Παράξενος τόπος η Χαλκιδική! Πιθανό πεδίο της μυθικής μάχης μεταξύ Γιγάντων και Ολυμπίων, έγινε τόπος συνάντησης στην Ιστορία. Εδώ βρίσκεται η Ουρανούπολη, η «πύλη για τον άλλο κόσμο», τον Άθωνα. Ο Αρίσταρχος ονομάζει τους κατοίκους της Αρχαίας Ουρανούπολης Ουρανίδες, δηλαδή παιδιά του Ουρανού και Ηλιοκρατείς.
Ένας μικρός παράδεισος μέσα στην κόλαση της Κατοχής, ανάμεσα στην Βουλγαρική και την Γερμανική ζώνη, ήταν τα Νέα Ρόδα, αφού ήταν το μόνο μέρος στο οποίο δεν υπήρχε στρατός κατοχής. Έτσι, στο άσημο – μέχρι εκείνη τη στιγμή – χωριό συνέρεαν Έλληνες από τις κατεχόμενες περιοχές, μετατρέποντας το σε τόπο ευδαιμονίας και ελπίδας για ελευθερία.
Εδώ έγιναν πολλές από τις συγκρούσεις των ισχυρών της αρχαίας εποχής, των Αθηναίων και των Σπαρτιατών κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Εδώ, επίσης, συναντήθηκε στην αρχαιότητα ο κόσμος της πόλης-κράτους που κατέρρεε, με τη δύναμη του μέλλοντος, την Όλυνθο.
Αφού εγκατέλειψε τους συμμάχους της Αθηναίους, η Όλυνθος έγινε ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την επικράτηση του Φιλίππου και του Mακεδονικού Kράτους.
Άγρια κι απρόσιτα πολλά από τα μέρη της Χαλκιδικής. Τα στοιχεία της φύσης αποκαλύπτονται σε όλη τους τη δύναμη. Οι φωτιές από τις αστραπές του Δία και η δύναμη των βυθών του Ποσειδώνα, οι κραυγές των Γιγάντων (το κάτω μέρος των οποίων ήταν σώμα φιδιού) και η βαθιά υπόκωφη βουή που βγαίνει μέσα από τα έγκατα της γης, μαζί με την τρομερή οργή των Θεών για την ασέβεια των εχθρών τους, κάνουν τον τόπο απόκοσμο και παράξενο.
Άγρια λιοντάρια και βόδια με τεράστια κέρατα καταβρόχθισαν τις καμήλες του Ξέρξη, όσο οι άνθρωποι του άνοιγαν το 481 π. Χ. διώρυγα που ένωνε την Άκανθο με το ανώτερο σημείο του Σιγγιτικού κόλπου (κόλπου του Αγίου Όρους), προκειμένου να αποφύγουν τις τρομερές φουρτούνες του Ακρόθωου, του ακρωτηρίου του Άθωνα. Κοντά στα Νέα Ρόδα, στον όρμο Πρόβλακα ή Προύλακα (είναι προφανής η παραφθορά της λέξης Προ-αύλακος) υπάρχουν ακόμη τα ίχνη της.
Οι Γίγαντες και οι Ολύμπιοι συγκρούσθηκαν – κατά μια άποψη – στην Παλλήνη, που πήρε το όνομά της από την κόρη της νύμφης Μενηίδος και του Σίθωνα. Μπορεί όμως να συνδέεται και με έναν από τους εξαγριωμένους Γίγαντες, τον Πάλλαντα.
Ένας άλλος, ο Άθως, σήκωσε το μεγαλύτερο βουνό της Θράκης και το εκσφενδόνισε στη Μακεδονία. Εκείνο τότε έπεσε πάνω σε μια χερσόνησο, που από τότε ονομάζεται χερσόνησος του Άθω. Ο δε αδερφός τους, Εγκέλαδος, μπορεί ακόμη να κοιμάται μέσα στη γη της Χαλκιδικής, κάτω από το νησί που πάνω του έριξε η Αθηνά, και με κάθε γύρισμά του να κάνει ολόκληρο τον τόπο να δονείται.
Πηγή κειμένου: Εύα Αυλίδου - Βιβλίο "Μυστική Ελλάδα" (συλλογικό έργο, εκδόσεις Αρχέτυπο)
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου