Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Κατερίνη




Φρικτό θάνατο βρήκε σήμερα εργάτης της ΔΕΥΑΚ Κατερίνης εργαζόμενος σε διάνοιξη ορύγματος στο δρόμο μπροστά από την Εκκλησία της Αγ. Άννας στην Κατερίνη.

Ο εργάτης βρισκόταν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μόνος στο όρυγμα χωρίς προστατευτικό κράνος, χωρίς να υπάρχουν τοιχία αντιστήριξης, εργαζόμενος σε βάθος περισσότερο από τρία μέτρα, όταν αποκολλήθηκαν χώματα από την πλευρά του ορύγματος που ήταν ο δρόμος.

Ο άτυχος εργάτης ανασύρθηκε νεκρός μετά από προσπάθειες 45 - 60 λεπτών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η καθυστέρηση της ανάσυρσης οφείλετο στο γεγονός ότι δεν γνώριζαν την ακριβή θέση του άτυχου εργάτη ούτε την κατεύθυνση του σώματός του.

Από νωρίς κυκλοφόρησαν φήμες ότι δήθεν ο εργάτης εργαζόταν σε όρυγμα μόνο ενάμιση μέτρων ώστε να δικαιολογείται το γεγονός ότι δεν υπήρχαν προστατευτικά στα τοιχία και ότι καταπλακώθηκε από χώματα στα πόδια και πέφτοντας τον χτύπησε μια πέτρα στο κεφάλι.

Από ιδίαν αντίληψη το βάθος του ορύγματος εκεί που βρέθηκε ο άτυχος εργάτης( και αφαιρέθηκαν τα χώματα ) είναι περισσότερο από τρία μέτρα ενώ δεν υπήρχαν προστατευτικά στα τοιχεία του ορύγματος. ( βλέπε σχετικές φωτογραφίες).

Κορινός 22/7/09 Αντώνης Μάντζιος

στη φωτ. 4 φαίνεται το μέρος που αποκολλήθηκαν τα χώματα.

Πηγή: Λευτεριά

Τραγικός θάνατος εργαζομένου του δήμου Κατερίνης


Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι 50χρονος εργαζόμενος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης -ΔΕΥΑΚ-, όταν καταπλακώθηκε από πέτρες και χώματα μέσα στο όρυγμα βάθους περίπου 1.5 μέτρου, όπου εργαζόταν ο άτυχος εργάτης στην περιοχή "Αγίας Άννας" στην Κατερίνη.

Πηγή: Λευτεριά

Φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Επανομής Θεσσαλονίκης


Φωτιά έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή της Επανομής Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο δρόμο για τον Ποταμό.

Επιτόπου έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς αφενός η περιοχή έχει εκατοντάδες κατοικίες, αφετέρου ο αέρας που πνέει αυτή την ώρα δυσχεραίνει την κατάσβεση.

Πηγή: Newsblog

Αποκλείστηκε ο Όλυμπος από τα νέα θαύματα της φύσης


Το ελληνικό βουνό δεν μπόρεσε να περάσει τη φάση των «28».

Ο μυθικός Όλυμπος δεν κατάφερε, τελικά, να εξασφαλίσει μια θέση στα επτά θαύματα της παγκόσμιας φύσης. Το βουνό των θεών δεν πέρασε στη φάση των «28», παρά τις προσπάθειες της Νομαρχίας Πιερίας για υποστήριξη της υποψηφιότητας, καθώς η τελική επιλογή έγινε από κριτική επιτροπή και όχι από τις ψήφους των πολιτών στο Διαδίκτυο.

Ο Όλυμπος είχε «τερματίσει» στη δεύτερη θέση, στην κατηγορία «βουνά και ηφαίστεια», μεταξύ των 77 μνημείων της φύσης, στο διαγωνισμό που οργανώνει το διεθνές ίδρυμα New 7 Wonders.

Όμως δεν μπόρεσε να προκριθεί στους «24», εκεί όπου πέρασαν μνημεία της φύσης όπως ο Αμαζόνιος, ο Βεζούβιος, τα νησιά Γκαλαπάγκος, το Γκραν Κάνιον, το Κιλιμάντζαρο και οι Μαλδίβες.

«Στόχος μας ήταν να προβάλλουμε τον Ολυμπο και κατ' επέκταση την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Το βουνό ήταν ήδη γνωστό, όμως θέλαμε να ξαναθυμίσουμε την ιστορία του. Ημασταν στη 2η θέση στην κατηγορία «βουνά-ηφαίστεια», γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν τον Ολυμπο ψηλά στη συνείδησή τους», δήλωσε ο νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου.

«Το γεγονός ότι η κριτική επιτροπή δεν μας επέλεξε, με τα δικά της κριτήρια, μέσα στα 24 μνημεία της φύσης δεν μας χαροποιεί. Ωστόσο, πετύχαμε τον αρχικό στόχο που βάλαμε για προβολή του βουνού των θεών, το οποίο θα πρέπει πλέον στην Ελλάδα να το αξιοποιήσουμε και το αναδείξουμε περαιτέρω», κατέληξε ο νομάρχης.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των εφτά θαυμάτων της παγκόσμιας φύσης ξεκίνησε το 2008 μεταξύ 440 φυσικών μνημείων από 224 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέχρι το 2011 που θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο πολίτες από όλο τον κόσμο αναμένεται να έχουν επισκεφθεί την ψηφιακή κάλπη.

Πηγή: Καθημερινή

Χαλκιδική: «Ιπτάμενο» αντικείμενο σκότωσε οδηγό

Ο άτυχος 47χρονος Κ. Αγιαννίδης που κινούνταν στον δρόμο από τα Νέα Μουδανιά στη Θεσσαλονίκη

Αγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο, πιθανώς μεταλλικό, έπεσε στο παρμπρίζ αυτοκινήτου, τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι τον οδηγό, βγήκε από το πίσω παράθυρο και... εξαφανίστηκε. Γιγαντιαία επιχείρηση για την ανεύρεσή του

Ιπτάμενο αντικείμενο (;) άγνωστης ταυτότητας και προέλευσης σκότωσε διερχόμενο οδηγό στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών.

Το μεταλλικό πιθανώς αντικείμενο, το μήκος του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνούσε τα 30 εκατοστά, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα με φορά από ψηλά στο παρμπρίζ του οχήματος ενώ αυτό κινούνταν και τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι τον 47χρονο οδηγό του, βγήκε από το πίσω πλαϊνό τζάμι κι... εξαφανίστηκε.

Το τζιπ του άτυχου Κ. Αγιαννίδη.

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Αγιαννίδη, που έχασε τόσο αναπάντεχα τη ζωή του, απευθύνει έκκληση σε τυχόν αυτόπτες μάρτυρες του θανατηφόρου τροχαίου, ώστε να ρίξει φως, ενώ σήμερα ξεκινά μια γιγαντιαία επιχείρηση για τη ανεύρεση του αντικειμένου.

Το δυστύχημα συνέβη την Πέμπτη 9 Ιουλίου, μεταξύ 15.30-15.45, στο 15ο χιλιόμετρο του δρόμου, στα όρια της Τροχαίας Θέρμης Θεσσαλονίκης.

Ο άτυχος Κ. Αγιαννίδης, που ήταν μόνος στο αυτοκίνητο, κινούνταν στο αριστερό ρεύμα από τα Νέα Μουδανιά όπου έμενε με την οικογένειά του προς τη Θεσσαλονίκη, όπου εργαζόταν ως οδηγός ταξί.

Ο 47χρονος άντρας οδηγούσε ένα τζιπ Daihatsu Feroza, χρώματος γκρι, όταν ξαφνικά έπεσε από το πουθενά πάνω του ένα μεταλλικό αντικείμενο. Προκάλεσε μία τρύπα στο παρμπρίζ, του διέλυσε κυριολεκτικά την αριστερή πλευρά του προσώπου και βγήκε από το πίσω παράθυρο. Ομως, ο οδηγός είχε προλάβει να ανάψει τα alarm και να τραβήξει ελαφρά χειρόφρενο, κάτι που προβληματίζει.

