Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Ο Πολύγυρος πενθεί


Τραγική μέρα σήμερα για τον Πολύγυρο.

Ένα 19χρονο παιδί έφυγε με τον πιο άδικο τρόπο.

Καλό ταξίδι Χρηστάκη...

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Το δράμα της Ιμβρου

Οι «φρικιαστικές» συνθήκες βίαιου εκτουρκισμού του ελληνικού νησιού τη δεκαετία του 1960

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΟΜΑΗ

ΔΕΝ ΕΙΧΕ καν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης όταν με ευθύνη της τουρκικής πλευράς άρχισαν να παραβιάζονται οι διατάξεις της. Πρώτες στο στόχαστρο μπήκαν οι μειονότητες της Ιμβρου και της Τενέδου, όπου δεν εφαρμόστηκε ποτέ το άρθρο 14 περί τοπικής αυτονομίας τους. Την ίδια τύχη δεν απέφυγε και ο Ελληνισμός της Πόλης.

Αλλοτε με νομοθετικά μέτρα ή απλές διοικητικές πράξεις, συχνότερα όμως διά της βίας, οι τουρκικές αρχές άσκησαν πολλών ειδών πιέσεις στα άτομα και στα ιδρύματα της ομογένειας στοχεύοντας κυρίως στο να περιορισθεί ή αποκοπεί κάθε σχέση της με το Πατριαρχείο έτσι ώστε να περιέλθει ο έλεγχος της διαχειρίσεως των μειονοτικών ιδρυμάτων (βακούφια) σε πρόσωπα επιλεγόμενα από την τουρκική διοίκηση, οδηγώντας σε επαγγελματικό μαρασμό τους ομογενείς, οι οποίοι γι΄ αυτόν τον λόγο αργά ή γρήγορα θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η φράση του πρέσβη ε.τ. Βύρωνα Θεοδωρόπουλου, βαθέος γνώστη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο βιβλίο του «Οι Τούρκοι και εμείς» πως «η σημερινή αντιπαράθεση Ελλήνων και Τούρκων έχει βαθιές ρίζες στα γεγονότα εκείνης της εποχής» αποτελεί το κλειδί στην ερμηνεία των σχέσεων των δύο λαών ως σήμερα.

Η σχέση των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της γείτονος, όπως επισημάνθηκε στο προηγούμενο περί Ιμβρου άρθρο, οδήγησε στο στόχαστρο των τουρκικών διωγμών εις βάρος της ελληνικής ομογένειας στη δεκαετία του 1960, με αφορμή το Κυπριακό, τους φιλήσυχους Ιμβρίους, όπως και τους κατοίκους της γειτονικής Τενέδου, γεωργούς και κτηνοτρόφους στην πλειονότητά τους, άρρηκτα δεμένους με τη γη και την αγροτική οικονομία των δύο νησιών.

Είχαν προηγηθεί τα θλιβερά γεγονότα του μαύρου Σεπτέμβρη του έτους 1955 σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη και ο δυσμενής απόηχος από την έκταση που είχαν λάβει στον διεθνή Τύπο απαιτούσε νέες πρακτικές και μεθοδεύσεις από πλευράς των τουρκικών αρχών όσον αφορά την εξαφάνιση κάθε ελληνικού στοιχείου, που, σημειωτέον, εξακολουθούσε να παραμένει η συντριπτική πλειονότητα των δύο συγκεκριμένων ακριτικών νησιών του Αιγαίου.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του δημοσιογράφου Καντιρτζάν στην εφημερίδα «Τερζουμάν», στο φύλλο της 21ης Ιουνίου 1966: «Ιμβρος, ήτις ευρίσκεται εις στόμιον Δαρδανελλίων,είναι μία Τουρκική Νήσος. Εν εκ των σφαλμάτων Λαϊκού Κόμματος μετά Λωζάννην απετέλεσεν η κατά έτος 1930 σύναψις της γρουσούζικης (sic!) εκείνης Εμπορικής Συμφωνίας (σ.σ.: εννοεί τη συμφωνία που καλή τη πίστει υπέγραψε ο Ε. Βενιζέλος με τον Κεμάλ στην Αγκυρα) με Ελληνας,δι΄ ης εξεχωρήθησαν προνόμια εις Ελληνας Κωνσταντινουπόλεως.Επόμενη Κυβέρνησις ηκολούθησεν ιδίαν οδόν, εκχωρήσασα ανάλογα προνόμια εις Ρωμιούς Νήσου Ιμβρου.

Ανταμοιβή προνομίων τούτων υπήρξε η συνεχιζόμενη τραγωδία Κύπρου. Ρωμιοί εφόνευσαν εκεί αθώους Τουρκοπαίδας, ταλαίπωρους γυναίκας και κορασίδας, δυστυχείς γέροντας και ηρωικούς νέους και παρ΄ ολίγον θα εξετέλουν ομαδικώς 120.000 Τούρκους. Με τραγωδίαν ταύτην απεδείχθη δι΄ άλλην μίαν φοράν ότι δεν γίνεται γούνα από δέρμα χοίρου και φίλος από Ελληνα». Τορπιλίζοντας έτι περαιτέρω τη φωτιά που είχαν ανάψει τα επεισόδια σε Μανσούρα και Κόκκινα στην Κύπρο, ο αρθρογράφος έφθανε στο σημείο να κατηγορήσει επί εσχάτη προδοσία τους Ιμβρίους, οι οποίοι, απελπισμένοι από τις εις βάρος τους τουρκικές θηριωδίες, απηύθυναν έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να επιληφθεί της υποθέσεώς τους.

«Ρωμιοί Ιμβρου, πληροφορούμεθα τώρα,έχουν εκπροσώπους εις Αθήνας.Εκεί κατήγγειλον Τουρκικήν Κυβέρνησιν εις Ελληνικήν και ζητούν από Τούρκον Υπουργόν Εξωτερικών απάντησιν εις 11 ερωτήματα.Ρωμιοί Ιμβρου όμως είναι Τούρκοι πολίται.Είθε να είχαν γκρεμισθεί εν καιρώ και να μην ήσαν. Κυβέρνησις Τούρκων αυτών πολιτών ευρίσκεται μήπως εις Αθήνας;Εάν ναι, τι δουλειά έχουν εις Ιμβρον;». Και πα ρακάτω σε άλλο σημείο: «...Ενέργεια εκπροσώπων Ρωμιών Ιμβρου αποτελεί προδοσίαν. Σκοπός των είναι σαφής. Επιθυμούν δι΄ ισχυρισμών περί καταπιέσεώς των υποκινήσουν Χριστιανικόν κόσμον κατά Τουρκίας. Σκοπεύουν, δηλαδή, προκαλέσουν νέον Κυπριακόν ζήτημα, σύνδεσίν των μεΕλλάδα» (ΑΠ 1934, Ν. Καρανδρέας, Γ. Πρόξενος από Κωνσταντινούπολη).

Από τα κείμενα δύο πολυσέλιδων εκκλήσεων της «επί τούτω εξουσιοδοτηθείσης Επιτροπής των Ιμβρίων», επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Στ. Σοφιανόπουλο, βεβαίως καμία ανάλογη πρόθεση δεν προέκυπτε. Αντιθέτως, ξεδιπλωνόταν σε όλες τις τραγικές του πτυχές το δράμα των Ιμβρίων, οι οποίοι για λόγους στοιχειώδους προστασίας τους από την περαιτέρω μήνιν των τουρκικών αρχών ζητούσαν «όπως τα υποβαλλόμενα ενυπόγραφα έγγραφα χαρακτηρισθούν ως άκρως απόρρητα και εμπιστευτικά, επιμελώς δε αποφευχθεί πάσα δημοσιότης της παρούσης ακροάσεως όσον και του παρόντος διαβήματος εν τω συνόλω του» (2 Ιουλίου 1966).

Η διαρροή ωστόσο της είδησης ότι οι Ιμβριοι έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της ελληνικής κυβερνήσεως, όπως προκύπτει από τον θόρυβο που προκάλεσε η συγκεκριμένη διαρροή στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, παραμένει υπό έλεγχο.

Η εφημερίδα «Γενί Γκαζετέ», αρχομένου του μηνός Ιουλίου 1966, εγκαινίασε σειρά δημοσιευμάτων περί Ιμβρου, «της τουρκικής νήσου με 6.000 κατοίκους και... 600 μονάς!», διά των οποίων ο συντάκτης τους Σαλίχ Ουιγκούρ επεδίδετο στην ξέφρενη συγγραφή ενός καθ΄ όλα μυθοπλαστικού σεναρίου ότι «τα εν τη νήσω 12.287 κτήρια και 29.662 οικόπεδα και αγροί αποτελούν,σύμφωνα με έξι επιθεωρητάς της Γενικής Επιθεωρήσεως Εβκαφίου, εν τω συνόλω των βακούφια του Σουλτάνου Σουλεϋμάνκαι ότι Ρωμιοί τα απέκτησαν με διαφόρους απάτας».

Μάλιστα ο αρθρογράφος μιλούσε για «Ρωμιούς οίτινες έβαλον χέρι διά πλαστών εγγράφων εις περιουσίας Τούρκων, οίτινες απέθανον άκληροι», φθάνοντας στο σημείο να χαλκεύσει ακόμη και... απόβαση ελλήνων πειρατών στο νησί μετά την Επανάσταση στον Μοριά, οι οποίοι διέπραξαν σειρά εγκλημάτων, για την εξακρίβωση των οποίων «... διενεργούνται έρευναι προς ανεύρεσιν αποδεικτικών στοιχείων!» (ΑΠ 2180, 9 Ιουλίου 1966, Ν. Καρανδρέας).

Στον αντίποδα της τουρκικής αρθρογραφίας που μετέδιδε τέτοιου είδους επαίσχυντες δήθεν αποκλειστικότητες και παρά την ελεγχόμενη πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων στο νησί, βρέθηκαν εκτενή άρθρα του αμερικανού δημοσιογράφου Μac Lure, ο οποίος δεν διέφυγε τη χλεύη των Τούρκων. Η εφημερίδα «ΑΚΙΣ», στο φύλλο της στις 9 Ιουλίου 1966 με τίτλο «Είς Αμερικανός εις Ιμβρον», έγραφε: «Πρότινος έφθασεν εις λιμένα Καλέκιοϊ (Κάστρο) Ιμβρου είς υψηλός Αμερικανός, κόμη οποίου ήτο ψιλοκομμένη ως ακριβώς εν Βιετνάμ Αμερικανών στρατιωτών». «Εις Σχοινούδιον» έγραφε η «ΑΚΙΣ» «ως αναφέρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος, είς Ρωμηός ηλικίας 64 ετών εδήλωσεν εις αυτόν ότι όταν μισοί κοιμούνται, άλλοι μισοί κρατούν βάρδιαν.

Κατά τον ανταποκριτήν του Αssociated Ρress, Ρωμηοί είναι τόσον δυστυχείς ώστε όταν ο ίδιος έφευγε από κάποιο χωρίον, γυνή τις εφώναζε “πάρτε μας μαζί σας”, άλλοι τον παρακαλούσαν “μη μας αφήνετε” και είς ανήρ εφώναξεν “ενημερώσατε περί αυτών όλον τον κόσμον”». Κατά την ίδια εφημερίδα, «οι εντυπώσεις του Αμερικανού δημοσιογράφου εδημοσιεύοντο ήδη εις πολλά μέρη του κόσμου και η ελληνική προπαγάνδα αποκτά έν ισχυρόν όπλον».

Στην πραγματικότητα, όπως απεδείχθη, κανένα όπλο δεν ήταν ισχυρό απέναντι στην τουρκική αποφασιστικότητα να «κλείσει» το κεφάλαιο της Ιμβρου βάσει ενός «αριστοτεχνικού σχεδίου μεγάλης σατανικής εφευρετικότητος», στην εφαρμογή του οποίου «ωχριούν οι μεσαιωνικοί βανδαλισμοί», όπως αναφερόταν στο υπόμνημα της Επιτροπής Ιμβρίων. Ετσι, μεταξύ θέρους 1964 και 1966, όταν το σχέδιο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, τα μέτρα προέβλεπαν:

α) Αρχικά, με πρόσχημα ενδεχόμενη στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα, την εγκατάσταση τάγματος στρατού με βαρύ οπλισμό σε στρατόπεδο απαλλοτριωθείσας εκτάσεως 1.000 στρεμμάτων στο Γλυκύ, με αποτέλεσμα τη διαρροή του πληθυσμού του και εν τέλει τον αφανισμό του.

β) Ως επόμενο μέτρο εφευρέθηκε η φόρμουλα ιδρύσεως αγροτικών φυλακών στο Σχοινούδι. Ολόκληρος ο κάμπος του Σχοινουδίου, εκτάσεως 40.000 στρεμμάτων, με 60.000 ελαιόδεντρα, αμπελώνες και κήπους, που στήριζε και την οικονομία του νησιού, απαλλοτριώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που εγκατέστησε βαρυποινίτες κακούργους στο νησί, οι οποίοι μάλιστα είχαν και άδεια... οπλοφορίας για την προστασία τους με την παιδαριώδη δικαιολογία ότι οι Ιμβριοι... τους πετούσαν πέτρες!

γ) Ξεκινάει οικοδομικός οργασμός διά της ανεγέρσεως επιβλητικών συγκροτημάτων, «άτινα ορθώνουν τον επιβλητικόν των όγκον εν τη επιδιώξει να καταστούν μνημεία εθνικής υπερηφάνειας και ρώμης». Χτίζονται λιμήν, αεροδρόμιο και οδικό δίκτυο που διασχίζει ολόκληρο το νησί. «Προς παρηγορίαν, παραπλάνησιν και όνειδος απείραχται παραμένουν μόνον αι βουνοκορφαί». Ο ασθμαίνων Ελληνισμός της Ιμβρου είχε πια πεθάνει στο νησί. «Σαν τα τρελά πουλιά», τα τρομαγμένα κομμάτια του θα αναζητήσουν άλλες, καινούργιες μα πάντα νησιωτικές πατρίδες.

Η κυρία Φωτεινή Τομαή είναι προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Το Βήμα

"Πόλεμος" Βουλγαρίας-Σκοπίων..


* Αιτία η υπουργοποίηση του Bούλγαρου ιστορικού Nτιμιτρόφ, που δηλώνει ότι είναι ψέματα τα περί "μακεδονικής" εθνότητας.

* Σκληραίνει η στάση και των Βουλγάρων απέναντι στα παραμύθια του κ.Γκρουέφσκι και της παρέας του..

Γράφει ο κ.Χρ.Τελίδης
για το "Έθνος της Κυριακής":

Κόκκινο πανί» έγινε για τα Σκόπια ο νέος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και υπεύθυνος για τους Βούλγαρους της Διασποράς Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ (φωτογ.), ο οποίος θεωρείται από τους μεγαλύτερους πολέμιους του «μακεδονισμού» της ΠΓΔΜ.

Ο Ντιμιτρόφ υπήρξε μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Βουλγαρίας στη Σόφια και είναι ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Τα Δέκα Ψέματα του Μακεδονισμού», το οποίο αναφέρεται στις ιστορικές αναλήθειες που προβάλλει η ΠΓΔΜ.

Τα Σκόπια αντιμετώπισαν με... εμφανή σκεπτικισμό την πρόσφατη εκλογή του νέου συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» το 1991, αλλά αρνείται μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα», υποστηρίζοντας ότι οι Σλαβομακεδόνες και η γλώσσα τους είναι υποσύνολα του βουλγαρικού έθνους και της βουλγαρικής γλώσσας.

Η επιλογή του Μπ. Μπορίσοφ να υπουργοποιήσει τον ιστορικό Μπ. Ντιμιτρόφ αλλά και να του προσφέρει προσωπική στήριξη όταν κατηγορήθηκε πως είχε σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας την περίοδο του κομμουνισμού σχολιάστηκε από τους γείτονές του: «Δεν έχει την πρόθεση να ελαφρύνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών» έγραψε η εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ».

