Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Το αρχαιότερο χωριό στο βυθό του Αργολικού κόλπου

Να αποκαλύψουν το αρχαιότερο ευρωπαϊκό χωριό στον βυθό του Αργολικού κόλπου προσδοκούν Έλληνες και Ελβετοί αρχαιολόγοι.

 Η εξερεύνηση θα πραγματοποιηθεί με το μεγαλύτερο καταμαράν του κόσμου, το «MS Turanor PlanetSolar». Πρόκειται για ένα διεθνές σύμβολο της σύγχρονης τεχνολογίας που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, και που πρόκειται να μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο για τους αρχαιολόγους.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, με την ονομασία «TerraSubmersa», πρόκειται να πραγματοποιηθούν υποβρύχιες ανασκαφές σε βυθισμένο οικισμό δίπλα στο Φράγχθι, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στην Ευρώπη, καθώς κατοικείτο περίπου για 35.000 έτη, από την Παλαιολιθική ως και τη Νεολιθική εποχή.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στην ανασκαφή στο Μετς

Την ανασκαφή στο οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο ορίζεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα στο Μετς επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας.

Εκεί ξεναγήθηκε από την Διευθύντρια της Εφορείας κ. Ελένη Μπάνου και τον ανασκαφέα του χώρου, αρχαιολόγο κ. Γεώργιο Μιχαλόπουλο.

Τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευσε η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Βλαζάκη.

Δήμος Πολυγύρου: Κλειστή η Χ. Τρικούπη από το Δημαρχείο έως την οδό Καραγκάνη

Κλειστή λόγω έργων την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 η Χ. Τρικούπη από το Δημαρχείο έως την οδό Καραγκάνη

Από το Δήμο Πολυγύρου ανακοινώνεται ότι λόγω της εκτέλεσης έργων ύδρευσης κλειστό για οχήματα και πεζούς θα παραμείνει αύριο Τετάρτη 25 (από τις 7.00 π.μ.) και την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 το οδικό τμήμα επί της Χαριλάου Τρικούπη από το Δημαρχείο έως τη συμβολή της με την οδό Καραγκάνη. Η διέλευση των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τη σχετική σήμανση.

Γιώργος Πιπερόπουλος: «Φυγή» στο…πουθενά; Ναρκωτικά!…

«Φυγή» στο…πουθενά; Ναρκωτικά!…

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Καλοκαίρι του 2014 στην Ελλάδα της τρόικα με το 60% των νέων μας στην ανεργία ΣΟΚΑΡΕΙ η ειδησεογραφία με συλλήψεις και κατασχέσεις δύο τόνων και 133 κιλών ηρωίνης στην Αττική αναδεικνύοντας ξανά το τραγικό για άτομα, οικογένειες και την κοινωνία θέμα, που συμβάλλει στην έξαρση της  εγκληματικότητας και παράλληλη  συσσωρεύει μυθικό πλούτο στους εμπόρους του θανάτου… 

Τον Δεκέμβριο του 1987 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 26η Ιουνίου ως «Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών».

Εντοπίστηκαν κοσμικοί ανεμοστρόβιλοι!

Καλλιτεχνική απεικόνιση του γαλαξία NGC 548 στο κέντρο του οποίου δημιουργούνται κοσμικοί άνεμοι που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Credit: (ESO/M. Kornmesser)

Κινούνται με ταχύτητα χιλιάδων χλμ στον πυρήνα ενός γαλαξία με ενεργή μελανή οπή

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε ένα εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο που εντοπίζεται για πρώτη φορά. Οι ερευνητές εντόπισαν στον πυρήνα ενός γαλαξία να σχηματίζονται άνεμοι η ταχύτητα των οποίων αγγίζει τα 5 χιλιάδες χλμ/δευτ! Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει κοσμικούς ανέμους η ταχύτητα των οποίων δεν ξεπερνούσε τα χίλια χλμ/δευτ.