Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

"Καλλικράτης": Προκαλεί αναταραχή στη Χαλκιδική


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗ

Σε τρία... νησιά μετατράπηκε η Χαλκιδική ελέω «Καλλικράτη». Το σενάριο για τη χωροθέτηση των 3 ή 5 δήμων, που θα δημιουργηθούν με τη διοικητική μεταρρύθμιση στο νομό της Χαλκιδικής, προκάλεσε την αντίδραση των περισσότερων δήμων, που ζητούν να αντιμετωπιστούν ως νησιά οι τρεις χερσόνησοι και να αποτελέσουν ανεξάρτητους δήμους.

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού, που ζητούν ειδική μεταχείριση από τον «Καλλικράτη».

«Ο δήμος Σταγείρων - Ακάνθου είναι από μόνος του τεράστιος, με έκταση 560 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ λόγω των ειδικών συνθηκών (πλήθος εξοχικών κατοικιών και τουρισμού) δεχόμαστε ανεξέλεγκτα κυμαινόμενο πληθυσμό. Εχουμε ζητήσει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά η Χαλκιδική λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν και να δημιουργηθούν τρεις ανεξάρτητοι δήμοι, στις τρεις χερσονήσους, στα πρότυπα των νησιών. Εμείς ζητάμε είτε να παραμείνουμε ανεξάρτητος δήμος είτε να συνενωθούμε με το δήμο Παναγίας», δήλωσε ο Μιχάλης Βλαχόπουλος, δήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου.

Η Κασσάνδρα, η Σιθωνία και η Ουρανούπολη

Ανάλογο αίτημα έχουν υποβάλει και οι άλλοι δήμαρχοι, ζητώντας τη δημιουργία ανεξάρτητων δήμων Σιθωνίας και Κασσάνδρας. Πριν από λίγες ημέρες τα δημοτικά συμβούλια Παλλήνης και Κασσάνδρας αποφάσισαν να ζητήσουν από κοινού να παραμείνει το πρώτο «πόδι» ένας ενιαίος δήμος, με τη συνένωση μόνο των δήμων Παλλήνης και Κασσάνδρας και ουσιαστικά να αντιμετωπιστεί η περιοχή ως νησί, προβάλλοντας την ομοιογένεια της συγκεκριμένης περιοχής και τις διαφορές με τους γειτονικούς δήμους.

Στη Σιθωνία, οι δήμοι Τορώνης και Σιθωνίας εκφράζουν το ίδιο αίτημα, χωρίς όμως να προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Σημειώνεται ότι με το προτεινόμενο σχέδιο για τον «Καλλικράτη», οι 14 δήμοι θα συνενωθούν σε πέντε:

1. Πολυγύρου - Ορμύλιας - Ανθεμούντα.

2. Σιθωνίας - Τορώνης.

3. Κασσάνδρας - Παλλήνης.

4. Ν. Μουδανιών - Ν. Τρίγλιας - Καλλικράτειας.

5. Αρναίας - Ζερβοχωρίων - Σταγείρων - Ακάνθου, Παναγιάς.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν από φήμες για την επικράτηση ενός άλλου, πιο «σκληρού» σεναρίου, που προβλέπει δημιουργία 3 δήμων, έναν των δυτικών ακτών (Παλλήνης - Κασσάνδρας - Μουδανιών - Καλλικράτειας - Τρίγλιας), έναν της κεντρικής Χαλκιδικής (Τορώνης - Σιθωνίας - Ορμύλιας - Πολυγύρου - Ανθεμούντα) και έναν των ανατολικών ακτών (Σταγείρων -Ακάνθου - Παναγιάς - Αρναίας - Ζερβοχωρίου). Οι αντιδράσεις αναμένεται να κλιμακωθούν την ερχόμενη Τρίτη, μετά την αναμενόμενη επίσημη δημοσιοποίηση του σχεδίου από τον υπουργό Εσωτερικών.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: