Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Δεν είμαι Μασόνος


Διαψεύδει κατηγορηματικά σχετικά δημοσιεύματα

Ανακοινωθέν εξέδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Μασονία

Ανακοινωθέν σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει σχέσεις με τη Μασονία εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σύμφωνα με το Ανακοινωθέν της Αγίας Ιεράς Συνόδου, το Πατριαρχείο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έχει την οποιαδήποτε σχέση με τη Μασονία.

Πέτρος Θέμελης: Ο αρχαιολόγος που «ανέστησε» τη Μεσσήνη

γράφει η Μαίρη Αδαμοπούλου

Μετατρέπει τις σκόρπιες αρχαιότητες σε αρχαιολογικούς χώρους. Γεννημένος δάσκαλος, άφησε το στίγμα του σε όλη την Ελλάδα, αλλά βρήκε το λιμάνι του εδώ και 27 χρόνια στην Αρχαία Μεσσήνη. Με τρεις λέξεις «Αγγιξε, αγάπησε, έκλαψε», όπως είναι και (παραφρασμένος) ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Μπάμπη Τσόκα που είναι αφιερωμένο στη ζωή του

Η απάντηση που δίνουν οι συνεργάτες του όταν τον αναζητεί κάποιος στο γραφείο του είναι σταθερά η ίδια: «Ο καθηγητής βρίσκεται στον φυσικό του χώρο». Ουδείς ζητά διευκρίνιση. Ολοι γνωρίζουν ότι ο τόπος που δίνει ζωή στον Πέτρο Θέμελη είναι η Αρχαία Μεσσήνη. Εκεί, το κινητό του δεν πιάνει, αλλά εκείνος αδιαφορεί. Δεν χρειάζεται επικοινωνία με τον έξω κόσμο, διότι η σχέση του με την πόλη που έχτισε ο Επαμεινώνδας το 369 π.Χ. είναι γεννήτορα και κόρης.

Με μεγάλη συμμετοχή η πρώτη δράση «Χριστούγεννα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τα παιδιά του νηπιαγωγείου την έναρξη των δράσεων «Χριστούγεννα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου». Στην αίθουσα του παιδικού τμήματος οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους, να παίξουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν και βέβαια να έρθουν πιο κοντά στο βιβλίο με «οδηγό» τη Φανούλα Κούτελη και συνοδηγούς τις Θεανώ Βασιλειάδου, Τασούλα Κεφαλά, Ρούλα Ντίρλη.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και ο χώρος της βιβλιοθήκης γέμισε από αγόρια και κορίτσια που ταξίδεψαν στο χώρο του μουσικού παραμυθιού του Σεργκέι Προκόπιεφ «Ο Πέτρος και ο Λύκος».

Οι δράσεις με κέντρο το βιβλίο συνεχίζονται την επόμενη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου με τον «Καρυοθραύστη» για μαθητές της Α΄ και Β΄ Δημοτικού.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα των δράσεων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου έχει ως εξής:

Ιδρυμα Ευγενίδου: Νέα παραγωγή με θέμα το έργο του Γαλιλαίου

Ντοκιμαντέρ που εστιάζει στα επιτεύγματα του σπουδαίου διανοητή

Νέα παραγωγή με θέμα «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης» παρουσιάζει το Ίδρυμα Ευγενίδου. Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο διανοητή Γαλιλαίο και συγκεκριμένα στις σημαντικές στιγμές από τη ζωή και το έργο του, που, κατά πολλούς, αποτέλεσε την αφετηρία της σύγχρονης επιστήμης.

Ακόμη, αναδεικνύει άγνωστες πτυχές του 17ου αιώνα και της διανοητικής δραστηριότητας της εποχής, με ανατρεπτικό και πρωτότυπο τρόπο. Εστιάζει με δραματοποιημένο τρόπο στις διαμάχες του Γαλιλαίου, στις πολιτικές του συμμαχίες, τα επιτεύγματά του και φυσικά στην περίφημη δίκη και καταδίκη του, τελικά, από την Ιερά Εξέταση.

 Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΕΤ) του Ιδρύματος Ευγενίδου,

Χρυσοχοΐδης σε Χρυσή Αυγή: «Είμαι περήφανος που επί υπουργίας μου γίνεται το τέμενος»

«Νιώθω πιο Eλληνας», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας, την Πέμπτη, στη Βουλή, στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο για την κατασκευή του τεμένους στην Αθήνα.

