Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

H καρτ ποστάλ της ηλιακής καταιγίδας

Μοιάζει με καρτ ποστάλ αλλά στην πραγματικότητα αποτυπώνει την περιοχή του Ηλιου όπου προκλήθηκε η ισχυρή έκλαμψη πριν από 15 μέρες

Ισπανός φωτογράφος τράβηξε ένα καταπληκτικό «πορτρέτο» του πρόσφατου φαινομένου

Θοδωρής Λαΐνας

Ο ισπανός φωτογράφος Χουάν Μανιουέλ Πέρεθ Ραγιέγκο ήταν ένας από τους εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους που μαθαίνοντας ότι ο Ηλιος βρισκόταν το πρώτο 15νθημερο του Μαρτίου σε έντονη δραστηριότητα προσπάθησαν να αποτυπώσουν το φαινόμενο.

Ο Ραγιέγκο έστησε την κάμερα του σε ένα σημείο λίγο έξω από την πόλη Μέριδα όπου οι συνθήκες, η ορατότητα και η θέση του Ηλιου, ήταν ιδανικές για τέτοιες λήψεις.

Ορθογώνιος γαλαξίας!

O LEDA 074886 που έχει ορθογώνιο σχήμα και μοιάζει με διαμάντι. Credit: Swinburne University of Technology

Το σχήμα του LEDA 074886 δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι σήμερα

Διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε έναν λαμπρό γαλαξία που στα τηλεσκόπια εμφανίζεται με ορθογώνιο σχήμα. Η επιστημονική κοινότητα έχει εντυπωσιαστεί από το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και βλέποντας τη λαμπρότητα και το σχήμα του γαλαξία τον χαρακτήρισαν ως το «σμαράγδι» του Σύμπαντος.

Ο «απρόσμενος» γαλαξίας

«Είναι από αυτά τα πράγματα που σε κάνουν να χαμογελάς αφού είτε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, είτε δεν περιμένεις να υπάρχουν. Είναι λίγο σαν τον Πύργο της Πίζας ή κάποιο εξωτικό νέο είδος, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αψηφά τους νόμους της φύσης» δήλωσε ο Αλιστερ Γκράχαμ,

Ερώτηση Γιώργου Κοντογιάννη προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με την ανάγκη μείωσης των διδάκτρων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

κλικ για μεγέθυνση

VPRC για τα «Επίκαιρα»: Ανατροπές και ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού


Η ελεύθερη πτώση του δικομματισμού συνεχίζεται και σε αυτή την έρευνα. Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο της χώρας, η ανασφάλεια και η αγωνία των πολιτών για το αύριο, οι καθημερινές αποκαλύψεις περιπτώσεων διαφθοράς που έχει «ποτίσει» τον κρατικό μηχανισμό σηματοδοτούν την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Πριν από ένα χρόνο το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων εξουσίας βρισκόταν στο 65%. Σήμερα, περίπου ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, μετά βίας αγγίζει το 35%...

Η σημερινή έρευνα της VPRC είναι η πρώτη της εποχής Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να καταγράφεται η θετική επίδραση της αλλαγής ηγεσίας του Κινήματος. Για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2010, το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα ποσοστά του σε σχέση με την έρευνα του προηγούμενου μήνα, αν και είναι πανθομολογούμενο ότι η συρρίκνωση είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που δεν υπήρχαν περιθώρια περαιτέρω πτώσης.

ΟΝΝΕΔ: Ημερίδα για την Τουριστική ανάπτυξη στην Πιερία

κλικ για μεγέθυνση

Οι γομαρόμυγες του Ροντούλη!

Μεγάλο αστέρι ο Αστέριος.
Μπορεί να τον έχασε το θέατρο, τον κέρδισε όμως η βουλή!

Στο πόδι ο λαός της Πιερίας για την κατάργηση της ΚΖ' εφορείας αρχαιοτήτων


Ογκώδης διαδήλωση λαϊκής διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Κατερίνης ενάντια στην προκλητική και παράλογη απόφαση της κυβέρνησης να περάσει σχέδιο νόμου για να καταργήσει την εφορεία αρχαιοτήτων Πιερίας.

Και όλα αυτά σε έναν νομό με έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, το Δίον, με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία, τον Όλυμπο, με ένα τεράστιο αρχαιολογικό έργο στη Βόρεια Πιερία (Πύδνα, Μεθώνη κλπ και την περιοχή του μακεδονικού Ολύμπου (Δίον, Λείβηθρα, Ηράκλειο/Πλαταμών κ.λ.π. που άλλαξε την ιστορία της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η ΚΖ' Εφορεία Πιερίας είναι η μοναδική στην Ελλάδα που καταργείται και συγχωνεύεται με άλλους δύο νομούς (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς),

Διασκεδαστικοί διάλογοι: Ο Ροντούλης και η ...γουμαρόμυγα (video)


Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή στη συζήτηση για τη νέα δανειακή σύμβαση, που ολοκληρώνεται αργά τη νύκτα με ονομαστική ψηφοφορία, μεταξύ του Αστ. Ροντούλη και του Φ. Σαχινίδη. Αρχικά έντονα αντέδρασε ο αναπληρωτής υπουργος Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ακούγοντας τις αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη ότι η Ελλάδα υπέγραψε μυστική συμφωνία εμπράγματων εγγυήσεων με τη Φιλανδία προκειμένου η τελευταία να συμμετέχει στη δανειοδότηση της χώρας μας.

