Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Κάλαντα Πρωτοχρονιάς από το blog "Ήπειρος - Ελλάς"

Να τα πούμε; Χρόνια πολλά, Καλή Χρονιά να έχουμε.

Τα ήθη και τα έθιμα των εορτών στη Μακεδονία - Θράκη

Πρωτοχρονιά στο όρος Φαλακρό στη Δράμα   (Φωτογραφία:  Motionteam )
Παραμένουν ζωντανά μέσα στο χρόνο, όσο και αν η ζωή έχει αλλάξει. Θυμίζουν στους πιο παλιούς και διδάσκουν στους νεότερους, άλλες εποχές περισσότερο δύσκολες, αλλά και πιο ανθρώπινες.

Ακόμα και σήμερα κάποιοι κρατάνε ζωντανές τις παραδόσεις των Χριστουγέννων και τις μεταφέρουν από γενιά σε γενιά. Παρακάτω παρουσιάζονται τα ήθη και τα έθιμα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

Στη Φλώρινα, οι κάτοικοι υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα, που συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Φωτιές ανάβουν επίσης και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Οι ευχές του Γ. Σουρή το 1905. Επίκαιρες όσο ποτέ


Απόκομμα Πρωτοχρονιάς 1905. Ο Γ.Σουρής δίνει πρωτοσέλιδα (εφημερίδα Σκριπ) στο κράτος τις ευχές του.

@allufunmarx

Πηγή: TheInsider

Ο χοντρός με τα κόκκινα - Αλέξανδρος Καλλιφατίδης

Το εθιμικό ποδαρικό της Πρωτοχρονιάς

γράφει ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παραδοσιακή συνήθεια

Τι γίνεται στην Αγγλία

Μια διαχρονική δοξασία


H πρώτη εθιμική κίνηση που γίνεται με τον ερχομό κάθε καινούργιου χρόνου ονομάζεται στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, «ποδαρικό» (first foot, πρώτο βήμα, όπως λέγεται στη Μεγάλη Βρετανία). Πρόκειται, όπως γνωρίζουμε, για την πρώτη είσοδο, το πρώτο βήμα ενός επισκέπτη, συγγενικού ή φιλικού προσώπου (μικρής ή μεγάλης ηλικίας), στο σπίτι μιας οικογένειας τα ξημερώματα ή το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Το πρόσωπο αυτό έρχεται στο σπίτι για να φέρει το μήνυμα της αλλαγής του χρόνου, την καλή τύχη και την ευτυχία για όλη τη διάρκεια της νέας χρονιάς.

Επειδή όμως η πρώτη αυτή επίσκεψη μπορεί να φέρει και αντίθετο αποτέλεσμα, γι’ αυτό πιστεύεται ότι αυτός που θα μπει πρώτος στο σπίτι για να κάνει «ποδαρικό» πρέπει να είναι καλόκαρδος και καλότυχος.

Αγιος Βασίλης έρχεται (Ανατολική Ρωμυλία)

Μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά για το νέο έτος


Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2011

Μήνυμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά,
για το νέο έτος

«Καλή χρονιά σε όλους! Στον καθένα ξεχωριστά και στην Πατρίδα μας!
Ευχές για υγεία και αγάπη, στις οικογένειές σας.

Ευχές το 2012 να σημάνει το τέλος της μεγάλης δοκιμασίας που περνά ο λαός μας…
Και την αρχή της Ελπίδας για την Ελλάδα μας.

Να θυμάστε, ότι - πέρα από τις ευχές - στα χέρια μας κρατάμε τη μοίρα μας.
Γι’ αυτό και η καλύτερη ευχή για το νέο χρόνο είναι να πάρουμε ξανά τη μοίρα μας στα χέρια μας!».

Ευχές από το blog "Αετός Χαλκιδικής"

κλικ για μεγέθυνση
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!!!

Παραδοσιακά Κάλαντα Πολυγύρου - Πρωτοχρονιάς

Παραδοσιακά κάλαντα Πολυγύρου Πρωτοχρονιάς, από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης του 2ου Δημ. Σχολείου

Τα καλύτερα βίντεο με ζώα για το 2011


Οι χαριτωμένοι τετράποδοι φίλοι μας συχνά μας εκπλήσσουν με τα καμώματά τους... Η Huffington Post  συνέλεξε τα καλύτερα βίντεο με ζώα για τη χρονιά που φεύγει και καλεί τους αναγνώστες της να ψηφίσουν εκείνο που τους αρέσει περισσότερο ώστε να αναδειχθεί το No 1. Εσείς τι λέτε;

Παντελής Θαλασσινός: Πρωτοχρονιάτικα παινέματα - Xίος

Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους: Ανάρμοστοι χειρισμοί της Πολιτείας

Επιστολή διαμαρτυρίας στον ΥΠΕΞ

Με επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, καθ ύλην αρμόδιο για θέματα των Αθωνικής Πολιτείας, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους διαμαρτύρεται για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε το ένταλμα προσωρινής κράτησης εναντίον του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ.

Το ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής πολιτείας χαρακτηρίζει ανάρμοστους τους χειρισμούς της Πολιτείας όσον αφορά τα αστυνομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν και υπογραμμίζει πως δεν θα ήταν υπερβολικό να τονιστεί ότι το Αγιον Όρος έζησε πρωτοφανείς και αήθεις καταστάσεις στην ιστορία, την ιερότητα και τον ησυχαστικό του χαρακτήρα.

Πρωτοχρονιάτικο… καρναβάλι στο Άργος Ορεστικό


Παρέα με μασκαράδες θα κάνει και φέτος ο Αϊ Βασίλης στο Άργος Ορεστικό του νομού Καστοριάς, σε ένα ξεχωριστό τριήμερο πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι.

Το Αργείτικο καρναβάλι, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών και υπόσχεται γλέντι και ξεφάντωμα, ξεκινά στις 31 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιανουαρίου του 2012. Πρόκειται για ένα έθιμο που αντλεί τις ρίζες του από την εποχή της τουρκοκρατίας και μαζί με τα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς είναι οι μοναδικές καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα που δεν γίνονται τις απόκριες.

Στο Αργείτικο καρναβάλι, το τριήμερο γλέντι αρχίζει το πρωί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς με τη φιλαρμονική του Δήμου Ορεστίδος να παίζει τα κάλαντα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τις γειτονιές.

Σκληρότατες οι απαιτήσεις των εταίρων για το δεύτερο µνηµόνιο


Τα δραστικά μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές ίσως οδηγήσουν σε εκλογές τον Φεβρουάριο

«Οριστική λύση για την Ελλάδα» είναι η ρητή εντολή που έχει δοθεί στην τρόικα από τον κ. Ολι Ρεν έπειτα από συνεννόηση του τελευταίου µε ανώτατους αξιωµατούχους του Βερολίνου.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πηγές, τις τελευταίες ηµέρες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες συσκέψεις προετοιµασίας κατά τη διάρκεια των οποίων ελήφθη η «γερµανική» απόφαση να ασκηθεί στην Ελλάδα η µέγιστη πίεση και να τεθεί το ύστατο δίληµµα: πλήρης, άµεση, έµπρακτη και διακοµµατική υποταγή σε σειρά δραστικών µέτρων µε αντάλλαγµα την παραµονή στην ευρωζώνη ή αναστολή κάθε χρηµατοδότησης και επιστροφή στη δραχµή µε χρεοκοπία στα µέσα Μαρτίου, όταν θα πρέπει να πληρωθεί το οµόλογο-«γίγας» των 14,4 δισ. ευρώ.

Επιστήμη: Θα αλλάξει ο τρόπος που μετράμε τον χρόνο;


Για μια ακόμη φορά η ανθρωπότητα θα μετρήσει αντίστροφα αύριο το βράδυ για να υποδεχτεί το 2012, όμως για τους επιστήμονες έχει αρχίσει ήδη να μετράει αντίστροφα η ίδια η μέθοδος που μετράμε τον χρόνο.

Πολλοί πια ζητούν επιτακτικά αλλαγές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα σταματήσουν τα περιοδικά προβλήματα στο σύστημα GPS και στα ρολόγια των χρηματιστηριακών αγορών. Όμως κάτι τέτοιο θα σημάνει οριστικά το τέλος της ώρας Γκρίνουιτς, όπως την ξέρουμε τόσα χρόνια.

Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι είχαν συμφωνήσει να μετράνε το χρόνο με σημείοαναφοράς την ώρα Γκρίνουιτς ή GMT (Greenwich Mean Time), δηλαδή την «ώρα μηδέν» του πρώτου μεσημβρινού της Γης, η νοητή γραμμή του οποίου περνάει από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, στα περίχωρα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Το Άστρο της Βηθλεέμ (απόπειρα αστρονομικής ερμηνείας)

Το αστέρι της Βηθλεέμ, που κατά τη παράδοση καθοδήγησε τους μάγους στο Θείο Βρέφος, είναι μια γνωστή και ισχυρή ιστορία για τους Χριστιανούς. Αλλά ποια εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες για αυτό το φαινόμενο;

Η ιστορική έρευνα προτείνει ότι είναι πιθανόν η Γέννηση του Ιησού να έγινε το έτος 7 π.Χ. όταν κατέφθασε στην αυλή του βασιλιά Ηρώδη μια ομάδα σοφών, αστρολόγων και ιερέων που τους ονόμαζαν Μάγους. Οι Μάγοι κατά τον Ηρόδοτο ήταν ιερείς στην Περσία που ασχολούνταν με τον αποκρυφισμό, ιδιαιτέρως με την αστρολογία. Ενώ κατά τον Κέπλερ ήταν Χαλδαίοι, από εκεί που γεννήθηκε η αστρολογία. Επίσης άλλοι αναφέρουν πως οι Μάγοι ήρθαν από την Αίγυπτο.

Όταν έφθασαν στην Ιουδαία η παράδοση αναφέρει πως έψαχναν αυτόν που γεννήθηκε σαν Βασιλιάς των Ιουδαίων για να τον προσκυνήσουν. Η εξήγηση που έδωσαν ήταν ότι είχαν δει ένα άστρο στην Ανατολή.