Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Βαγγέλης Περπινιάδης: Ανάθεμα στο προξενιό

Η κλιματική αλλαγή έφτασε στη Θεσσαλονίκη


Αύξηση της θερμοκρασίας καταγράφουν οι μετεωρολόγοι

Κατά 0,87 βαθμούς ανα 100 χρόνια αυξάνεται η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, με μέση ετήσια τιμή τους 15,7 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με στοιχεία του Περιφερειακού Μετεωρολογικού Κέντρου Μακεδονίας. Στο μεταξύ, οι ετήσιες βροχοπτώσεις περιορίστηκαν σημαντικά και έγιναν πιο ραγδαίες.

O ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας δεν είναι ανησυχητικός και υπερβαίνει το μέσο όρο της Ελλάδας, όπου η μέση θερμοκρασία τα τελευταία 50 χρόνια εμφανίζει ελαφρά μείωση, με σημαντική τάση ανόδου μόνο τα τελευταία 15 χρόνια" τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Μελάς.

Σύμφωνα με τον κ.Μελά, αν οι μετρήσεις κατέγραψαν κάποιο ανησυχητικό στοιχείο για την Ελλάδα, αυτό δεν είναι η μεταβολή της θερμοκρασίας, αλλά η μεγάλη πτώση του λεγόμενου "υετού", δηλαδή κάθε υδάτινης εναπόθεσης στο έδαφος από βροχή, χιόνι, χιονόνερο ή χαλάζι.

Συνολικά στην Ελλάδα, η παρατηρούμενη μέση μείωση του υετού είναι 1,9 χιλιοστά το χρόνο την τελευταία 40ετία.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Απο παρακαμπτηρίους πέρασε η υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπατζελή, τα μπλόκα των αγροτών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»


Από παρακαμπτήριους δρόμους πέρασε τα μπλόκα, που είχαν στήσει οι αγρότες στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία», η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία σε περίπου μία ώρα θα εγκαινιάσει την έκθεση «Agrotica».

Αγρότες έκλεισαν με τρακτέρ τον κεντρικό οδικό άξονα, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη από και προς τον αερολιμένα, και όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπός τους, Γιάννης Βογιατζής, πρόθεσή τους ήταν να συναντήσουν την υπουργό, να συζητήσουν μαζί της και να της επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

«Η κα υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί μας, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο. Προτίμησε να μας γυρίσει την πλάτη και να παρακάμψει τα μπλόκα», δήλωσε ο κ. Βογιατζής.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αγρότες απέκλεισαν τον κάθετο δρόμο, που συνδέει τον αερολιμένα με το πολεοδομικό συγκρότημα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν επιβάτες αεροπορικών πτήσεων και εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο. Αυτήν την ώρα, υπάλληλοι του αεροδρομίου παραλαμβάνουν με λεωφορεία τους επιβάτες, που πρόκειται να ταξιδέψουν, και τους μεταφέρουν από το αγροτικό μπλόκο μέχρι το «Μακεδονία».

Όπως είπαν εκπρόσωποι των αγροτών, πρόθεσή τους είναι να ανοίξουν σε λίγο τον κόμβο, που οδηγεί στο αεροδρόμιο και να επιστρέψουν στο μπλόκο των «Πράσινων Φαναριών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αρχαίο εργαστήριο πολυτελείας


Την ταξινόμηση της εγχώριας κεραμικής που προέρχεται από το βορειοανατολικό Αιγαίο επιχειρεί ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Μιχάλης Τιβέριος, ο οποίος ομαδοποιεί το υπάρχον υλικό σε τέσσερις κατηγορίες, με σημαντικότερη αυτή της αποικιακής κεραμικής, που θεωρείται και η σημαντικότερη.

Ο κ. Τιβέριος θα παρουσιάσει τις προτάσεις του, μαζί και με τα ευρήματα της κεραμικής από τον αρχαίο οικισμό στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης, σε ημερίδα που θα γίνει την Παρασκευή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θέμα: «Κεραμικά εργαστήρια στο βορειοανατολικό Αιγαίο».

