Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Αντώνη Σαμαρά


Ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, την παρακάτω επιστολή :

"Αγαπητέ μου Αντώνη

Πανηγυρίζω κι εγώ μαζί σου στη θριαμβευτική σου νίκη που διανοίγει μια νέα προοπτική για την Ελλάδα μας!

Με αγάπη δικός σου

Μίκης

30. ΧΙ. 09".

Σκιώδη κυβέρνηση ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς


του Σπύρου Γκουτζάνη

Ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος, που θα δώσει και το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής του τακτικής, και η οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ. είναι οι βασικές προτεραιότητες του νέου προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά.

Υπέρ του λειτουργεί το γεγονός ότι είναι νομιμοποιημένος στη λαϊκή βάση του κόμματος λόγω της μαζικής συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, που εγγυάται και την ενότητά του. Εναντίον του λειτουργεί αντικειμενικά το ότι παραλαμβάνει ένα διχασμένο κόμμα ύστερα από μια συντριπτική ήττα. Στο πλαίσιο αυτό, ο χρόνος μέχρι το τακτικό συνέδριο του κόμματος είναι καθοριστικός, αφού θα φανούν στην πράξη οι προθέσεις των βασικών παικτών του εσωκομματικού παιχνιδιού.

Η πρώτη ενέργεια του κ. Σαμαρά, αφού παρέλαβε τα «κλειδιά» της Ρηγίλλης από τον κ. Κώστα Καραμανλή, ήταν να επισκεφθεί το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και να δώσει το στίγμα των αντιπολιτευτικών του προθέσεων: «Σε ορισμένα θέματα θα είμαστε μαζί γιατί υπηρετούμε την κοινωνία και σε άλλα θα είμαστε απέναντι γιατί έχουμε διαφορετική ιδεολογία», είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα επηρεάσει την αντιπολιτευτική του τακτική η παλιά φιλία του με τον κ. Παπανδρέου, με τον οποίο υπήρξαν και συγκάτοικοι σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, απάντησε: «Η φιλία δεν εμποδίζει τη σκληρή αντιπολίτευση».

ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΣΑΜΑΡΑ- ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Μήνυμα ενότητας έστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, στη Ρηγίλλης, στο πρώτο τετ-α-τετ που είχαν οι πρώην «αντίπαλοι» μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία.

«Είμαι στρατιωτης της παράταξης και θα παραμείνω στρατιώτης» δήλωσε η ηττημένη της εκλογικής διαδικασίας. Οπως σημείωσε η κα. Μπακογιάννη: «Είχαμε μία πρώτη, πολιτική συζήτηση για τις πολιτικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και για τον κοινό μας στόχο, που είναι μια σύγχρονη, μεγάλη κεντροδεξιά. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί».

Σε ερώτηση αν της προτάθηκε από τον κ. Σαμαρά κάποια θέση, η κ. Μπακογιάννη απάντησε αρνητικά, ενώ ρωτήθηκε και εάν θα τα λέει συχνά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για να δώσει την απάντηση: «Αλίμονο, στο ίδιο κόμμα είμαστε».

Η συνάντηση, που διήρκεσε 40 λεπτά, ήταν πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία θέλησε να συμβολίσει την πρόθεσή του να αποκαταστήσει την ενότητα του κόμματος, μετά την εκλογική διαδικασία.

Η επόμενη συνάντησή του θα είναι με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος πιθανότατα θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου του κόμματος. Στο επίπεδο εξάλλου των θεσμικών κινήσεων, εντός των προσεχών ημερών ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον κ. Κάρολο Παπούλια. Ερωτηθείς πάντως τη Δευτέρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αν ισχύει η δέσμευση Καραμανλή για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν είναι της παρούσης, θέλοντας προφανώς να αναφερθεί στο θέμα όταν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο.

Σκιώδης κυβέρνηση

Στις βασικές κινήσεις του κ. Σαμαρά θα είναι εντός των προσεχών ημερών η συγκρότηση σκιώδους κυβέρνησης. Τα πρόσωπα που θα επιλέξει θα σηματοδοτήσουν το στίγμα των προθέσεών του για την πολιτική κατεύθυνση που θα δώσει στο κόμμα και για το πώς θα αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, αλλά και τους καραμανλικούς. Στο ηγετικό σχήμα του κ. Σαμαρά θα έχει περίοπτη θέση ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πιθανότατα θα οριστεί αντιπρόεδρος του κόμματος.

Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει πολλούς νέους βουλευτές -από τη γενιά των σαραντάρηδων-, ενώ θα συμπεριλάβει και πρόσωπα από το στρατόπεδο της κυρίας Μπακογιάννη για να δείξει ότι υπερβαίνει τις διαφορές και βασίζεται στο σύνολο του κόμματος. Κομβική είναι η θέση του γραμματέα του κόμματος, για την οποία «παίζει» το όνομα του στενού του συνεργάτη κ. Κώστα Μαρκόπουλου, όπως και για τη θέση του εκπροσώπου, για την οποία όμως ακούγονται και τα ονόματα των κυρίων Πάνου Παναγιωτόπουλου και Κώστα Γκιουλέκα.