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει στο άρθρο της τον Μπ. Ντιμιτρόφ ως έναν από τους «μεγαλύτερους κατήγορους του μακεδονικού έθνους». Αλλη σκοπιανή εφημερίδα, η «Βρέμιε», χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, γράφοντας ότι η υπουργοποίηση Ντιμιτρόφ ανέστησε τον βουλγαρικό φασισμό.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έντονης καχυποψίας από τα Σκόπια και με προδιαγεγραμμένη για πολλούς την αλλαγή στάσης της Σόφιας απέναντι στην ΠΓΔΜ, μετά την εκλογή του Μπορίσοφ, η πρώτη κρίση στις σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων εκδηλώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την ορκωμοσία της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης.

H 23χρονη Σπάρσκα Μίτρεβα, από την περιοχή της Γευγελής κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η οποία έχει βουλγαρική υπηκοότητα και διαβατήριο καταδικάσθηκε σε τρίμηνη φυλάκιση και κλείσθηκε στη φυλακή για διαφορά που είχε με τον σύζυγό της, με τον οποίο είναι σε διάσταση. Η κατηγορία ήταν ότι εμπόδιζε τον τελευταίο να βλέπει το μόλις 2 χρόνων παιδί τους, το οποίο οι αρχές αποφάσισαν να φιλοξενηθεί σε ίδρυμα.

Η καταδίκη και ο εγκλεισμός στη φυλακή της Μίτρεβα για μια ενδοοικογενειακή διαφορά θεωρήθηκε ως μεθόδευση των αρχών της ΠΓΔΜ επειδή η 23χρονη, αν και πολίτης της ΠΓΔΜ, έχει πάρει τη βουλγαρική υπηκοότητα. Κάτι που έχει γίνει από δεκάδες χιλιάδες πολίτες της ΠΓΔΜ τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματα των Βουλγάρων περί βουλγαρικής προέλευσης των σλαβόφωνων κατοίκων της ΠΓΔΜ. Το θέμα πολύ γρήγορα οδήγησε σε ανοικτή αντιπαράθεση των δύο χωρών.

«Πρέπει να μάθουν να σέβονται τους κανόνες της EE»

Ενδεικτικο του κλίματος που επικρατεί είναι ότι την περασμένη Τρίτη κλήθηκε στο βουλγαρικό ΥΠΕΞ η επιτετραμμένη της ΠΓΔΜ και της υποβλήθηκε διάβημα διαμαρτυρίας. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας έσπευσε με έντονο τρόπο να βάλει τη νέα του ατζέντα σχετικά με την ΠΓΔΜ.

«Βούλγαροι πολίτες ή "Μακεδόνες" πολίτες με βουλγαρική συνείδηση υφίστανται διοικητικές, αστυνομικές και άλλες πιέσεις, λόγω της συνείδησής τους» αναφέρονταν στο διάβημα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενώ διατυπωνόταν η προειδοποίηση πως η στάση της Βουλγαρίας για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από την πρακτική της τελευταίας στα παραπάνω ζητήματα.

Η θέση αυτή, που ποτέ δεν είχε διατυπωθεί ανοικτά με τόσο έντονο τρόπο από τη Σόφια, προκάλεσε προβληματισμό στα Σκόπια, ενώ το θέμα έγινε πρώτο με καθυστέρηση μίας μέρας σε αρκετές εφημερίδες. «Η Βουλγαρία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξή μας στην Ε.Ε.» έγραψαν στο πρώτο θέμα τους οι εφημερίδες «Βρέμιε» και «Βέτσερ», ενώ ανάλογα ήταν τα δημοσιεύματα στις πρώτες σελίδες και των άλλων εφημερίδων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας έσπευσε να δηλώσει με νόημα ότι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί και να υποστηρίξει τους πολίτες που έχουν βουλγαρική συνείδηση και ζουν στο εξωτερικό, ενώ για τα Σκόπια είπε πως «είναι καλύτερα να τους μάθουμε να σέβονται τις απαιτήσεις και τους κανόνες της Ε.Ε.».

Την ίδια ώρα Βούλγαροι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι θα φέρουν το θέμα καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά της ΠΓΔΜ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ που έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια βουλγαρικά διαβατήρια και βουλγαρική υπηκοότητα έχουν ξεπεράσει τις 32.000, ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 50.000. Η νέα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα απλοποιήσει τις διαδικασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πόλη Ντέλτσεβο στο ανατολικό μέρος της ΠΓΔΜ, όπου το ένα τρίτο των κατοίκων έχει πάρει ήδη βουλγαρικά διαβατήρια και πολλοί κάτοικοι κυκλοφορούν με αυτοκίνητα που φέρουν βουλγαρικές πινακίδες.


MΠOZINTAP NTIMITPOΦ Δίνει 1 εκ. € αν του φέρουν έστω και ένα ιστορικό έγγραφο

Τον περασμένο Νοέμβριο η ενέργεια του Βουλγαρικού Πολιτιστικού Πληροφοριακού Κέντρου στα Σκόπια να παρουσιάσει σε εκδήλωση και να μοιράσει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Τα δέκα ψέματα του Μακεδονισμού» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ πολλά ΜΜΕ έκαναν λόγο για βουλγαρική προβοκάτσια.

Τα στοιχεία

Συγγραφέας του βιβλίου, στο οποίο φιλοξενούνται άρθρα Βούλγαρων, Σέρβων και άλλων επιστημόνων καθώς και ντοκουμέντα από διάφορες βαλκανικές χώρες, που αμφισβητούν τη λεγόμενη «μακεδονική» ταυτότητα και αρνούνται την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» ως διαφορετικού από το βουλγαρικό, είναι ο σημερινός υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου Μπ. Ντιμιτρόφ.

Ο καθηγητής της Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Κλήμεντος της Οχρίδας στη Σόφια χαρακτηρίζεται από τους Σκοπιανούς ως ο μέγας πολέμιος του «μακεδονισμού» της χώρας τους και είναι αυτός που είχε προσφέρει στους ιστορικούς της ΠΓΔΜ το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ αν του έφερναν έστω ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ύπαρξη μακεδονικού κράτους ή έθνους την περίοδο του Μεσαίωνα.

«Τα ιστορικά στοιχεία μάς λένε ότι το «μακεδονικό έθνος» δημιουργήθηκε τεχνητά από τους κομμουνιστές το 1944. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος που θα μπορούσε να αναχθεί στον Μέγα Αλέξανδρο, όπως ισχυρίζονται οι ιστορικοί της χώρας. Δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν να αισθάνεται ‘Μακεδόνας’, διότι αυτό είναι δικαίωμα προσωπικής επιλογής, αλλά η Ιστορία μάς λέει κάτι άλλο» δηλώνει ο Μπ. Ντιμιτρόφ.

Κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ο Μπ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως η νέα κυβέρνηση θα φροντίσει για τους Βούλγαρους στην ΠΓΔΜ, ανάμεσα στα άλλα με την εκτύπωση βιβλίων και εφημερίδων, την παροχή υποτροφιών σε φοιτητές κ.ά. Μετά την υπόθεση της Μίτρεβα φέρεται να δήλωσε ότι ένας από τους τρεις λόγους που η Βουλγαρία μπορεί να αποσύρει τη στήριξη της ΠΓΔΜ για ένταξη στην Ε.Ε. είναι η συμπεριφορά της στους Βούλγαρους που κατοικούν σ’ αυτή.

Η Αθήνα παρακολουθεί, αλλά κρατά αποστάσεις

Με ενδιαφέρον αλλά από απόσταση παρακολουθεί η Αθήνα την αντιπαράθεση μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας, που έρχεται να επιβεβαιώσει τα αδιέξοδα στα οποία μπορούν να οδηγήσουν οι τυφλοί εθνικισμοί.

Η επιδίωξη της σκοπιανής πλευράς να δημιουργήσει τεχνητή «μακεδονική» ταυτότητα με σαφή, έστω και συμβολική, παραπομπή στο ενιαίο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας δεν στρέφεται μόνον εναντίον της Ελλάδας αλλά και εναντίον της Βουλγαρίας, η οποία δεν αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα.

Η κυβερνητική αλλαγή στη Βουλγαρία που ανέδειξε δυνάμεις που φλερτάρουν με τον βουλγαρικό εθνικισμό, ήρθε σε δύσκολη για τη σκοπιανή ηγεσία συγκυρία.

Για τα Σκόπια, η αντιπαράθεση με τη Βουλγαρία δεν είναι η καλύτερη εξέλιξη καθώς ξαφνικά διαπιστώνουν ότι από τα ανατολικά σύνορα υπάρχει υπαρκτή βουλγαρική απειλή, από τα δυτικά διατηρείται πάντα ζωντανός ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός, ενώ και στον Βορρά υπάρχει το απειλητικό αλβανικό ριζοσπαστικοποιημένο στοιχείο της Νότιας Σερβίας.

Σε αυτό το ρευστό σκηνικό, μια λογική ηγεσία στα Σκόπια θα στρεφόταν προς την Ελλάδα ως το μοναδικό στήριγμα της σταθερότητας και ακεραιότητας της χώρας. Αλλά η παρέα του κ. Γκρούεφσκι δεν φαίνεται να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ηγεσιών.

Πηγή: Greece-Salonika

Ευχόμαστε περαστικά στο παιδί που τραυματίστηκε στον Πολύγυρο

ΕΠΕΙΓΟΝ

Σοβαρός τραυματισμός νεαρού μοτοσυκλετιστή.

Τα λόγια περιττεύουν, ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά στο νέο παιδί και γρήγορη ανάρρωση.

Μικρασιατική ελεγεία

Χρόνια κατηφορίζουν οι Μικρασιάτες
απ' την παλιά πόλη
κι εγώ με τον εξάδελφό μου τον Ανδρόνικο
τρελή φλέβα της γενιάς μας
λέω να τρέξουμε σ' ασέλωτα άλογα
στην φωτερή αμμούδα του Σαμαντάκ.

Ο Λίβανος θα φέγγει ασημένιος
σπάνιοι μαργαρίτες τα σύγνεφα
γράφοντας το όνομα του Λίβα
στις αργυρές ανταύγειες της άμμος
γκρεμίζοντας με στεντόρεια γέλια
μυθικά απομεσήμερα και κάστρα
απέναντι στην Κύπρο
φεύγοντας με την αύρα
στις Σιδηρές Πύλες της Κιλικίας.

Χρόνια κατηφορίζουν από τον δρόμο μου
οι Μικρασιάτες της παλιάς πόλης
ατέλειωτα χρόνια
Κι εγώ σκέφτομαι πότε θα πετάξω
με τον Ανδρόνικο το λάγνο γενάκι
στις ακτές της Ασίας
Κι εκείνος τόσα χρόνια ακίνητος
να κοιτά μ' ακόρεστα μάτια
θυμάμαι την Ανατολή.

Από τη συλλογή Ερημιά (1988)

Μάριος Μαρίνος Χαραλάμπους (1937 - 2007)

Πριγκιπάτο της Ανδόρας: Η 125η χώρα που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία"


Διπλωματικές σχέσεις συνήψαν η ΠΓΔΜ και το Πριγκιπάτο της Ανδόρας, υπογράφοντας κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο η πρώτη αναφέρεται με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα.

