθέτει και προσβάλλει τη Δικαιοσύνη"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ.Μήτσιου, αντιποιούμενος την εισαγγελική αρχή, ανακοίνωσε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2008 την ποινική μου δίωξη για την γνωστή υπόθεση των δηλώσεών μου σχετικά με τις παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας.

Ενώ εγώ δεν έχω λάβει καμία σχετική ενημέρωση από τα αρμόδια δικαστικά όργανα, ο κ. Μήτσιου, παρακάμπτοντας κάθε ηθική δεοντολογία και νομική υποχρέωση, έσπευσε να ανακοινώσει μέσω τοπικού τηλεοπτικού καναλιού την ποινική δίωξη ενός πολιτικού του αντιπάλου και να καταρρίψει τον μύθο που ο ίδιος επιχειρεί να καλλιεργεί ότι η διένεξή μας είναι προσωπική και όχι πολιτική.

Με τον τρόπο αυτό εκθέτει όχι μόνο τον εαυτό του και την παράταξη του, αλλά εκθέτει και προσβάλλει και την Δικαιοσύνη, επιβεβαιώνοντας την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων που έχω δεχθεί τα τελευταία χρόνια, εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου που αποσκοπεί στην πολιτική μου εξόντωση και φίμωση.

Δεν θα σταματήσω. Όσο οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, συγκεκριμένα πρόσωπα της ηγεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής, επιμένουν να με χτυπούν με τέτοιο τρόπο, εγώ θα συνεχίζω αυτό που ξεκίνησα πριν δέκα και πλέον χρόνια με τους Χαλκιδικιώτες που πίστεψαν και πιστεύουν σε μια Χαλκιδική καλύτερη, πιο καθαρή και πιο έντιμη.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ"

ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Οι ασφαλείς θάλασσες και η ανακοίνωση της Νομαρχίας Χαλκιδικής

κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Είδαμε χθες την ανακοίνωση της Νομαρχίας Χαλκιδικής και μείναμε έκπληκτοι από την προχειρότητα με την οποία βγάζουν ανακοινώσεις ανορθόγραφες.

Είχαμε αφήσει και ένα σχόλιο σχετικά με το λάθος στην ανακοίνωση της Νομαρχίας στο blog Χολομώντας, όχι ανώνυμο, σαν "Ανήλια" αφήσαμε το σχόλιο και φυσικά ο αγαπητός Χολομώντας το εξαφάνισε για να μη γίνει δυσάρεστος στους κρατούντες της Νομαρχίας.

Αφού περιμέναμε μάταια πάνω από 8 ώρες, παρουσιάζουμε την αρχική ανακοίνωση που βρήκαμε στο site της Νομαρχίας χθες.

Το σχόλιο δεν το αφήσαμε αγαπητέ Χολομώντα για να αλλάξει το λάθος αθόρυβα (όπως και έγινε σήμερα). Τα λάθη επισημαίνονται για να διορθώνονται οι κρατούντες και να μάθουν στοιχειώδη Ελληνικά πριν βγάζουν ανακοινώσεις.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε να κρύψει το σχόλιο και να μας λογοκρίνει ο Χολομώντας. Απλά κρίμα για αυτή την τακτική.

Την ανακοίνωση την είχε πάρει ανορθόγραφη και το blog Πολύγυρος και την διόρθωσε σήμερα.


Αν νομίζουν ότι μπορούν να μας φιμώσουν με αυτές τις μεθόδους είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Επιπλέον εμείς γράφουμε σωστά Ελληνικά. Από χθες είχαμε γράψει σωστά τον τίτλο.

Προμηθευτείτε κανένα λεξικό τσέπης, καλό θα σας κάνει και στη Νομαρχία και στα Νεοδημοκρατικά blogs.

Πάντως αν αφήσει σχόλιο ο Χολομώντας φυσικά και δεν θα το εξαφανίσουμε όπως έκανε αυτός με το δικό μας σχόλιο.

Στο κάτω κάτω της γραφής, από την Παρασκευή γράψαμε για το θέμα, τότε που ο Χολομώντας ήταν εν υπνώσει...

Η Νομαρχία έβγαλε την ανακοίνωση την Δευτέρα, με 4 μέρες καθυστέρηση. Ας είναι καλά το πενθήμερο και το δημοσιοϋπαλληλίκι...

Εξακολουθούμε να θεωρούμε φιλικό το blog Χολομώντας...

Εκτροχιασμός τρένου μετά από σύγκρουση με φορτηγάκι


Σύγκρουση τρένου με φορτηγάκι σημειώθηκε πριν λίγη ώρα ανάμεσα στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, στην περιοχή Ίσαλου Κομοτηνής.

Το φορτηγάκι είχε παραβιάσει τις προστατευτικές μπάρες της διάβασης. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρείς επιβαίνοντες στο φορτηγάκι και να εκτροχιαστεί το τρένο. Δεν υπάρχουν τραυματίες από τους επιβάτες του τρένου.

Η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη - Δίκαια, έχει διακοπεί προσωρινά.