Ο κ. Μαρκόπουλος όμως μπορεί να «παίξει» και για τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, που θα αναβαθμιστεί και θα αποκτήσει την παλαιά αίγλη που διέθετε επί Γιώργου Σουφλιά. Η γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς την άνοιξη θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο αρχών και θέσεων του κόμματος, στο οποίο θα έχει τη βασική εισήγηση και στη συνέχεια θα συνδιαμορφώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Σημαντική θεωρείται και η θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία θεωρείται ότι μπορεί να «παίξει» επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος ή ο κ. Κώστας Τασούλας, αλλά και ο κ. Γιώργος Βλάχος. Για τη θέση του γραμματέα του κόμματος ή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ακούγεται και το όνομα του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Στα πρόσωπα που επίσης «παίζουν» είναι και ο κ. Πάνος Καμμένος, που ενώ είχε ταχθεί αρχικά με την κυρία Μπακογιάννη άλλαξε θέση.

Για τη θέση του γενικού διευθυντή του κόμματος προορίζεται ο παλιός του συνεργάτης από την ΠΟΛΑΝ κ. Δημήτρης Σταμάτης. Μεταξύ των πολιτικών που θα αναλάβουν θέσεις σκιωδών υπουργών είναι οι κύριοι Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Ζώης, Χρήστος Σταϊκούρας, Σταύρος Καλαφάτης, Φωτεινή Πιπιλή, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Ελενα Ράπτη και Νίκος Νικολόπουλος.

Στο πλαίσιο της ενότητας, όμως, θα αξιοποιήσει και βασικά στελέχη από το στρατόπεδο της κυρίας Μπακογιάννη. Θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν ρόλο είτε σε πόστο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είτε στη σκιώδη κυβέρνηση οι κύριοι Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, πρόσωπο που θα παίξει ρόλο στα εσωκομματικά πράγματα στην πορεία προς το συνέδριο είναι ο κ. Γιάννης Μανώλης, ο οποίος δεν αποκλείεται να αναλάβει κάποια από τις γραμματείες του κόμματος, όπως και η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, αφού και οι δύο είναι εκτός Βουλής.

Εκείνοι που φαίνεται να μένουν εκτός νυμφώνος είναι τα πρόσωπα που δεν περιορίστηκαν στο να ταχθούν με την κυρία Μπακογιάννη αλλά έκαναν προσωπικές επιθέσεις εναντίον του κ. Σαμαρά, όπως οι κύριοι Βύρων Πολύδωρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Σίμος Κεδίκογλου. Εκτεθειμένοι εξάλλου είναι οι βουλευτές της Β’ Αθήνας, οι οποίοι τάχθηκαν σχεδόν όλοι με την κυρία Μπακογιάννη και βρέθηκαν σε δυσαρμονία με την εκλογική τους βάση.

Ιδιαίτερη περίπτωση, ωστόσο, αποτελεί ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος. Αν και στο στρατόπεδο Σαμαρά δεν έχει πολλές συμπάθειες γιατί πήγε να γίνει υπαρχηγός της Ντόρας και επιτέθηκε προσωπικά στον νυν πρόεδρο της Ν.Δ., διατήρησε την επαφή με τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος εισηγείται την καλύτερη αξιοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θέλει να «ομογενοποιήσει» το κόμμα και να μην αφήσει περιθώρια για συγκροτημένη εσωκομματική αντιπολίτευση ή διαφορετικές παρατάξεις, και βέβαια δεν στέργει καθόλου τις ιδέες που ακούγονται για θεσμοθέτηση των τάσεων όπως εμμέσως πρότεινε ο κ. Κυριάκος Μητστοτάκης.

Εχει σημασία από εδώ και στο εξής η στάση που θα κρατήσει η κυρία Μπακογιάννη, η οποία τη Δευτέρα επικοινώνησε με τους βουλευτές που τη στήριξαν και τους ευχαρίστησε. Αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα θελήσει να... ροκανίσει τον «αιώνιο αντίπαλό της», η μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα δεν της αφήνουν μεγάλα περιθώρια για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Η νέα διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του Αργύρη Λαφαζάνη


ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Πολιτικό Γραφείο Πολυγύρου: 23710 21313-314 fax : 23710 21315
Πολιτικό Γραφείο Μουδανιών : 23730 65413
email : alafazanis@yahoo.gr
www.argirislafazanis.blogspot.com

Σας ενημερώνουμε ότι η νέα διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Χαλκιδικής Αργύρη Λαφαζάνη στον Πολύγυρο είναι η Χαριλάου Τρικούπη με Παπαγεωργάκη γωνία στον 1ο όροφο.

Χαλκιδική - Συνελήφθη 35χρονος για κατοχή όπλων


Ολόκληρο οπλοστάσιο βρήκαν οι αστυνομικές αρχές σε αποθήκη 35χρονου στη Μαραθούσα Χαλκιδικής.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο 35χρονος κατείχε σχεδόν 4,5 κιλά δυναμίτιδας, 17 απλούς και ηλεκτρικούς πυροκροτητές, ένα μέτρο βραδύκαυστου φυτιλιού, ένα ρολό ηλεκτρικού καλωδίου, 25 μέτρα κοινού ηλεκτρικού καλωδίου, δύο συσσωρευτές συνδεδεμένους με μονωτική ταινία, 57 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, μία αυτοσχέδια λόγχη, μία διόπτρα, ένα φορητό πομποδέκτη, δύο αυτοσχέδιες κάνες πυροβόλου όπλου και δύο αυτοσχέδια πυροβόλα όπλα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εξιχνιάστηκαν κλοπές στην Χαλκιδική


Δύο άτομα, 19 και 23 ετών συνελήφθησαν από άνδρες της Ασφάλειας Πολυγύρου για κλοπές τσαντών και για μια ληστεία

Η δράση των δύο είχε αναστατώσει τον Πολύγυρο και τις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής για τους συλληφθέντες σχηματίστηκε...
ποινική δικογραφία για τρεις αρπαγές τσαντών που διπράχθηκαν στον Πολύγυρο και δύο στην Αρναία.

