Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας


Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι τροποποιούνται και τα περιβαλλοντικά τέλη ΙΧ αυτοκινήτων σε σχέση με αυτό που ορίζονταν στην προηγούμενη πράξη Σουφλιά. Με τη νέα ρύθμιση επιβαρύνονται λιγότερο τα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα και επιβαρύνονται περισσότερο τα μεγάλου κυβισμού που είναι και ενεργοβόρα.

Στη νέα ρύθμιση τα τέλη κυκλοφορίας χωρίστηκαν σε τέσσερις κλάσεις ανάλογα με το έτος και τον κυβισμό του αυτοκινήτου.

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας που ανακοινώθηκαν είναι:

Οχήματα που κυκλοφόρησαν μετά το 2005 (κατηγορία Α)

Από 785 έως 1357 κυβικά από 112 ευρώ θα πληρώσουν 94.

Από 1358 έως 1928 κυβικά από 202 ευρώ θα πληρώσουν 184.

Από 1929 έως 2357 κυβικά από 446 ευρώ θα πληρώσουν 428 ευρώ

Από 2357 κυβικά και επάνω από 580 ευρώ θα πληρώσουν 562.

Οχήματα που κυκλοφόρησαν από 1-1-2000 έως 31-12-2004 (κατηγορία Β)

Από 785 έως 1357 κυβικά από 112 ευρώ θα πληρώσουν 137 ευρώ ενώ ο νόμος Σουφλιά προέβλεπε 162 ευρώ.

Από 1358 έως 1928 κυβικά από 202 ευρώ θα πληρώσουν 252 ευρώ όσα προέβλεπε ο και ο νόμος Σουφλιά.

Από 1929 έως 2357 κυβικά από 446 ευρώ θα πληρώσουν 521 ευρώ ενώ ο νόμος Σουφλιά προέβλεπε 496 ευρώ.

Από 2357 κυβικά και επάνω από 580 ευρώ θα πληρώσουν 680 ευρώ από 630 ευρώ.

Οχήματα που κυκλοφόρησαν από 1-1-1996 έως 31-12-1999 (κατηγορία Γ)

Από 785 έως 1357 κυβικά από 112 ευρώ θα πληρώσουν 162 ευρώ.

Από 1358 έως 1928 κυβικά από 202 ευρώ θα πληρώσουν 302 ευρώ.

Από 1929 έως 2357 κυβικά από 446 ευρώ θα πληρώσουν 596 ευρώ ενώ ο νόμος Σουφλιά προέβλεπε 546 ευρώ.

Από 2357 κυβικά και επάνω από 580 ευρώ θα πληρώσουν 780 ευρώ ενώ ο νόμος Σουφλιά προέβλεπε 680 ευρώ.

Οχήματα που κυκλοφόρησαν πριν από 1-1-1996 (κατηγορία Δ)

Από 785 έως 1357 κυβικά από 112 ευρώ θα πληρώσουν 187 ευρώ ενώ ο νόμος Σουφλιά προέβλεπε 262 ευρώ.

Από 1358 έως 1928 κυβικά από 202 ευρώ θα πληρώσουν 352 ευρώ όσα προέβλεπε ο και ο νόμος Σουφλιά.

Από 1929 έως 2357 κυβικά από 446 ευρώ θα πληρώσουν 671 ευρώ έναντι 596 ευρώ.

Από 2357 κυβικά και επάνω από 580 ευρώ θα πληρώσουν 880 ευρώ ενώ ο νόμος Σουφλιά προέβλεπε 730 ευρώ.

Πηγή: Πελασγία

Η απελευθέρωση που ξεχάσαμε


Σαν σήμερα, πριν από 97 χρόνια, κοντά στο απογευματάκι, ο Γεώργιος Κολοκοτρώνης, διοικητής του Ανεξάρτητου Τάγματος Κρητών και εγγονός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη έμπαινε στον Πολύγυρο απελευθερωτής.

Και φέτος, εκτός από τους Αρναιώτες που τιμούν κάθε χρόνο την επέτειο αυτή, όλοι οι άλλοι εδώ στη Χαλκιδική την ξεχάσαμε και πάλι.

Στο ενδιαφέρον, όπως πάντα, άρθρο του ο Γιώργος Ζωγραφάκης στο τελευταίο φυλλο της εφημερίδας Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ μας θυμίζει το ιστορικό της απελευθέρωσης του Πολυγύρου και της Χαλκιδικής το 1912

Πηγή: Χολομώντας

Ευχαριστούμε πολύ τους ανθρώπους της εφημερίδας "Η Χαλκιδική Σήμερα" για τα πολύ καλά ιστορικά άρθρα που δημοσιεύει.

Πιστεύουμε ότι είναι μία πολύ σημαντική προσφορά για την πόλη του Πολυγύρου και για την Χαλκιδική γενικότερα.

Υπέρ της υποψηφιότητας Ντ. Μπακογιάννη ο Μ.Εβερτ


Υπέρ της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη ετάχθη με γραπτή του δήλωση ο Μιλτιάδης Έβερτ, εκτιμώντας πως η πρώην υπουργός Εξωτερικών μπορεί να οδηγήσει και πάλι τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δήλωση Δημήτρη Αβραμόπουλου (2/11/09)


Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προέβη σήμερα, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009, στην ακόλουθη δήλωση:

«Στις 13 Οκτωβρίου, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος, θέτοντάς την, στην κρίση των φίλων και των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.

Θεώρησα, ότι η κρίση που ακολούθησε τη συντριπτική ήττα της παράταξής μας, αποτελεί ταυτόχρονα τη μεγάλη της ευκαιρία να μετατρέψει τη διαδικασία εκλογής σε απαρχή μιας πορείας ανανέωσης και της παράταξής μας και του πολιτικού μας συστήματος.

