Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

100 Χρόνια από την απελευθέρωση του Αγίου Όρους συμπληρώνονται το 2012

Το 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και του Αγίου Όρους. Το φθινόπωρο του 1912, οι Αγιορείτες μοναχοί πανηγύρισαν με κωδωνοκρουσίες και δοξολογίες την είσοδο των Ελλήνων στρατιωτών στα αθωνικά εδάφη, την αποχώρηση του εκπροσώπου του σουλτάνου και την οριστική ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην ελληνική Πολιτεία.

Το γεγονός έχει ιδιαίτερη ιστορική, εθνική, πολιτιστική και διορθόδοξη σημασία, γι’ αυτό και θα αποτελέσει επίκεντρο των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για το 2012 με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας. Το πρόγραμμα του εορτασμού, που σχεδιάζεται από την Αγιορειτική Εστία, περιλαμβάνει συνέδριο, ερευνητικό έργο, εκδόσεις, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, που θα γίνουν κυρίως στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού.

Προϊστορικό φυτό ανθίζει μετά από 32.000 χρόνια στην κατάψυξη


Ένα πρωτοποριακό πείραμα έφερε ξανά στη ζωή το αρχαιότερο φυτό που έχει ποτέ αναγεννηθεί και ανοίγει τον δρόμο για την αναβίωση και άλλων αρχαίων φυτικών ειδών. Εδώ και 32.000 χρόνια, ένας προϊστορικός σκίουρος της εποχής των παγετώνων είχε κρύψει βαθιά στο μόνιμα παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας σπόρους φυτών για να τους φάει εν καιρώ.

Τώρα, Ρώσοι επιστήμονες, που ανακάλυψαν την υπόγεια κρυψώνα του «θησαυρού», κατάφεραν να αναστήσουν ένα ολόκληρο φυτό, που αναπτύχθηκε και έβγαλε άνθη. Τα προηγούμενα ρεκόρ αναβίωσης φυτού αφορούσαν ένα φοίνικα ηλικίας 2.000 ετών στο Ισραήλ και έναν λωτό ηλικίας 1.200 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σβετλάνα Γιασίνα του Ινστιτούτου Βιοφυσικής του Κυττάρου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό (PNAS) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ,

Επιστολή Τσίπρα σε Ευρωπαίους ηγέτες για την αντισυνταγματικότητα της κυβέρνησης

Με επιστολή του προς τους αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, διατυπώνει τις έντονες επιφυλάξεις του για την αναγνώριση και την τήρηση των συμφωνιών, που θα συνάψει η σημερινή κυβέρνηση.

Στην ιδιαίτερα σκληρή επιστολή του για την πολιτική, τις ενέργειες και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «ο ελληνικός λαός, μόλις αποκαταστήσει το δικαίωμά του να εκφράζει δημοκρατικά τη βούλησή του και ανακτήσει τον έλεγχο των δημοκρατικών του θεσμών, πιθανότατα θα επιφυλαχθεί να αναγνωρίσει ή να τηρήσει τις συμφωνίες στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η παρούσα κυβέρνησή του.

Δελτίο Τύπου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20/02/2012

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής και οι εργαζόμενοι συγχαίρουν την στάση των δύο βουλευτών νομού Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ κ. Αργυρίου Λαφαζάνη και της Ν.Δ. κ. Γεωργίου Βαγιωνά για την στάση που τήρησαν στο κοινοβούλιο μη ψηφίζοντας τα πιο σκληρά αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα που δέχεται η χώρα μας κάτω από την ασφυκτική πίεση του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε.

Δεχόμενοι την σκληρή κομματική πειθαρχία τέθηκαν εκτός κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά δεν έχουν τεθεί εκτός της αποδοχής της εργατικής τάξης και ολόκληρης της κοινωνίας της Χαλκιδικής.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε κίνδυνο τα άλογα του Αξιού

Σε κίνδυνο φαίνεται να βρίσκεται ο πληθυσμός των αλόγων στο Δέλτα του Αξιού, καθώς το τελευταίο διάστημα ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά. «Έχω καταφέρει να εντοπίσω μόλις γύρω στα είκοσι άλογα, από τα 70-80 που έβλεπα παλιά στα λιβάδια του Δέλτα Αξιού», λέει ο εκπαιδευτικός Γιώργος Λεδάκης, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την περιοχή ειδικά για να δει τα άλογα και να τα ταΐσει, επιβαρυνόμενος προσωπικά το κόστος.