Επίσης για μία κλοπή που διέπραξαν στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου- Ταξιάρχη κατά την οποία αφαίρεσαν από αυτοκίνητο και τα τέσσερα ζαντολάστιχα και τέλος για μία ληστεία που διέπραξαν στην ορεινή περιοχή του «Προφήτη Ηλία» του Ταξιάρχη, κατά την οποία, αφού μπήκαν σε κατοικία φορώντας κουκούλες αφαίρεσαν με την απειλή μαχαιριών και σωματικής βίας μικρό χρηματικό ποσό από δύο ηλικιωμένους.

Οι δράστες ομολόγησαν τις πράξεις τους και με τη σχηματισθείσα σε βάρος δικογραφία οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημελιοδικών Χαλκιδικής.

Ήδη τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και παραμέμφθηκαν στον Ανακριτή Πολυγύρο, ενώ παραμένουν κρατούμενοι στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής. Μέρος των κλαπέντων αντικειμένων βρέθηκε και παραδόθηκε στους παθόντες.

Πηγή: Sportime

Μία ερώτηση για τον βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο


Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο, πρώην Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, για ποιόν λόγο έχει τοποθετήσει μαρμάρινη πλάκα με το όνομα του και το όνομα του Δημάρχου Δήμου Παπαφλέσσα Π. Ψώνη (ΠΑΣΟΚ) με έδρα το Βλαχόπουλο, ότι εγκαινίασαν τον χώρο που βρίσκεται το άγαλμα του Παπαφλέσσα με την εκκλησία της Αναστάσεως του Κυρίου, όπου μέσα φυλάσσονται τα οστά του Παπαφλέσσα και των συμπολεμιστών του;

1€ από την τσέπη τους έχουν βάλει για το άγαλμα ή για την εκκλησία και έχουν βάλει τα ονόματα τους στην μαρμάρινη πλάκα;

Όλα τα έργα στο Μανιάκι έγιναν με χρήματα Ομογενών Μεσσήνιων. Το γράφει επάνω στο άγαλμα του Παπαφλέσσα αυτό και τον περιβάλλοντα χώρο τον διαμόρφωσε ο Στρατός.

Για ποιόν λόγο τοποθετήθηκε αυτή η επιγραφή; Μήπως για παραπλάνηση των ψηφοφόρων;

Νίκη Αντώνη Σαμαρά. Όλα τα αποτελέσματα σε Μακεδονία - Θράκη


Με μία διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων ο Αντώνης Σαμαράς αναδείχθηκε νέος, ο έβδομος κατά σειρά, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Με καταμετρημένο το 86,38% (ήτοι 662.354 πολίτες), ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει 328.721 ψήφους (50,28%), η Ντόρα Μπακογιάννη 257.901 ψήφους (39,45%) και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 67.162 ψήφους (10,27%).

Με δήλωσή της η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε πρόωρο τέλος στην αγωνία για την εκλογή Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Η συνυποψήφιος του κ. Σαμαρά είχε σαφέστερη εικόνα για τα αποτελέσματα από τα όσα είχαν γίνει γνωστά νωρίτερα και στις 1.18 π.μ. της Δευτέρας έδωσε τα συγχαρητήρειά της στον νικητή. «Το αποτέλεσμα είναι απολύτως σεβαστό» πρόσθεσε και σημείωσε ότι την επόμενη ημέρα «θα είμαστε όλοι παρόντες». Η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι επικοινώνησε ήδη με τον κ. Σαμαρά και τον συνεχάρη για τη νίκη του, ενώ ευχαρίστηκε όσους την τίμησαν με την ψήφο τους.

ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (στα 9 εκλογικά τμήματα στην αποθήκη Γ του ΟΛΘ): Σαμαράς 1.905, Ψωμιάδης 815, Μπακογιάννη 1.207, Σύνολο 3.827

«Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ» ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 403: Σαμαράς 353, Ψωμιάδης 143, Μπακογιάννη 155, Σύνολο 659

ΛΙΜΑΝΙ: Σαμαράς 113, Ψωμιάδης 34, Μπακογιάννη 83, Σύνολο 230

Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 318: Σαμαράς 137, Ψωμιάδης 54, Μπακογιάννη 70, Σύνολο 263

Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 319: Σαμαράς 179, Ψωμιάδης 95, Μπακογιάννη 71, Σύνολο 354

Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 317: Σαμαράς 222, Ψωμιάδης 113, Μπακογιάννη 130, Σύνολο 477

326 ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Σαμαράς 363, Ψωμιάδης 112, Μπακογιάννη 107, Σύνολο 689

330 ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Σαμαράς 113, Ψωμιάδης 34, Μπακογιάννη 83, Σύνολο 237

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 268: Σαμαράς 455, Ψωμιάδης 149, Μπακογιάννη 117, Σύνολο 725

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 269: Σαμαράς 506, Ψωμιάδης 196, Μπακογιάννη 163, Σύνολο 876

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 270: Σαμαράς 598, Ψωμιάδης 202, Μπακογιάννη 183, Σύνολο 999

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ – ΚΟΡΔΕΛΙΟ ΤΕΛΙΚΑ: Σαμαράς 638, Ψωμιάδης 197, Μπακογιάννη 296, Σύνολο 1.250

ΕΥΚΑΡΠΙΑ: Σαμαράς 226, Ψωμιάδης 151, Μπακογιάννη 89, Σύνολο 469

ΕΥΟΣΜΟΣ ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 287: Σαμαράς 275, Ψωμιάδης 166, Μπακογιάννη 105, Σύνολο 548