«Πρέπει κάποτε να γίνει μια ομαδοποίηση της εγχώριας κεραμικής παραγωγής που έχει βρεθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο και στη Χαλκιδική, και στη συνέχεια μια ταξινόμησή τους, αφού εκατοντάδες αγγεία στοιβάζονται στις αποθήκες των μουσείων όλης της χώρας», μας είπε ο κ. Τιβέριος.

Η ημερίδα αφορά κυρίως τα τοπικά εργαστήρια κεραμικής στο βορειοανατολικό Αιγαίο κατά την εποχή του Σιδήρου και τους αρχαϊκούς χρόνους (από τον 8ο έως τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα), μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα σκοτεινή και πρέπει να τη φωτίσουμε για να εμπλουτίσουμε τη γνώση μας.

Ο κ. Τιβέριος ανασκάπτει εδώ και χρόνια τον αρχαιολογικό χώρο στο Καραμπουρνάκι, που αποτελεί το βασικό λιμάνι της αρχαίας Θέρμης και όλο και περισσότερο ενισχύεται η άποψή του για την ύπαρξη ενός κορινθιακού κεραμικού εργαστηρίου, το οποίο παρήγαγε αγγεία πολυτελείας για συμποσιακή χρήση. Το συγκεκριμένο εργαστήριο δεν χρησιμοποιούσε τον γνωστό κορινθιακό πηλό, αλλά έναν ερυθρό, πολύ λεπτό και καθαρό πηλό, γιατί και η κεραμική είναι γνωστή ως «ωοκέλυφη», δηλαδή πολύ λεπτή σαν το τσόφλι ενός αβγού.

Πηγή: Έθνος

Μύθος ή πραγματικότητα η χαμένη Ατλαντίδα;


Tο μύθο της χαμένης Ατλαντίδας διερευνά η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θεόπη Παρισάκη υπό το πρίσμα μιας πρωτότυπης αισθητικής θεώρησης με κεντρικό άξονα την έννοια της μίμησης.

Σύμφωνα με την έρευνα, εφόσον η μόνη πληροφόρησή μας για την Ατλαντίδα προέρχεται από τον Πλάτωνα και δεν επιδέχεται ιστορική τεκμηρίωση και εφόσον ανάγεται σε πολύ μακρινό τόπο και χρόνο, κρίνεται αναγκαίο να διαλευκανθεί η γνωσιολογική προφάνεια της ιστορίας της Ατλαντίδας. Αυτό γίνεται με βάση τους χαρακτηρισμούς που δίνει ο Πλάτων για την Ατλαντίδα στον πρόλογο του Τίμαιου και του Κριτία και με αναφορές στο σύνολο του πλατωνικού έργου πάνω στην έννοια της μίμησης και άλλες συναφείς, που αποκτούν για τη διήγηση καίρια σημασία.

Στον πρόλογο του Τίμαιου, όπου τονίζεται το αληθές της ιστορίας της Ατλαντίδας, ο Σωκράτης ζητά από τους συνομιλητές του να αναπαραστήσουν την πόλη που περιέγραψαν θεωρητικά σε κίνηση και δράση, εξιστορώντας τους άθλους και τους ανταγωνισμούς της με άλλες πόλεις. Παρατηρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να μιμηθεί κανείς καλά με λέξεις πράγματα που είναι πέραν των εμπειριών του. Παρόλα αυτά, από τον Τίμαιο δηλώνεται ότι αρκεί να καταλήγουμε σε ε²κότας λόγους ή μύθους που δεν αποσκοπούν στην ακλόνητη αλήθεια, αλλά στη μέγιστη δυνατή αληθοφάνεια και δεν φιλοδοξούν να εξομοιώνονται με την αντικειμενική αλήθεια, αλλά απλώς με την εικόνα της.

Στον ομώνυμο διάλογο, ο Κριτίας επικαλείται την έννοια της μίμησης, δηλώνοντας ότι όσα έχουν λεχθεί από όλους είναι υπόθεση μίμησης και απεικόνισης και παραλληλίζει το λόγο του με τη ζωγραφική, με την έννοια ότι και τα δύο αποτελούν μιμήσειςϋ αντίγραφα απλώς ή είδωλα της πραγματικότητας, την οποία απεικονίζουν ή περιγράφουν.