Σε ανακοίνωση τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρεται σχετικά πως το έγγραφο υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ανδόρας Χαβιέ Έσποτ και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ΜΙΑ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν ικανοποίηση για την επίσημη υπογραφή του ανακοινωθέντος και αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στις δύο χώρες, καθώς και στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή.

Ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε, επίσης, στον κ. Έσποτ ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της χώρας κ. Ιβάνοφ, θα ορίσουν σύντομα πρεσβευτή, ο οποίος, με παράλληλη διαπίστευση, θα ασκεί αρμοδιότητες στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας, δημιουργώντας έτσι ισχυρή βάση για περαιτέρω ανάπτυξη των διπλωματικών σχέσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η Ανδόρα είναι η 125η χώρα που συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με την ΠΓΔΜ υπό το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα.

Πηγή: Μακεδονία

Η Ανδόρα έχει έκταση 468 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 83.888 κατοίκους.

Αυτά τα αποτελέσματα φέρνουν τα "Μακεδονικά" αεροπλάνα στην Κέρκυρα...

Εθνική ξεφτίλα κυρία Ντόρα, ακόμα και από την Ανδόρα...

Νεκρός από καρδιακή προσβολή ο αρχηγός της Εσπανιόλ

Σοκ με τον αιφνίδιο θάνατο του Ζάρκε

Ο 26άχρονος Ντάνιελ Χάρκε

Νεκρός βρέθηκε από τους συμπαίκτες του το βράδυ του Σαββάτου ο αρχηγός της Εσπανιόλ, Ντάνι Χάρκε, ο οποίος βρισκόταν στην Ιταλία για προετοιμασία με την ισπανική ομάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος ποδοσφαιριστής πέθανε από καρδιακή προσβολή μέσα στο ξενοδοχείο που διέμενε η αποστολή στην πόλη Κοβιτσιάνα.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες ο Χάρκε δεν κατέβηκε για φαγητό και όλοι υποψιάστηκαν ότι κάτι συνέβη στον συμπαίκτη τους γι' αυτό και ανέβηκαν στο δωματιό του, όπου τον βρήκαν νεκρό.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο παίκτης μιλούσε στο τηλέφωνο με την κοπέλα του, όταν για άγνωστους λόγους -μέχρι στιγμής- η επικοινωνία διεκόπη και κατά τα φαινόμενα υπέστη την καρδιακή προσβολή.

Ο συμπαίκτης του, Φεράν Κορομίνας και ένας άνθρωπος του συλλόγου έσπευσαν στο δωμάτιό του και τον βρήκαν αναίσθητο, ενώ παρά το γεγονός ότι διακομίστηκε άμεσα σε κοντινό νοσοκομείο δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν στη ζωή και εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Όπως μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ, ο Χάρκε το πρωί του Σαββάτου είχε συμμετάσχει κανονικά στην προπόνηση της Εσπανιόλ.

Ο άτυχος ποδοσφαιριστής είχε πάρει πριν από λίγο καιρό το περιβραχιόνιο διαδεχόμενος τον Ραούλ Ταμούδο.

Ύστερα από την τραγική αυτή εξέλιξη η αποστολή των Καταλανών επιστρέφει την Κυριακή στη Βαρκελώνη.

Πηγή: Το Βήμα

Γιάννης Μανώλης: Μας υποχρέωναν να αθωώσουμε βουλευτές


Το γάντι στον πρωθυπουργό ρίχνει ο Γιάννης Μανώλης και θέτει θέμα ηγεσίας αν η ΝΔ χάσει τις εκλογές

Τη στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζει τη φθινοπωρινή της επίθεση με σκοπό να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα νέο χτύπημα εκ των έσω από τον βουλευτή της, Γιάννη Μανώλη αιφνιδιάζει και προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια του Μαξίμου.

"Μας υποχρέωσαν να αθωώσουμε βουλευτές" καταγγέλλει μέσα από τη συνέντευξή στο "Πρώτο Θέμα της Κυριακής" ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, και θέτει θέμα ηγεσίας αν η ΝΔ χάσει τις εκλογές.

Ο βουλευτής Αργολίδας κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα χαρακτηρίζει τον Ευάγγελο Αντώναρο επικίνδυνο για τη συνοχή του κόμματος, ενώ για πιθανή του εκδίωξη πετάει το μπαλάκι και απαντά "το φύγε ή ρίξε μας να το πουν σε όσους κατηγορούνται για σκάνδαλα", "δεν μπορεί να με διώξει κανένας από την παράταξη και δεν θα με διώξει".

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχολίασε πως είναι προφανές ότι προκύπτει μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για τον κ. Καραμανλή προσωπικά, αλλά και για τους επιτελείς του.

Είναι, επίσης, προφανές ότι επιβεβαιώνονται πλήρως οι καταγγελίες μας για επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών όσων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι απολύτως έκθετοι.

Πηγή: Ημερησία

Φοβού τους Δαναούς...

Δοϊτσίδης Καριοφύλλης - Στέργιους παντρεύιτι

Είμαστε τοπικιστές γιατί αγαπάμε τον τόπο μας τον Πολύγυρο


Θέλουμε Νομάρχη Πολυγυρινό στις επόμενες εκλογές, για να σταματήσουμε αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν τον ωραίο μας Πολύγυρο σε μια απέραντη χωματερή της Αρναίας, της Ιερισσού και των μεταλλείων του Στρατωνίου.

