ΚΕΙΜΕΝΟ: NΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ
Διαθέτει τουριστική υποδομή -από γραφικά ταβερνάκια μέχρι γκουρμέ εστιατόρια και κλαμπ- για όλα τα γούστα και βαλάντια, ενώ οι παραλίες της, ας μου επιτραπεί, «δεν παίζονται»: με συνολική ακτογραμμή 550 χιλιομέτρων, διαθέτει... αμέτρητες, εκ των οποίων σε 46 ανέμιζε το 2008 Γαλάζια Σημαία.
Και να σκεφτεί κανείς πως δεν περιλαμβάνονται οι παραλίες του Αγίου Ορους, που είναι και αυτές πολλές. Εκεί όμως δεν είναι χώρος για διακοπές, για μένα τουλάχιστον. Από την άλλη, συνιστώ ανεπιφύλακτα τη βόλτα ώς την Ουρανούπολη, για να δούμε από κοντά τον εξαιρετικά διατηρημένο Πύργο του Πορφυρίου, που είναι το σήμα κατατεθέν της, και να πάρουμε το πλοιαράκι για μια ολιγόωρη κρουαζιέρα γύρω από τον Αθω. Η θέα είναι συγκλονιστική, έστω και από τα 500 μέτρα που επιτρέπεται να πλησιάσει το πλοίο όταν έχει γυναίκες.
Ας αρκεστούμε όμως στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία («αρκεστούμε» τρόπος του λέγειν, καθότι πρόκειται για τόπους διακοπών πληθωρικότατους σε ιστορία, αξιοθέατα, φυσικό κάλλος και υποδομές). Kαι στα δύο αυτά «πόδια», το μεν πιο ανεπτυγμένο, το δε πιο «χαμηλών τόνων», το σκηνικό είναι λίγο-πολύ το ίδιο: όμορφες αμμουδιές με τα πεύκα να κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα, παραθαλάσσιοι οικισμοί συχνά διογκωμένοι από την οικοδομική-τουριστική δραστηριότητα και στην ενδοχώρα να κυριαρχεί η φύση με τα πευκοδάση της. Για να είμαι όμως δίκαιος, πρέπει να ομολογήσω πως, παρόλο το κτίσιμο, υπάρχει ακόμα η αίσθηση της άπλας.
ΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
Αν θέλετε να την κυκλώσετε, θα κάνετε 103 χλμ. Σας συνιστώ να δείτε...
Σπήλαιο Πετραλώνων. «Στολισμένο» με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, γνωστό διεθνώς από τα ευρήματα που απέδειξαν ότι εδώ, πριν από 700.000 χρόνια, ζούσαν οι πρώτοι... Ευρωπαίοι Αρχάνθρωποι. Ανοικτό από τις 9 το πρωί έως μία ώρα πριν από τη δύση του ήλιου.
Ισθμός Νέας Ποτίδαιας. Ενώνει τον Θερμαϊκό με τον Tορωναίο κόλπο και τα παλαιά τείχη. Η γέφυρα απότελεί την «πύλη» στη χερσόνησο και προσφέρει εξαιρετική θέα-βάλσαμο αν έχει κίνηση... Aξίζει και μια στάση για ουζάκι με μεζέ, γιατί η περιοχή έχει όνομα!
Την Αθυτο. Oι πινακίδες και κάποιοι χάρτες την αναφέρουν ως Αφυτο, αλλά Αθυτος ονομαζόταν η αρχαία πόλη. Χωριό με μεγάλη τουριστική κίνηση και με αρκετά παραδοσιακά και αναπαλαιωμένα σπίτια. Aξίζει τον κόπο να περπατήσετε τα δρομάκια του.
Ναός Αμμωνος Διός. Τα ερείπια ενός από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας του Δία στην αρχαιότητα, κτισμένου τον 4ο αιώνα σε δωρικό ρυθμό, στην Καλλιθέα.
Mαυρόμπαρα. Μια μικρή λίμνη πάνω απ' την Κρυοπηγή, υδροβιότοπος με μεγάλη σημασία - θα δούμε την ευρωπαϊκή νεροχελώνα (Emys οrbicularis) και τη νεροχελώνα (Mauremys caspica), αμφότερες απειλούμενες, να λιάζονται πλάι-πλάι!
Xανιώτη. Ενα χωριό που υπήρχε ήδη τον 18ο αιώνα, αλλά βρισκόταν 2 χλμ. προς το εσωτερικό. Tο νέο χωριό κτίστηκε το 1953 και, ω του θαύματος, σε μεγάλο βαθμό έχουν αποφευχθεί τα νεοελληνικά «αρχιτεκτονίσματα» παρ' όλα τα τουριστικά μαγαζιά και τις καφετέριες!
Παλιούρι. Ωραίο θέρετρο με πέτρινα σοκάκια - φημίζεται για τα πρώιμα κηπευτικά και τις παραλίες του.
Aγία Παρασκευή. Ορεινό και αρχιτεκτονικά συμπαθές χωριό με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό. Kοντά εκεί (4 χλμ.) θα βρείτε και τα Λουτρά του Aγίου Nικολάου, θειούχο πηγή που κάνει καλό σε ρευματισμούς, αρθριτικά και δερματοπάθειες.