«Εχουμε ψάξει σε όλη τη γύρω περιοχή και δεν βρίσκουμε τι είναι αυτό που σκότωσε τον πατέρα μου. Είμαστε στα όρια της τρέλας για τον άδικο χαμό του, αλλά και γιατί δεν βρίσκουμε τι ήταν αυτό που τον σκότωσε», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια στο «Εθνος» η κόρη του θύματος, Αθηνά Αγιαννίδου.

Η κ. Αγιαννίδου, η μητέρα της και η μικρότερη αδερφή της παρακαλούν όποιον είδε το δυστύχημα και θυμάται τι ήταν αυτό που χτύπησε το αυτοκίνητο του πατέρα της, από πού ήρθε και πού πήγε να βοηθήσει να βρεθεί μια άκρη στην περίεργη αυτή υπόθεση.

«Στη θέση του πατέρα μου θα μπορούσε να βρίσκεται ο οποιοσδήποτε. Ηταν τόσο αναπάντεχο αυτό που συνέβη. Σκεφτείτε να ήταν στο αυτοκίνητο κάποιος συνεπιβάτης ή μια οικογένεια, θα ξεκληρίζονταν και κανείς δεν θα ήξερε το γιατί», μας είπε.

ΔΕΝ ΠΡΟΠΟΡΕΥΟΤΑΝ ΑΛΛΟ ΟΧΗΜΑ, ΛΕΕΙ ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ
Πιθανόν να έπεσε από κάποιο αεροπλάνο ή ελικόπτερο

Ο μηχανολόγος Ν. Σακκολέβας, που ανέλαβε την πραγματογνωμοσύνη της υπόθεσης, προσδιόρισε την πορεία που διέγραφε το τζιπ πριν και μετά την πρόσκρουση του μεταλλικού αντικειμένου, αδυνατεί όμως να πει τι ήταν αυτό, από πού ήρθε και πού έπεσε στη συνέχεια.

«Πρόκειται για μια μυστηριώδη υπόθεση, η οποία αφορά χιλιάδες οδηγούς που χρησιμοποιούν τον δρόμο της Χαλκιδικής και θα μπορούσαν να βρεθούν στη θέση του 47χρονου.

Αύριο (σ.σ.: σήμερα) με μια μεγάλη επιχείρηση θα ερευνηθεί όλος ο χώρος. Ακόμη και δύτες θα μπουν μέσα στον βούρκο για να βρουν το σιδερένιο αντικείμενο που είτε έπεσε από προπορευόμενο όχημα, είτε έπεσε από αεροπλάνο ή ελικόπτερο», δήλωσε ο συνήγορος της οικογένειας Νίκος Διαλυνάς.

Ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, που ακολουθούσε το αυτοκίνητο του Κ. Αγιαννίδη, διαβεβαιώνει ότι δεν προπορευόταν άλλο όχημα. Πληροφορίες ότι την ώρα εκείνη υπήρχαν αεροσκάφη στον ουρανό, πιθανόν πυροσβεστικά και ελικόπτερα που συμμετείχαν σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς, ελέγχονται.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν να μάζεψαν κάποιο μεταλλικό αντικείμενο από τη θάλασσα, το οποίο έφυγε από τον κάδο ή να έφυγε απευθείας από το αεροσκάφος, κάτι που σίγουρα θα έχει αναφερθεί στην υπηρεσία, λένε αυτοί που διερευνούν το συμβάν.

«Στη διάθεση της οικογένειας έχει τεθεί μια μεγάλη ομάδα εδικών, που αποτελείται από μηχανολόγο, μαθηματικό, ιδιωτικό ερευνητή και άλλους και πιστεύουμε ότι σύντομα θα λύσουμε το μυστήριο αυτό, εξαιτίας του οποίου χάθηκε τόσο άδικα ένας άνθρωπος», σημείωσε ο κ. Διαλυνάς.