Είναι δημοκρατικό δικαίωμα μας να ψηφίσουμε δικούς μας ανθρώπους. Γιατί ο Πολυγυρινός Νομάρχης δεν πρόκειται να πιέσει να πάνε τα σκουπίδια του Πολυγύρου σε άλλον Δήμο. Ούτε θα δεχθεί σκουπίδια άλλων Δήμων στον Πολύγυρο.

Ο Πολύγυρος και σκουπίδια της Βόρειας Χαλκιδικής ΔΕΝ θα δεχθεί και Νομάρχη θα αλλάξει.

Κρίμα γιατί τελικά αυτοί που βάλανε το κόμμα τους πάνω από τον Πολύγυρο εισπράττουν αυτά τα αποτελέσματα.

Να δούμε, θα βρεθεί έστω και ένας Πολυγυρινός Νεοδημοκράτης να δεχθεί τα σκουπίδια όλης της Βόρειας Χαλκιδικής στον Πολύγυρο;

Δεν νομίζουμε...

Γλυκερία - Μήλο μου κόκκινο - Σαν απόψε τέτοια ώρα - Πω πω πω Μαρία - Δω στα λιανοχορταρούδια

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα σκάνδαλο!

Σκάνδαλο το είπαν... και πάει! Πέντε χρόνια μετά τον θόρυβο που είχε προκαλέσει η υπόθεση του «Πόρτο Καρράς», η συγκεκριμένη επένδυση παίρνει το δρόμο της με τη βούλα και την υπογραφή των κρατικών φορέων.

Του Κ. ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

Τα έργα είχαν σταματήσει πριν μια πενταετία (φωτ. κάτω). Σήμερα, όμως, η «γαλάζια» περιφέρεια και αυτοδιοίκηση ενέκριναν, σεμνά και ταπεινά, την επένδυση. Οι εργασίες ξεκινούν και πάλι.

*Στις αρχές του 2004 -ποιος το θυμάται, άραγε;- υπήρχαν καταγγελίες ότι με τροπολογία του υφυπουργού Οικονομικών Χρ. Πάχτα νομιμοποιείται ένα παράνομο πρόγραμμα της κατασκευαστικής εταιρείας του Κ. Στέγγου στη Χαλκιδική. Με αιχμή τα τηλεδικεία της εποχής και υπό τις κραυγές της αντιπολιτευόμενης Ν.Δ. η τροπολογία αποσύρθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη.

Αρον άρον, μάλιστα, απομακρύνθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν υπογράψει την τροπολογία, ενώ οι λιγοστές φωνές που την υπερασπίστηκαν ως εφαρμογή μιας ειδικής σύμβασης που είχε υπογράψει το Δημόσιο από το 1976, και έγινε νόμος το 1977, χάθηκαν μέσα σε κραυγές και συνθήματα.

Κατοικίες 70.000 τ.μ.

*Σήμερα, η επένδυση εκείνη υλοποιείται κανονικά: Σε τρεις φάσεις θα κατασκευαστούν σε μια όμορφη περιοχή της Χαλκιδικής παραθεριστικές κατοικίες συνολικού εμβαδού 70.000 τετραγωνικών μέτρων.

Αυτές θα πλαισιώσουν το ήδη υπάρχον ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» σε μια έκταση 17.500 στρεμμάτων. Τα ξενοδοχεία, η βιομηχανική ζώνη και οι άλλοι βοηθητικοί χώροι θα καλύπτουν εμβαδόν 140.000 τ.μ., ενώ στη περιοχή θα ισχύσει ειδικός συντελεστής δόμησης 2% με ποσοστό κάλυψης 1%.

Οπως εξηγούν τώρα οι επενδυτές και οι τοπικοί φορείς, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ένα σύγχρονο συγκρότημα παραθερισμού με μετεξέλιξη του ξενοδοχείου «Village In» σε 5 αστέρων και περιφερειακά καταλύματα με θέα προς τη μαρίνα του «Πόρτο Καρράς». Το έργο θα στοιχίσει περίπου 30.000.000 ευρώ και προφανώς απευθύνεται σε υψηλά εισοδήματα.

*Κι όμως, αυτή ακριβώς η προοπτική είχε αποτελέσει «μέγα σκάνδαλο» για τη «σεμνή και ταπεινή» Ν.Δ. του 2004, η οποία με τη βοήθεια συγκεκριμένης τηλεοπτικής εκπομπής είχε, πράγματι, πετύχει να αποσυντονίσει την τότε κυβέρνηση και να αμαυρώσει την εικόνα της.

Ποια είναι, όμως, τα επίσημα «γαλάζια» ντοκουμέντα που δίνουν το «πράσινο φως»;

Η τοποθέτηση της Διεύθυνσης Δασών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις 15.5.2009, με υπογραφή της Αρχοντούλας Τζακιστράκη, η οποία θεωρεί ισχυρές τις συμβάσεις του 1976 με τις οποίες η όλη έκταση που ανήκει στο «Πόρτο Καρράς» «παύει να χαρακτηρίζεται εν όλω ή εν μέρει δασική».

Και η οποία σημειώνει, μάλιστα, ότι σχετικό ερώτημα που η υπηρεσία της, υπό άλλη διεύθυνση, είχε θέσει από τις 17.12.2002 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμη δεν έχει απαντηθεί!

Η έγκριση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Σιθωνίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο 406 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στις 12 Σεπτεμβρίου 2008, καθορίζοντας το «Πόρτο Καρράς» ως «περιοχή με ίδιο νομικό καθεστώς», η οποία δεν περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις της παρούσας μελέτης-απόφασης.