Τα ερείπια της αρχαίας Mένδης κοντά στην Καλάνδρα. Η Μένδη ήταν γνωστή για τα κρασιά της και το έμβλημά της ήταν ένας όνος σε οργασμό. O όνος, εξαιτίας της ζωτικότητάς του, εθεωρείτο κύριος των Mενδίων. Γι' αυτό και ονομάστηκε στα νεότερα χρόνια «κυρ - Mέντιος».
Tην αρχαία Ολυνθο, μια από τις μεγάλες και ισχυρές πόλεις της εποχής.
ΣΙΘΩΝΙΑ
Για να «κυκλώσετε» τη χερσόνησο, θα κάνετε 111 χλμ. και θα ξεκινήσετε από τη Nικήτη προς τον Nέο Mαρμαρά που είναι το τουριστικό κεφαλοχώρι της περιοχής.
Παρθενώνας. Παραδοσιακός ορεινός οικισμός πάνω από τον Nέο Mαρμαρά, με ωραιότατα παλιά σπίτια.
Nικήτη. Η πρωτεύουσα του Δήμου Σιθωνίας και κατά πολλούς ο ωραιότερος οικισμός του «ποδιού». Kαι εδώ ωραιότατα παλιά σπίτια άλλων εποχών και στενά δρομάκια που αξίζει να τα περπατήσετε.
Πόρτο Kαρράς. Αρχιτεκτονικά αξεπέραστο, παρότι μετράει πάνω από 30 χρόνια λειτουργίας.
Τορώνη... και τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου στην παραλία της.
Πόρτο Kουφό. Ασφαλέστατο λιμάνι για κάθε καιρό - θυμίζει λίγο νορβηγικό φιόρδ! Yπάρχουν ταβερνούλες παρά θιν' αλός για να απολαύσετε το γεύμα σας.
Aρναία. Για τα παλιά της σπίτια και αρχοντικά, την «ατμόσφαιρα» και τα δάση της. Kάντε το μια μέρα που δεν θα αντέχετε άλλο τον ήλιο!
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Αρμενιστής. Η καλύτερη και μεγαλύτερη παραλία της Σιθωνίας, με απίστευτη θάλασσα, σπορ, μουσικές και κόσμο που είναι σε διαρκές κέφι.
Μόλος, Χανιώτη. Κολυμπάς σε λαχταριστά νερά, παίζεις το περίφημο ποδοβόλεϊ που εφευρέθηκε εδώ, ακούς ζωντανά τα καλύτερα γκρουπ, χαζεύεις παρέλαση μοναδικών κορμιών ή απλώς ξεκουράζεσαι πίνοντας κοκτέιλ.
Manasu. Αγνωστη μέχρι πρόπερσι, ώσπου ένα νέο beach bar άνοιξε την πρόσβαση σε έναν μαγικό κόλπο με σκιά, δροσιά το απόγευμα, βαθιά νερά και ιδανικές συνθήκες για κολύμπι και χάζι. Μερικά χιλιόμετρα μετά τη Βουρβουρού, στη Σιθωνία.
Μπούσουλας. Αν αγαπάτε τις ρηχές θάλασσες, αυτή η παραλία της Σάνης προσφέρεται για παιχνίδι, οφθαλμόλουτρα, θεαθήναι, κουτσομπολιό, ζεστά νερά, ανέσεις με ομπρέλες, πετσέτες και ό,τι χρειαστείτε. Απλώς πρέπει να πιάσετε θέση νωρίς.
Τορώνη. Μια από τις πιο βαθιές και ενδιαφέρουσες θάλασσες του δεύτερου ποδιού, η Τριστινίκα, έχει το προνόμιο να μη συγκεντρώνει ποτέ την κοσμοπλημμύρα των υπόλοιπων παραλιών. Με το beach bar Εθνικ στην κορυφή του λόφου, αν διψάσετε, να παίζει ανάλογες μουσικές του κόσμου, η παραλία αυτή είναι για τους λάτρεις της θάλασσας και όχι της κοσμικής ζωής.
Υπ' όψιν ότι Γαλάζιες Σημαίες έχουν οι παραλίες: Σάνη 2 και Σάνη 3, Ελάνη στη Σίβηρη, η κοινοτική πλαζ Κρυοπηγής, η Κρυοπηγή 2, η κοινοτική πλαζ Νέας Σκιώνης, η Αγ. Παρασκευή στην Παλλήνη, η πλαζ Πευκοχωρίου, οι Χανιώτη 1 & 3, οι πλαζ Πολύχρονο 1 & 2, η Χρουσώ στο Παλιούρι, τα Ψακούδια και η Μεταμόρφωση, η κοινοτική πλαζ Νικήτης, η Λαγομάνδρα, η Μακριά Λαγγάδα, η Ελιά 2, οι πλαζ 1 και 2 στο Πόρτο Καρράς 1, η κοινοτική πλαζ Μαρμαρά, το Λιβρόχιο 1, ο Αρμενιστής, το Πλατανίτσι, η Παραλία Συκιάς, η Παραλία Τορώνης και η Σάρτη 1. Ολες είναι βεβαίως υπέροχες, με άμμο μέσα-έξω, με ναυαγοσώστες, ξαπλώστρες και τα απαραίτητα beach bars.
ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Με το αυτοκίνητό σας (564 χιλιόμετρα από την Αθήνα μέχρι τον Πολύγυρο, την πρωτεύουσα του νομού). Οι εναλλακτικές -με αεροπλάνο ή τρένο για Θεσσαλονίκη και από εκεί με νοικιασμένο αυτοκίνητο- είναι αρκετά πιο δαπανηρές.
Πηγή: Καθημερινή
Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
Μία αυθεντική Σαρακατσάνα 101 ετών
ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΙΑΣΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
Η Χρυσούλα Μωραΐτη έζησε τη νομαδική ζωή, αφού με την οικογένεια της ξεχειμώνιαζε στην πεδιάδα και το καλοκαίρι μετακινούνταν στα βουνά
Νοσταλγεί τα παλιά χρονιά και όπως λέει, «επάνω στα βουνά η ζωή ήταν ευχάριστη, εδώ παιδευόμαστε και τίποτα δεν γίνεται»
«Τότε τρώγαμε ψωμί και αλάτι και ήμασταν σαν τα πουλάκια, τώρα τρώμε από όλα τα καλά και είμαστε όλοι άρρωστοι…»
Έζησε την παραδοσιακή και συνάμα δύσκολη ζωή των Σαρακατσάνων, σε καραβάνι, το οποίο τον χειμώνα ήταν στις πεδιάδες και το καλοκαίρι στα βουνά και κατάφερε να μετράει σήμερα έναν αιώνα και έναν χρόνο ζωής και να τα θυμάται όλα.
Η κυρά Χρυσούλα Μωραΐτη είναι μία αυθεντική Σαρακατσάνα, που έζησε τον νομαδικό τρόπο διαβίωσης, που πλέον έχει εκλείψει και φυσικά έχει να αφηγηθεί πολλές ιστορίες αφού στο μυαλό τα έχει 400. Η καταγωγή της είναι από την Άνω Βροντού Σερρών, αλλά όταν την ρωτάς από που κατάγεται σου απαντάει «από τα βουνά». Άλλωστε αυτό θυμάται από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, «γυρνούσαμε από βουνό σε βουνό, καραβάνι, έτσι ήταν οι Σαρακατσάνοι.
Το καλοκαίρι πηγαίναμε στα βουνά, το φθινόπωρο στον κάμπο, για να αφήσουμε τα πρόβατα μας. Το καλοκαίρι που πηγαίναμε στα βουνά ζούσαμε πολύ ωραία, εδώ έχει ζέστη, στο βουνό έχει δροσιά το καλοκαίρι».
Σήμερα η κυρά Χρυσούλα Μωραΐτη ζει στον Ίασμο, μόνη της τα τελευταία 9 χρόνια, μετά τον θάνατο του άντρα της Νίκου. Αξιώθηκε να κάνει τέσσερα παιδιά τον Στέλιο, την Μαρία, την Παναγιώτα και την Κωνσταντινιά και σήμερα στα 101 χρόνια να καμαρώνει εγγόνια και δισέγγονα. Θυμάται με αγάπη τους γονείς της, Γιάννη και Μορφή, όπως και τα αδέλφια της, από τα οποία είναι εν ζωή τέσσερα.
Παντρεύτηκε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στον Ίασμο, αλλά παραδέχεται ότι η ζωή στο βουνό ήταν καλύτερη. Όπως θα πει η ίδια, «μακάρι να μπορούσα να σε πάω να δεις πόσο καλά είναι. Η ζωή μία φορά ήταν καλή, τότε που ήμασταν στα μπουνάκια και τρέχαμε από εδώ και από εκεί. Τότε τρώγαμε ψωμί και αλάτι και ήμασταν σαν τα πουλάκια, τώρα τρώμε από όλα τα καλά και είμαστε όλοι άρρωστοι, έτσι είναι. Με τα λίγα περνούσαμε καλά.
Τότε μπορεί να ήμαστε 60 οικογένειες, αλλά μόνο μια να είχε γάλα, αλλά το γάλα μοσκοβόλαγε, γιατί ήταν φτωχικό και έλεγες ότι είναι καλό, τώρα που έχεις πολλά. Και στα χωράφια πήγα και θέριζα, και τσάπα έκανα και καπνά έφτιαχνα, αλλά ότι και να κάνουμε άλλη η ζωή τότε, άλλο τώρα, επάνω στα βουνά η ζωή ήταν ευχάριστη, εδώ παιδευόμαστε και τίποτα δεν γίνεται».
«Οι Σαρακατσάνες γυναίκες δεν πήγαιναν σχολείο, το είχαμε για ντροπή»
Η Χρυσή, όπως την φωνάζουν οι φίλες και γειτόνισσες της, φέρνει στη μνήμη της τη νοοτροπία μίας άλλης εποχής, όταν αναφέρεται στο σχολείο: «δεν πηγαίναμε οι Σαρακατσάνοι, κανένας Σαρακατσάνος, ούτε τα παιδιά μας δεν πήγαν.