ΕΥΟΣΜΟΣ ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 288: Σαμαράς 294, Ψωμιάδης 193, Μπακογιάννη 112, Σύνολο 601

ΚΟΡΔΕΛΙΟ ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 280: Σαμαράς 342, Ψωμιάδης 173, Μπακογιάννη 174

ΝΕΑΠΟΛΗ ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 353: Σαμαράς 252, Ψωμιάδη 108, Μπακογιάννη 97, Σύνολο 469

ΝΕΑΠΟΛΗ ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 354: Σαμαράς 234, Ψωμιάδης 118, Μπακογιάννη 83, Σύνολο 439

ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ 361: Σαμαράς 258, Ψωμιάδης 165, Μπακογιάννη 143, Σύνολο 574

ΣΥΚΙΕΣ: Σαμαράς 467, Ψωμιάδης 242, Μπακογιάννη 306, Σύνολο 1.025


Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Σαμαράς 394, Ψωμιάδης 397, Μπακογιάννη 200

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Σαμαράς 272, Ψωμιάδης 133, Μπακογιάννη 117

ΑΞΙΟΣ: Σαμαράς 171, Ψωμιάδης 259, Μπακογιάννη 96

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ: Σαμαράς 133, Ψωμιάδης 88, Μπακογιάννη 109

ΑΡΕΘΟΥΣΑ: Σαμαράς 206, Ψωμιάδης 212, Μπακογιάννη 106

ΑΣΣΗΡΟΣ: Σαμαράς 262, Ψωμιάδης 78, Μπακογιάννη 62

ΒΑΣΙΛΙΚΑ: Σαμαράς 310, Ψωμιάδης 296, Μπακογιάννη 204

ΒΕΡΤΙΣΚΟΣ: Σαμαράς 78, Ψωμιάδης 74, Μπακογιάννη 82

ΔΙΑΒΑΤΑ: Σαμαράς 273, Ψωμιάδης 246, Μπακογιάννη 164

ΕΓΝΑΤΙΑ: Σαμαράς 196, Ψωμιάδης 153, Μπακογιάννη 45

ΕΠΑΝΟΜΗ: Σαμαράς 436, Ψωμιάδης 246, Μπακογιάννη 264

ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ: Σαμαράς 722, Ψωμιάδης 417, Μπακογιάννη 443

ΘΕΡΜΗ: Σαμαράς 782, Ψωμιάδης 243, Μπακογιάννη 387

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Σαμαράς 225, Ψωμιάδης 148, Μπακογιάννη 236

ΚΑΛΛΙΝΔΟΙΑ: Σαμαράς 192, Ψωμιάδης 114, Μπακογιάννη 196

ΚΟΡΩΝΕΙΑ: Σαμαράς 258, Ψωμιάδης 142, Μπακογιάννη 107

ΚΟΥΦΑΛΙΑ: Σαμαράς 343, Ψωμιάδης 244, Μπακογιάννη 210

ΛΑΓΚΑΔΑΣ 1ο ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ: Σαμαράς 259, Ψωμιάδης 101, Μπακογιάννη 107, Σύνολο 474

ΛΑΓΚΑΔΑΣ 2ο ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ: Σαμαράς 198, Ψωμιάδης 103, Μπακογιάννη 89, Σύνολο 407

ΛΑΓΚΑΔΑΣ 3ο ΕΚΛ. ΤΜΗΜΑ: Σαμαράς 132, Ψωμιάδης 117, Μπακογιάννη 139, Σύνολο 569

ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΤΕΛΙΚΑ: Σαμαράς 957, Ψωμιάδης 425, Μπακογιάννη 424

ΛΑΧΑΝΑΣ: Σαμαράς 216, Ψωμιάδης 324, Μπακογιάννη 94

ΜΑΔΥΤΟΣ: Σαμαράς 70, Ψωμιάδης 72, Μπακογιάννη 73

ΜΙΚΡΑ: Σαμαράς 506, Ψωμιάδης 250, Μπακογιάννη 250

ΜΥΓΔΟΝΙΑ: Σαμαράς 246, Ψωμιάδης 211, Μπακογιάννη 161

ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ: Σαμαράς 304, Ψωμιάδης 298, Μπακογιάννη 119

ΝΥΜΦΟΠΕΤΡΑ: Σαμαράς 196, Ψωμιάδης 157, Μπακογιάννη 45

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: Σαμαράς 524, Ψωμιάδης 165, Μπακογιάννη 293, Σύνολο 990

ΠΥΛΑΙΑ: Σαμαράς 703, Ψωμιάδης 353, Μπακογιάννη 521

ΡΕΝΤΙΝΑ: Σαμαράς 242, Ψωμιάδης 203, Μπακογιάννη 119, Σύνολο 595

ΣΙΝΔΟΣ: Σαμαράς 347, Ψωμιάδης 148, Μπακογιάννη 151

ΣΟΧΟΣ: Σαμαράς 237, Ψωμιάδης 365, Μπακογιάννη 188

ΧΑΛΑΣΤΡΑ: Σαμαράς 215, Ψωμιάδης 196, Μπακογιάννη 222

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Σαμαράς 481, Ψωμιάδης 145, Μπακογιάννη 218, Σύνολο 904

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ: Σαμαράς 564, Ψωμιάδης 290, Μπακογιάννη 444

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ: Σαμαράς 697, Ψωμιάδης 332, Μπακογιάννη 449, Σύνολο 1.494


Χαλκιδική: επικράτηση Σαμαρά με 43,3%

Ο Αντώνης Σαμαράς επικράτησε στο νομό Χαλκιδικής με ποσοστό 43,33% (4.033 ψήφους), ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη συγκέντρωσε ποσοστό 35,98% (3.351 ψήφους) και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης το 20,7% (1.927 ψήφους).

Στο νομό Χαλκιδικής προσήλθαν στις κάλπες 9.437 άτομα, περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου. Τότε η ΝΔ πήρε 31.964 ψήφους, ενώ στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου είχε συγκεντρώσει 23.514 ψήφους.

Αναλυτικά στα εκλογικά κέντρα του νομού οι ψήφοι που συγκέντρωσαν οι τρεις διεκδικητές έχουν ως εξής:

Πολύγυρος (1): Α. Σαμαράς 275, Ν. Μπακογιάννη 262, Π. Ψωμιάδης 82.

Πολύγυρος (2): Α. Σαμαράς 284, Ν. Μπακογιάννη 265, Π. Ψωμιάδης 91.

Παλλήνη: Α. Σαμαράς 222, Ν. Μπακογιάννη 158, Π. Ψωμιάδης 155.

Ορμύλια: Α. Σαμαράς 197, Ν. Μπακογιάννη 96, Π. Ψωμιάδης 71.

Ανθεμούντας: Α. Σαμαράς 103, Ν. Μπακογιάννη 114, Π. Ψωμιάδης 170.

Ζερβοχωρίων: Α. Σαμαράς 177, Ν. Μπακογιάννη 147 Π. Ψωμιάδης 67.

Σιθωνία (1): Α. Σαμαράς 179, Ν. Μπακογιάννη 180, Π. Ψωμιάδης 76.

Σιθωνία (2): Α. Σαμαράς 202, Ν. Μπακογιάννη 154, Π. Ψωμιάδης 66.

Παναγία: Α. Σαμαράς 107, Ν. Μπακογιάννη 135, Π. Ψωμιάδης 33.

Τρίγλια: Α. Σαμαράς 228, Ν. Μπακογιάννη 200, Π. Ψωμιάδης 131.

Μουδανιών (1): Α. Σαμαράς 284, Ν. Μπακογιάννη 197, Π. Ψωμιάδης 147.

Μουδανιών (2): Α. Σαμαράς 312, Ν. Μπακογιάννη 216, Π. Ψωμιάδης 153.

Κασσάνδρα (1): Α. Σαμαράς 153, Ν. Μπακογιάννη 132, Π. Ψωμιάδης 100.

Κασσάνδρα (2): Α. Σαμαράς 160, Ν. Μπακογιάννη 160, Π. Ψωμιάδης 89.

Καλλικράτεια (1): Α. Σαμαράς 290, Ν. Μπακογιάννη 155, Π. Ψωμιάδης 145.

Καλλικράτεια (2): Α. Σαμαράς 238, Ν. Μπακογιάννη 100, Π. Ψωμιάδης 79.

Τορώνη: Α. Σαμαράς 147, Ν. Μπακογιάννη 179, Π. Ψωμιάδης 59.

Αρναία (1): Α. Σαμαράς 156, Ν. Μπακογιάννη 108, Π. Ψωμιάδης 49.

Αρναία (2): Α. Σαμαράς 142, Ν. Μπακογιάννη 93, Π. Ψωμιάδης 65.

Σταγείρων - Ακάνθου (1): Α. Σαμαράς 90, Ν. Μπακογιάννη 150, Π. Ψωμιάδης 42.

Σταγείρων - Ακάνθου (2): Α. Σαμαράς 107, Ν. Μπακογιάννη 130, Π. Ψωμιάδης 57.


Σέρρες: με 47% ο Α. Σαμαράς

Με ποσοστό 47,04% επικράτησε στο νομό Σερρών ο Α. Σαμαράς. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων από τις 43 κάλπες του νομού ο Α. Σαμαράς πήρε 8.748 ψήφους και ποσοστό 47,04%. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση η Ντόρα Μπακογιάννη με 4.937 ψήφους και ποσοστό 26,55% και τρίτος ο Π. Ψωμιάδης με 4.910 ψήφους και ποσοστό 26,40%.

Στις κάλπες προσήλθαν 18.628 ψηφοφόροι, ενώ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το κόμμα της ΝΔ στο νομό Σερρών ψήφισαν 74.274 ψηφοφόροι και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είχε πάρει 53.286 ψήφους.


Κιλκίς: με 20 μονάδες διαφορά

Ποσοστό 51,7% συγκέντρωσε ο Α. Σαμαράς στο νομό Κιλκίς. Με καταμετρημένο το σύνολο των 25 εκλογικών τιμημάτων στο νομό ο Α. Σαμαράς πήρε 5.067 ψήφους και ποσοστό 51,71%, η Ν. Μπακογιάννη 2.997 ψήφους και 30,58% και ο Π. Ψωμιάδης 1.733 ψήφους και ποσοστό 17,69%.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων της ΝΔ ήταν μεγάλη στο νομό Κιλκίς, καθώς προσήλθαν περίπου 9.906, δηλαδή ένας στους τρεις απ' όσους είχαν ψηφίσει τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Στις 4 Οκτωβρίου η ΝΔ είχε πάρει στο νομό 30.799 ψήφοους.


Πιερία: νίκη του Α. Σαμαρά με 46,91%

Ο Αντώνης Σαμαράς επικράτησε και στο νομό Πιερίας. Με καταμετρημένο το σύνολο των 13.538 ψηφοδελτίων που βρέθηκαν στις 16 κάλπες που στήθηκαν στο νομό, ο Α. Σαμαράς πήρε 6.268 ψήφους και ποσοστό 46,91%, η Ν. Μπακογιάννη 4.459 ψήφους και 33,37% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 2.634 ψήφους και ποσοστό 19,71%.

Η προσέλευση στις κάλπες στην Πιερία ήταν σημαντική, καθώς συμμετείχε στη διαδικασία ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του κόμματος, αφού τις πρόσφατες εθνικές εκλογές 40.133 άτομα ψήφισαν ΝΔ.


Πέλλα: Α. Σαμαράς με 45%

Με καταμετρημένο το σύνολο των 9.699 ψηφοδελτίων στο νομό Πέλλας, ο Αντώνης Σαμαράς πήρε 4.366 ψήφους και ποσοστό 45,01%, η Ντόρα Μπακογιάννη 2.942 ψήφους και ποσοστό 30,33% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 2.391 ψήφους και ποσοστό 24,65%.

Αναλυτικά στα εκλογικά κέντρα του νομού Πέλλας τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Εδεσσας (155): Ν. Μπακογιάννη 148, Α. Σαμαράς 188, Π. Ψωμιάδης 69. Εδεσσας (156): Ν. Μπακογιάννη 179, Α. Σαμαράς 204, Π. Ψωμιάδης 62. Εδεσσας (157): Ν. Μπακογιάννη 139, Α. Σαμαράς 224, Π. Ψωμιάδης 82. Εδεσσας (158): Ν. Μπακογιάννη 80, Α. Σαμαράς 136, Π. Ψωμιάδης 59. Βεγορίτιδας: Ν. Μπακογιάννη 111, Α. Σαμαράς 106, Π. Ψωμιάδης 114. Μενηίδος: Ν. Μπακογιάννη 115, Α. Σαμαράς 330, Π. Ψωμιάδης 101. Σκύδρας (172): Ν. Μπακογιάννη 143, Α. Σαμαράς 193, Π. Ψωμιάδης 147. Σκύδρας (173): Ν. Μπακογιάννη 136, Α. Σαμαράς 293, Π. Ψωμιάδης 164. Σκύδρας (174): Ν. Μπακογιάννη 147, Α. Σαμαράς 250, Π. Ψωμιάδης 153. Μ. Αλεξάνδρου (167): Ν. Μπακογιάννη 113, Α. Σαμαράς 225, Π. Ψωμιάδης 133. Μ. Αλεξάνδρου (168): Ν. Μπακογιάννη 92, Α. Σαμαράς 262, Π. Ψωμιάδης 79. Πέλλας (170): Ν. Μπακογιάννη 64, Α. Σαμαράς 141, Π. Ψωμιάδης 80. Πέλλας (171): Ν. Μπακογιάννη 74, Α. Σαμαράς 150, Π. Ψωμιάδης 81, Κρύας Βρύσης: Ν. Μπακογιάννη 144, Α. Σαμαράς 202, Π. Ψωμιάδης 47, Κύρου (165): Ν. Μπακογιάννη 59, Α. Σαμαράς 206, Π. Ψωμιάδης 93. Κύρου (166): Ν. Μπακογιάννη 86, Α. Σαμαράς 168, Π. Ψωμιάδης 112. Αριδαίας (146): Ν. Μπακογιάννη 234, Α. Σαμαράς 244, Π. Ψωμιάδης 185, Αριδαίας (147): Ν. Μπακογιάννη 219, Α. Σαμαράς 166, Π. Ψωμιάδης 144. Αριδαίας (148): Ν. Μπακογιάννη 183, Α. Σαμαράς 177, Π. Ψωμιάδης 132, Εξαπλάτανου (159): Ν. Μπακογιάννη 183, Α. Σαμαράς 131, Π. Ψωμιάδης 99. Εξαπλάτανου (160): Ν. Μπακογιάννη 188, Α. Σαμαράς 165, Π. Ψωμιάδης 136. Γιαννιτσών: Ν. Μπακογιάννη 105, Α. Σαμαράς 328, Π. Ψωμιάδης 119.

Στις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου συνολικά 46.019 άτομα ψήφισαν ΝΔ, ενώ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου η ΝΔ είχε πάρει 33.848 ψήφους στο νομό.


Ημαθία

Νίκη με μεγάλη διαφορά κατάφερε να πετύχει στο νομό Ημαθίας ο Αντώνης Σαμαράς, αφού στα 20 από τα 22 εκλογικά τμήματα του νομού κατάφερε να συγκεντρώσει 4.982 ψήφους. Την Ντόρα Μπακογιάννη προτίμησαν 2.911 άτομα, ενώ αρκετά κοντά της βρέθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος απέσπασε 2.271 ψήφους. Και στο δήμο Βέροιας ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να καταλάβει με σημαντική διαφορά την πρώτη θέση, αφού τον προτίμησαν 1.273 ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, έναντι 1.013 που ψήφισαν την Ντόρα Μπακογιάννη. Τον Παναγιώτη Ψωμιάδη ψήφισαν 460 άτομα. Στην Ημαθία στις κάλπες προσήλθαν περίπου 10.000 άτομα, ενώ τα τοπικά στελέχη περίμεναν 6.000 - 7.000. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τη ΝΔ ψήφοσαν στην περιοχή 38.857 άτομα.


Καστοριά

Καθαρή νίκη πέτυχε στο νομό Καστοριάς ο Αντώνης Σαμαράς, οποίος κατάφερε να αποσπάσει 2.452 ψήφους, ενώ η βασική αντίπαλός του, Ντόρα Μπακογιάννη, συγκέντρωσε 1.979. Από τα μεγαλύτερα ποσοστά σε ολόκληρη τη χώρα απέσπασε στην Καστοριά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, αφού συγκέντρωσε 1.407 ψήφους, ενώ πρώτος σε σταυρούς ήρθε στο δήμο Ακριτών. Στα 16 εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί στο νόμο Καστοριάς προσήλθαν 5.908 μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Στελέχη της ΝΔ στην περιοχή εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η συμμετοχή ήταν διπλάσια από την αναμενόμενη, αφού δεν περίμεναν να προσέλθουν περισσότερα από 3.000 άτομα. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι τη Νέα Δημοκρατία είχαν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές στο νομό Καστοριάς 19.029 άτομα, δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιοι σε σχέση με χτες.