Αν λάβουμε υπόψη ότι η μίμηση είναι τρεις φορές απομακρυσμένη από την αλήθεια σύμφωνα με την Πολιτεία, η οποία αποτελεί την αφετηρία της συζήτησης στον Τίμαιο, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η ιστορία της Ατλαντίδας απέχει πολύ από την αλήθεια, γιατί είναι μίμηση που, ως τέτοια, μοιάζει αληθινή, χωρίς να είναι.

Προκειμένου να διαφωτισθεί η σύγχυση που δημιουργεί ο Πλάτων σε λεκτικό επίπεδο γύρω από την υπόθεση της Ατλαντίδας- δηλαδή, από το ένα μέρος, οι διαβεβαιώσεις του ότι η εν λόγω ιστορία είναι αληθινή και, από το άλλο, οι επισημάνσεις του σχετικά με τη μίμηση και τον ε²κότα λόγον- εξετάζονται οι διάφορες σημασίες που αποκτούν οι έννοιες της μίμησης και της εικόνας μέσα στο πλατωνικό έργο.

Η εξέταση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση της ιστορίας της Ατλαντίδας με τη μίμηση μπορεί να συνεπάγεται μεγαλύτερη ή μικρότερη ομοιότητα, όχι, όμως, ταύτιση με την αλήθεια.

Πηγή: Foreign Press

BBC: Η αυστηρότερη επιτήρηση που έχει επιβληθεί σε μέλος της ΕΕ


Ως την πιο σκληρή επιτήρηση που έχει επιβληθεί σε κράτος-μέλος της ΕΕ χαρακτηρίζει τους όρους με τους οποίους η Κομισιόν έκανε αποδεκτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας το BBC.

Ο ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες σημειώνει ότι εκφράζονται φόβοι ότι η οικονομική αστάθεια της Ελλάδας θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει το πρόγραμμα λιτότητας που έχει εξαγγείλει, χωρίς την άμεση και ασφυκτική επιτήρηση των Βρυξελλών, σημειώνει η ανταπόκριση.

Πηγή: Foreign Press

Περιβαλλοντικές συνέπειες της χρήσης κυανίου στα μεταλλεία στο Στρατώνι


Aξιοπιστία 2. Περιβαλλοντικές συνέπειες της χρήσης κυανίου στη μεταλλευτική στα εργοτάξια εφαρμογής του (Στρατώνι) και ο αδειοδοτικός μηχανισμός της χώρας

Του Γιώργου Κ. Τριανταφυλλίδη, Λέκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το κυάνιο, σε εμπορική μορφή ως κυανιούχο νάτριο, εφαρμόζεται στη μεταλλευτική τεχνολογία σε δύο περιπτώσεις οι οποίες από περιβαλλοντική άποψη ενδιαφέρουν την Ελλάδα: Στον εμπλουτισμό των μεταλλευμάτων και στην υδρο-μεταλλουργία του χρυσού.

Και οι δύο εφαρμογές εκμεταλλεύονται μία καίρια ιδιότητα της ουσίας αυτής όταν βρίσκεται σε υδατικά διαλύματα (το κυανιούχο νάτριο διαλύεται πολύ εύκολα στο νερό): Προσροφάται στην επιφάνεια των κόκκων των πετρωμάτων. Δηλαδή όταν αναμιχθεί ένα λειοτριβημένο πέτρωμα σε υδατικό διάλυμα κυανιούχου νατρίου οι κόκκοι του γίνονται γρήγορα φορείς προσροφημένων κυανιόντων, για να το καταλάβετε όλοι «τσαμπιά σταφύλια και οι ρόγες είναι τα κυάνια». Η ενέργεια προσρόφησης ΔΕΝ είναι σταθερή οπότε η εκρόφησή τους είναι θέμα χρόνου ΜΗ προσδιορίσιμου.

Μήπως ακούσατε τίποτε για την ιδιότητα αυτή στις μελέτες των εταιριών ή, ακόμη χειρότερα, από τους υπευθύνους του αδειοδοτικού μηχανισμού της χώρας; Όπως θα αντιληφθείτε εύκολα οι ευθύνες τους για τις περιβαλλοντικές συνέπειες στην αδειοδότηση εφαρμογών του κυανίου είναι βαρύτατες και να μη κρύβονται πίσω από τις οδηγίες του Verheugen.