Η κλειδαρότρυπα της δημοσιογραφίας

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέστειλε τη λειτουργία του ένα από τα περίπου χίλια blogs που εκπέμπουν στα ελληνικά από το Διαδίκτυο. Δεν ήταν όμως κάποιο τυχαίο. Στο blog αυτό είχαν δημοσιευθεί τους τελευταίους μήνες αρκετές πληροφορίες που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα από αυτό είχαν ξεκινήσει οι περισσότερες επιθέσεις εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων, αφού οι διαχειριστές του πίστεψαν ότι ήταν και ότι μπορούσαν να παραμείνουν ασύδοτοι.

Για το φαινόμενο αυτό, της ανώνυμης παραδημοσιογραφίας, πολλοί εξέφραζαν την ανησυχία τους, αλλά κανείς δεν αντιδρούσε και κανείς δεν διαμαρτυρόταν επισήμως. Αντιθέτως οι περισσότεροι από αυτούς που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αντιδράσουν το είχαν αποθηκεύσει στα «αγαπημένα» του υπολογιστή τους, το παρακολουθούσαν καθημερινά και συχνά αναπαρήγαγαν αβασάνιστα τις φήμες και τις διαδόσεις που διάβαζαν.

Η ΕΣΗΕΑ προτιμούσε να σιωπά και να κλείνει τα μάτια της στις διαμαρτυρίες δημοσιογράφων που είχαν θιγεί, το ίδιο και οι πολιτικοί που αποφεύγουν να αναμειγνύονται για να μη γίνουν και οι ίδιοι στόχοι.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής το συγκεκριμένο blog έπαψε να λειτουργεί, όχι επειδή κατέλαβε τους ιδιοκτήτες του κάποια κρίση ευαισθησίας, αλλά επειδή τους έγινε γνωστό πως οι διαχειριστές του έχουν ταυτοποιηθεί και πολύ σύντομα θα τους ασκούντο διώξεις. Ευτυχώς δεν έκλεισαν τα μάτια στις συκοφαντικές επιθέσεις που διαπίστωναν μια ευσυνείδητη εισαγγελέας και ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που προσπαθεί αθόρυβα- και συχνά χωρίς την κάλυψη της κυβέρνησης- να διορθώσει όλες τις αδυναμίες που παρατηρούνται στην ελληνική επικράτεια του κυβερνοχώρου.

Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια και πως θα ξεκαθαρίσει κάποτε το τοπίο, όπου έχουν μπερδευτεί bloggers, κοινοί συκοφάντες και «πληρωμένοι δολοφόνοι» που ενδημούν στον χώρο της δημοσιογραφίας.

Διότι blogging σημαίνει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανταλλαγή απόψεων για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Με αυτόν τον γνώμονα λειτουργεί το 95% των blogs που υπάρχουν στην Ελλάδα και τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ελεύθερα. Κάτι πρέπει να γίνει όμως για αυτό το 5%. Για αυτά τα 5-10 blogs που υβρίζουν καθημερινά όποιον βλέπουν στην τηλεόραση και όποιον διαβάζουν στις εφημερίδες. Πρόκειται για τα blogs που παραβίασαν τον νόμο και δημοσιοποίησαν τα exit polls την ημέρα των ευρωεκλογών, που αναμεταδίδουν χωρίς διασταύρωση όποια φήμη ακούνε και που επιτίθενται εναντίον όποιου δεν τους αρέσει, προσβάλλοντας συχνά ακόμη και την προσωπικότητά τους.

Και είναι εύκολο να συμβεί αυτό, αν συστρατευθούν στην προσπάθεια αυτή πολιτικοί και δημοσιογράφοι, που ως τώρα περνούν τα απογεύματά τους χαζεύοντας στην «κλειδαρότρυπα» του υπολογιστή τους και κρυφογελώντας συχνά με όλα αυτά που δημοσίως αποδοκιμάζουν.

Πηγή: Το Βήμα

Θεσσαλονίκη: Διώχνουν τα ποδήλατα από τον ποδηλατόδρομο


Σε... πάρκινγκ έχουν μετατραπεί ο ποδηλατόδρομος και ο πλακόστρωτος πεζόδρομος στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Οι θαμώνες στα εστιατόρια και στις καφετέριες παρκάρουν όπου τους βολεύει δίχως να υπολογίζουν πεζούς και ποδηλάτες.

Ετσι την περασμένη εβδομάδα αυτοκίνητο που εισήλθε στον ποδηλατόδρομο αναζητώντας ελεύθερο χώρο στάθμευσης τραυμάτισε τον βαλκανιονίκη της ποδηλασίας κ.Κ. Συμελίδη(στο στιγμιότυπο ενώ έχει επιληφθεί η Τροχαία).

Σύμφωνα με την Ενωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, η δημοτική αστυνομία δεν βρίσκεται εκεί τις ώρες των παραβάσεων διότι δεν έχει βάρδια, ενώ η Διεύθυνση Συγκοινωνίας και Οδοποιίας του δήμου δεν μπορεί να αποκλείσει την περιοχή επειδή πρέπει να υπάρχει πρόσβαση για τα οχήματα της Πυροσβεστικής και τα ασθενοφόρα.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τον τραυματισμό του ο κ. Συμελίδης, από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας για την προώθηση του ποδηλάτου ΒikeRespect.gr,«ο δήμαρχος πρέπει να ξανασκεφθεί αν θέλει τα ποδήλατα και να μας το δείξει με πράξεις».

Πηγή: Το Βήμα

Simon’s Cat