Στα βουνά είχαμε δάσκαλο, αλλά οι γυναίκες δεν πήγαιναν, το είχαμε για ντροπή, πώς να στο πω». Στα 101 χρόνια η κ. Χρυσή καταφέρνει να τα έχει 400 και πραγματικά μας εκπλήσσει με την διαύγειά της αλλά και τις πλούσιες αναμνήσεις της, τις οποίες περιγράφει γλαφυρότατα και δε έχουν σταματημό. Μια γυναίκα που έζησε τόσες εποχές, διαφορετικές καταστάσεις είδε και άκουσε πολλά αλλά παρέμεινε αγνός και ανιδιοτελής άνθρωπος με αρχές και προσήλωση στην παράδοση και τις αξίες.
Μια καλοπροαίρετη γιαγιά που μας κέρδισε με τον χαρακτήρα και την ζωντάνια της.
Πηγή: Χρόνος
Η Χρυσούλα Μωραΐτη έζησε τη νομαδική ζωή, αφού με την οικογένεια της ξεχειμώνιαζε στην πεδιάδα και το καλοκαίρι μετακινούνταν στα βουνά
Νοσταλγεί τα παλιά χρονιά και όπως λέει, «επάνω στα βουνά η ζωή ήταν ευχάριστη, εδώ παιδευόμαστε και τίποτα δεν γίνεται»
«Τότε τρώγαμε ψωμί και αλάτι και ήμασταν σαν τα πουλάκια, τώρα τρώμε από όλα τα καλά και είμαστε όλοι άρρωστοι…»
Έζησε την παραδοσιακή και συνάμα δύσκολη ζωή των Σαρακατσάνων, σε καραβάνι, το οποίο τον χειμώνα ήταν στις πεδιάδες και το καλοκαίρι στα βουνά και κατάφερε να μετράει σήμερα έναν αιώνα και έναν χρόνο ζωής και να τα θυμάται όλα.
Η κυρά Χρυσούλα Μωραΐτη είναι μία αυθεντική Σαρακατσάνα, που έζησε τον νομαδικό τρόπο διαβίωσης, που πλέον έχει εκλείψει και φυσικά έχει να αφηγηθεί πολλές ιστορίες αφού στο μυαλό τα έχει 400. Η καταγωγή της είναι από την Άνω Βροντού Σερρών, αλλά όταν την ρωτάς από που κατάγεται σου απαντάει «από τα βουνά». Άλλωστε αυτό θυμάται από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, «γυρνούσαμε από βουνό σε βουνό, καραβάνι, έτσι ήταν οι Σαρακατσάνοι.
Το καλοκαίρι πηγαίναμε στα βουνά, το φθινόπωρο στον κάμπο, για να αφήσουμε τα πρόβατα μας. Το καλοκαίρι που πηγαίναμε στα βουνά ζούσαμε πολύ ωραία, εδώ έχει ζέστη, στο βουνό έχει δροσιά το καλοκαίρι».
Σήμερα η κυρά Χρυσούλα Μωραΐτη ζει στον Ίασμο, μόνη της τα τελευταία 9 χρόνια, μετά τον θάνατο του άντρα της Νίκου. Αξιώθηκε να κάνει τέσσερα παιδιά τον Στέλιο, την Μαρία, την Παναγιώτα και την Κωνσταντινιά και σήμερα στα 101 χρόνια να καμαρώνει εγγόνια και δισέγγονα. Θυμάται με αγάπη τους γονείς της, Γιάννη και Μορφή, όπως και τα αδέλφια της, από τα οποία είναι εν ζωή τέσσερα.
Παντρεύτηκε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στον Ίασμο, αλλά παραδέχεται ότι η ζωή στο βουνό ήταν καλύτερη. Όπως θα πει η ίδια, «μακάρι να μπορούσα να σε πάω να δεις πόσο καλά είναι. Η ζωή μία φορά ήταν καλή, τότε που ήμασταν στα μπουνάκια και τρέχαμε από εδώ και από εκεί. Τότε τρώγαμε ψωμί και αλάτι και ήμασταν σαν τα πουλάκια, τώρα τρώμε από όλα τα καλά και είμαστε όλοι άρρωστοι, έτσι είναι. Με τα λίγα περνούσαμε καλά.
Τότε μπορεί να ήμαστε 60 οικογένειες, αλλά μόνο μια να είχε γάλα, αλλά το γάλα μοσκοβόλαγε, γιατί ήταν φτωχικό και έλεγες ότι είναι καλό, τώρα που έχεις πολλά. Και στα χωράφια πήγα και θέριζα, και τσάπα έκανα και καπνά έφτιαχνα, αλλά ότι και να κάνουμε άλλη η ζωή τότε, άλλο τώρα, επάνω στα βουνά η ζωή ήταν ευχάριστη, εδώ παιδευόμαστε και τίποτα δεν γίνεται».
«Οι Σαρακατσάνες γυναίκες δεν πήγαιναν σχολείο, το είχαμε για ντροπή»
Η Χρυσή, όπως την φωνάζουν οι φίλες και γειτόνισσες της, φέρνει στη μνήμη της τη νοοτροπία μίας άλλης εποχής, όταν αναφέρεται στο σχολείο: «δεν πηγαίναμε οι Σαρακατσάνοι, κανένας Σαρακατσάνος, ούτε τα παιδιά μας δεν πήγαν.
Στα βουνά είχαμε δάσκαλο, αλλά οι γυναίκες δεν πήγαιναν, το είχαμε για ντροπή, πώς να στο πω». Στα 101 χρόνια η κ. Χρυσή καταφέρνει να τα έχει 400 και πραγματικά μας εκπλήσσει με την διαύγειά της αλλά και τις πλούσιες αναμνήσεις της, τις οποίες περιγράφει γλαφυρότατα και δε έχουν σταματημό. Μια γυναίκα που έζησε τόσες εποχές, διαφορετικές καταστάσεις είδε και άκουσε πολλά αλλά παρέμεινε αγνός και ανιδιοτελής άνθρωπος με αρχές και προσήλωση στην παράδοση και τις αξίες.
Μια καλοπροαίρετη γιαγιά που μας κέρδισε με τον χαρακτήρα και την ζωντάνια της.
Πηγή: Χρόνος
Αμμουλιανή: Νησί με σμαραγδένια νερά
Κυκλωμένη από τα γαλαζοπράσινα νερά του κόλπου του Αγίου Όρους και με το βλέμμα στραμμένο στην επιβλητική κορυφή του Άθω, η Αμμουλιανή αποτελεί επίγειο παράδεισο. Μια όαση με απόκρυφες εξωτικές ακρογιαλιές, ερημικά νησάκια και γραφικούς ορμίσκους. Το μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Χαλκιδικής υπόσχεται στιγμές γαλήνης για όσους αποζητούν τη φυγή.
Το ταξίδι από την Τρυπητή μέχρι το λιλιπούτειο νησί της Αμμουλιανής διαρκεί μόνο 15΄. Ο επίγειος παράδεισος με τα καλά κρυμμένα μυστικά απλώνεται σε μόλις 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ένας περίπατος στο λιμάνι και τα δρομάκια της Χώρας αρκεί για να ανακαλύψετε πως το μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Χαλκιδικής αναδίδει ατμόσφαιρα άλλων εποχών.
Το απάνεμο λιμανάκι με τα πολύχρωμα ψαροκάικα καλεί τον ταξιδιώτη για έναν περίπατο. «Σήμα κατατεθέν» ο παλιός ταρσανάς, χαρακτηριστικό δείγμα της αγιορείτικης αρχιτεκτονικής. Εδώ προστάτευαν τις βάρκες τους οι μοναχοί του Αγίου Όρους, κάτοικοι του νησιού από τα βυζαντινά χρόνια έως τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν η Αμμουλιανή ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου. Είχαν έρθει εδώ για να καλλιεργήσουν τους πλούσιους ελαιώνες του νησιού. Από το λιμάνι ο δρόμος ανηφορίζει για την κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κτισμένη στα τέλη του 19ου αι. Περιδιαβαίνοντας τα ήσυχα, ανηφορικά σοκάκια θα βρεθείτε πλάι σε παλιά ασβεστωμένα σπίτια με ολάνθιστες αυλές. Μέχρι να φτάσετε στο υψηλότερο σημείο του οικισμού. Από εδώ ξεδιπλώνεται ένα μαγευτικό πανόραμα: ο μεγαλοπρεπής όγκος του Άθω περικυκλωμένος από τη θάλασσα.
Οι παραλίες
Ακολουθώντας το κεντρικό οδικό δίκτυο, τον μοναδικό μέχρι πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο δρόμο σε όλο το νησί, προς τη νότια και ανατολική πλευρά θα βρεθείτε στις πιο δημοφιλείς παραλίες του. Μόνο 1,5 χλμ. από τη Χώρα απέχει η ακτή Αλυκές, στο νότιο άκρο της Αμμουλιανής. Ένας ανοιχτός κόλπος με ψιλή, λευκή άμμο και τιρκουάζ, ρηχά νερά, ξαπλώστρες και ομπρέλες από καλάμι συνθέτουν την εικόνα της κοσμικής παραλίας, η οποία φημίζεται για την πολυκοσμία της στην καρδιά του καλοκαιριού. Η θέα προς τη Χερσόνησο της Σιθωνίας είναι ανεμπόδιστη.
Επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά του νησιού. Αφήνοντας πίσω τον όρμο Γλαστρί, ο δρόμος θα σας φέρει στην παραλία του Αϊ-Γιώργη. Δυο κολπίσκοι συνθέτουν την αμμουδερή ακτή, ενώ βραχώδεις σχηματισμοί ξεπροβάλλουν από τη θάλασσα. Απέναντι διακρίνεται ο επιβλητικός Πύργος της Ουρανούπολης!
Στο ανατολικότερο άκρο της Αμμουλιανής (4 χλμ. από τη Χώρα) είναι η όμορφη παραλία της Μεγάλης Άμμου. Μεγάλη ξανθή αμμουδιά με ρηχά και πεντακάθαρα νερά.
Η πιο όμορφη εικόνα ξεδιπλώνεται την ώρα του δειλινού από το πετρώδες ύψωμα στην άκρη της ακτής. Τα ερημικά νησάκια Δρένια (Γαϊδουρονήσια για τους ντόπιους) με τις απόκρημνες βραχώδεις ακτές φωτίζονται από τις πορφυρές ακτίνες του ήλιου, ενώ στο βάθος υψώνεται η επιβλητική κορυφή του Άθω. Το μπάνιο στις αμμουδιές που απλώνονται στη βόρεια πλευρά τους είναι εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε. Εδώ θα βρείτε εστιατόριο και αναψυκτήριο. Μπορείτε να φτάσετε στα νησάκια είτε με σκάφος είτε με καραβάκι από το λιμάνι της Ουρανούπολης.