Για το λόγο αυτό, επέμεινα, από την αρχή σε μία αναγκαία προϋπόθεση: να ανοιχτεί το Κόμμα προς την κοινωνική του βάση, πέραν δηλαδή των οργανωμένων μελών, να άνοιγε η πόρτα για τους φίλους και τους οπαδούς μας, που θα ήσαν οι εγγυητές της ενότητάς μας και οι πρωταγωνιστές της ανανέωσής μας και κατέβαλα κάθε προσπάθεια να πείσω τους συνυποψηφίους μου και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα ελάμβανε τις αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές του Καταστατικού μας, αποδέχθηκα μία λύση που, ενώ δεν απηχούσε τις πραγματικές προσωπικές μου απόψεις, έκρινα, ότι ήταν επιβεβλημένη στο όνομα της αποτροπής άμεσου κινδύνου για τη συνοχή της παράταξής μας.

Με την τροπή που παίρνουν, ακόμα και σήμερα τα πράγματα, μετά την προχθεσινή Συνεδρίαση, θεωρώ, ότι πρέπει να ολοκληρώσω το βήμα που έκανα στην Κεντρική Επιτροπή, παίρνοντας αποφάσεις, που υπαγορεύει η συνείδηση και οι αρχές μου με γνώμονα τη διαφύλαξη της ενότητας του Κόμματος και την εξασφάλιση της υπέρβασης της κρίσης του.

Δεν επιθυμώ να είμαι μέρος αυτής της κρίσης.

Αρνούμαι να γίνω μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης.

Επιθυμώ να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας νέας πολιτικής, με όρους, που θα προετοιμάζουν το μέλλον, χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του.

Για το λόγο αυτό, αποσύρω τη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος.

Εξακολουθώ να θεωρώ, ότι οι διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας δεν πρέπει να εξελιχθούν σε διαδικασίες οποιασδήποτε αμφισβήτησης και κυρίως της αποτελεσματικότητας των αναγεννητικών προσπαθειών της παράταξής μας.

Είναι αυτή, μία ακόμα σημαντική συνεισφορά μου την κρίσιμη τούτη ώρα, στην ταχύτερη δυνατή επίλυση του προβλήματος της ηγεσίας, με τρόπο, όμως, που να συνδυάζει την επιλογή της νέας ηγεσίας με την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων ταυτότητας και ιδεολογίας.

Επιλέγω, δηλαδή, η περαιτέρω συμβολή μου να είναι συμβολή αρχών και ιδεών, μακριά από δεύτερες σκέψεις και υστεροβουλία.

Παραμένω σταθερά στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας προσπάθειας».

Η Ντόρα έκανε τους διπλωμάτες μας πράκτορες της «Aegean»


ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΓΑΛΑΝΗ

Το «Πρώτο ΘΕΜΑ» αποκάλυψε χθες έγγραφα-ντοκουμέντα των ελληνικών διπλωματικών αρχών, βάσει των οποίων η μεθόδευση της κυρίας Μπακογιάννη, με σκοπό τη χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση μονοπωλιακής άδειας στην «Aegean» για την εκτέλεση πτήσεων προς την Κωνσταντινούπολη, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά σταθερή πρακτική που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας της.

Από τη νέα αποκάλυψη όχι μόνο γιγαντώνεται το ήδη μείζον πολιτικό ζήτημα για την προνομιακή μεταχείριση που επεφύλαξε η τέως υπουργός στη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά πολλαπλασιάζονται και τα ερωτήματα για την πρόσβαση και τη δυνατότητα που είχε εξασφαλίσει ο κ. Βασιλάκης για να αλλάζει με παροιμιώδη ευκολία τις διακρατικές συμβάσεις προς όφελός του, μέσω όμως της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στη νέα επιχείρηση προώθησης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων της «Aegean» επιστρατεύτηκε αυτή τη φορά η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο. Η τέως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ουσιαστικά ανέθεσε στον πρέσβη της χώρας μας στην Αίγυπτο κ. Ιωάννη Αλέξιο Ζέπο να ενεργεί ως ατζέντης της εταιρείας του κ. Βασιλάκη!

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζέπος την 1η Απριλίου 2008 υπέβαλε επίσημο αίτημα στον υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Αχμέντ Σαφίκ, με το οποίο ζητούσε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση την αύξηση των πτήσεων της «Aegean» προς το Κάιρο από τρεις την εβδομάδα σε πέντε! Ο επίσημος χαρακτήρας του ελληνικού αιτήματος πιστοποιείται από την επιστολή-απάντηση του Αιγύπτιου υπουργού προς τον Ελληνα πρέσβη, την οποία φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ», και είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας επί Νέας Δημοκρατίας.

«Μου δίνει μεγάλη χαρά να αναφερθώ στην ευχάριστη επίσκεψή σας στο γραφείο μου την 1η Απριλίου 2008, κατά την οποία ζητήσατε να αυξήσουμε τις πτήσεις των αερογραμμών “Aegean” από τρεις σε πέντε την εβδομάδα. Με μεγάλη μου χαρά, επιβεβαιώνω τη συνεργασία των δύο χωρών. Εχω την τιμή να σας ανακοινώσω ότι το αίτημά σας γίνεται αποδεκτό από την 1η Ιουλίου 2008»!

Οπως γίνεται αντιληπτό, εκτός από το γεγονός ότι το ελλ η ν ι κ ό υπουργείο Εξωτερικών διαπραγματεύτηκε υπέρ της συγκεκριμένης ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας με υποθήκη τις διακρατικές σχέσεις της χώρας μας, η «Aegean» παρουσιαζόταν από τους Ελληνες διπλωμάτες στις ξένες αντιπροσωπίες ως ο εθνικός μας αερομεταφορέαςαντί της πολύπαθης «Ολυμπιακής» που βρισκόταν τότε σε δεινή θέση. Ετσι όμως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενίσχυσε τη θέση και τη δυναμική μιας ιδιωτικής εταιρείας, αντί να το πράξει αυτό για τον εθνικό αερομεταφορέα όπως όφειλε.

Η συνέχεια της νέας μεθόδευσης είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ενώ το ερώτημα για το ποιος έδωσε την εντολή στον κ. Ζέπο να λειτουργήσει κατ’ αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο ζητά επιτακτικά απάντηση. Ο Ελληνας πρέσβης, έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση των αιγυπτιακών αρχών για την περαιτέρω ενίσχυση της πτητικής παρουσίας της «Aegean» στην αφρικανική χώρα,στέλνει επίσημη επιστολή προς τον εμπορικό διευθυντή της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας για να του ανακοινώσει τις εξαιρετικές επιτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. «Σε συνέχεια σχετικών διαβημά των και προφορικών συνεννοήσεων, σας διαβιβάζω, συνημμένα, αντίγραφο της επιστολής που μου απέστειλε ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας κ. Ahmed Shafilk, με ημερομηνία 15 Απριλίου 2008, σχετική με την έγκριση της αύξησης των πτήσεων της εταιρείας AEGEAN προς και από το Κάιρο, από 3 σε 5 εβδομαδιαίως, από την 1η Ιουλίου 2008». Στο κλίμα της αξιοζή- λευτης εγκαρδιότητας που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» ότι υπήρχε μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών, επί υπουργίας της κυρίας Μπακογιάννη, και ενός επιχειρηματία δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ευχές με σήμα κατατεθέν το εθνόσημο. «Χαίρομαι πολύ για την εξέλιξη αυτή και σας εύχομαι Καλές Πτήσεις»!

Ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα των υπουργικών παρεμβάσεων υπέρ του κ. Βασιλάκη έχει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στις 5 Μαΐου 2008, η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας στέλνει επιστολή προς τη Διεύθυνση Αεροπορικής Εκμετάλλευσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με θέμα την «αύξηση συχνοτήτων της AEGEAN AIRLINES στη γραμμή Αθήνα – Κάιρο – Αθήνα και ανανεωμένο θερινό πρόγραμμα», επισυνάπτοντας την επιστολή του Αιγύπτιου υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας.

Στη διθυραμβική επιστολή της «Aegean» γίνεται αναφορά στις αποτελεσματικές ενέργειες του κ. Ζέπου για την επίτευξη της πολυπόθητης έγκρισης, που «ήρθε σε συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια επιχειρηματικής αποστολής στην Αίγυπτο, επικεφαλής της οποίας ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δούκας». Και αν στην περίπτωση των πτήσεων της εταιρείας του κ. Βασιλάκη προς την Κωνσταντινούπολη το αντάλλαγμα που ζήτησε και τελικά εξασφάλισε η τουρκική πλευρά από την ελληνική κυβέρνηση ήταν η αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τα Κατεχόμενα, στην αναθεώρηση της Διμερούς Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου το όποιο διακύβευμα παραμένει ακόμα άγνωστο.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2008, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Κάιρο έστειλε το υπ. αριθμ. Φ.2150/1101 υπηρεσιακό έγγραφο προς το ελληνικό υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, με κοινοποίηση στην Α6 και Β3 Διεύθυνση του υπουργείου, με θέμα την «Εναρξη διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της Διμερούς Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών Ελλάδος-Αιγύπτου» και αφορμή την αναπροσαρμογή των πτήσεων της «Aegean» στο Κάιρο. «Αναφερόμενοι στη χθεσινή τηλεφωνική μας επικοινωνία και προκειμένου να συμπληρωθούν τα στοιχεία του φακέλου, εν όψει της έναρξης διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της Διμερούς Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών Ελλάδος-Αιγύπτου, επισυνάπτουμε φωτοτυπικό αντίγραφο επιστολής, από 15/4/2008, του Αιγύπτιου υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας κ. Ahmed Shafilk προς τον Ελληνα Πρέσβη, που αφορά στην αύξηση των εβδομαδιαίων συχνοτήτων, κατά δύο».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Και ο «Ιός της Ελευθεροτυπίας» σταυροφόρος της Ντόρας

Ο «Ιός της Ελευθεροτυπίας» σταυροφόρος της Ντόρας και η “αριστεροκεντρώα συνομωσία”


Του Ρεπόρτερ «Η υιοθέτηση του τρόπου αυτού εκλογής, κάτω από το πρόσχημα της απόλυτης δημοκρατίας, καταλήγει στην ανεξέλεγκτη επιβολή του ενός και κυρίως υπονομεύει κάθε προσπάθεια δημοκρατικής οργάνωσης των κομμάτων», γράφει το Σάββατο 31/10/2009 η γνωστή δημοσιογραφική ομάδα «Ιός της Ελευθεροτυπίας» σχετικά με την διαδικασία εκλογής στη Νέα Δημοκρατία από τη βάση του κόμματος.

Μάλιστα για να αποδομήσει το όλο εγχείρημα, που τείνει να θεσμοθετηθεί από τα ηγετικά κλιμάκια των κομμάτων εξουσίας, χρησιμοποιεί και ένα πολύ μικρό απόσπασμα από το έργο του Αδόλφου Χίτλερ «Ο αγών μου» σύμφωνα με τον οποίο «να εκλέγεται μόνο ο αρχηγός του κόμματος από το σύνολο των μελών» έτσι ώστε «όλες οι εντολές να είναι δικές του και να μην εξαρτάται από κανέναν».

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η κα Μπακογιάννη υπήρξε εξ αρχής αντίθετη (ασχέτως αν τελικά συμβιβάστηκε) με τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από την κομματική βάση, όπως περίπου συνέβη το 2007 στο ΠΑΣΟΚ, όταν αντετίθετο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τελικά ηττήθηκε από τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου . Η κα Μπακογιάννη προφανώς θεωρούσε ότι μπορούσε να ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος των συνέδρων, αν η εκλογή προέδρου της ΝΔ κρινόταν από συνεδριακές διαδικασίες.

