Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

24 Φεβρουαρίου 1821: Ο Α. Υψηλάντης κηρύσσει την έναρξη της ελληνικής επανάστασης

- Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος

Είναι ο τίτλος της επαναστατικής προκήρυξης που κυκλοφόρησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας (σημερινό Ιάσι Ρουμανίας) στις 24 Φεβρουαρίου 1821 και σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Η προκήρυξη καλεί όλους τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και αναφέρεται στους αγώνες που έκαναν οι ευρωπαϊκοί λαοί για να διώξουν τους τυράννους τους. Ακόμη, διαβεβαιώνει έμμεσα ότι η Ρωσία (η «Κραταιά δύναμις» του κειμένου) θα βοηθήσει την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792-1828), αξιωματικός του ρωσικού στρατού και υπασπιστής του τσάρου Αλέξανδρου Α’, είχε αναλάβει από τις 12 Απριλίου 1820 την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας, μετά την άρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ναι, οι πλανήτες «οφθαλμοί» είναι κατοικήσιμοι

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός πλανήτη «οφθαλμού» του οποίου η μια πλευρά είναι θερμή καθώς «βλέπει» πάντα το μητρικό άστρο ενώ η άλλη είναι παγωμένη αφού δεν «κοιτάζει» ποτέ προς το άστρο. Στα σύνορα των δύο πλευρών είναι πιθανό να επικρατούν συνθήκες ευνοϊκές για τη ζωή - ίσως λοιπόν τέτοιοι πλανήτες να μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμη και τον άνθρωπο. Credit: beau.theconsortium

Αν και μόνο η μια πλευρά τους βλέπει το άστρο τους διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές στη ζωή

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Στο Σύμπαν υπάρχουν πολλά είδη πλανητών ορισμένα εκ των οποίων δεν τα γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Η πρόοδος στις επιστημονικές μεθόδους εξερεύνησης του Σύμπαντος και η συνεχής αναβάθμιση των δυνατοτήτων επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων είχαν ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να ανακαλύπτονται συνεχώς νέοι πλανήτες ανάμεσα τους ορισμένοι εκ των οποίων ανήκουν σε αυτά τα άγνωστα είδη.

Ο Ελληνισμός της Διασποράς ενημερώνεται για τις αξίες της Ορθοδόξου ημών Πίστεως και Ελληνισμού (Video)


Ο Ελληνισμός της Διασποράς αγαπάει την πατρίδα και πάσχει για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Κήρυγμα του Πατρός Νεκταρίου του Αγιορείτη στη Στουτγκάρδη Γερμανίας στις 25 Ιανουαρίου 2015, στα πλαίσια των:

Εισήγηση στην προσεχή κηρυκτική πορεία του Γέροντος Νεκταρίου στους Έλληνες της Στουτγκάρδης Γερμανίας και Νέας Υόρκης Αμερικής

Εγκρίθηκε η λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη στο Eurogroup

Το πράσινο «φως στην τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος έδωσε σήμερα το Eurogroup καθώς έπειτα από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν το μεσημέρι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αυτό έκανε γνωστό αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκληρώση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που είχε συγκαλέσει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Την έγκριση της ελληνικής λίστας επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί.

Αυτή είναι η επιστολή της Αθήνας προς το Eurogroup

Η Ελλάδα δεσμεύεται να μην ακυρώσει οποιαδήποτε εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση και να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της “ανθρωπιστικής κρίσης” δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση, σύμφωνα με έγγραφο που περιέχει τα σχέδια μεταρρύθμισης και του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής, την αναθεώρηση και έλεγχο των δαπανών σε “κάθε τομέα” των δημοσίων δαπανών.

Περιέχεται επίσης δέσμευση για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση “παραθύρων και κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδοτηση – σε μια προφανη κινηση εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ του δεδηλωμένου στόχου

Δελτίο Τύπου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Άγιοι Σαράντα 21/02/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…

Στις 21 Φεβρουαρίου, εορτάζεται η Διεθνής Hμέρα Μητρικής Γλώσσας, που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1999

Η χρήση της μητρικής γλώσσας είναι ιερό δικαίωμα ενώ ή προστασία και η ανάδειξη της υποχρέωση της κάθε πολιτείας.

Η Μακεδονική Επανάσταση του 1878 και ο αντάρτης Επίσκοπος Κίτρους Νικόλαος Λούσης

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Η επανάσταση του έτους 1878 αποτελεί συνέχεια των αγώνων των Μακεδόνων και των επαναστάσεων του 1821 και 1854. Αποτελεί το ξαναζωντάνεμα της πάντα άσβεστης ιερής φλόγας για την απόκτηση της πολύτιμης ελευθερίας και την έντονη απάντηση και διαμαρτυρία στη σλαβική επιβουλή και δολιότητα.

Έλαβαν χώρα τότε πράξεις ηρωισμού, εθελουσίας και αυταπαρνήσεως, οι οποίες συγκίνησαν το Πανελλήνιο και...

Ο εορτασμός της επετείου της επανάστασης του 1878 στον Κολινδρό Πιερίας (Φωτογραφίες)

Τις φωτογραφίες μας τις έστειλε ο φωτογράφος Αθανάσιος Χασαπέτης

Δείτε τις φωτογραφίες: