Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Ζωγράφισαν διαπλάτυνση χθες στην Γαλάτιστα


Εξήγγειλαν διαπλάτυνση του δρόμου εντός των ορίων του Νομού Θεσσαλονίκης χθες στην Γαλάτιστα.

Η διαπλάτυνση

Της διαπλάτυνσης

Την διαπλάτυνση

Ω διαπλάτυνση

Μόνο που ξέχασαν ότι το τμήμα του δρόμου βρίσκεται στο Νομό Θεσσαλονίκης και δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Η Θεσσαλονίκη έχει άλλο Νομάρχη.

Για να δούμε τι θα γίνει από όλες αυτές τις υποσχέσεις.

Θεσσαλονίκη - Με άστατο καιρό η έξοδος των ψηφοφόρων


Με άστατο καιρό ολοκληρώνεται σήμερα η έξοδος των ετεροδημοτών από τη Θεσσαλονίκη προς τις περιοχές, όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας επικρατεί συννεφιά, ενώ κατά διαστήματα βρέχει.

Αυξημένη, αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, είναι η κίνηση στα διόδια των Μαλγάρων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας. Από χθες το μεσημέρι έως και τις 6 το πρωί σήμερα, πέρασαν από τα διόδια συνολικά 44.000 οχήματα (24.000 αυτοκίνητα στο ρεύμα εξόδου προς Κατερίνη και 20.000 οχήματα στο ρεύμα εισόδου προς Θεσσαλονίκη).

Ελεύθερη, εξάλλου, θα είναι έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, η διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια των Μαλγάρων. Αυξημένη είναι η κίνηση και στον υπεραστικό σταθμό ΚΤΕΛ «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται πληρότητα 100%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ, Χρήστο Λιούπα, σήμερα - εκτός από τα προγραμματισμένα - θα γίνουν και 60 έκτακτα δρομολόγια, για την εξυπηρέτηση των ετεροδημοτών, οι οποίοι -με την επίδειξη της ταυτότητάς τους- θα έχουν έκπτωση 25% στο εισιτήριό τους.

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται, τέλος, και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης, καθώς και στον ΟΣΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Reuters: Είκοσι χιλιάδες στην συγκέντρωση Καραμανλή


Την τελευταία έκκληση προς τους Έλληνες να του δώσουν νωπή λαϊκή έντολη έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συγκέντρωση 20 χιλιάδων οπαδών στην Αθήνα, μεταδίδει τηλεγράφημα του Reuters.

Κλείνοντας την προεκλογική του εκστρατεία ο Καραμανλής προειδοποίησε τους Έλληνες ότι η οικονομική πολιτική του αντιπάλου του "είναι καταστροφική". Οι σοσιαλιστές προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχουν την αυτοδυναμία. To Reuters επικαλείται πολιτικούς αναλυτές που τονίζουν ότι η μοναδική ελπίδα του Καραμανλή να εμποδίσει την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ είναι να πείσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Πηγή: Foreign Press

Σταυροφορία - Έκκληση μέσω διαδικτύου: Σώστε το βουνό των θεών


Την ώρα που οι πολιτικοί μαζεύουν ψήφους για μια θέση μεταξύ των 300 της Βουλής, οι πολίτες συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές ψήφους με στόχο τη θεσμική θωράκιση του Ολύμπου. Από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εκατοντάδες άνθρωποι έριξαν “δαγκωτό” υπέρ της επέκτασης των ορίων του εθνικού δρυμού από τα 38.500 στα 238.000 στρέμματα.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr

Στόχος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, είναι να κατατεθούν χιλιάδες υπογραφές στους επόμενους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ

“Με διάταγμα του 1938(!), προστατεύεται μόνο μια περιορισμένη έκταση 38.500 στρεμμάτων του Ολύμπου” επισημαίνει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης. “Από το 1985 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες επέκτασης της προστασίας, όμως οι σχετικές μελέτες που έχουν συνταχθεί ουδέποτε απέκτησαν νομική ισχύ. Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που επεκτείνει τα όρια του δρυμού σε 238.000 στρέμματα εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Το προεδρικό διάταγμα που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου πρέπει να συνταχθεί και να προωθηθεί άμεσα”.