Εξ’ άλλου είναι γνωστή η διαδικασία της καταμέτρησης «των κουκιών» στις συνεδριακές διαδικασίες των κομμάτων, αλλά αυτή η μικρή λεπτομέρεια διαφεύγει από τον «Ιό της Ελευθεροτυπίας», ο οποίος μάλλον δεν θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύονται οι δημοκρατικές διαδικασίες και γράφει σήμερα σε ένα πρωτοφανές άρθρο πολιτικής σκοπιμότητας με τίτλο «Η δημοκρατία του ενός»:

«Αλλά αυτός ο τρόπος εκλογής αρχηγού, ο οποίος τείνει να θεσμοποιηθεί στα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει καμιά σχέση με το αίτημα της εσωκομματικής δημοκρατίας. Η εκλογή από το “λαό της παράταξης” μπορεί να ηχεί ωραία στ’ αυτιά, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με τον κοινοβουλευτισμό, την αντιπροσωπευτική ή την άμεση δημοκρατία, και τη δημοκρατική συγκρότηση των κομμάτων που προβλέπεται ακόμα και από το σύνταγμα. Η νομιμοποίηση του αρχηγού από ένα σώμα εκλογέων το οποίο συνέρχεται μόνο στιγμιαία, τη μέρα της εκλογής, και στη συνέχεια εξαφανίζεται, μπορεί να του δίνει πολιτική ισχύ, μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες της τηλεοπτικής του καθιέρωσης, αλλά ισοδυναμεί με αυτοδιάλυση του κόμματος, εφόσον ο αρχηγός αυτονομείται απ’ αυτό, με αποτέλεσμα όλες οι κομματικές εξουσίες να πηγάζουν πλέον από αυτόν και όχι από την κομματική βάση».

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη δημοσιογραφική – ερευνητική ομάδα παίρνει θέση για το ζήτημα της εκλογής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δείχνοντας όψιμο ενδιαφέρον.

«Οδηγός για εκλέκτορες» της ΝΔ από τον …«Ιό»

Στον «μικρό οδηγό για Νεοδημοκράτες εκλέκτορες» που συνέταξε και δημοσίευσε στις 18/10/2009 με τίτλο «Η αθέατη όψη των δελφίνων» η γνωστή δημοσιογραφική ομάδα επιχείρησε την αποδόμηση των συνυποψήφιων της κας Μπακογιάννη με χαρακτηρισμούς όπως «Ο φιλότουρκος Σαμαράς», ο «τεταρτοαυγουστιανός Αβραμόπουλος» και με ειρωνική διάθεση για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, «ο διανοούμενος Πανίκας». Για την κα Μπακογιάννη επιφύλαξε όμως τον αβανταδόρικο χαρακτηρισμό «Η …Καραμανλικιά Ντόρα» (!!!), σε μια περίοδο που γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με το που θα κατευθυνθεί το πλειοψηφικό «Καραμανλικό ρεύμα»…

Ο Ιός της Ελευθεροτυπίας, εξάλλου, ως δήθεν θεματοφύλακας της «ιστορίας της Αριστεράς στην Ελλάδα», ως προστάτης των μειονοτήτων και πολέμιος της συντήρησης των αναχρονιστικών δομών του κράτους, υπερασπίζεται την κα Μπακογιάννη όταν και όποτε χρειαστεί, αν και έχουν συγκρουστεί κατά το παρελθόν κυρίως για την υπόθεση των υποκλοπών και την κα Τάουνσεντ, για την υπόθεση της τρομοκρατίας και για τις δραστηριότητες του συζύγου της κα Μπακογιάννη Ισίδωρου Κούβελου στο Νομό Μαγνησίας.

Ο κ. Κούβελος κατέθεσε αγωγή στον Ιό της Ελευθεροτυπίας για εκείνα τα δημοσιεύματα, αλλά όταν χρειάστηκε στο πλαίσιο της σύγκρουσης Βγενόπουλου – Μπακογιάννη, η δημοσιογραφική ομάδα φρόντισε να υποστηρίξει διακριτικά την βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Εξωτερικών βάζοντας εαυτόν μπροστά και δημοσιεύοντας το εξής σχόλιο «Διαμαρτυρήθηκε ο Ανδρέας Βγενόπουλος διότι η αγωγή του εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη ενώ κατατέθηκε πριν την αγωγή της Ντ. Μπακογιάννη πήρε ημερομηνία εκδίκασης 13 μήνες αργότερα. Τι να πει η στήλη που η αγωγή του κ. Κούβελου εναντίον των συντακτών του “Ιού” για την υπόθεση των Νηων Μαγνησίας προσδιορίστηκε σε χρόνο μηδέν, 6 μόλις μήνες μετά την κατάθεσή της; Τουλάχιστον παρηγοριόμαστε με το γεγονός ότι ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών μας ζητάει μόνο 1,5 εκατ. ευρώ, τα μισά δηλαδή απ’ όσα ζητά η κυρία Μπακογιάννη από τον μεγαλοεπενδυτή».

Αλλά και όταν η κα Μπακογιάνη δεχόταν κριτική για το γεγονός ότι ως πολιτική προϊσταμένη του υπουργείου Εξωτερικών είχε εξαγγείλει μέτρα για τους μουσουλμάνους της Θράκης, δηλαδή για Έλληνες πολίτες στη Θράκη κατά την επίσκεψή της εκεί, ο «Ιός» είχε έτοιμη την απάντηση, την οποία ούτε η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε προετοιμάσει, ότι δηλαδή «η περιοχή της Δυτικής Θράκης και η μειονότητα συνεχίζουν να τελούν υπό την άτυπη αλλά σιδηρά διοίκηση του “Γραφείου πολιτικών υποθέσεων”, που υπάγεται στον (εκάστοτε) υπουργό Εξωτερικών».

Μάλιστα ο «Ιός της Ελευθεροτυπίας» είχε προχωρήσει και σε συμψηφισμούς αφού είχαμε πληροφορηθεί από την στήλη της δημοσιογραφικής παρέας ότι «Η κυρία Μπακογιάννη πήγε στη Θράκη ως καθ’ ύλην αρμόδια, όσο κι αν δεν θέλει να το παραδεχτεί η ίδια και η κυβέρνηση. Αλλά και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ας μην ρίχνουν με ευκολία το λίθο του αναθέματος εναντίον της, διότι είναι οι ίδιοι που δεν άλλαξαν αυτό το καθεστώς».

Να υποθέσουμε ότι οι προσβάσεις της υποψήφιας για την αρχηγεία της ΝΔ κας Ντόρας Μπακογιάννη στα ΜΜΕ φθάνουν μέχρι την στρατευμένη δημοσιογραφία και μέχρι τους εκπροσώπους του «Δούρειου Τύπου», ή να υποθέσουμε ότι η αλληλεγγύη κρίνεται αναγκαία εξαιτίας της συναντίληψης περί εξωτερικής πολιτικής; Άλλωστε ποιος θα χρεώσει δόλο σε μια αριστερή δημοσιογραφική ομάδα, που βρίσκεται μόνιμα απέναντι στη Δεξιά, στην άκρα δεξιά και στα παρακλάδια της;

Πηγή: Antinews

Εκδήλωση για το Μάνο Χατζιδάκι από την Πολιτιστική & Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΝΑΙΑΣ

Παρουσιάζει

Την Ορχήστρα των Φίλων της Αρναίας
Σε μια λαϊκή σπουδή στο Μάνο Χατζιδάκι

Πρόγραμμα παράστασης:

-Προβολή ντοκυμαντέρ για τη ζωή του συνθέτη

-Συναυλία με αυτοσχεδιασμούς και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΝΑΙΑΣ

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009, ώρα 20.00

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

----Στις 15 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. 15 χρόνια από τότε που ο «Λαχειοπώλης του Ουρανού» γεμίζει με όνειρα και νότες τις γειτονιές των Αγγέλων.

Η Εταιρία μας , χωρίς καμία διάθεση για ένα ακόμη μνημόσυνο του μεγάλου μουσουργού, αλλά με ευγνωμοσύνη για τη μουσική (και όχι μόνο) παρακαταθήκη του, δημιούργησε και παρουσιάζει στο κοινό μία σύνθετη παράσταση που σκοπό έχει να προσεγγίσει ένα μικρό κομμάτι από το τεράστιο έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη. Η παράσταση είναι σύνθετη γιατί έχει κινηματογράφο , χορό και μουσική. Η προβολή εικόνων σε μορφή ντοκυμαντέρ , ο λαϊκός αυτοσχεδιασμός σπουδαίων Ελλήνων μουσικών και η χορευτική προσέγγιση της Ειρήνης Καλογηρά είναι το τρίπτυχο που θα δώσει πνοή στην επιθυμία μας για μέθεξη του κοινού στα χατζιδακικά πεπραγμένα.

Εξάλλου «Το τραγούδι δεν είναι σύνθημα ή πράξη εκτονώσεως. Ούτε μαστίχα για το στόμα αθλητικών εφήβων ή συντροφιά νυχτερινή για οδηγούς ταξί και φορτηγών. Είναι μια σχέση υπεύθυνη, μια πράξη ερωτική ανάμεσά μας που μας αποκαλύπτει. Τελετουργία που απαιτεί, τόσο από σας όσο και από μένα, μια προετοιμασία θρησκευτική, επίμονη άσκηση γνώσης και αθωότητας, αποκαλύψεως και ανιχνεύσεως, μνήμης και προφητείας»

Είναι δεδομένο ότι χωρίς την αυτοθυσία και το πάθος των εννιά μουσικών και της χορεύτριας μας, δεν θα υπήρχε αυτή η παράσταση. Ήδη θα παρατηρήσατε ότι το όνομα της ορχήστρας μας φέρει το όνομα της πόλης. Το κοινό στοιχείο που ένωσε αυτούς τους μουσικούς είναι η (διαφορετική για τον καθένα) ένωση τους με την Αρναία. Όλοι τους όμως αγάπησαν αυτό τον τόπο και , με τη δική μας παραίνεση, αποφάσισαν να του κάνουν ένα πολύτιμο δώρο, τις μουσικές τους. Για όσους στοιχειωδώς παρακολουθούν την ελληνική μουσική γνωρίζουν ότι οι εκτελεστές αυτοί είναι «μεγάλα ονόματα». Στην παράσταση αυτή θα σας τους συστήσουμε αναλυτικά , σε ένδειξη ελάχιστης εκτίμησης για την προσφορά και την καλλιτεχνική τους αρτιότητα.

Η παράσταση που θα παρακολουθήσετε δεν έχει επαναληφθεί σε κανένα μέρος της Ελλάδας και , κάνοντας πρεμιέρα στην Αρναία, φιλοδοξεί να ταξιδέψει όπου υπάρχει ευήκοος ους , για να κάνει γνωστή την πόλη μας και να μιλήσει για το μέγεθος του Μάνου Χατζιδάκι.

Καλή ακρόαση.

Για το ΔΣ της ΠΕΕΑ

Στυλιανός Θ. Βαλιάνος, Πρόεδρος

15χρονη «εξαφανίστηκε» για να βρει τον έρωτά της στην... Κεφαλονιά


Μέχρι το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς έφτασε μια 15χρονη από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής για να συναντήσει τον... έρωτα στο πρόσωπο ενός 17χρονου που γνώρισε μέσω του Διαδικτύου.

Οι δύο νέοι γνωρίστηκαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και άρχισαν να συνομιλούν καθημερινά με τις ώρες. Πριν από μερικές μέρες το κορίτσι πήρε την απόφαση να πάει να συναντήσει τον 17χρονο και έφυγε από το σπίτι της. Εφτασε αρχικά στη Θεσσαλονίκη κι από εκεί ταξίδεψε με το ΚΤΕΛ μέχρι το Αργοστόλι όπου και βρήκε τον αγαπημένο της.

Η μητέρα της έκανε δήλωση εξαφάνισης στην Ασφάλεια Πολυγύρου, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους αστυνομικούς ότι η κόρη της ήταν καθημερινά για αρκετές ώρες στο Διαδίκτυο και συνομιλούσε με καινούργιους φίλους, όπως της είχε πει.

Αστυνομικοί από το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης έλεγξαν τον υπολογιστή της 15χρονης και εντόπισαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του 17χρονου στο Αργοστόλι. Σε συνεργασία με την αστυνομία στην Κεφαλονιά, εντόπισαν και την 15χρονη, την οποία και οδήγησαν στο εκεί αστυνομικό τμήμα.

Χθες το βράδυ οι γονείς έφτασαν από τη Χαλκιδική στο νησί με σκοπό να την πάρουν πίσω στο σπίτι τους.

Πηγή: Έθνος

Κάποιος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις κ. Γ. Παπανδρέου!


Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου συναντούσε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η «κόκκινη γραμμή» των εθνικών μας θεμάτων έμοιαζε λίγο με... ανορθογραφία. Mε αφορμή όχι κάποιο θερμό επεισόδιο Τούρκων ή Σκοπιανών, αλλά από την προσωπική ιστοσελίδα του Έλληνα πρωθυπουργού!

Όπως αποκάλυπτε χθες το «ΘΕΜΑ», στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού, www.papandreou.gr, προτείνεται η ανάγνωση του βιβλίου «Το βάσανο της Ιστορίας».

Στο βιβλίο αυτό διαστρεβλώνεται επικίνδυνα η Ελληνική Ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα, ενώ παράλληλα δίνεται θεωρητικό «άλλοθι» για την κλιμάκωση της αλυτρωτικής πολιτικής των γειτόνων μας σε βάρος της χώρας μας.

Ο κ. Παπανδρέου από τις 15/09/2008 και στην υπο-ενότητα της ιστοσελίδας του με τίτλο «Θεωρήματα Βιβλίου» προτείνει το βιβλίο-πρόκληση σχετικά με τον «εθνικισμό στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Προτείνει ένα βιβλίο, το οποίο, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «εθνικιστικό κίνημα» την Επανάσταση του 1821 με την εφαρμογή «στρατηγικών εξαναγκασμού, προσηλυτισμού, εκδίωξης και εξόντωσης» εις βάρος των... Τούρκων, αμφισβητεί ευθέως την ελληνικότητα της Μακεδονίας και μιλά για «τουρκική» μειονότητα στην Ελλάδα .

Στη συγγραφική δουλειά των κυρίων Ουμούτ Οζκιριμλί και Σπύρου Σοφού, γίνεται αντιληπτό, από τον πρόλογο κιόλας του βιβλίου, ότι οι πάγιες και ανυποχώρητες θέσεις της Ελλάδας έναντι των διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο υποθηκεύονται, μια και χαρακτηρίζονται ....εθνικιστικές!

Στη σελίδα 14 του βιβλίου επίσης αναφέρει ότι :«Η απόσχιση ( της Ελλάδας) από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αντιστοιχούσε σε έναν ακρωτηριασμό»,ενώ λίγο πιο κάτω στην σελίδα στη σελίδα 42 οι συγγραφείς αναφέρουν ότι : «Οι δεσμοί μεταξύ των Οθωμανών Ελλήνων και της αυτοκρατορίας μπορούν να περιγραφούν όπως ...η σχέση μεταξύ μίας μητέρας και των παιδιών της»,

Στη σελίδα 75 επιχειρείται ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του παιδομαζώματος υπό το πρίσμα του.... κοινωνικού μηχανισμού»!

Με βάση την πρωθυπουργική πρόταση προς άπαντες τους Έλληνες, τα πραγματικά κίνητρα των επαναστατημένων προγόνων μας μάλλον δεν θα πρέπει να αναζητούνται πια στη σκλαβιά 400 ετών, αφού η Επανάσταση «παρακινήθηκε από την οικονομική δυσαρέσκεια, από την αμφισβήτηση του φορολογικού συστήματος και των …τοπικών Οθωμανών αξιωματούχων» (σελ. 278).

Όσον αφορά στους αγωνιστές του 1821 που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, «στην πραγματικότητα, το αντικείμενο διακύβευσής τους δεν ήταν η προσδοκία εκείνων που είχαν εμπλακεί στον πόλεμο να διεκδικήσουν συμμετοχή στο αναδυόμενο έθνος, αλλά η επιθυμία τους να ηγηθούν του αγώνα και να ...αποκομίσουν από αυτόν τα περισσότερα δυνατά οφέλη». (σελ. 83).

Υπό αυτό το πρίσμα «η έννοια της νεότερης Ελλάδας δεν ήταν τόσο προϊόν των διαδικασιών διαμόρφωσης εθνικής ταυτότητας εντός των ελληνόφωνων ή των χριστιανικών ορθόδοξων πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όσο αποτέλεσμα οικειοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας "αποεδαφοποιημένης" ουτοπικής κλασικής Ελλάδας».(σελ. 162).

Οι Έλληνες, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, «μέσω μιας ….διαστρεβλωμένης λογικής, κατά την οποία το όνομα "Μακεδονία" ήταν αποκλειστική ιδιοκτησία του ελληνικού έθνους» (σελ. 188) χρησιμοποίησαν μία σειρά μεθόδων για να επιτύχουν τους «εθνικιστικούς» τους στόχους.

«Ο πολιτικός λόγος, η αρχαιολογία και ο "επιστημονικός εθνικισμός" -μία εικονική βιομηχανία που αποτελούνταν από επιστημονικές και ημι-επιστημονικές εργασίες, εκδόσεις και εκδηλώσεις- επιστρατεύτηκαν για την υποστήριξη των ελληνικών ισχυρισμών» (σελ. 188)

Αυτό το βιβλίο προτείνεται επίσημα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό!!!! Ούτε καν τα προσχήματα !!

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σκοπιανή προπαγάνδα δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και μέσω των καθοδηγούμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της γείτονος χώρας επιχαίρει προκλητικά.

Η εφημερίδα «Νόβα Μασεντόνια» με τον τίτλο της στις 26/10/2009 «Ο Γιώργος Παπανδρέου διαφημίζει βιβλίο για τους εκδιωχθέντες Μακεδόνες» και η «Ούτρινσκι Βέστνικ» ακριβώς την επομένη με αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, «Στην Ελλάδα προβλήθηκε βιβλίο για τους φυγάδες Μακεδόνες - Το ΠΑΣΟΚ πλέον δεν αποφεύγει την αλήθεια», καταγράφουν τον αέρα ενθουσιασμού που επικρατεί στις τάξεις της σκοπιανής διπλωματίας.

Ντρέπομαι ειλικρινά που ζω σ` αυτή την εποχή, όπου θα επαληθευθούν τα λόγια του κυνικού φιλόσοφου Αντισθένη: «Οι πόλεις χάνονται, όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πια τους ….κακούς από τους καλούς»!