Αν επιθυμείτε να ανακαλύψετε το άγνωστο πρόσωπο της Αμμουλιανής, ακολουθήστε τον δρόμο για τη δυτική πλευρά της, όπου κρύβονται όμορφες ακρογιαλιές. Εκπληκτική είναι η παραλία Καραγάτσια, όπου θα φτάσετε από έναν καινούργιο ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Ένας κόλπος κυκλωμένος από καταπράσινες ψηλές πλαγιές, μια χρυσή αμμουδιά με νερά γαλαζοπράσινα δημιουργούν ένα τοπίο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μέρη τροπικά.
Πηγή: Τα Νέα
Η ιδανική διαδρομή είναι: Θεσσαλονίκη - Πολύγυρος (στάση στις έξι βρύσες για κρύο νερό) - Συνεχίζουμε προς Βράσταμα - Ιερισσό - Τρυπητή - Αμμουλιανή - Ουρανούπολη. Η διαδρομή είναι γύρω στα 100 χλμ. μείον 20 χιλιόμετρα από τις υπόλοιπες διαδρομές με πολύ καλό δρόμο από Γαλάτιστα μέχρι Ιερισσό.
Όποιος πάει από άλλες διαδρομές είναι 20 χλμ παραπάνω και έχουν και πολλές στροφές οι δρόμοι.
Ετικέτες
Δήμος Αριστοτέλη,
Χαλκιδική
Έπεσε το “Indymedia”;
Καμία πρόσβαση δεν είναι δυνατή από τις 3 τα ξημερώματα στο δικτυακό τόπο Indymedia. Υπενθυμίζετε ότι εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη καμπάνια ακροδεξιών οργανώσεων για το κλείσιμο του Athens Indymedia, με πρώτο βήμα το αίτημα εκδίωξης του υπολογιστή που εξυπηρετεί τον δικτυακό τόπο (server) από το «άσυλο» του ΕΜΠ.
Η συγκεκριμένη καμπάνια και το site “ stop-indymedia.blogspot.com.” ξεκίνησαν την δράση τους λίγες ήμερες μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου.
Το Athens Indymedia αποτελεί τμήμα του ομώνυμου διεθνούς δικτύου πληροφόρησης που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 1999 στο Σιάτλ, από ακτιβιστές του κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, για τη μεταξύ τους ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών. Κάθε επιμέρους Indymedia λειτουργεί αυτόνομα, με αυτοτελή εσωτερική λειτουργία και δικό του πολιτικό προσανατολισμό.
* Ο Αnemos μας πληροφόρησε ότι δεν "έπεσε" το Athens Indymedia αλλά υπάρχει ενα γενικότερο τεχνικό πρόβλημα σε όλα τα Indymedia. Οψόμεθα...
Πηγή: Foreign Press
Η Χερενφέιν αντίπαλος του ΠΑΟΚ
Την ολλαννδική Χερενφέιν θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ στην επόμενη φάση του Europa League. O πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 20/8 και ο επαναληπτικός στις 26/8 στην Ολλανδία. Προπονητής της ολλανδικής ομάδας είναι ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού Τροντ Σόλιντ.
Ετικέτες
Αθλητισμός,
ΠΑΟΚ
«Αλωνίζουν» τσαντάκηδες και διαρρήκτες στην Θεσσαλονίκη
Ρεπορτάζ: Ε. Καλλίνη
Οι τσαντάκηδες αποτελούν καθημερινά φόβο και τρόμο για ανυποψίαστους πολίτες, καθώς ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη μόνο τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 10%. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 40χρονης φαρμακοποιού από τον Εύοσμο, στην οποία επιτέθηκαν δύο κακοποιοί, οι οποίοι κατάφεραν να της αποσπάσουν την τσάντα, η οποία περιείχε 6.500 ευρώ, ενώ η γυναίκα στην προσπάθειά της να κρατήσει την τσάντα της, τραυματίστηκε στα άκρα και το κεφάλι.
Στο ίδιο ποσοστό κυμαίνεται η αύξηση και των κλοπών σε καταστήματα και περίπτερα, με τους ιδιοκτήτες τους να δηλώνουν ανήμποροι να αντιδράσουν. Αλλά και τα διαμερίσματα στον Εύοσμο, τους Αμπελόκηπους και την Επτάλοφο δέχονται καθημερινά «χτυπήματα» από τους διαρρήκτες, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να διαμαρτύρονται για ελλιπή αστυνόμευση. Η εγκληματικότητα ιδιαίτερα στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης αυξάνεται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για τις διακοπές.
Πηγή: Alpha
Ετικέτες
Θεσσαλονίκη,
Κοινωνία
Παπα - Χρήστος: » Θα είμαι πάντα κοντά στον ΠΑΟΚ»
Στο studio του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ βρέθηκε ο παπα - Χρήστος ο γνωστός κληρικός που κατά κάποιους σκανδάλισε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ με την παρουσία του στην πρώτη της Τούμπας: « Ήμουνα με τα παιδιά μου στην Τούμπα και παρακολουθούσα την πρώτη του ΠΑΟΚ. Ήταν μια ανακοίνωση που έγινε και δεν έγινε, ότι θα πάρει μέτρα. Εκεί βέβαια μας είπε ο Μητροπολίτης ότι το θέμα τελείωσε, κακώς βέβαια μας είπε πως βρεθήκαμε εκεί, αλλά εντάξει. Μάλιστα ενημέρωσε τον πατέρα Ιωάννη Τασσιά, ο οποίος είναι πρωτοσύγκελος να μην ασχοληθεί άλλο με το θέμα.