Από κεί και πέρα το θέμα είναι καθαρά κινητικό, δηλαδή θα προλάβει το προσροφημένο κυάνιο να διαλύσει τα μέταλλα από τους κόκκους (μεταλλουργία του χρυσού) και σε ποια έκταση και μέσα σε πόσο χρόνο;

Ας επανέλθουμε όμως στην πρώτη εφαρμογή του κυανίου, στον εμπλουτισμό των μεταλλευμάτων, διεργασία η οποία εφαρμόζεται εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια στο Στρατώνι (σήμερα Μαύρες Πέτρες κάτω από τη Στρατονίκη).

Γίνεται εξόρυξη του πετρώματος (γαληνίτης, σφαλερίτης, σιδηρο/αρσενοπυρίτης και στείρα), λειοτρίβησή του και εμπλουτισμός για να ξεχωρίσει ο γαληνίτης και ο σφαλερίτης τα οποία είναι τα συμπυκνώματα προς πώληση.

Στα μπάνια του εμπλουτισμού, για να ξεχωρίσουν τα προϊόντα που αναφέρθηκαν, γίνεται προσθήκη ξανθογονικών αλάτων (ξανθάτες) και κυανιούχου νατρίου. Και τα δύο είναι βαριά περιβαλλοντικά δηλητήρια.

Οι ξανθάτες προτιμητέα προσροφώνται στους κόκκους γαληνίτη και σφαλερίτη, τους καθιστούν υδρόφοβους και με εμφύσηση αέρα οι κόκκοι αυτοί κολλημένοι στην επιφάνεια των φυσαλίδων αέρα επιπλέουν στην επιφάνεια του μπάνιου και απομακρύνονται προς πώληση. Μαζί τους, θεωρητικά τουλάχιστον, και οι ξανθάτες.

Το κυανιούχο νάτριο είναι καταβυθιστικό αντιδραστήριο, δηλαδή προτιμητέα προσροφάται στους κόκκους του σιδηρο-αρσενοπυρίτη, τους καθιστά υδρόφιλους και κατά τη διάρκεια της διεργασίας (δηλαδή μέχρι να απομακρυνθούν ο γαληνίτης και ο σφαλερίτης από την επιφάνεια του μπάνιου) τους κρατά στο εσωτερικό του μπάνιου. Μαζί με τα όποια στείρα υπάρχουν αποτελούν το απόβλητο της διεργασίας.

Είτε ως αδρομερή είτε ως χονδρομερή στείρα καταλήγουν είτε στο «Καρακόλι» είτε στη λιθογόμωση των στοών (στο απώτερο παρελθόν τα έριχναν στη θάλασσα στον κόλπο του Στρατωνίου). Από τη στιγμή αυτή αρχίζει η περιβαλλοντική δράση του κυανίου.

Όπως αναφέρθηκε παραμένει προσροφημένο στις επιφάνειες των κόκκων. Μετά από κάποιο χρόνο (πλήρως απροσδιόριστο και ισχυρά εξαρτώμενο από το περιβάλλον όπου βρίσκονται οι κόκκοι) θα προκαλέσει εκχύλιση (δηλαδή έκλυση μετάλλων στα νερά) μετάλλων και ιδιαίτερα του αρσενικού αλλά και του καδμίου.

Τονίζεται εμφατικά ότι εκχύλιση αρσενικού από πετρώματα δεν συμβαίνει στο νερό της βροχής, εάν θέλετε συμβαίνει αλλά σε ελάχιστες ποσότητες περιβαλλοντικά αποδεκτές. Ιχνη κυανίου όμως στο νερό το διαλύουν ανεξέλεγκτα.

Η απόρριψη επομένως του αρσενοπυρίτη στο «Καρακόλι» και στη λιθογόμωση ισοδυναμεί πρακτικά με ελεύθερη διάθεση του κυανίου στο περιβάλλον.

Υποκριτικά γίνεται προσθήκη τσιμέντου στο υλικό λιθογόμωσης για να «αδρανοποιήσει» το κυάνιο!!!!! Δηλαδή το τσιμέντο (10% κατά βάρος) θα κρατάει συνεκτικά τους κόκκους του αρσενοπυρίτη οπότε δεν θα γίνεται ανεξέλεγκτη έκλυση δηλητηρίων μέσα στις στοές!!!!!!!

Πρόκειται για τριτοκοσμική επιβολή του οικονομικού συμφέροντος στον αδειοδοτικό μηχανισμό (δόθηκαν βλέπετε εγκρίσεις γι’ αυτό το περιβαλλοντικό μασκαραλίκι). Τα υπόγεια νερά στο Στρατώνι είναι νερά όξινης απορροής (δηλαδή περιέχουν θειικό οξύ), έχουν pH ίσως και κάτω από την τιμή 3.

Μπορούν να μας πληροφορήσουν οι αδειοδοτήσαντες τη λιθογόμωση που στον κόσμο ολάκερο υπάρχουν αποθήκες θειικού οξέως με pH 3 και κάτω, εκτεθειμένες στο νερό της βροχής και κατασκευασμένες από τσιμέντο (και μάλιστα με περιεκτικότητα 30% κατά βάρος); Αυτό το υδατικό περιβάλλον δεν το καταστρέφει το τσιμέντο;

Tα τελευταία δέκα χρόνια λοιπόν με 250 εργάσιμες ημέρες το χρόνο έχει γίνει χρήση 250 τόνων κυανιούχου νατρίου (στα μπάνια προστίθενται 100 κιλά κυανιούχου νατρίου την ημέρα για επεξεργασία 1000 τόνων μεταλλεύματος, δηλαδή 25 τόνοι το χρόνο) οι οποίοι πρακτικά έχουν καταλήξει στη λιθογόμωση ή στο «Καρακόλι».

Με βάση τα ατομικά βάρη η ποσότητα αυτή πρακτικά ισοδυναμεί για υδατικά διαλύματα με 125 τόνους καθαρού υδροκυανίου εν δυνάμει διαθέσιμων να εκχυλίσουν αρσενικό και κάδμιο στους υπόγειους υδροφορείς. Πρόκειται για μία οικολογική βόμβα στη βόρεια Χαλκιδική και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Πριν 5 χρόνια σε Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας αναδείξαμε την τοξικότητα της διεργασίας και ζητήσαμε η απόθεση του αρσενοσιδηροπυρίτη να γίνεται σε ανεξάρτητο ελεγχόμενο χώρο ενώ η λιθογόμωση να γίνεται με καθαρό αδρανές υλικό από ανεξάρτητη εξόρυξη. Αλλά βλέπετε τα οικονομικά συμφέροντα (η πρότασή μας είχε κάποιο κόστος αλλά θα γλύτωναν τουλάχιστον οι υπόγειοι υδροφορείς από 60 τόνους υδροκυανίου) άλλα βούλονται!!!

Οπότε το αρσενικό άρχισε να βγάζει μύτη πρόσφατα στα υπόγεια νερά της Χαλκιδικής. Σε γεώτρηση υδροληψίας στη Μεγάλη Παναγιά ξεπέρασε τα όρια και ο Δήμος αναγκάστηκε να τη σφραγίσει. Ακούω ότι και στην Καλλικράτεια και στα Ελαιοχώρια εμφανίσθηκε αρσενικό στα υπόγεια νερά.

Τι έκαναν οι αρμόδιοι για να διαπιστώσουν εάν η παρουσία του συνδέεται με τα όσα προαναφέρθηκαν; Μπορούν εύκολα και φθηνά με χρήση κατάλληλων δεικτών να το διαπιστώσουν. Δεν το έκαναν μέχρι σήμερα αλλά ζήτησαν από τους Θεσσαλονικείς πρόσφατα 35 € ανά εξοχικό σπίτι ανά έτος για να βελτιώσουν το περιβάλλον στη Χαλκιδική !!!!! Μήπως θα καθάριζαν και τα υπόγεια νερά από το αρσενικό με τα χρήματα αυτά;

Εγώ δηλαδή προσωπικά τα πλήρωσα παρά την επιφύλαξή μου για το κυάνιο (υπέθεσα μήπως στη Νομαρχία Χαλκιδικής έχουν τη μέθοδο με το μαγικό ραβδί για να μας απαλλάξουν από το αρσενικό των νερών!!!).

Για την αδειοδότηση της λιθογόμωσης με τη μορφή που γίνεται σήμερα δεν θα έπερεπε να παραιτηθεί κάποιος από τους αρμόδιους του αδειοδοτικού μηχανισμού;

Και αφού δεν μπορούν να ελέγξουν μία τόσο μικρή (για εξορυκτικά δεδομένα) διεργασία θα ελέγξουν τον επερχόμενο Βουκεφάλα της μεταλλουργίας του χρυσού με κυάνωση, κρυμμένοι πίσω από την οδηγία Verheugen;

Ας απαντήσουν στο καίριο ερώτημα που πάει το κυάνιο που πέφτει στα μπάνια του εμπλουτισμού στο Στρατώνι; Ζητώ με απλά λόγια το ισοζύγιο εφαρμογής της ουσίας αυτής από τον αδειοδοτικό μηχανισμό (όχι από την εταιρία) για λογαριασμό της κοινωνίας ανθρώπων στη Χαλκιδική. Με την απλή μπουγάδα (δηλαδή με ξέπλυμα με καθαρό νερό) φεύγει το κυάνιο από τους κόκκους; Για αξιοπιστία βλέπετε μιλάμε.

Τι λένε όλοι αυτοί που έχουν εξοχικά σπίτια στη Χαλκιδική; Άσε δηλαδή τον κοσμάκη τοπικά που τα τρώει τα δηλητήρια.

Η θα έπρεπε εγώ να προβώ σε διεθνή δημοσίευση σε περιοδικά αυτής της κατάντιας για να ικανοποιήσω και τον κ. Σκαρπέλη;

Πηγή: Στρατονίκη - Μαντεμοχώρια

Κωλυσιεργία, αποδυνάμωση και απαξίωση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι καταγγέλει ο Αργύρης Λαφαζάνης


ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Πάνω στο νομικό θέμα βεβαίως δεν μπορώ να πάρω θέση, δεν είμαι νομικός, αλλά και να ήμουν δεν θα διακινδύνευα να πάρω μια απόλυτη θέση, για το τι είναι το σωστό. Υπάρχουν όργανα, που πρέπει να κρίνουν, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής νομίζω ότι μπορεί να το κάνει αυτό, για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Όμως, βλέποντας αυτά που προηγήθηκαν, αμέσως πριν τη διακοπή, βλέποντας δηλαδή και ακραίες εκφράσεις και ακραίες συμπεριφορές, νομίζω ότι τα πράγματα εδώ μιλούν από μόνα τους.

Νομίζω ότι δεν είναι ο πόνος για τη νομιμότητα που οδήγησε τους συναδέλφους σε αυτή τη συμπεριφορά. Νομίζω ότι δεν είναι η προσπάθεια, να βγάλουμε άκρη σε αυτή την τεράστια και τρομακτική υπόθεση, αλλά νομίζω και φοβάμαι ότι είναι μια προσπάθεια κωλυσιεργίας και ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν και άλλα.

Βεβαίως, το να διακόπτεται μια συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, επειδή το θέλουν ένας έως δύο συνάδελφοι κραυγάζοντας, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης της Επιτροπής, νομίζω ότι αυτή Επιτροπή θα έχει προβλήματα να αντιμετωπίσει και θα είναι, κυρίως, προβλήματα συμπεριφοράς. Επίσης, υπάρχει ευθύνη πέρα από τον προεδρεύοντα και το προεδρείο, να επανέλθει η σωστή λειτουργία στην Επιτροπή, διότι, πραγματικά, εγώ δεν θα ζητήσω να αυτοεξαιρεθώ, αλλά θα αποχωρήσω δηλώνω από την Επιτροπή, εάν επαναληφθούν φαινόμενα, σαν αυτό με τον κραυγάζοντα προηγουμένως συνάδελφο, που ανάγκασε σε διακοπή τη συνεδρίαση.