Η ομάδα “πέταξε το γάντι” στους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων στους νομούς Πιερίας και Λάρισας, για να δεσμευτούν ώστε να θωρακιστεί το βουνό των θεών.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σε διάστημα δύο εβδομάδων περισσότεροι από 700 άνθρωποι κατέθεσαν τις “υπογραφές” τους στην ιστοσελίδα www.otoposmou.gr. Από την Κατερίνη μέχρι την Κολονία, από τη Λάρισα μέχρι το Λουξεμβούργο, από τις Σέρρες μέχρι το Στρασβούργο και το Σικάγο, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ, Έλληνες και ξένοι που θεωρούν τον Όλυμπο παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ζητούν:

Από το ΥΠΕΧΩΔΕ την άμεση έγκριση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου και την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ορίων του (επέκταση του εθνικού δρυμού από τα 38.500 στα 238.000 στρέμματα)

Από το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) την άμεση προώθηση ένταξης του συνόλου του γεωγραφικού χώρου του Ολύμπου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και τον καθορισμό ζώνης απόλυτης προστασίας Α και ζώνης προστασίας Β με όρους των χρήσεων γης.

Από τη Δασική Υπηρεσία τον έλεγχο ανοικοδόμησης στις εκτός σχεδίου εκτάσεις που περιβάλλονται από δάση.

Από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΥΠΠΟ και τη Δασική Υπηρεσία τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κανόνων προστασίας έτσι ώστε η προστασία να μην επαφίεται στον πατριωτισμό της διοίκησης και στην αντοχή της στις πολιτικές/κομματικές πιέσεις.


Τι λένε οι υποστηρικτές της προσπάθειας

Έφη Πουλάκη-Παντερμαλή, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της ΚΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. “Είναι γνωστό το πρόχειρο και εύκολο δίλημμα που τίθεται πριν από κάθε πλήγμα στο περιβάλλον: η επιλογή πρέπει να γίνει ανάμεσα στην ‘ανάπτυξη που βλάπτει, ή την προστασία που απονεκρώνει’. Στον Όλυμπο όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια πλαστά διλήμματα. Οφείλουμε να τον αντιμετωπίσουμε σοβαρά όπως οι αναπτυγμένες κοινωνίες, εκεί όπου η ίδια η προστασία και η προβολή των μνημείων γίνονται ο κύριος φορέας της ανάπτυξης. Αν επενδυθεί σωστά, το κεφάλαιο ‘Όλυμπος’ θα αποδώσει στο πολλαπλάσιο. Αν επενδυθεί ερασιτεχνικά, το κεφάλαιο θα εξανεμιστεί και ο ‘άσωτος υιός’ θα μείνει στο περιθώριο”.

Neil King, δημοσιογράφος, αγγλικό πρόγραμμα της Deutsche Welle. “Θεωρώ τον Όλυμπο ένα συμβολικό, μοναδικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής και ευρωπαϊκής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξίζει μέγιστης προστασίας. Οι πολιτικοί συχνά κωλυσιεργούν όταν δεν τους πιέζουν κάποια λόμπι. Εναπόκειται λοιπόν στους πολίτες να τους πιέσουν για να κάνουν αυτά για τα οποία ψηφίστηκαν, δηλαδή να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολλών. Στην προκειμένη περίπτωση, η προστασία του Ολύμπου υπηρετεί τη βούληση όλων των Ευρωπαίων”.

Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. “Η σχέση του ανθρώπου με το βουνό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι θέμα αισθητικής. Στην περίπτωση του Ολύμπου είναι θέμα πολιτισμού. Ο Όλυμπος είναι η ιστορία του πολιτισμού ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια και αυτό είναι βιωματικό για μένα. Θεωρώ την ατόφια παρουσία του Ολύμπου θέμα πολιτισμού για όλη την ανθρωπότητα”.

Βασίλης Μούγιος, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας της άσκησης, ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ. “Έχοντας απολαύσει τα υπέροχα τοπία του Ολύμπου, την πανίδα του και τις εναλλαγές του κλίματος και της χλωρίδας του, αισθάνομαι αποτροπιασμό απέναντι στις προσπάθειες βιασμού της φύσης του. Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας και την πολιτεία, ώστε να κλείσουν οι πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα του Ολύμπου και να μην ανοίξουν καινούργιες”.

Πηγή: Μακεδονία

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Το Άρθρο

κλικ στο πρωτοσέλιδο για μεγέθυνση

Με ποια ποσοστά παίρνει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ


Το 39,2% θεωρείται το «κατώφλι» της αυτοδυναμίας καθώς προαπαιτείται όχι μόνο να μπουν μόνο τέσσερα κόμματα στην επόμενη Bουλή (ΠAΣOK, N.Δ., KKE και ΛA.O.Σ.), αλλά και το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα εξασφαλίσουν το όριο του 3% να μην είναι μικρότερο από 7,8%.

Mε ποσοστό ακόμη και της τάξεως του 39,2% μπορεί το πρώτο κόμμα να ξασφαλίσει πλειοψηφία των 151 εδρών και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με το πλέον οριακό σενάριο ανάλυσης του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ενώ όλα δείχνουν πως το 41,5% θα είναι αυτό που θα εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Συγκεκριμένα το 39,2% θεωρείται το «κατώφλι» της αυτοδυναμίας καθώς προαπαιτείται όχι μόνο να μπουν μόνο τέσσερα κόμματα στην επόμενη Bουλή (ΠAΣOK, N.Δ., KKE και ΛA.O.Σ.), αλλά και το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα εξασφαλίσουν το όριο του 3% να μην είναι μικρότερο από 7,8%.


Mε σενάριο πεντακομματικής Bουλής (στην περίπτωση δηλαδή που ξεπεράσει το όριο του 3% και ο ΣY.PIZ.A.), το κατώτατο όριο -για αυτοδυναμία 151 εδρών- αυξάνεται στο 40,4% και υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Bουλή να κινείται στα επίπεδα του 5%.

Σε περίπτωση, τέλος που στην επόμενη Bουλή μπουν έξι κόμματα, δηλαδή ξεπεράσουν το όριο του 3% και οι Oικολόγοι Πράσινοι το όριο της αυτοδυναμίας πηγαίνει στο 41,5% και με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσοστό των υπολοίπων πολύ μικρών κομμάτων θα είναι της τάξεως του 2,5%, όπως παραδοσιακά συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα σενάρια

Tι γίνεται όμως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας; Aν αποκλείσουμε το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, που το έχουν άλλωστε απορρίψει τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο K. Kαραμανλής, μόνο το πρώτο κόμμα που παίρνει το μπόνους των 40 εδρών μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συμμετοχή ενός άλλου μικρότερου.

Στο ΠAΣOK, δηλαδή, αν είναι (όπως αναμένεται) πρώτο κόμμα αρκεί να τα «βρει» με τον ΣY.PIZ.A. ή και μόνο με τους Oικολόγους Πράσινους, αν φυσικά εκπροσωπηθούν αυτοί στην επόμενη Bουλή. Aντίθετα το δεύτερο κόμμα -πιθανότατα η N.Δ.- για να σχηματίσει κυβέρνηση δεν αρκεί να συμφωνήσει μόνο με το ΛA.O.Σ., αλλά και με όλα τα κόμματα που θα μπουν στη Bουλή, δηλαδή και με το KKE και με τον ΛA.O.Σ. και με τον ΣY.PIZ.A. και με τους Oικολόγους.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Tυπικά, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δηλαδή τουλάχιστον 151.