Όμως στις 30 Ιουλίου με έγγραφο με κάλεσαν να απολογηθώ γιατί παρακολούθησα την προπόνηση. Νομίζω ότι αυτό προσβάλει και τον κόσμο του ΠΑΟΚ αλλά και όλους όσους πάνε στο γήπεδο. Δηλαδή αυτά παιδιά που πάνε στο γήπεδο και στην εκκλησία, τι είναι; Αλήτες; Πόσο όμως ο κόσμος δεν σκανδαλίζεται με αυτά που εμείς οι κληρικοί κάνουμε τελευταία και σκανδαλίζετε με έναν παπά που είναι στο γήπεδο.
Η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη. Θα είμαι πάντα κοντά στον ΠΑΟΚ, θα είμαι εκεί, και ότι και αν είναι θα το πληρώσω εγώ. Δεν θα βάλω τον ΠΑΟΚ να το πληρώσει, εγώ θα το πληρώσω, αλλά θα είμαι εκεί κοντά στον λαό. Ο ΠΑΟΚ κουβαλάει και μια άλλη ιστορία στις πλάτες του και για αυτό έχει και σήμα τον Δικέφαλο. Δεν ξεχνιούνται αυτά. Θα ήθελα και εγώ να δω τις επιπτώσεις. Κανένας δεν ξέρει τι τάσεις θα έχει. Πρώτη φορά γίνεται αυτό. Στην έκθεση φωτογραφίας της Μπαρτσελόνα υπάρχει μια φωτογραφία ενός κληρικού να παίζει μπάλα»
Πηγή: Metrosport
Ετικέτες
Εκκλησία,
Θεσσαλονίκη,
ΠΑΟΚ,
Πολύγυρος,
Χαλκιδική
Οι πιθανοί αντίπαλοι ΑΕΚ, ΠΑΟΚ
Ο «χάρτης» των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ συμπληρώθηκε μετά τους αγώνες ρεβάνς της Πέμπτης (6/8) και πλέον οι 76 ομάδες των πλέι οφ αναμένουν την κλήρωση της Παρασκευής (7/8, 14:30) στη Νιόν,απ' όπου θα προκύψουν τα ζευγάρια.
Ανάμεσα στις ομάδες και δύο ελληνικές, με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ να αναμένουν τους αντιπάλους τους. Η ΑΕΚ βρίσκεται στο γκρουπ των ισχυρών της κλήρωσης, ενώ ο ΠΑΟΚ στους αδύναμους, με την ΟΥΕΦΑ, το πρωί της Παρασκευής να καταρτίζει τα γκρουπ από τα οποία θα επιλεγεί αντίπαλος για τους «δικέφαλους» Νότου και Βορρά.
Η «Ένωση» βρίσκεται στο γκρουπ των ισχυρών (24η στην κατάταξη) σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, που είναι στους αδυνάτους (49ος στην κατάταξη).
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 20 και 27 Αυγούστου. Οι 38 ομάδες που θα προκριθούν μαζί
με τις 10 που θα αποκλειστούν στα πλέι οφ των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, θα σχηματίσουν 12 ομίλους των τεσσάρων ομάδων στο Γιουρόπα Λιγκ.
ΙΣΧΥΡΟΙ
1. Βέρντερ Βρέμης (Γερμανία) 91.339
2. Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 80.853
3. Ρόμα (Ιταλία) 78.582
4. Αϊντχόφεν (Ολλανδία) 75.826
5. Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 74.370
6. Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) 68.525
7. Αμβούργο (Γερμανία) 67.339
8. Μπενφίκα (Πορτογαλία) 64.292
9. Βαλένθια (Ισπανία) 59.853
10. Άγιαξ (Ολλανδία) 54.826
11. Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 53.781
12. Φενέρμπαχτσε (Τουρκία) 52.445
13. Βασιλεία (Ελβετία) 51.050
14. Λιλ (Γαλλία) 47.033
15. Έβερτον (Αγγλία) 35.899
16. Κλαμπ Μπριζ (Βέλγιο) 34.065
17. Χέρενφεϊν (Ολλανδία) 33.826
18. Γαλατάσαραϊ (Τουρκία) 33.445
19. Αούστρια Βιέννης (Αυστρία) 31.565
20. Λάτσιο (Ιταλία) 26.582
21. Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία) 26.339
22. Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 26.150
23. Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία) 25.781
24. ΑΕΚ (Ελλάδα) 25.633
25. Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 25.150
26. Μέταλιστ Χαρκίβ (Ουκρανία) 24.370
27. Άστον Βίλα (Αγγλία) 23.899
28. Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) 23.853
29. Παρτιζάν (Σερβία) 23.050
30. Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 18.050
31. Τβέντε (Ολλανδία) 17.826
32. Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) 16.466
33. Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία) 16.250
34. Φούλαμ (Αγγλία) 15.899
35. ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) 14.250