Ο Κ. Αγιαννίδης μεταφέρθηκε μετά το δυστύχημα στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις στο κεφάλι.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τις ζωτικές του λειτουργίες είχε μείνει ανέπαφο, όμως εκείνο που ρύθμιζε την εγκεφαλική λειτουργία είχε καταστραφεί και δεν θα επανερχόταν. Ο 47χρονος πάλεψε για δύο μέρες και κατέληξε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος».

Πηγή: Έθνος

Επίτιμο δημότη του δήμου Ανατολικού Ολύμπου ανακήρυξαν τον κ. Μανώλη Κριαρά


Έναν πνευματικό άνθρωπο, τον καθηγητή κ. Μανώλη Κριαρά επέλεξαν να τιμήσουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι με να τον ανακηρύξουν επίτιμο δημότη του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου στη συνεδρίαση του χτεσινού δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο της Λεπτοκαρυάς.

Ο κ. Μανώλης Κριαράς, ηλικίας 103 ετών σήμερα, εδώ και δέκα χρόνια διαμένει κατά την θερινή περίοδο στη Λεπτοκαρυά.

Πηγή: Λευτεριά

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Εμμανουήλ Γ. Κριαράς είναι φιλόλογος, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε το 1906 στον Πειραιά από οικογένεια κρητικής καταγωγής, ενώ τα πρώτα παιδικά του χρόνια έζησε στη Μήλο. Το 1914 με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στα Χανιά της Κρήτης, όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές.

Το 1924 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1929. Από το 1930 έως το 1950 εργάστηκε στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών, αρχικά ως συνεργάτης, από το 1939 ως διευθυντής.

Παράλληλα με την εργασία του στο Μεσαιωνικό Αρχείο συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο τις σπουδές του· το 1930 στο Μόναχο, το 1939 και το διάστημα 1945-1948 στο Παρίσι. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1938 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη διατριβή Μελετήματα περί τας πηγάς του Ερωτοκρίτου.

Εκλέχτηκε στη θέση του τακτικού καθηγητή της μεσαιωνικής ελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1950. Δίδαξε κυρίως μεσαιωνική φιλολογία, εκτάκτως μεσαιωνική ελληνική ιστορία και νεοελληνική φιλολογία, μέχρι το 1968, όταν απολύθηκε ύστερα από απόφαση του χουντικού καθεστώτος.

Έργο

Η συγγραφική δραστηριότητα του Εμμανουήλ Κριαρά καλύπτει ευρύ πεδίο της φιλολογικής επιστήμης. Ένας από τους σημαντικότερους ερευνητικούς του καρπούς υπήρξε το Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας 1100-1669. Υπό την άμεση καθοδήγηση και εποπτεία του καθηγητή Κριαρά εκδόθηκαν συνολικά 14 τόμοι.

Το 1997, για προσωπικούς λόγους, ο Ε. Κριαράς εγκατέλειψε το μεσαιωνικό λεξικό του, παραδίδοντας το σχετικό λεξικογραφικό του αρχείο στο Κέντρο ελληνικής γλώσσας (Θεσσαλονίκη). Το Κέντρο συνεχίζει την επεξεργασία του αρχείου και έχει εκδώσει τον 15ο και 16ο τόμο του Λεξικού, καθώς και δίτομη επιτομή των 14 τόμων. Στο λεξικογραφικό χώρο ανήκει και η σύνταξη από τον Ε. Κριαρά του Λεξικού της σύγχρονης ελληνικής δημοτικής γλώσσας το 1995.