Aν, όμως, κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία την πρώτη διερευνητική εντολή προκειμένου να διακριβώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Aυτός απευθύνεται σε έναν, περισσότερους ή όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που πέτυχαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και διερευνά τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Eχει, όμως, το δικαίωμα να «καταθέσει» ακόμη και αμέσως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή και να μην διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασιών.

Aν «κρατήσει» τη διερευνητική εντολή οι σχετικές διαβουλεύσεις μπορεί να διαρκέσουν μόνο τρεις ημέρες και σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οφείλει εντός του τριημέρου (ή στη λήξη του) να «καταθέσει» την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Eάν και αυτή δεν τελεσφορήσει δίνει διερευνητική εντολή και στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Σε όλες τις διερευνητικές εντολές δίνεται το περιθώριο των τριών ημερών να διακριβώσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Ξανά στις κάλπες

Ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, σύμφωνα με το Σύνταγμα

Eάν αποτύχουν και οι τρεις διερευνητικές ο κ. K. Παπούλιας, σύμφωνα πάντα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, θα πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς και αν επιβεβαιώσει την αδυναμία σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές.

Kατά πρώτο λόγο ο Πρόεδρος πρέπει να επιδιώξει τον σχηματισμό εκλογικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της Bουλής. Aν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής εκλογικής κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου, για να διενεργήσει εκλογές μέσα σε τριάντα ημέρες και διαλύει με Διάταγμά του τη Bουλή.

Πηγή: Ημερησία

Aγριογούρουνο χτύπησε ταξί προξενώντας ζημιές 4.500 ευρώ

ΣΤΟΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ-ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ

«Άλλοι πάνε για κυνήγι και δεν βρίσκουν και σε μένα έπεσε πάνω μου», θα πει ο οδηγός Όμηρος Αμπατζίδης

Μεγάλη λαχτάρα πέρασε ένας νεαρός ταξιτζής στην Κομοτηνή χθες το απόγευμα όταν επιστρέφοντας από δρομολόγιο από την Ξυλαγανή και μόλις πέρασε τη γέφυρα του οικισμού αισθάνθηκε να πετάγεται ένας μαύρος όγκος μπροστά του.

«Δεν πρόλαβα να αντιδράσω, ένα μπαμ άκουσα, σα να χτύπησα σε τοίχο! Με το ζόρι κράτησα το αυτοκίνητο στο δρόμο. Τελευταία στιγμή είδα και μου φάνηκε σαν αγριογούρουνο. Με χτύπησε στο καπό κι αν το αυτοκίνητο δεν ήταν γερό θα ήμουν στα θυμαράκια», θα πει ο Όμηρος Αμπατζίδης, που περιγράφει το ανέλπιστο συμβάν.


«Πήγα για δρομολόγιο 15 ευρώ και μου βγήκε 4.500 η ζημιά», θα πει απαρηγόρητος, αφού τη ζημιά δεν την καλύπτει η ασφαλιστική εταιρία, επειδή το ζώο …δεν είχε αφεντικό. Τα ξημερώματα όταν περιέγραψε το περιστατικό και σε άλλους ταξιτζήδες πήγαν στο σημείο και βρήκαν το ζώο νεκρό στα χωράφια, το πήραν για να κάνουν έστω ένα …καλό γεύμα της παρηγοριάς. Άλλοι πάνε για κυνήγι και δεν βρίσκουν και σε μένα έπεσε πάνω το αγριογούρουνο που ήταν ένα θεριό των 150 κιλών, καταλήγει.

