Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Μαχαιρώθηκαν εν πλω για το Άγιον Όρος


Συμπλοκή μεταξύ δύο αλλοδαπών συνέβη την Πέμπτη, επάνω στο φέρυ από την Ιερισσό για το λιμάνι της Δάφνης του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με τις αρχές, η Λιμενική Αρχή Ιερισσού ενημερώθηκε από τον πλοίαρχο του φέρυ «Άγιος Παντελεήμων», για περιστατικό τραυματισμού με μαχαίρι, 37χρονου αλλοδαπού επιβάτη του πλοίου, από άλλον αλλοδαπό ηλικίας 29 ετών επίσης επιβάτη, κατά τον κατάπλου στο λιμάνι Δάφνης.

Άνδρες του Λιμενικού προχώρησαν στη σύλληψη του 29χρονου, ο οποίος οδηγήθηκε στο Λιμενικό Σταθμό Δάφνης, ενώ ο 37χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Κέντρο Υγείας Καρυών Αγίου Όρους, από το οποίο εξήλθε μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών. Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Ιερισσού.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

"Καλλικράτης": Προκαλεί αναταραχή στη Χαλκιδική


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗ

Σε τρία... νησιά μετατράπηκε η Χαλκιδική ελέω «Καλλικράτη». Το σενάριο για τη χωροθέτηση των 3 ή 5 δήμων, που θα δημιουργηθούν με τη διοικητική μεταρρύθμιση στο νομό της Χαλκιδικής, προκάλεσε την αντίδραση των περισσότερων δήμων, που ζητούν να αντιμετωπιστούν ως νησιά οι τρεις χερσόνησοι και να αποτελέσουν ανεξάρτητους δήμους.

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού, που ζητούν ειδική μεταχείριση από τον «Καλλικράτη».

«Ο δήμος Σταγείρων - Ακάνθου είναι από μόνος του τεράστιος, με έκταση 560 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ λόγω των ειδικών συνθηκών (πλήθος εξοχικών κατοικιών και τουρισμού) δεχόμαστε ανεξέλεγκτα κυμαινόμενο πληθυσμό. Εχουμε ζητήσει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά η Χαλκιδική λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν και να δημιουργηθούν τρεις ανεξάρτητοι δήμοι, στις τρεις χερσονήσους, στα πρότυπα των νησιών. Εμείς ζητάμε είτε να παραμείνουμε ανεξάρτητος δήμος είτε να συνενωθούμε με το δήμο Παναγίας», δήλωσε ο Μιχάλης Βλαχόπουλος, δήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου.

Η Κασσάνδρα, η Σιθωνία και η Ουρανούπολη

Ανάλογο αίτημα έχουν υποβάλει και οι άλλοι δήμαρχοι, ζητώντας τη δημιουργία ανεξάρτητων δήμων Σιθωνίας και Κασσάνδρας. Πριν από λίγες ημέρες τα δημοτικά συμβούλια Παλλήνης και Κασσάνδρας αποφάσισαν να ζητήσουν από κοινού να παραμείνει το πρώτο «πόδι» ένας ενιαίος δήμος, με τη συνένωση μόνο των δήμων Παλλήνης και Κασσάνδρας και ουσιαστικά να αντιμετωπιστεί η περιοχή ως νησί, προβάλλοντας την ομοιογένεια της συγκεκριμένης περιοχής και τις διαφορές με τους γειτονικούς δήμους.

Στη Σιθωνία, οι δήμοι Τορώνης και Σιθωνίας εκφράζουν το ίδιο αίτημα, χωρίς όμως να προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Σημειώνεται ότι με το προτεινόμενο σχέδιο για τον «Καλλικράτη», οι 14 δήμοι θα συνενωθούν σε πέντε:

1. Πολυγύρου - Ορμύλιας - Ανθεμούντα.

2. Σιθωνίας - Τορώνης.

3. Κασσάνδρας - Παλλήνης.

4. Ν. Μουδανιών - Ν. Τρίγλιας - Καλλικράτειας.

5. Αρναίας - Ζερβοχωρίων - Σταγείρων - Ακάνθου, Παναγιάς.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν από φήμες για την επικράτηση ενός άλλου, πιο «σκληρού» σεναρίου, που προβλέπει δημιουργία 3 δήμων, έναν των δυτικών ακτών (Παλλήνης - Κασσάνδρας - Μουδανιών - Καλλικράτειας - Τρίγλιας), έναν της κεντρικής Χαλκιδικής (Τορώνης - Σιθωνίας - Ορμύλιας - Πολυγύρου - Ανθεμούντα) και έναν των ανατολικών ακτών (Σταγείρων -Ακάνθου - Παναγιάς - Αρναίας - Ζερβοχωρίου). Οι αντιδράσεις αναμένεται να κλιμακωθούν την ερχόμενη Τρίτη, μετά την αναμενόμενη επίσημη δημοσιοποίηση του σχεδίου από τον υπουργό Εσωτερικών.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Η Πρόκληση της Προσαρμογής


Του καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η προσαρμογή είναι μια δυναμική εξελικτική πορεία προς την ωρίμανση και ολοκλήρωση που ξεκινά «εξ απαλών ονύχων». Είναι μια έννοια με δύο συγκεκριμένες όψεις. Η μια θεώρει το άτομο υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του σε όλα τα επίπεδα των σχέσεων του σε όλη του τη ζωή. Η θέση αυτή τοποθετεί την έμφαση στην ικανότητα του άτομου να καταστρώσει και να πραγματώσει τη δική του πορεία στον χώρο και τον χρόνο ο άνθρωπος δηλαδή, θεωρείται «κυρίαρχος της μοίρας του...»

Η άλλη άποψη διατείνεται ότι οι επιλογές προσαρμογής που κάνει το άτομο, οι πεποιθήσεις, τα πιστεύω, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του καθορίζονται από προγενέστερα βιώματα και εμπειρίες καθώς και από τα δεδομένα της αναπτυσσόμενης, σε μόνιμη βάση, προσωπικότητας του καθώς όλα αυτά βρίσκονται σε δυναμική αντιπαράθεση με τα δεδομένα του ψυχοκοινωνικού του περιβάλλοντος.

Το μικρό παιδί είναι ένα εγωκεντρικό πλάσμα. Καθώς όμως μπαίνει στο σχολικό περιβάλλον διαμορφώνει στάσεις και πεποιθήσεις που θα αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία του συναισθηματικού ρεπερτορίου του αυριανού άνδρα, της αυριανής γυναίκας. Εφόσον όμως νηπιαγωγοί και δάσκαλοι λειτουργήσουν ορθά κάθε παιδί θα μπορέσει να προσαρμοσθεί στις αντικειμενικές απαιτήσεις του περιβάλλοντος του και να αρχίσει να συναλλάσσεται παραγωγικά με τα αλλά παιδιά. Εδώ, όμως, το κάθε παιδί θα φέρει μαζί του και τα προγενέστερα βιώματα της βρεφικής και προσχολικής του ηλικίας.

Έτσι, κάποια παιδιά θα επιδείξουν υπερβολική συστολή και φόβο απέναντι σε αλλά παιδιά, ενώ αλλά παΐδια θα δείξουν εξουσιαστικές τάσεις απέναντι σε συμμαθητές και συμμαθήτριες. Το ντροπαλό και συνεσταλμένο χρειάζεται ενθάρρυνση να συμμετέχει ενεργά και να αντλεί ικανοποίηση από τη συμμέτοχη στην ομάδα, ενώ το επιθετικό παιδί χρειάζεται να μετριάσει την ανταγωνιστικότητα και την κατακτητική του διάθεση και να μάθει να μοιράζεται και να συνυπάρχει με τα άλλα παιδιά.