Τα άλογα, απλησίαστα για τους υπόλοιπους, τον αναγνωρίζουν ακόμη και από τον ήχο του αυτοκινήτου του και έρχονται προς το μέρος του για να τον υποδεχτούν.

Το κρύο, το χιόνι και η έλλειψη τροφής στη διάρκεια του χειμώνα έρχονται να προστεθούν στους λόγους που μειώνεται ο πληθυσμός των αλόγων του Αξιού: κλοπές των πουλαριών, περιορισμός του βιοτόπου τους λόγω της κτηνοτροφίας, πυροβολισμοί από αγρότες.

Βεργίνα - Η κλοπή του 2001: Αφαντα τα κλοπιμαία, στο αρχείο η υπόθεση

Ο Τάφος του Θρόνου στη Βεργίνα

Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια διακε-κριμένη κλοπή, δεν υπήρξε καταλογισμός όχι μόνο από τις εισαγγελικές αρχές αλλά και από το υπ. Πολιτισμού για τις τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων

Μια δεκαετία μετά, και με αφορμή το περιστατικό της Ολυμπίας, επανέρχεται στο προσκήνιο μία από τις μεγαλύτερες κλοπές αρχαιολογικών θησαυρών και μάλιστα από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, ενώ μέχρι σήμερα τα κλοπιμαία παραμένουν άφαντα, όπως και οι δράστες.

Ο περίφημος Τάφος του Θρόνου, που είχε φέρει στο φως ο Μανόλης Ανδρόνικος το 1987, στον οποίο υπάρχει ο τάφος της Ευρυδίκης, μητέρας του βασιλιά Φιλίππου και ο ομώνυμος θρόνος, είχε πέσει θύμα κλοπής από αρχαιοκάπηλους στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μαζί 32,5%! - Τρίτο κόμμα η Δημοκρατική Αριστερά με 12%

Με 6,3% προηγείται η ΝΔ, λαμβάνοντας ωστόσο μόλις 19,4% σε δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή». Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 13,1%. Χαρακτηριστικό του πολυκερματισμού του πολιτικού συστήματος, είναι το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα λαμβάνουν μαζί το 32,5% των προτιμήσεων! Σταθερά ανεβασμένα τα ποσοστά της Δημοκρατικής Αριστεράς(12%). «Ναι» στο ευρώ λένε οι πολίτες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει το 19,4% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 12%, το ΚΚΕ με 9,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,1%Δημοκρατική Συμμαχία με 2,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,9%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός, εμφανίζεται ο Αν. Σαμαράς με 20%,  και ακολουθούν ο Ευ. Βενιζέλος με 16,1%, ο Λ. Παπαδήμος με 6,3%, ο Φ. Κουβέλης με 5,6%, o Αλ. Τσίπρας με 4,8% και ο Αν.Λοβέδρος με 3%.

Ο Άδωνις απαγγέλει - Άρχισε η Εθνική Διαπαιδαγώγηση στη Νέα Δημοκρατία (Video)

Στο φως της ημέρας σαρκοφάγος θαμμένη επί 4.000 χρόνια

Η ανακάλυψη έγινε στη θέση Κουμπέτ Ελ-χάουα από ισπανική αρχαιολογική ομάδα

Μαρία Θερμού

Ενα εκπληκτικό ξύλινο πρόσωπο, εξαιρετικά διατηρημένο, που προφανώς ανήκε σε σημαίνον άτομο της αιγυπτιακής κοινωνίας ήρθε στο φως κατά την ανασκαφή στη θέση Κουμπέτ Ελ - Χάουα στο Ασουάν της Αιγύπτου. Πρόκειται για τμήμα μιας σαρκοφάγου που αναδύθηκε μέσα από το χώμα περί τις τέσσερις χιλιάδες χρόνια μετά από την τοποθέτησή της σε τάφο. Και όπως φαίνεται, περιείχε το σώμα ενός ανθρώπου, που μπορούσε εν ζωή να υπερηφανεύεται για τα εξαιρετικά λεπτά χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Η ανακάλυψη έγινε από μία ισπανική αρχαιολογική ομάδα με έδρα το Πανεπιστήμιο της Χαέν _με συνεργαζόμενους επίσης, τα Πανεπιστήμια της Γρανάδας και του Λονδίνου_, η οποία εργάζεται στην περιοχή από το 2008 με επικεφαλής τον καθηγητή Αλεχάντρο Χιμένες Σεράνο.

Η Γερμανία έψαχνε για Πρόεδρο, αλλά η Ελλάδα ΔΕΝ ψάχνει ούτε για υπουργό Πολιτισμού!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Τι σου είναι οι συμπτώσεις. Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χθες η Γερμανία έψαχνε να βρει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ο εκλεκτός της κ. Μέρκελ, κ. Βουλφ υποχρεώθηκε τελικά σε παραίτηση, όταν η εισαγγελία ζήτησε άρση της ασυλίας του, προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο εξασφάλισης ευνοϊκού δανείου από φίλο του επιχειρηματία για αγορά κατοικίας, τον καιρό που ήταν πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας.

Ακριβώς από την περασμένη Παρασκευή, μετά την πρωτοφανή ληστεία στο Μουσείο της Ολυμπίας, η Ελλάδα ΔΕΝ ψάχνει για υπουργό Πολιτισμού, καθώς η (στο μιλητό) παραίτηση του κ. Γερουλάνου δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα, όπως μας είπαν, έδωσε εντολή στον κ. Γερουλάνο να σπεύσει στην Ολυμπία για… να πληροφορηθεί τι συνέβη!

Επίσης, η Ελλάδα ΔΕΝ ψάχνει, ούτε για υπουργό Δημόσιας Τάξης μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές της Κυριακής, 12 Φεβρουαρίου.

ΑΟΠ: 2η αγωνιστική basket Β' φάση Α' Ανδρών - Αποκριάτικος Χορός - Εξ' αναβολής με Ορμύλια


Περίπατος του ΑΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ στο ντέρμπι της Α΄ ΕΚΑΣΧ ανδρών.

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ' ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΗΝ ΟΡΜΥΛΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ Ν . ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ , ΕΧΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ  , που επικράτησε και στο ντέρμπι της Α΄ ΕΚΑΣΧ ανδρών της Χαλκιδικής με 57-41 του Μαρμαρά και ξέφυγε με διαφορά δύο βαθμών.

A’  Ανδρών- Β’ Φάση (2η Αγωνιστική)

ΑΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ   57
ΜΑΡΜΑΡΑΣ   41

Διαιτητές: Αναστασιάδης , Μάνιος
Δεκάλεπτα: 17-10, 38-18, 51-29, 57-41

Δεν μας έφτανε ο Παπαδήμος ... ο "προφήτης" Ζουρούμπαμπελ στα Σέρρας μας έλειπε ... (Video)


Δείτε το βίντεο από το ''Τηλέ-Επιλογές'' των Σερρών...

Σέρρες: Ο... προφήτης Ζουρούμπαμπελ, ήρθε Ελλάδα για να γλιτώσει από το τέλος του κόσμου στις 19 Ιουλίου 2012

Αυτοαποκαλείται «Ζουρούμπαμπελ» και δηλώνει … «προφήτης». Άφησε πίσω του τις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Φαιά Πέτρα του δήμου Σιντικής...

για να στήσει το ιδιόρρυθμο κοινόβιο του, περιμένοντας την Δευτέρα Παρουσία, που όπως λέει, θα γίνει στις 19 Ιουλίου 2012.

Μέχρι τότε....

Μια φωτογραφία, πολλές σκέψεις :)

Θα μπορούσαν να σκέφτονταν αυτά, την στιγμή της φωτογραφίας ...