Εγώ, συνήθως, περνάω απέξω από τα δικαστήρια, αλλά καμιά φορά μπαίνω και μέσα, όταν χρειάζεται να είμαι μάρτυρας ή οτιδήποτε άλλο. Όμως, δεν είδα ποτέ δικαστήριο να δίνει πρακτικά ανά μισή ή ανά μία ώρα, όπως δίνει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, να απομαγνητοφωνεί και δίνει τα πρακτικά στη δημοσιότητα, ανά μία ή ανά δύο ώρες. Έτσι λειτουργούν τα δικαστήρια;

Είναι δυνατόν ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, να ταυτίζει τη λειτουργία της Επιτροπής με λειτουργία δικαστηρίων, όπως τα ξέρουμε και μάθαμε πως λειτουργούν; Εάν, πράγματι υπάρχει δικαστήριο στον ελλαδικό χώρο, που να δίνει τα πρακτικά συνεδρίασής του ανά μισή ή ανά μια ώρα, τότε θα πρέπει να δεχτούμε και να ταυτίσουμε τη λειτουργία αυτής της Επιτροπής με τη λειτουργία των δικαστηρίων. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι είναι πολύ διαφορετική η λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών και γενικότερα των επιτροπών της Βουλής από τα δικαστήρια.

Εγώ θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι δεν κατέθεσα σε προανακριτική διαδικασία, όπως ούτε ο κ. Παπουτσής, αλλά καταθέσαμε μόνο στην επιτροπή της Βουλής, επομένως, αυτό το κυρίαρχο επιχείρημά σας, ότι καταθέσαμε σε ποινική προκαταρκτική ή προανακριτική διαδικασία, δεν στέκει. Βέβαια, δεν θα ξαναεξεταστώ σαν μάρτυρας, διότι είναι αυτονόητο ότι εφόσον συμμετέχω στην Επιτροπή, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναεξεταστώ σαν μάρτυρας. Υπάρχει, όμως, περίπτωση, να προσκομίσω πολλά στοιχεία, όπως και οποιοδήποτε μέλος της Επιτροπής. Δηλαδή, εάν κάποια μέλη της Επιτροπής έχουν στοιχεία για την υπόθεση, απαγορεύεται να τα φέρουν υπόψη της Επιτροπής;

Εφόσον, λοιπόν, συμμετέχω στην Επιτροπή, θα φέρνω και είπα πριν ότι αυτό θα πρέπει πρώτα να το εξετάσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου. Επομένως, στην πραγματικότητα μπορεί να μην καταθέσω σαν μάρτυρας, αλλά αυτή τη δυνατότητα, να βοηθήσω στο έργο της επιτροπής, θα την έχω κι εγώ, όπως και οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφος που συμμετέχει. Θέτω, όμως, το ερώτημα εάν στη συνέχεια κάποιο μέλος της Επιτροπής, θεωρηθεί απαραίτητο να κληθεί σαν μάρτυρας, για παράδειγμα ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί να μην τον προτείνουμε να έρθει για μάρτυρας και ο κ. Δένδιας στην Επιτροπή; Δεν έχει γνώση, δεν χειρίστηκε το ζήτημα από κάποιο σημείο και μετά;

Τι θα γίνει λοιπόν, θα ζητήσουμε τότε την παραίτησή του; Νομίζω ότι μπορεί και να φθάσουμε και εκεί. Επίσης, έναν άλλον Υπουργό της Κυβέρνησης, τον κ. Στυλιανίδη, ο οποίος δεν μπορεί να γνωρίζει κάτι για την υπόθεση; Αυτή η υπόθεση διαπέρασε την Κυβέρνηση και την παράταξη ολόκληρη. Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Στυλιανίδης δεν έχει στοιχεία για την υπόθεση και δεν χρειάζεται να τον φέρουμε σαν μάρτυρα; Τι θα γίνει λοιπόν; Θα ζητήσουμε τότε την απομάκρυνση του;

Βεβαίως και έχει δίκιο ο κ. Σκυλλάκος. Το ζήτημα πέρα από την νομική του διάσταση, που θα κριθεί με τον τρόπο που νομίζω ότι φαίνεται ότι θα κριθεί, είναι μεγάλο. Το μεγάλο πολιτικό ζήτημα δεν είναι η συμμετοχή δύο Βουλευτών που γνωρίζουν την υπόθεση, που δεν πήραν θέση. Μάρτυρες είμαστε και δεν ήρθαμε για να ψηφίσουμε. Εσείς ψηφίσατε αγαπητοί συνάδελφοι, ο κ. Δένδιας και οι άλλοι τρεις συνάδελφοι που συμμετείχαν στην Επιτροπή. Εμείς δεν ψηφίσαμε, αλλά καταθέσαμε μαρτυρία και δεν πήραμε θέση. Μπορείτε να μου πείτε ποια ήταν η θέση, που υποστηρίξαμε εμείς; Εάν ήταν αθωωτική ή επιβαρυντική;

Αν εκφράσαμε άποψη για το τι πρέπει να γίνει γύρω από την υπόθεση; Εάν πάμε εδώ, τότε αυτός που έχει εκπεφρασμένη άποψη, είναι πρώτα πρώτα ο κ. Δένδιας, ο οποίος είναι και μέλος της προηγούμενης Επιτροπής, ο οποίος ψήφισε το πόρισμα, αλλά και σαν Υπουργός της προηγούμενης Κυβέρνησης. Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί, διότι έχει εκπεφρασμένη άποψη. Πώς είναι δυνατόν κάποιος, που έχει τόσο απόλυτα εκπεφρασμένη άποψη, να συμμετέχει στην Επιτροπή; Γνωρίζουμε τι θα ψηφίσει διότι ψήφιζε και την προηγούμενη φορά και αφού σαν Υπουργός Δικαιοσύνης έπαιξε κάποιο ρόλο στην υπόθεση, από ένα σημείο και μετά δεν έχει εκπεφρασμένη άποψη; Εγώ, κύριε Πρόεδρε, εφόσον ζητάει τη δική μας εξαίρεση, τότε εγώ ζητάω και την εξαίρεση του κ. Δένδια από την Επιτροπή.

Τελειώνοντας θα ήταν πολύ τιμητικό για μένα και τον συνάδελφο κ. Παπουτσή το να ζητούν την εξαίρεση μου από την Επιτροπή, θα ήταν πολύ τιμητικό, εξαιρετικά τιμητικό, αλλά δεν είναι, όμως, αυτό. Αυτό όμως που συμβαίνει το οποίο θα δούμε και στη συνέχεια, είναι μια προσπάθεια κωλυσιεργίας, η οποία εκδηλώθηκε σήμερα και με την ένσταση και με τις ακραίες εκφράσεις στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης. «Γκάφα» είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Επομένως, τι θα ακούσουμε στη συνέχεια, με ακραίες εκφράσεις όπως είναι η «γκάφα», αλλά και με ακραίες συμπεριφορές; Είναι βέβαιο, για μένα τουλάχιστον, ότι αυτή η παράταξη, που έχει τη μεγάλη ευθύνη, για αυτό το τρομακτικό ζήτημα βλάβης των συμφερόντων, όχι μόνο του δημοσίου, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας μου, ότι αυτή η παράταξη έχει χαράξει, σαν προοπτική και σαν στόχο της, να κωλυσιεργήσει και να μην αφήσει την Επιτροπή, να φτάσει σε σωστή κατάληξη και στην αλήθεια.

Όπως είπα και προηγουμένως δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσω την αυτοεξαίρεση μου. Είναι αυτονόητο ότι θα είναι σεβαστή, οποιαδήποτε επιστημονική άποψη του αρμόδιου οργάνου. Βέβαια είμαι στη διάθεση της παράταξης μου εννοείτε ότι είναι η αποχώρησή μου από την Επιτροπή.

Νέο blog στον Πολύγυρο με σκίτσα και γελοιογραφίες

Νέο blog με καλαίσθητες γελοιογραφίες για την Χαλκιδική, την πολιτική και όχι μόνο.

Μπορείτε να το δείτε εδώ.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στο blog του Πέτρου.

Μήπως ράγισε το φράγμα της Μόρνας;

Εάν διαρραγεί το Φράγμα της Μόρνας κινδυνεύουν αυτοί που ζούνε κοντά στο ποτάμι ή οι διερχόμενοι;

Όσοι πιούν από αυτό το νερό μήπως κινδυνεύουν;


Τι περιμένουν οι ελεγκτές;

Περιμένουν τετελεσμένα γεγονότα παρά τις προειδοποιήσεις;

Έλεος!

Θ. Κ. Πιέριος