Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Χιλιάδες πλατάνια καταστράφηκαν από επιδημία μήκυτα


Χιλιάδες πλατάνια έχουν νεκρωθεί στη χώρα μας από μια ασθένεια, που απειλεί να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή. Γραπτή πρόταση κατέθεσε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, ζητώντας την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που απειλεί τα πλατάνια στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που είναι μια από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Τσόπελας, δρ δασολόγος-φυτοπαθολόγος στο ΕΘΙΑΓΕ (Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων).

Βρέθηκε νερό που ρέει στον πλανήτη Άρη


Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Εντυπωσιακές νέες εικόνες από τα όρη του πλανήτη Αρη αποτελούν τις καλύτερες ως σήμερα ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη ρέοντος νερού – βασικό στοιχείο για την ύπαρξη ζωής – στον Κόκκινο Πλανήτη. Τα νέα ευρήματα τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science» αποτελούν «προϊόν» μιας αμερικανο-ελβετικής ερευνητικής συνεργασίας.

Μια σειρά εικόνων που ελήφθησαν από το διαστημικό όχημα Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, αποκαλύπτει «δάχτυλα» νερού στον πλανήτη την άνοιξη και το καλοκαίρι, που κατά τους επιστήμονες μαρτυρούν την ύπαρξη ρέοντος νερού στον Αρη.

Τα υδάτινα αυτά μονοπάτια εμφανίζονται ανάμεσα σε βραχώδεις πλαγιές και κυλούν επί εκατοντάδες μέτρα στο Νότιο Ημισφαίριο του Αρη.

Η σχολή του Αριστοτέλους στα Ισβόρια Νάουσας (Video)

Η σχολή του Αριστοτέλους στα Ισβόρια Νάουσας


Τόπος με παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι τα απομεινάρια της Σχολής του Αριστοτέλη, λίγο πιο κάτω από την σημερινή Νάουσα, στη θέση Ισβόρια.

Είναι το μέρος με τα τρεχούμενα νερά και τα βαθύσκιωτα σπήλαια που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς, όπου ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασσικής Ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στον γιο του Βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου Β', τον Αλέξανδρο και τους άλλους ευπατρίδες της Μακεδονικής Αυλής.

Η συνάντηση αυτών των δύο μέγιστων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου στο Νυμφαίο της Μίεζας έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας, και ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού.

Πανσέληνος χωρίς Ακρόπολη και Σούνιο

Διευρυμένο ωράριο για το Μουσείο Ακροπόλεως, ανοιχτοί πάνω από 60 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία

Η κρίση δεν αγγίζει την πανσέληνο που θα λάμπει στις 13 Αυγούστου στον νυχτερινό ουρανό, ως εκ τούτου εκδηλώσεις οργανώνονται από το υπουργείο Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από άκρη σε άκρη της χώρας.

Οχι όμως και στην Ακρόπολη, η οποία θα παραμείνει κλειστή - για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Ούτε και στο Σούνιο όπου επίσης πραγματοποιούνται έργα αναστήλωσης και επομένως και για τους δύο αρχαιολογικούς χώρους κρίθηκε αναγκαία η αυξημένη προστασία των μνημείων και ασφάλεια των επισκεπτών.

Νέα σελίδα για το σπήλαιο Πετραλώνων


ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Ενας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Βόρειας Ελλάδας, που κρύβει στα βάθη του την αρχαιότερη μαρτυρία ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο, συστήνεται ξανά στο κοινό και τους επιστήμονες: το σπήλαιο των Πετραλώνων φιλοδοξεί να αποκαλύψει το αληθινό του πρόσωπο μετά μία πολυτάραχη, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, διαδρομή, που σχετιζόταν με ένα ιδιάζον σύστημα κατοχής και διαχείρισής του από ιδιώτη. Από την περασμένη άνοιξη το σπήλαιο και το γειτονικό του μουσείο υπάγονται οριστικά πλέον στο ελληνικό Δημόσιο.

Την υπαγωγή του σπηλαίου και του Μουσείου Πετραλώνων, όπως και των γύρω εγκαταστάσεών του, στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την αποβολή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας αποφάσισε το Συμβούλιο Επικρατείας στις αρχές του 2011:

Κύτταρο Ιερισσού, Έκτο τεύχος


Κυκλοφόρησε το έκτο τεύχος του “Κυττάρου”!

Το έκτο τεύχος περιέχει:
• Φωτογραφικό υλικό και μνήμες από την Ιερισσό
• Αναμνήσεις και ιστορικά στοιχεία από το πρόσφατο παρελθόν
• Προβληματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας μας
• Αναφορές και εκδρομές στην ιδιαίτερα όμορφη ορεινή ενδοχώρα

Θα το βρείτε σε πολλά, κεντρικά σημεία στην Ιερισσό.
Επίσης μπορείτε να το διαβάσετε και στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύ-θυνση www.kyttaro.eu.

Για να “κατεβάσετε” το έκτο τεύχος πατήστε τον ακόλουθο δεσμό:

Και δεύτερη σεισμική δόνηση στο Ποσείδι


Μέσα σε 3 περίπου ώρες


Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις  14:56, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο του ΑΠΘ,  το μέγεθός της ήταν 3,2 ρίχτερ και είχε το ίδιο επίκεντρο με το σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα, στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του σεισμολογικού  ινστιτούτου  του ΑΠΘ, ο προηγούμενος σεισμός που σημειώθηκε στις 12:15 μ.μ, είχε μέγεθος 4,1 ρίχτερ, και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 80 χλμ. νότια της Θεσσαλονίκης, 8 χλμ. δυτικά του Ποσειδίου, ενώ το εστιακό βάθος του ήταν στα 10 χλμ.