36. Τουλούζ (Γαλλία) 14.033
37. Κλουζ (Ρουμανία) 13.781
38. Οντένσε (Δανία) 12.890
ΑΔΥΝΑΤΟΙ
39. Λεχ Πόζναν (Πολωνία) 12.583
40. Τζένοα (Ιταλία) 12.582
41. Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία) 12.150
42. Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 12.050
43. Χαρτς (Σκωτία) 11.575
44. Μπρόντμπι (Δανία) 10.890
45. Τραμπζονσπόρ (Τουρκία) 10.445
46. Μέταλουργκ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 10.370
47. Γκινγκάμπ (Γαλλία) 10.033
48. Βασλούι (Ρουμανία) 9.781
49. ΠΑΟΚ (Ελλάδα) 9.633
50. Άμκαρ Περμ (Ρωσία) 9.525
51. Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία) 9.525
52. Ζίλινα (Σλοβακία) 8.933
53. Τρόμσο (Νορβηγία) 8.760
54. Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία) 8.565
55. Βόρσκλα Πολτάβα (Ουκρανία) 8.370
56. Πάσος Φερέιρα (Πορτογαλία) 8.292 *
57. Σιόν (Ελβετία) 8.050
58. Μπρέντα (Ολλανδία) 7.826
59. ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) 7.733
60. Νασιονάλ (Πορτογαλία) 7.292
61. Έλφσμποργκ (Σουηδία) 6.938
62. Σίβασπορ (Τουρκία) 6.445
63. Γκενκ (Βέλγιο) 6.065
64. Τέπλιτσε (Τσεχία) 5.150
65. Σίγκμα Όλομουτς (Τσεχία) 4.150
66. Στάμπαεκ (Νορβηγία) 3.760
67. Στουρμ Γκρατς (Αυστρία) 3.565
68. Σλόβαν Μπρατισλάβα (Σλοβακία) 2.933
69. Κόζιτσε (Σλοβακία) 2.933
70. ΦΚ Σαράγιεβο (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) 2.933
71. Σεντ Πάτρικς (Ιρλανδία) 2.899
72. Μάριμπορ (Σλοβενία) 2.816
73. Καραμπάκ (Αζερμπαϊτζάν) 0.899
74. Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) 0.899
75. Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία) 0.866
76. Ακτόμπε (Καζακστάν) 0.649
Πηγή: Εθνοσπόρ
Ετικέτες
Αθλητισμός,
ΠΑΟΚ
ΠΑΟΚ: Πρόκριση με καρδιοχτύπια
Καρδιοχτύπησε αλλά προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ ο ΠΑΟΚ. Έχασε με 0-1 στην κατάμεστη Τούμπα και πέρασε χάρη στη νίκη που είχε κάνει πριν από μια εβδομάδα με 2-1 επί της Βαλερένγκα στο Όσλο. Ο Μπέρε στο 60ο λεπτό σημείωσε το γκολ των Νορβηγών, με τον ΠΑΟΚ από τη μια να χάνει μοναδικές ευκαιρίες για να σκοράρει και από την άλλη να κυριεύεται από άγχος.
Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε επιθετικά, είχε τον απόλυτο έλεγχο και δημιούργησε 5-6 κλασσικές ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, με αποκορύφωμα την κεφαλιά του Ίβιτς στο δοκάρι (21’). Δοκάρι είχαν και οι Νορβηγοί στο 33’ σε κεφαλιά του Σέτερνες.
Στο 60’ η ψυχρολουσία για τον ΠΑΟΚ και 27.000 φίλους του στην Τούμπα. Σε μια στιγμή αδράνειας, ο Χαλκιάς προσπάθησε να διώξει την μπάλα, η οποία ωστόσο «στρώθηκε» στον Μπέρε, ο οποίος με κοντινή κεφαλιά «έγραψε» το 0-1. Στο 68΄ ο Φιλομένο σκόραρε, ωστόσο ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ για επιθετικό φάουλ του Αργεντινού.Αναστασάκος, Παπάζογλου και Κουτσιανικούλης έχασαν στη συνέχεια μεγάλες ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν. Οι Νορβηγοί βγήκαν μπροστά, πίεσαν, αλλά η άμυνα του ΠΑΟΚ με κορυφαίο τον Τσιρίλο απέτρεψε τους κινδύνους.
ΣΚΟΡΕΡ: 60’ Μπέρε
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Λούκα Μπάντι (Ιταλία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Φωτάκης, Παπάζογλου - Χάγκεν
ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σνάουτσνερ, Λίνο, Τσιρίλο, Μπιζέρα, Πάμπλο Γκαρσία,
Φωτάκης, Ίβιτς (64΄ Φιλομένο), Κονσεϊσάο (76΄ Παπάζογλου), Σορλέν,
Αναστασάκος (73΄ Αναστασάκος)
ΒΑΛΕΡΕΝΓΚΑ: Πέρκινς, Χάγκεν (89΄ Σινγκ), Άντρεσεν, Μπέρε, Σέτερνες,
Λι (79΄ Φελάχ), Χέσταντ, Αμπντελαουί, Ζάγιτς, Μπριξ, Νούρι.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Ετικέτες
Αθλητισμός,
ΠΑΟΚ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)