Ο έφηβος διακατέχεται από την ανάγκη να απελευθερωθεί από τις εξαρτήσεις της παιδικής ηλικίας που επικεντρώνονται σε μελή της οικογενείας του τα οποία, όμως, συχνά παρασυρόμενα από τον ταχύ ρυθμό της καθημερινότητας δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ούτε και να ενισχύσουν αυτές τις προσπάθειες του έφηβου. Για τους γονείς ο έφηβος, «χρειάζεται ακόμη την καθοδήγηση και τον έλεγχο μας!...»

Ο χθεσινός επαναστατημένος έφηβος, που διδάχτηκε την άρνηση από τους γονείς του μετουσιώνεται στον σύντροφο, και συνεργάτη της καθημερινής μας ρουτίνας που διακατέχεται από συναισθήματα καχυποψίας, υπεροψίας και γίνεται καταπιεστικός στα άλλα μέλη της δικής του οικογενείας την ιδία στιγμή που κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα ότι είναι άδικοι μαζί του και προσπαθούν να του επιβληθούν...Αντίθετα ο χθεσινός εξαρτημένος έφηβος μετουσιώνεται στον σημερινό «παθητικό – εξαρτημένο» άνδρα η γυναίκα που δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση μόνος του, που μόνιμα συμβουλεύεται τους άλλους για κάθε του κίνηση ή υποκύπτει σε κάθε πίεση που του ασκούν οι γύρω του...

Ένα καλά προσαρμοσμένο άτομο έχει την ικανότητα να επηρεάζει άλλα άτομα γύρω του και μπορεί να τα οδηγεί προς συγκεκριμένους στόχους και κατευθύνσεις ακριβώς επειδή εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά και μαζί εκείνη την μοναδική ζεστασιά την οποία όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε εμπειρικά σε μερικά άτομα αλλά δεν κατορθώνουμε να την περιγράψουμε με λέξεις.

Άτομα μέσης ηλικίας, καλά προσαρμοσμένα, θάπρεπε να είναι εκείνα που ηγούνται κοινών προσπαθειών όχι μόνο στα Γράμματα και τις Τέχνες αλλά και σε θέματα της Πολιτικής η οποία συχνά αφήνεται στα χέρια ατόμων που δεν έχουν φιλοσοφήσει αρκετά, που δεν θεωρούνται με σαφή και ακριβή επιστημονικά κριτήρια ως άτομα με ευρύτητα αντιλήψεων και εύρος του ψυχοσυναισθηματικού φάσματος ικανά να θεσμοθετούν και να νομοθετούν για πράγματα που αφορούν όλους μας...

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι συχνά υποχρεωμένα να αναθεωρήσουν πολλά πρότυπα σκέψης, αντίδρασης και συμπεριφοράς καθώς οι Τεχνολογικές εξελίξεις προχωρούν με τόσο ταχείς ρυθμούς ώστε οι γνώσεις τους να ξεπερνιούνται πολύ γρήγορα από τις αλλαγές που σημειώνονται σε κάθε επίπεδο και φάση της καθημερινής μας ζωής.

Ίσως είναι χρήσιμο, τη στιγμή που διαβάζετε την σημερινή blog-άποψή μου ο καθένας και η καθεμία να σταθούμε εκεί στην άκρη, και κοιτώντας τον εαυτό μας να υπολογίσουμε πόσο πετύχαμε, πόσο και που αποτύχαμε και να βρούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε εξελικτικά διαπιστώνοντας ότι αξίζει να βελτιωθούμε και να φτάσουμε στην τόσο ποθητή «αυτοπραγμάτωση...»

Θανατηφόρο τροχαίο στην Χαλκιδική


Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ν.Μουδανιών – Κασσάνδρας, στο σημείο που έχει στοιχειώσει από την πλειάδα θανατηφόρων τροχαίων που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς.

Στο τροχαίο δυστύχημα ενεπλάκησαν συνολικά τρία αυτοκίνητα αλλά παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikinews.gr συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά ένα ημιφορτηγό με ένα τζιπ . Αποτέλεσμα της σφοδρότατης σύγκρουσης ήταν ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας. Τα οχήματα από τη σύγκρουση έφυγαν από το δρόμο και το έργο των συνεργείων και της τροχαίας ήταν αρκετά δύσκολο, λόγω και της έλλειψης φωτισμού.

Στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου έχουν συμβεί πολλά δυστυχήματα, κυρίως λόγω έλλειψης προσοχής από τους οδηγούς. Στο κομμάτι του δρόμου από Ν.Μουδανιά μέχρι Ν.Ποτίδαια πέρυσι τον Μάιο σε διάστημα τριών εβδομάδων έγιναν τέσσερα δυστυχήματα με έξι νεκρούς…

Πηγή: Τα Νέα της Χαλκιδικής

Παραίτηση Αξιώτη από την διεκδίκηση της θέσεως του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ


Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις νέες και όλες τους νέους που στάθηκαν δίπλα στη Κίνηση Ανανέωσης ΟΝΝΕΔ, από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε.

Δώσαμε έναν ωραίο αγώνα, ένα δύσκολο αγώνα, έναν αγώνα που έφερε στο προσκήνιο τους σύγχρονους νέους, τις σημερινές ανάγκες τους, τα πραγματικά τους προβλήματα, τα οράματα και τις αγωνίες τους. Ο αγώνας αυτός δεν έχει ημερομηνία λήξης – και σίγουρα πάντως αυτή δεν θα ήταν η 18η Απριλίου.

Η απόφασή μου να αποσυρθώ από την εκλογική αναμέτρηση έγινε με γνώμονα το συμφέρον της ΟΝΝΕΔ και της Νέας Δημοκρατίας. Σε μία περίοδο που ο τόπος ταλανίζεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η παράταση μιας εσωκομματικής διαδικασίας για μία ακόμα εβδομάδα μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε.

Η συνέχιση της εσωστρέφειας, η ένταση και οι μεγάλες λειτουργικές δαπάνες για τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου θα έπλητταν τόσο την ΟΝΝΕΔ, όσο και τον πολιτικό μας φορέα, τη Νέα Δημοκρατία.

Ως εκ τούτου υπέβαλα στο Πρόεδρό μας τη παραίτησή μου:

"Κύριε Πρόεδρε,

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μέσα στις τάξεις της νεολαίας το τελευταίο διάστημα και λόγω της πολωτικής και πιεστικής διαδικασίας που υφιστάμεθα θα ήθελα να διευκολύνω τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου ΟΝΝΕΔ.

Θεωρώ ότι ένας επαναληπτικός γύρος εκλογών λόγω της παρουσίας τριών υποψηφίων θα δημιουργούσε πρόσθετο πρόβλημα στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας.

Ως εκ τούτου θέτω την παραίτησή μου από τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΟΝΝΕΔ στη διάθεσή σας και περιμένω την απόφασής σας.

Με σεβασμό και εκτίμηση

Βασίλης Φοίβος Αξιώτης"


Πιστεύω ότι η πράξη μου αυτή διευκολύνει και τις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές διότι η παράταση της διαδικασίας εκλογών στην ΟΝΝΕΔ θα επιδρούσε αρνητικά στον κορυφαίο στόχο της οργάνωσής μας, που είναι η πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές.

Υπό το πρίσμα αυτό, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη διαδικασία προς όφελος του κοινού καλού. Αυτό το κοινό καλό – της ελληνικής νεολαίας, της ΟΝΝΕΔ και της Νέας Δημοκρατίας ήταν που υπηρετούσα από την πρώτη στιγμή και αυτό θα συνεχίσω να υπηρετώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στους δύο υποψηφίους για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ. Δώστε ένα τίμιο και ειλικρινή αγώνα την Κυριακή και την επόμενη ημέρα όλοι μαζί θα είμαστε στο πλευρό του νικητή, για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια δυναμική, ζωντανή και πρωτοπόρα ΟΝΝΕΔ.

Η αποχώρηση αυτή δεν γίνεται προς όφελος κανενός υποψηφίου