Η πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (μετά πολλών επαίνων για την επενδυτική δραστηριότητα της νέας ιδιοκτησίας, μεσούσης της κρίσης) με την οποία εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της 2ης και 3ης φάσης του οικιστικού προγράμματος.

Εκεί, μάλιστα, υπάρχει ρητός και απαράβατος όρος «τα έργα τα οποία θα εγκριθούν και θα εκτελεσθούν να εμπίπτουν στο Π.Δ. 30/9/76 και των προϋποθέσεων αυτού».

«Οι όροι της διάταξης αυτής (του Π.Δ. 30/9/76 που μνημονεύουν και δέχονται τώρα η αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση) διατηρούν την ισχύ τους και μετά την πραγματοποίηση των επενδύσεων και προβλέπονται στην εν λόγω σύμβαση και τις τροποποιήσεις αυτής», προέβλεπε η τροπολογία του 2004. Και εξειδίκευε ότι:

«Δεν απαιτείται βεβαίωση δασικής αρχής ή χαρακτηρισμός κατά το άρθρο 14 του ν.998/1976 ή άλλη αντίστοιχη διάταξη. Δεν απαιτείται έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου, αλλά τα κτίρια και οι χώροι προσβάσεως τοποθετούνται ελεύθερα εντός της εκτάσεως και με εφαρμογή των κτιριοδομικών διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά».

*Στη Χαλκιδική, λοιπόν, ένα έργο που προ πενταετίας φιγουράριζε ως σκάνδαλο, γίνεται τώρα πραγματικότητα με δόξες και τιμές. Τι μεσολάβησε; Η φθορά της κυβέρνησης Σημίτη, η «δόξα» κάποιων τηλεαστέρων της εποχής που τάχα αποκάλυψαν κάποια καραμπινάτη διαπλοκή.

Και, βεβαίως, ο πολιτικός θάνατος δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είχαν υπογράψει, τότε, την επίμαχη τροπολογία που τώρα παίρνει σάρκα και οστά: Πάχτας, Ανθόπουλος, Βούγιας, Κίρκος, Φλώρος, Διαμαντής, Κουρουμπλής, Χρυσανθακόπουλος, Στρατηλάτης και Κατσανέβας έφυγαν κακήν κακώς από το πολιτικό προσκήνιο.

Περασμένα ξεχασμένα

*Τι κι αν ο πρώην υφυπουργός Πάχτας δικαιώθηκε στα δικαστήρια που ακολούθησαν; Στη συνείδηση της κοινής γνώμης που «όλα τα αλέθει», έμεινε η αίσθηση μιας ύποπτης υπόθεσης, η οποία, ωστόσο, ωφέλησε αρκετούς. Ακόμη και τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος, ως νέος αρχηγός τότε, βρήκε την ευκαιρία για... ρήξη με το «αμαρτωλό παρελθόν» του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ.

*Σήμερα, η σύμβαση του 1976 και ο νόμος 954/1977 που έγιναν επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και αμφισβητήθηκαν επί Κ. Σημίτη, θεωρούνται ισχυρές πράξεις και εφαρμόζονται επί Κ. Καραμανλή.

Ο επιχειρηματικός όμιλος Στέγγου υλοποιεί το οικιστικό του πρόγραμμα και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα έχει παραδώσει τα πρώτα 50 παραθεριστικά καταλύματα τα οποία, μάλιστα, λέγεται ότι έχουν προπωληθεί. Φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες τους έβλεπαν πιο μπροστά απ' τον καθένα μας κι είχαν αντιληφθεί καλύτερα απ' όλους τη νεοελληνική πραγματικότητα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Μία άλλη άποψη για το Τρωκτικό


Τρωκτικό σεξ (η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται...με την όπισθεν)

Έι...Ψιτ...Κε Γκιόλια...(και σεις πιτσιρίκια του "Τρωκτικού")

Εξαιρετικός ο πρόσφατος λίβελος για τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης, για τον κακό Μάκη, τη κυβέρνηση και τη πουτάνα κοινωνία που σας φθονούν γιατί είστε το Νο1 μπλογκ παγκοσμίως. (Φυσικά αυτό το πιστεύετε μόνο εσείς και το απαίδευτο αναγνωστικό κοινό σας).

Αφού τελικά ο πρωθυπουργός έμεινε στεντόρειος να παίζει Playstation, τα αυτιά που ελπίζατε να ιδρώσουν δεν ίδρωσαν και η ατμόσφαιρα μύριζε διαδικτυακό κλάσιμο και ναφθαλίνη, έγινε το θαύμα: Οι ουρανοί άνοιξαν, η ελευθερία επανήλθε και το 'Τρωκτικό' σας είναι ξανά 'on air'. Και όλα αυτά μόλις έξι ώρες αργότερα από το "κλείσιμο".

Η μαχόμενη δημοσιογραφία θριάμβευσε για μια ακόμη φορά: Δυναμική επιστροφή στα βυζιά θνησιγενών σταρ και στους κοιλιακούς του Σάκη, με ολίγη από πολιτική ανάλυση για κατατονικούς. (Μέχρι το επόμενο σκάνδαλο Ζαχόπουλου).

Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει βλέπεις. 'Επρεπε να το ξέρεις όμως κυρ Γκιόλια μου εκεί στο άντρο του Κοντομηνά, ότι ο άδειος τενεκές είναι αυτός που κάνει το μεγαλύτερο σαματά.

Μα ούτε μια σκηνοθεσία της προκοπής πια...;

Πηγή: Ή ΤΑΝ 'Η ΕΠΙ ΤΑΣ