Με αυτοτελείς τόμους και με μικρότερης έκτασης μελετήματα ο Εμμανουήλ Κριαράς όχι μόνο προσέγγισε ζητήματα μεσαιωνικής και νεοελληνικής φιλολογίας, συγκριτικής γραμματολογίας και λεξικογραφίας, αλλά προώθησε την έρευνα σχετικά με τη δημοτική γλώσσα και το δημοτικιστικό κίνημα. Μελετητής του Ψυχάρη και της δημοτικιστικής ιδεολογίας και πράξης, ασχολήθηκε εκτενώς με ποικίλες εκφάνσεις του γλωσσικού ζητήματος στην Ελλάδα.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Video από την Αντικατοχική πορεία στην Κύπρο







Πηγή video: Λευτεριά

Φωτοβολταϊκά σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Καβάλα, Έβρο, Καστοριά και Χαλκιδική


Προϋπολογισμού 3,2 εκατομμυρίων ευρώ: Στην Βόρειο Ελλάδα οι νέοι έξι φωτοβολταϊκοί σταθμοί

Έξι νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 650 kWp κατασκεύασε η βορειοελλαδική KLT Energy AE. Ο προϋπολογισμός των έξι σταθμών άγγιξε τα 3,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρία, σε αυτούς θα προστεθούν στο επόμενο διάστημα ακόμη 12 σταθμοί, συνολικής ισχύος 800 kWp και προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ

Οι έξι νέοι σταθμοί κατασκευάστηκαν σε: Ελευθερούπολη Καβάλας, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, Αγία Παρασκευή Καστοριάς, Φέρρες Έβρου και Αριδαία Πέλλας. Οι σταθμοί έχουν ήδη έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Οι δώδεκα νέες επενδύσεις αφορούν στην κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών σε: Ίασμο και Τείχος Αναστασιούπολης Ροδόπης, Φάρσαλα, Σέρβια Κοζάνης, Ανωγειάτικα ΄Αρτας, Λούρου Πρέβεζας, Αγρίνιο και Θήβα.

Πηγή: Χρόνος

Ψηφοφορία για την ωραιότερη Πόλη στην Ελλάδα


Η ψηφοφορία στο site για την ωραιότερη πόλη, αντικαταστάθηκε.

Μπορεί να μην τους άρεσε γιατί είχε πολλούς ψήφους ο Πολύγυρος.

Πάντως πρέπει να μπούμε να ξαναψηφίσουμε.

Τους αρέσει δεν τους αρέσει δεν θα απαλλαγούν εύκολα από εμάς.

Στόχος μας είναι ο Πολύγυρος να μπει στις 10 ωραιότερες πόλεις.

Ψηφίζουμε όλοι...

Καλά που ήρθαν οι Ρώσοι και αναβαθμίστηκε ο τουρισμός στη Βόρεια Χαλκιδική

κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Γεροξούρας Ρώσος τουρίστας κατουράει τον Βυζαντινό Πύργο της Ουρανούπολης.

Αυτό κι αν είναι τουριστική αναβάθμιση...

Καλά που ήρθαν οι Ρώσοι, τι θα κάναμε χωρίς αυτούς.

Live your myth in Greece...

Give a piss in Greece...

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΙΚΗΣ Πολυγύρου


Συνεδρίασε σήμερα, 21 Ιουλίου 2009, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΙΚΗΣ Πολυγύρου και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Καμπάνης Βασίλης

Αντιπρόεδρος: Καραφουλίδης Τάσος

Γενικός Γραμματέας και Αναπληρωτής Γ.Αρχηγός: Τζηρίτης Αποστόλης

Γενικός Αρχηγός: Φλέσσας Φώτης

Ταμίας: Ταρκάσης Λευτέρης

Υπεύθυνοι τύπου και Δημοσίων Σχέσεων: Σαλιακούρας Γιώργος & Βούλγαρης Νάκος

Υπεύθυνος υλικού: Κλάψας Φώτης

Μέλη: Σαραφιανός Γιώργος, Καγιαμπασλίδης Λάζαρος, Κουκουμπής Νίκος

Το Διοικητικό Συμβούλιο επίσης ασχολήθηκε με θέματα:

-μεταγραφών της ομάδας,

-εγγραφής μελών,

-εισιτήρια διαρκείας

-διαφημίσεων και

-προετοιμασίας της ομάδας για τη νέα αγωνιστική περίοδο.