Παραφράζοντας δε τον τίτλο του βιβλίου «Το βάσανο της Ιστορίας» θα ήθελα να απαντήσω τόσο στους συγγραφείς, όσο και στον κ. Γ. Παπανδρέου που …μας το συστήνει , ότι ... Το μεγαλύτερο βάσανο που μπορεί να υποστεί ένας λαός είναι η αφαίρεση της Ιστορίας του!

Πηγή: Politis-gr

Δείτε εδώ στην σελίδα του Γ.Α.Π. την διαφήμιση του απαράδεκτου βιβλίου και τα συμπεράσματα δικά σας.

Σοκ για την Ντόρα η επίσκεψή της στην Πάτρα.... της γύρισαν τη πλάτη οι Πατρινοί Νεοδημοκράτες


Μια μεγάλη απογοήτευση περίμενε την Ντόρα σήμερα Κυριακή, στην επίσκεψη της στην Πάτρα, όπου ο Πατρινός Νεοδημοκράτης της γύρισε τη πλάτη. Είναι εκπληκτικό ότι λίγη ώρα πριν φτάσει η Ντόρα στον χώρο του ξενοδοχείου "Αστήρ" όπου θα γινότανε η ομιλία, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου αναγκάσθηκαν να κλείσουν τις τρεις από τις τέσσερες αίθουσες για να φανεί γεμάτος ο χώρος.....

Η τηλεοπτική όμως μετάδοση των τοπικών καναλιών, δυστυχώς για την Ντόρα, έδειξε το απελπιστικά μικρό μέγεθος της συγκέντρωσης, όπου μπορούσες στην κυριολεξία να μετρήσεις τους παρευρισκομένους οι οποίοι (λόγω ηλικίας, 70+) φαίνονταν ότι ακόμα και αυτοί ήταν πολιτικοί φίλοι του πατέρα της....

Επίσης διακρίναμε και μερικούς ενθουσιώδεις νέους (όχι πάνω από δέκα) οι οποίοι φωνάζανε συνθήματα υπέρ της Ντόρας, όπου με έκπληξη μάθαμε ότι τα άτομα αυτά φοιτητές του ΤΕΙ Πάτρας, στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές διασπάστηκαν από τη ΔΑΠ συγκροτώντας την παράταξη με το όνομα ΜΑΤΙ (Μεγάλη Ανεξάρτητη Τεχνολογική Ισχύς) και τα οποία κατέβηκαν με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΠ!! Αυτοί λοιπόν οι φοιτητές ήταν τα αποψινά Ντοράκια τα οποία όμως δεν έχουν και καμιά σχέση με την πόλη της Πάτρας, μιας και δεν είναι καν Πατρινόπουλα.

Επίσης επισημαίνουμε και την απουσία γνωστών Πατρινών προσκείμενων στην ΝΔ από το χώρο της επιστήμης και των άλλων επαγγελματικών τάξεων της πόλης.

Το εκπληκτικό όμως , το οποίο δείχνει και την πλήρη αποστασιοποίηση του Νεοδημοκράτη από την Ντόρα, είναι ότι από το γραφείο του βουλευτή Μιχάλη Μπεκίρη και του πατέρα του πρώην υφυπουργού παιδείας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τηλέφωνα προς τους ψηφοφόρους για την συγκεκριμένη συγκέντρωση είχαν πάρει φωτιά.

Την ίδια στιγμή και οι πρώην βουλευτές Παπαδημάτος και Ράγιου έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της Ντόρας ενώ και άλλος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ακραιφνής Καραμανλικός ο Νίκος Νικολόπουλος δεν είναι αρνητικός μαζί της....

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι στα δημοσιογραφικά και όχι μόνο πηγαδάκια όλοι αναγνώρισαν ότι σήμερα οι Πατρινοί Νεοδημοκράτες γύρισαν τη πλάτη στην Ντόρα, η οποία έφυγε από την Αχαϊκή Πρωτεύουσα σαφώς προβληματισμένη! Λέτε αύριο να ακούσουμε για νέο χτύπημα προς Σαμαρά, από Μειμαράκη μεριά; Ίδωμεν...

Πηγή: online-pressblog

Οι «γίγαντες» του ιμπρεσιονισμού

Δημοπρασία από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη

Οι σουρεαλιστές έχουν και αυτοί τη θέση τους στη δημοπρασία: Εδώ το έργο του Ρενέ Μαγκρίτ «Le Cicerone».

Συνάντηση των γιγάντων της ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης μπορεί να χαρακτηριστεί η δημοπρασία, που διοργανώνεται την Τρίτη 3 Νοεμβρίου από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη, με δημιουργίες θρυλικών καλλιτεχνών, όπως ο Πικάσο, ο Μονέ, ο Ντεγκά, ο Πιζαρό, ο Ματίς και ο Μοντριάν.

Στην επερχόμενη δημοπρασία αναμένεται να επιβεβαιωθεί, για ακόμη μία φορά, η σταθερή και αδιάλειπτη δημοτικότητα αυτών των δύο κατηγοριών στη διεθνή αγορά της τέχνης, καθώς το συνολικό χρηματικό ποσό, που εκτιμάται από τον οίκο ότι θα συγκεντρωθεί, αγγίζει τα 68 εκατ. δολάρια.

«Το φως του Ηλιου στο Βετέιγ» του Κλοντ Μονέ.

Αποτελώντας μια πραγματική επανάσταση στο χώρο της ευρωπαϊκής ζωγραφικής κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, ο ιμπρεσιονισμός εμβάθυνε και ολοκλήρωσε την ευελιξία στη χρήση των χρωμάτων και το χειρισμό του φωτός, καθιερώνοντας την απόλυτη ελευθερία του καλλιτέχνη όχι μόνο απέναντι στο θέμα του, αλλά και απέναντι στο θεατή και το κοινό, όπως και τη στροφή στο στιγμιαίο, το μεταβλητό και το κινούμενο, έχοντας πάντα ως βάση τη μελέτη του φωτός.

Η ιμπρεσιονιστική ζωγραφική αποτελεί για περισσότερο από 10 χρόνια μια σταθερή αξία στη διεθνή αγορά της τέχνης με πίνακες κορυφαίων ιμπρεσιονιστών καλλιτεχνών να πωλούνται μερικές φορές σε τιμές ρεκόρ στις μεγάλες δημοπρασίες που διοργανώνονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
«Οι Χορεύτριες», παστέλ του Εντγκάρ Ντεγκά.