Κοζάνη

Στο νομό Κοζάνης ο Αντώνης Σαμαράς πήρε 5.968 ψήφους και ποσοστό 47%, η Ντόρα Μπακογιάννη 4.506 ψήφους και ποσοστό 35,7% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 2.128 ψήφους και ποσοστό 16,8%. Κάθε προσδοκία φαίνεται να έχει ξεπεράσει η συμμετοχή των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στις χτεσινές εσωκομματικές εκλογές στην περιοχή, αφού στα συνολικά 28 εκλογικά τμήματα, που είχαν στηθεί στο νομό Κοζάνης, προσήλθαν περίπου 13.000 άτομα, ενώ τα τοπικά στελέχη του κόμματος στην περιοχή δεν περίμεναν να ψηφίσουν περισσότεροι από 6.000. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κοζάνη είχαν ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 47.025 άτομα.


Φλώρινα

Νίκη με σημαντική διαφορά κατάφερε να πετύχει στη Φλώρινα η Ντόρα Μπακογιάννη, αφού μέχρι αργά χτες το βράδυ στα 9 από τα 10 εκλογικά τμήματα του νομού κατάφερε να αποσπάσει 1.746 ψήφους, έναντι 1.530 του Αντώνη Σαμαρά και 956 του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στελέχη της ΝΔ στην περιοχή εξέφραζαν την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα στην περιοχή δεν πρόκειται ν' αλλάξει, όταν βγει και το τελευταίο εκλογικό τμήμα, αυτό της πόλης της Φλώρινας. Σχεδόν διπλάσιοι από τους αναμενόμενους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας προσήλθαν στις κάλπες που είχαν στηθεί στο νομό Φλώρινας, αφού τα τοπικά στελέχη δεν περίμεναν να προσέλθουν περισσότερα από 2.000 - 2.500 άτομα, αλλά τελικά ψήφισαν περίπου 5.000. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιοχή 16.948 άτομα, δηλαδή περισσότεροι από τριπλάσιοι σε σχέση με χτες.


Γρεβενά

Μάχη σώμα με σώμα έδωσαν στο νομό Γρεβενών η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τοπικών στελεχών, πήγε στην περιοχή ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ειδικότερα, στα 7 από τα 9 εκλογικά τμήματα της περιοχής η κ. Μπακογιάννη συγκέντρωνε 739 ψήφους, έναντι 703 του Αντώνη Σαμαρά και 410 του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Απέμεναν δύο εκλογικά τμήμα από την πόλη των Γρεβενών, ωστόσο οι εκτιμήσεις των τοπικών στελεχών του κόμματος ήταν ότι στο τέλος θα έχει «κεφάλι» -έστω και με μικρή διαφορά- η Ντόρα Μπακογιάννη. Περίπου 3.500 ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας προσήλθαν στα 9 εκλογικά τμήματα του νομού. Η προσέλευση ήταν κατά περίπου 35% μειωμένη σε σύγκριση με τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, αφού τότε είχαν ψηφίσει τη «γαλάζια» παράταξη 11.579 άτομα, ωστόσο από τα τοπικά στελέχη του κόμματος κρίνεται ότι η χτεσινή συμμετοχή ήταν σημαντική και μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.


Δράμα

Στη Δράμα οι τρεις υποψήφιοι σχεδόν μοιράστηκαν τις ψήφους. Πρώτος, έστω και με βραχεία κεφαλή, αναδείχτηκε ο κ. Σαμαράς, λαμβάνοντας στα 17 εκλογικά τμήματα 2.918 ψήφους. Η κ. Μπακογιάννη έλαβε 2.525 ψήφους, ενώ ο κ. Ψωμιάδης έλαβε τον εξαιρετικά σημαντικό αριθμό των 2.264 ψήφων! Περίπου 150 ήταν τα άκυρα και τα λευκά.

Η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα της Δράμας ξεπέρασε κάθε προσδοκία των αρμοδίων. Οι ίδιοι έλεγαν πως ο τελικός αριθμός των περίπου 8.000 ψηφοφόρων ξεπέρασε κατά περίπου 50% τους υπολογισμούς. Η προσέλευση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει η διαδικασία και πολύ περισσότερο να καθυστερήσει ιδιαίτερα η τελική καταμέτρηση των ψήφων. Στις εθνικές εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου η ΝΔ στο νομό είχε λάβει 32.246 ψήφους.


Καβάλα

Στο νομό Καβάλας ο κ. Σαμαράς κέρδισε κατά κράτος τη διαδικασία, με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων ή άνω των χιλίων ψήφων. Συνολικά ψήφισαν περισσότερα από 10.500 άτομα, με τα έγκυρα να είναι 10.537. Ο κ. Σαμαράς έλαβε 4.405 ψήφους και ποσοστό 42%, η κ. Μπακογιάννη έλαβε 3.356 ψήφους και ποσοστό 32% και ο κ. Ψωμιάδης έλαβε 2.776 ψήφους και ποσοστό 26%.