Η περίπτωση του άτυχου ταξιτζή που είναι παροπλισμένος λόγω της ζημιάς του ταξί για οκτώ μέρες από την δουλειά του συζητείται σε όλες τις πιάτσες, ενώ το ζήτημα ότι υπάρχουν άγρια ζώα που κατέβηκαν στον κάμπο είναι ένα υπαρκτό και μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Υπήρχαν πληροφορίες ότι ένα αγριογούρουνο έκανε την εμφάνισή του μέσα στα βαμβακοχώραφα σαν να έχει χάσει τον προσανατολισμό του, αλλά επειδή κινείτο δεν είχε εντοπιστεί ο χώρος ούτε κανείς ανέλαβε να το κυνηγήσει κι έτσι έλαχε στον ‘Ομηρο Αμπατζίδη το «τυχερό» να πέσει επάνω του, το ζώο να τραυματιστεί θανάσιμα, αλλά ο ίδιος να σωθεί χάρις στην επιδέξια οδήγηση και το γερό αμάξι μάρκας Μερσεντέζ.

Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλους επαγγελματίες οδηγούς, με σκυλιά που είναι το πιο συνηθισμένο, με αγελάδα, με γαϊδούρι, αλλά και με αρκούδα.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς και ένα άλλο παράδοξο περιστατικό πριν λίγα χρόνια στην θαλάσσια περιοχή της Μαρώνειας με αγριογούρουνο που ξέφυγε από χαράδρα κι επειδή το κυνηγούσαν μη έχοντας σημείο διαφυγής μπήκε στην θάλασσα, όπου το «ψάρεψε» με τα κουπιά ερασιτέχνη ψαρά, που δεν έφερε ψάρια στο σπίτι αλλά κυνήγι.

Πηγή: Χρόνος

«Ο πατέρας μου ο “τσιφλικάς” της Εύβοιας»

Πρώην βουλευτής των Εργατικών, φιλέλληνας, που συνδέθηκε με τη χούντα, άφησε την τελευταία του πνοή πριν από μία εβδομάδα

Ο Άγγλος ευγενής που έστησε «αποικία» στην Εύβοια

Η ζωή του Φράνσις Νόελ Μπέικερ που κατείχε 45.000 στρέμματα στο Προκόπι και η «επανάσταση» των ντόπιων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

Στις 25 Σεπτεμβρίου ο πρώην βουλευτής του κόμματος των Εργατικών Φράνσις Νόελ Μπέικερ, γνωστός και ως «τσιφλικάς» των 45.000 στρεμμάτων της Βόρειας Εύβοιας, άφησε την τελευταία του πνοή στο Προκόπι, όπου διέμενε τα τελευταία 40 χρόνια.

Πρώτη φορά ο γιος του, ο Φίλιπ Νόελ Μπέικερ μιλάει για τις άγνωστες πτυχές της προσωπικής ιστορίας του πατέρα του- από τα λάθη που στιγμάτισαν τη φήμη του, όπως το να εκφραστεί υπέρ της δικτατορίας, έως την επιρροή που άσκησε εκστομίζοντας το ρητό «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες», το οποίο αναπαρήγαγε ο Τσώρτσιλ.

«Ήταν ο πρώτος που έκανε την πρόταση να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Αυτό έγινε το 1963 κατά τη διάρκεια ενός λόγου του στο βρετανικό κοινοβούλιο», λέει ο γιος του. «Πίστευε ότι μπορούσε να παίξει ρόλο στο Κυπριακό και να βοηθήσει ως μεσάζων φέρνοντας τις τρεις πλευρές στο ίδιο τραπέζι. Έτσι γνώρισε και τον Μακάριο, με τον οποίο διατήρησαν στενή φιλία. Μάλιστα, λόγω της στάσης του οι Άγγλοι αργότερα τον κατηγόρησαν ως προδότη που πήρε το μέρος της Ελλάδας».

«Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πατέρας μου μετέβη στο Κάιρο, συνεχίζει τη διήγησή του ο Φίλιπ Νόελ Μπέικερ. Εκεί απέκτησε στενή επαφή με την εξόριστη ηγεσία της αντίστασης στην Ελλάδα. Στο σώμα Special Οperations Εxecutive, το οποίο συντόνιζε τις επιχειρήσεις, γνώρισε πάρα πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο πολεμούσαν οι αντιστασιακοί. Έτσι, εξέφραζε τον θαυμασμό του λέγοντας “οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”».