Ο κ. Ροντούλης επέμεινε στις αιτιάσεις του, παρά τις διαψεύσεις του κ. Σαχινίδη, τον οποίο κάλεσε να παραιτηθεί χαρακτηρίζοντας τον "ψεύτη".

"Δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη Φιλανδία. Ψεύτης δεν είμαι εγώ.

Μιλώντας για ζεϊμπέκικα και κανό

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν καταλάβαμε καλά από τη χαλαρή συζήτηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με δημοσιογράφους – ποτέ μου δεν τις κατάλαβα αυτές τις μεταξύ τυρού και αχλαδίου συζητήσεις, που στις χρεοκοπημένες χώρες καταντούν ακόμη πιο εκνευριστικές – ο άνθρωπος παρέδωσε το κόμμα και την Ελλάδα και ξένοιασε, αφήνοντάς μας να βράσουμε στο ζουμί μας.

Αφού μας συκοφάντησε και μας έσυρε στον μηχανισμό της τρόικας, τώρα μπορεί να μιλά με άνεση για τα σχέδιά του στη Σοσιαλιστική Διεθνή, όπου, όπως είπε, είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός υποψήφιος (σιγά που θα άφηνε το προνόμιο της μοναδικότητας στον Βενιζέλο) και ανακοίνωσε τη διοργάνωση… συνεδρίων, σεμιναρίων και εκδηλώσεων για τη δημοκρατική ηγεσία!

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά τα περί σεμιναρίων, ακούσαμε και το πικρό του παράπονο, γιατί, λέει, ενοχοποιήθηκαν οι μεγάλες του αδυναμίες, ήγουν το ζεϊμπέκικο, το κολύμπι, το κανό και την γυμναστική!

Η "Αυτόνομη Θύρα 10" στην Αθήνα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου


Σε μία ακόμη πρωτοποριακή κίνηση προχωρούν τα μέλη της "Αυτόνομης Θύρας 10". Όπως γνωστοποίησαν με επίσημη ανακοίνωσή τους, πραγματοποιούν εκδρομή στην Αθήνα για να παραστούν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Απίστευτο και όμως κυανόλευκο.

"Λίγες μέρες πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, μετά από πολύωρες συζητήσεις και διαβουλεύσεις μέσα στο σύνδεσμο καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα τα οποία θα καθορίσουν και τις μελλοντικές μας κινήσεις.

Δυστυχώς, κάναμε λάθος!

Αρχαιολογικό Μουσείο: Εκθεση για το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ζεύγος χρυσών ενωτίων (2ος-1ος αι. π.Χ.)

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το σύνολο των ευρημάτων από την ανέλκυση

Μαρία Θερμού

Το σύνολο σχεδόν των αρχαιοτήτων που ανασύρθηκαν από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων – 378 αντικείμενα – παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που εγκαινιάζεται στις 5 Απριλίου.

Το αρχαίο ναυάγιο εντοπίστηκε το 1900 από σύμιους σφουγγαράδες, οι οποίοι και ανέλαβαν την επιχείρηση ανέλκυσης του φορτίου του το επόμενο έτος με τη συνδρομή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού, ενώ μία δεύτερη φάση πραγματοποιήθηκε το 1976 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του Κουστώ, την «Καλυψώ».

Θεσσαλονίκη: Ξεναγήσεις στα αρχοντικά της πόλης


Πρόγραμμα ξεναγήσεων στους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ξεκινά με πρωτοβουλία της 5ης Δημοτικής Κοινότητας. Την Κυριακή 8 Απριλίου η πρώτη ξενάγηση θα ξεκινήσει από τη Βίλλα Αλλατίνη (σημείο συνάντησης) και θα περιλαμβάνει τα διατηρητέα αρχοντικά Βίλλα Μορπούργκο, Οικισμός Ουζιέλ, Casa Bianca, Βίλλα Μορντώχ, Οικία Σιάγα, Chateau mon Bonheur και Οικία Μεχμέτ Καπαντζή (ΜΙΕΤ).

Ένα δεύτερο πρόγραμμα ξεναγήσεων, περιλαμβάνει τα διατηρητέα μνημεία Αρχοντικό Αχμέτ Καπαντζή (ΝΑΤΟ), Οικία Μοδιάνο (Λαογραφικό μουσείο), Ορφανοτροφείο Μέλισσα, Σχολή Τυφλών, Οικία Σάλεμ, Οικία Μιχαηλίδη, Γενί Τζαμί, Οικία Μοδιάνο, Α’ Γυμνάσιο, Προτομή Γεωργίου Α’ και 12ο Δημοτικό Σχολείο.

Η πρόεδρος της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, Αργυρώ Κουράκη, δήλωσε ότι ξεναγός θα ενημερώσει όσους συμμετέχουν για το πότε κατασκευάστηκε κάθε κτίριο, ποιοι το χρησιμοποίησαν ως κατοικία,

Επιμελητήριο Χαλκιδικής - Newsletter Νο22

κλικ για μεγέθυνση