Στη δημοπρασία της 3ης Νοεμβρίου θα παρουσιαστούν μερικά πραγματικά αριστουργήματα του ιμπρεσιονισμού, όπως «Το φως του Ήλιου στο Βετέιγ» του Κλοντ Μονέ, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των 15 έργων, λουσμένων από το φως του ήλιου, τα οποία ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε το 1901 στο παρισινό προάστιο του Βετέιγ. Ολα τα έργα της συγκεκριμένης σειρά εικονίζουν την ίδια άποψη του Σηκουάνα, με μόνη διαφοροποίηση ανάμεσά τους τις αντανακλάσεις στο φως και τις καιρικές συνθήκες. Το έργο που δημοπρατείται (τιμή εκτίμησης 5 -7 εκατ. δολάρια) είναι ένα από τα ελάχιστα της ομάδας του Βετέιγ που εμφανίζονται σε δημοπρασία, καθώς τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται σε διάφορα μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο.

Αποτελώντας το εξώφυλλο του καταλόγου της δημοπρασίας, «Οι Χορεύτριες» είναι ένα έργο σε παστέλ του Εντγκάρ Ντεγκά, με χρονολογία δημιουργίας το 1896. Τα έργα με χορεύτριες φιλοτεχνήθηκαν από τον Ντεγκά τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, με τον καλλιτέχνη να έχει τη διάθεση να εξερευνήσει και να αποτυπώσει όλες τις πόζες και τις αντιδράσεις αυτών των νεαρών γυναικών, όταν χορεύουν αλλά και στα παρασκήνια.

Απεικονίζοντας δύο χορεύτριες, μία με το κορμί της σε πλήρη έκταση και την άλλη να έχει γείρει επάνω σε ένα τοίχο, το συγκεκριμένο έργο ξεχωρίζει για το ρεαλισμό και την εκφραστικότητα, σε συνδυασμό με μια χαλαρότητα στην απόδοση του θέματος, διαφοροποιώντας το από τα πρώτα έργα του ζωγράφου με την ίδια θεματολογία που διακρίνονται από την εμμονή του στην ακρίβεια και την απόδοση της λεπτομέρειας.

«Σιδηροδρομική Γέφυρα στο Ποντουάζ» του Καμίλ Πιζαρό.

Από τους πρωτοπόρους του ιμπρεσιονιστικού κινήματος, ο Καμίλ Πιζαρό συμμετέχει στη δημοπρασία με τον πίνακα «Σιδηροδρομική Γέφυρα στο Ποντουάζ», δημιουργημένο τη διετία 1872-1873 (3,5-4,5 εκατ. δολάρια). Τα έργα που δημιούργησε ο Πιζαρό αυτή τη διετία εκπροσωπούν πλήρως την ιμπρεσιονιστική τεχνοτροπία, με τον πίνακα της δημοπρασίας να αποτελεί την απόδοση ενός προσεκτικά δομημένου τοπίου, με ιδιαίτερη έμφαση στις αντανακλάσεις του φωτός.

Αριστερά: «Γυναικείο πρόσωπο, προφίλ»: Ενα ακόμη φωτεινό έργο του Πικάσο στο σφυρί. Δεξιά: «Κεφάλι Γυναίκας» του Πάμπλο Πικάσο.

Φως και χρώμα από τον Πικάσο

Στα κορυφαία έργα μοντέρνας τέχνης της δημοπρασίας των Christie's ανήκει μία δημιουργία του Πάμπλο Πικάσο, του καλλιτέχνη που με το έργο του σημάδεψε όσο κανείς άλλος τις τεχνοτροπικές εξελίξεις του 20ού αιώνα. Το «Κεφάλι Γυναίκας» (7 -10 εκατ. δολάρια) αποτελεί ένα πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ, μούσας και ερωμένης του Πικάσο. Φιλοτεχνημένο στο κατεχόμενο από τους Γερμανούς Παρίσι, τον Οκτώβριο του 1943, μια δύσκολη και σκοτεινή περίοδο, το πορτρέτο της δημοπρασίας εντυπωσιάζει με τα λαμπερά χρώματα και με ένα σχεδόν εορταστικό αέρα, χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν ανάμεσα στα υπόλοιπα σχετικά σκοτεινά πορτρέτα που φιλοτέχνησε ο Πικάσο τη συγκεκριμένη περίοδο. Η Ντόρα Μάαρ, με το εξαρθρωμένο στο συγκεκριμένο έργο πρόσωπο, αναγνωρίζεται από τα λαμπερά μάτια, τα μακριά κυματιστά μαλλιά και το καπέλο, σήμα κατατεθέν στην εμφάνισή της.

Η «Ροζέττα» του Ανρί Ματίς παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε δημοπρασία. Μακέτα για τη διακόσμηση ενός παραθύρου εκκλησία της Νέας Υόρκης, στη μνήμη του Ροκφέλερ.

Το κύκνειο άσμα του Ματίς

Ιδιαίτερα σημαντικό ανάμεσα στα έργα μοντέρνας τέχνης, που θα δημοπρατηθούν, «Η Ροζέττα» του Ανρί Ματίς είναι μια δημιουργία του καλλιτέχνη που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ μέχρι τώρα σε δημοπρασία (3-4 εκατ. δολάρια). Πρόκειται για μια μακέτα στο σχέδιο ενός άψογα στυλιζαρισμένου τριαντάφυλλου, η οποία αποτέλεσε παραγγελία για τη διακόσμηση ενός παραθύρου στην Εκκλησία της Ένωσης στο Ποκάντικο της Νέας Υόρκης, στη μνήμη του μεγιστάνα Άλμπι Άλντριχ Ροκφέλερ. Πέρα από το γεγονός της παρουσίασης για πρώτη φορά σε δημοπρασία, η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου έγκειται και στο γεγονός ότι αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Ματίς, καθώς ο καλλιτέχνης πέθανε από εγκεφαλικό δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση του έργου.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Πηγή: Ναυτεμπορική