Η μητέρα του Φράνσις, η Ειρήνη Νόελ είχε καλή σχέση με τον Τσώρτσιλ πριν παντρευτεί τον Φίλιπ Μπέικερ, φιλία που συνεχίστηκε και μετά τον γάμο. «Υπήρχε καλή οικογενειακή σχέση. Μπορεί ο Τσώρτσιλ να άκουσε ότι “οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες” σε κάποιο τραπέζι που έτρωγαν», λέει ο Φίλιπ Νόελ Μπέικερ.

Στις 9 Μαΐου 1975, «ολόκληρη η περιοχή ξεσηκώθηκε κατά του Εγγλέζου δυνάστη», όπως αναφερόταν σε δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου. Το σωματείο της 9ης Μαΐου, στο οποίο συμμετείχε η πλειονότητα των κατοίκων, αλλά και χιλιάδες Έλληνες που δεν κατοικούσαν στην Εύβοια απαιτούσαν το μοίρασμα της έκτασης των 45.000 στρεμμάτων: τα χωράφια στους ακτήμονες, τα οικόπεδα στους κατοίκους, το δάσος στο Δημόσιο.


«Το μείγμα για την έκρηξη ήταν εκεί. Έλεγαν τότε, “είναι τσιφλικάς, χουντικός, οι πρόγονοί του αγόρασαν εκτάσεις από τους Τούρκους (σ.σ. το 1832), οι Άγγλοι είναι υπεύθυνοι για την Κύπρο”. Η σπίθα που προκάλεσε την έκρηξη ήταν η εξής: ο πατέρας μου ήθελε να κάνει ένα φυτώριο και ένας γεωπόνος τού είχε πει ότι το καλύτερο μέρος είναι στο γήπεδο του χωριού, που είχε παραχωρήσει η γιαγιά μου στην κοινότητα αρκετά χρόνια πριν. Ήθελε λοιπόν να ανταλλάξει αυτό το γήπεδο με έναν άλλο χώρο, ο οποίος κατά τη γνώμη του ήταν πιο βολικός για το χωριό. Η ποδοσφαιρική ομάδα δεν συμφωνούσε και έκανε εξώδικο για να φύγουν από εκεί. Αυτό ήταν ένα από τα μεγάλα λάθη του».

Οι ταραχές στην περιοχή, η οποία κατακλύστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, διήρκεσαν τουλάχιστον τρία χρόνια, αλλά από το 1978 και μετά άρχισαν να φθίνουν παρότι οι κάτοικοι ανά τακτά διαστήματα επανέρχονταν στα αιτήματά τους. «Θυμάμαι ότι η πλειοψηφία του χωριού ήταν εναντίον μας και ήθελε να μας διώξει. Δεν μπορούσα να το καταλάβω. Είχα πάει σχολείο εκεί, ήξερα τα παιδιά. Εντάξει, δεν ήμουν το ίδιο με τα άλλα παιδιά στο σχολείο εγώ ξανθομάλλης με γαλανά μάτια, έμενα στο μεγάλο σπίτι ψηλά που έβλεπε όλο το χωριό- αλλά δεν μπορούσα να το καταλάβω. Βέβαια αργότερα κατάλαβα τι σημαίνει να μένεις στο σπιτάκι κάτω από το μεγάλο σπίτι», τονίζει ο Φίλιπ Νόελ Μπέικερ και εξηγεί ότι παλαιότερα δεν υπήρχε έχθρα ανάμεσα στους κατοίκους και την οικογένεια.