Είχαν προηγηθεί φραστικές επιθέσεις από τον βουλευτή ότι η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες ενισχύουν τους αλλόφυλους ισλαμιστές και αποδομούν το έθνος. «Εμένα προσωπικά, την οικογένεια μου, που είμαι Πόντιος και Μικρασιάτης πρόσφυγας, με καμένα σπίτια με καμένες εκκλησιές, μου κάνει τιμή που απαντάω σήμερα σε εσάς και που επί υπουργίας μου γίνεται το τζαμί» απάντησε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

«Εγώ σέβομαι τους ανθρώπους με ένα μόνο κριτήριο. Αν σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα και τον συνάνθρωπο τους ή αν είναι παράνομοι. Τίποτε άλλο. Και δεν χωρίζω τους ανθρώπους σε Πόντιους, Εβραίους, Αρμένιους, Βουδιστές, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους.

Δ. Σιμόπουλος: Δύο κιλά και σε μέγεθος λάχανου ο μετεωρίτης


Ο διακεκριμένος αστρονόμος ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός ως προς τη συχνότητα που ένας μετεωρίτης μπορεί να αποδειχθεί απειλητικός για τη ζωή των ανθρώπων.

Μέγεθος λάχανου και βάρος το πολύ δύο κιλών είχε ο μετεωρίτης που έπεσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, όπως εκτίμησε ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, βασιζόμενος στις περιγραφές από την πτώση.

Μιλώντας στο naftemporiki.gr ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι το φαινόμενο δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν είναι κάτι εξεζητημένο», καθώς κάθε μέρα «100 τόνοι τέτοιων αντικειμένων πέφτουν από το διάστημα στη Γη».

350 έργα ενός μοντέρνου Βυζαντινού


Ο Αθως από τη Μονή Κουτλουμουσίου, 1952, τέμπερα σε χαρτόνι

Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ

Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης μονοπώλησε -και δικαίως- τις επετείους για το έτος 2013. Στο φετινό επετειακό πάνθεον όμως, υπάρχουν ονόματα συγγραφέων που πέρασαν στα ψιλά. Ενα από αυτά είναι του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη (1908-1993), ιδιόρρυθμα Βυζαντινού και ιδιότυπα μοντερνιστή. Οι φωτογραφίες του, με τα λευκά γένια και με το βλέμμα να κοιτάζει χαμογελαστά το άπειρο, μας βλέπουν από ψηλά, ακριβώς είκοσι χρόνια από το θάνατό του.

Ο γιος του, στα χνάρια του πατέρα του, ο συγγραφέας και μεταφραστής Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης, επιμελείται τη μεγάλη αναδρομική έκθεση με περισσότερα από 350 εικαστικά έργα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.

Ελληνες αστυνομικοί συνέλαβαν και τους τρεις δραπέτες των αλβανικών φυλακών

Συνελήφθησαν τελικά και οι δύο δραπέτες των αλβανικών φυλακών που κατάφεραν χτες να διαφύγουν τη σύλληψη, κατά τη συμπλοκή με αστυνομικούς σε παλιό εργοστάσιο ξυλείας, κοντά στο Πευκόφυτο του Γράμμου.

Ο ένας συνελήφθη γύρω στις 07.30 το πρωί, κοντά στο Επταχώρι Κοζάνης. Πρόκειται για τον Έντουαρντ Λούλο, ο οποίος εξέτιε ποινή για ληστεία και ανθρωποκτονία.

Πριν από λίγο συνελήφθη σε χαράδρα η οποία απέχει περίπου 2 χλμ. από το σημερίο της χθεσινής συμπλοκής, και ο τρίτος δραπέτης των αλβαβνικών φυλακών Ρεΐς Χατζίραϊ. Τον Αλβανό κακοποιό εντόπισε ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί. Ο Χατζίραϊ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για απαγωγή, εγκλωβίστηκε από τους αστυνομικούς και συνελήφθη χωρίς να φέρει καμιά απολύτως αντίσταση.

Συζήτηση για την Κύπρο και το "νέο σχεδιο" λύσης, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Ο Ηλίας Κουσκουβέλης γράφει:

Tην Τρίτη 3 Δεκεμβρίου έχω την χαρά και την τιμή να συμμετέχω και να συντονίζω τη συζήτηση μέ θέμα: Η Κύπρος μποστά σε ένα "νέο σχέδιο"; που διοργανώνει το Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης με προσκεκλημένους τους αγαπητούς συναδέλφους Ευάγγελο Κουφουδάκη και Παναγιώτη Ήφαιστο και τον Κώστα Βενιζέλο, αρχισυντάκτη του Φιλελεύθερου.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το Σχέδιο Αννάν, η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε ακόμη μια προσπάθεια για την επίτευξη λύσης. Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το ερώτημα είναι αν εξελίξεις όπως: η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, η νέα ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εδραίωση μίας ισχυρής συνεργασίας, σε πολλαπλά επίπεδα, μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και η αντίστοιχη η καμπή στις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ, η δραστηριοποίηση ισχυρών ιδιωτικών πρωτοβουλιών στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της ΕΕ για την Κύπρο,