Η σχέση της μητέρας του με τον Ίωνα Δραγούμη

O Φίλιπ Μπέικερ, πατέρας του Φράνσις Νόελ Μπέικερ, γνώρισε την Ειρήνη Νόελ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκείνος ταξίδεψε στην Ιταλία με το Σώμα Νοσοκομει- ακών Οχημάτων (Friends Αmbulance Unit), που ο ίδιος είχε ιδρύσει. Εκείνη απογοητευμένη από τη σχέση της με τον Ίωνα Δραγούμη, ο οποίος δεν της απάντησε εντός προθεσμίας αν οι προθέσεις του ήταν σοβαρές, ως νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού.


Στα τέλη της δεκαετίας του 1910 η Ειρήνη παντρεύτηκε τον μετέπειτα ολυμπιονίκη Φίλιπ που θα εκλεγόταν στη Βουλή και θα κέρδιζε το Νομπέλ Ειρήνης για τη δράση του στην προαγωγή του αφοπλισμού. Τότε κληρονόμησε και το κτήμα Νόελ, μια έκταση 60.000 στρεμμάτων-τότε- στην Εύβοια. «Η γιαγιά γνώριζε πολύ καλά τους Έλληνες πολιτικούς. Την περίοδο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή σε μία εβδομάδα είχε φάει μαζί με τον Βενιζέλο και τον βασιλιά», περιγράφει ο Φίλιπ Νόελ Μπέικερ.


«Σοσιαλιστής της σαμπάνιας»

Το 1920 γεννιέται ο Φράνσις Νόελ Μπέικερ, που έμελλε να γίνει ο νεώτερος Βρετανός βουλευτής. Σε ηλικία 25 ετών εξελέγη- με τη βοήθεια του ονόματος, καθώς ο πατέρας του ήταν ήδη βουλευτής ενώ ούτε η οικογένειά του δεν περίμενε να μπει στη Βουλή.

Με διάλειμμα λίγων χρόνων, ο Φράνσις έμεινε πιστός στους Εργατικούς έως το 1966. Ήταν ένας από τους επονομαζόμενους «σοσιαλιστές της σαμπάνιας», τους ευκατάστατους Άγγλους βουλευτές με φιλολαϊκή δράση που εστίαζαν στα προβλήματα της εργατικής τάξης, ενώ οι ίδιοι δεν ήταν μέρος του λαού. «Είχαν λύσει το βιοποριστικό πρόβλημα», λέει ο υιός.

Άλλωστε οι πολιτικοί στη Βρετανία μέχρι τη δεκαετία του 1950 δεν πληρώνονταν και αυτό ήταν η αιτία για την πρόσβαση των λίγων στην πολιτική αρένα, αλλά ταυτόχρονα ήταν και μια δικλίδα ασφαλείας απέναντι στη διαφθορά. Οι «σοσιαλιστές της σαμπάνιας» συμπεριλαμβανομένων των Φίλιπ και Φράνσις Νόελ Μπέικερ απωθήθηκαν από τη νέα τάξη των «αυτοδημιούργητων» Εργατικών του Χάρολντ Γουίλσον, που εξελέγη πρωθυπουργός το 1966.

«Τότε ο πατέρας μου απογοητεύτηκε.

Εγκατέλειψε την πολιτική και αφιερώθηκε στο κτήμα της Εύβοιας».

Χέρι χέρι με τον Παττακό...


Λίγο πριν εγκαταλείψει την πολιτική ο Φράνσις Νόελ Μπέικερ έκανε «το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του», σύμφωνα με τον γιο αλλά και τον παππού Φίλιπ: «Τον Ιούνιο του 1967 υποστήριξε ανοιχτά στο αγγλικό κοινοβούλιο τη δικτατορία. Ξέρω ότι ο παππούς μου θύμωσε πάρα πολύ. Του έλεγε “ό,τι και να πιστεύεις αυτοί είναι δικτάτορες δεν είναι δημοκράτες, κάποια ημέρα θα πέσουν και θα το βρεις μπροστά σου. Ο ίδιος ο πατέρας μου πίστευε ότι ήταν για καλό σκοπό καθώς οι δικτάτορες είχαν δεσμευθεί για “κάθαρση του πολιτικού συστήματος και επαναφορά της δημοκρατίας μέσα σε δύο χρόνια με εκλογές”, όπως του είπαν. Παραδέχθηκε ότι αυτό που έκανε του στοίχισε. Όταν όμως είδε ότι δεν τήρησαν τη δέσμευση τούς γύρισε την πλάτη». Με τον Παττακό είχε καλή προσωπική σχέση.

Η φιλία τους έγινε γνωστή και στο Προκόπι το 1969, όταν ύστερα από πρόσκληση του δασοκτήμονα ο δικτάτορας επισκέφθηκε την περιοχή. Αυτό ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο λάθος του πατέρα, λέει ο υιός και υποστηρίζει ότι ο λόγος της επίσκεψης Παττακού ήταν τα άσχημα οικονομικά του Ιδρύματος Βόρειας Εύβοιας, το οποίο είχε ιδρύσει ο Μπέικερ το 1962. «Με έρανο στην Αγγλία το Ίδρυμα μάζευε χρήματα και έστελνε στην Εύβοια γιατρούς, κτηνίατρους, δασοκόμους και άλλο ειδικευμένο προσωπικό για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής». Τον δικτάτορα τον κάλεσε για να τον παρακαλέσει να αναλάβει το κράτος τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος αλλά και να λάβει μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, λέει ο Φίλιπ.

Η δήμευση και ο δικαστικός μαραθώνιος


Το 1982 τα 45.000 στρέμματα κρατικοποιήθηκαν με απόφαση του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών, ενώ οι Μπέικερ προσπάθησαν να αναστρέψουν την κατάσταση μέσω της Θάτσερ (είχε γραφείο στη Βουλή δίπλα από αυτό του Φράνσις) αλλά και υπουργών Εξωτερικών. «Δεν ήθελαν να μπλέξουν επειδή ήταν επίσημο θέμα της Ελλάδας», λέει ο γιος. Δέκα χρόνια μετά η οικογένεια προσέφυγε κατά της κρατικοποίησης και το 2004 εκδόθηκε η τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου ότι τα 2/3 των 45.000 στρεμμάτων εξ αδιαιρέτου ανήκουν στην οικογένεια. Μέχρι σήμερα εκκρεμεί η δίκη για το υπόλοιπο. Μάλιστα οι Μπέικερ έλαβαν αποζημίωση 24.000 ευρώ λόγω της καθυστέρησης μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση.

«Είναι κρίμα που έχει ξεχαστεί η προσφορά του πατέρα μου. Ό,τι είχε κάνει για την Ελλάδα και την Κύπρο διαγράφτηκαν, πιθανότατα επειδή δεν βόλευαν την εποχή εκείνη τις πολιτικές επιδιώξεις. Το “τσιφλίκι Μπέικερ” δεν είναι τσιφλίκι αλλά δάσος: από τα 45.000 στρέμματα μόνο τα 350 είναι αγροτικές εκτάσεις.

Σήμερα δεν προσφέρει πολλή δουλειά, δεν έχει μεγάλη αξία, ενέχει κινδύνους- ανά πάσα στιγμή μπορεί να πιάσει φωτιά-, είναι ένα βάρος μεγάλο για μένα. Θα συνεχίσει όμως να είναι μια πολιτική πρόκληση. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει- το είχε προτείνει ο πατέρας μου πριν από 20 χρόνια- είναι η αγροτουριστική ανάπτυξή του, ένα φυσικό πάρκο, βάσει ευρωπαϊκής μελέτης που έχει πραγματοποιηθεί ήδη. Πρέπει πια να κλείσει το θέμα του τσιφλικιού, να δούμε μπροστά. Το όραμα του πατέρα μου ήταν αυτό το δάσος να είναι το καλύτερο στην Ελλάδα».

Πηγή: Τα Νέα