Αθρόα ήταν η προσέλευση των νεοδημοκρατών και στα 13 εκλογικά τμήματα και τις 26 κάλπες που στήθηκαν για τις εσωκομματικές εκλογές στο νομό Καβάλας. Οι ψηφοφόροι ξεπέρασαν τους 10.000 σε όλο το νομό, ενώ μόνο μέσα στην πόλη της Καβάλας ψήφισε το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών. Στις εθνικές εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου είχαν ψηφίσει ΝΔ στο νομό 37.393 άτομα.

Ενδεικτικά τα αποτελέσματα εκτός του δήμου της Καβάλας είχαν ως εξής:

- Κεραμωτή: Μπακογιάννη 265, Σαμαράς 312, Ψωμιάδης 117.

- Παγγαίο: Μπακογιάννη 100, Σαμαράς 228, Ψωμιάδης 170.

- Χρυσούπολη: Μπακογιάννη 377, Σαμαράς 471, Ψωμιάδης 185.

- Ορεινό: Μπακογιάννη 24, Σαμαράς 27, Ψωμιάδης 36.

- Ελευθερούπολη: Μπακογιάννη 184, Σαμαράς 389, Ψωμιάδης 190.

- Ορφανό: Μπακογιάννη 183, Σαμαράς 346, Ψωμιάδης 153.

- Θάσος: Μπακογιάννη 293, Σαμαράς 304, Ψωμιάδης 255.

- Φίλιπποι: Μπακογιάννη 192, Σαμαράς 461, Ψωμιάδης 367.

- Πιερείς: Μπακογιάννη 82, Σαμαράς 150, Ψωμιάδης 64.

- Ελευθερές: Μπακογιάννη 213, Σαμαράς 311, Ψωμιάδης 170.


Ξάνθη

Τριακόσιες ψήφους περισσότερες από την κ. Μπακογιάννη έλαβε ο κ. Σαμαράς στο νομό Ξάνθης. Στο νομό ψήφισαν 6.208 άτομα. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 6.126 και τα άκυρα και λευκά 82. Ο κ. Σαμαράς έλαβε 2.855 ψήφους και ποσοστό 46,6%, η κ. Μπακογιάννη έλαβε 2.558 ψήφους και ποσοστό 41,7% και ο κ. Ψωμιάδης έλαβε 713 ψήφους και ποσοστό 11,63%.

Τα στελέχη της νομαρχιακής οργάνωσης της ΝΔ στην Ξάνθη χαρακτήρισαν την προσέλευση των ψηφοφόρων πρωτόγνωρη, αφού μέχρι και τις 7 το βράδυ σε μόνο ένα εκλογικό κέντρο στην πρωτεύουσα του νομού περίμεναν υπομονετικά για να ψηφίσουν 400 άτομα. Μάλιστα, η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα αμέσως μετά το τέλος της θείας λειτουργίας και συνεχίστηκε ώς το κλείσιμο της διαδικασίας. Στα οχτώ εκλογικά τμήματα υπολογίστηκε πως ψήφισαν περισσότερα από 6.000 άτομα. Στις εθνικές εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου πάντως τη ΝΔ στο νομό ψήφισαν 19.866 άτομα.


Ροδόπη

Πρώτη σε ψήφους στο νομό Ροδόπης ήταν τελικά η Ντόρα Μπακογιάννη, αρκετά ψηλά ήταν ο Αντώνης Σαμαράς (διαφορά 350 ψήφων), ενώ περισσότερες από 600 ψήφους έλαβε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Με καταμετρημένες όλες τις ψήφους, που έφτασαν τις 6.082 (οι έγκυρες), στα 18 εκλογικά τμήματα, η κ. Μπακογιάννη έλαβε 2.913 ψήφους, ο κ. Σαμαράς 2.553 και ο κ. Ψωμιάδης 616. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Ροδόπη το 99% της μειονότητας ψήφισε την κ. Μπακογιάννη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Κώστας Ναλμπάντης.

Η προσέλευση στα 18 εκλογικά κέντρα του νομού Ροδόπης ήταν μεγάλη. Ενώ οι αρμόδιοι της νομαρχιακής οργάνωσης περίμεναν περίπου 4.000 ψηφοφόρους, ο τελικός αριθμός όσων... τίμησαν τη διαδικασία ξεπέρασε τους 6.000. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο τα άτομα που ψήφισαν ΝΔ στο νομό Ροδόπης ήταν 27.476.


Εβρος

Στο νομό Εβρου, η εικόνα τις πρώτες πρωινές ώρες παρέπεμπε σε ντέρμπι, παρότι ο κ. Σαμαράς προηγούνταν με δύο ποσοστιαίες μονάδες της κ. Μπακογιάννη και ο κ. Ψωμιάδης λάμβανε διψήφιο ποσοστό. Χωρίς να έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι από δυο μεγάλα αστικά κέντρα του νομού, την Ορεστιάδα (τρία εκλογικά τμήματα) και το Διδυμότειχο (επίσης τρία εκλογικά τμήματα), ο κ. Σαμαράς έπαιρνε 45% των ψήφων, η κ. Μπακογιάννη το 43% και ο κ. Ψωμιάδης το 12%.

Σε μια πρώτη καταμέτρηση με καταγεγραμμένες τις 7.016 ψήφους των 18 από τα 27 εκλογικά τμήματα, η κ. Μπακογιάννη λάμβανε ποσοστό 43,46%, ο κ. Σαμαράς 43,16% και ο κ. Ψωμιάδης 13,38%. Ασφαλής πρόβλεψη για το ποιος θα κέρδιζε τελικά το νομό δεν μπορούσε να γίνει, αφού Διδυμότειχο και Ορεστιάδα είχαν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τέσσερα από τα έξι εκλογικά κέντρα της Αλεξανδρούπολης η κ. Μπακογιάννη έλαβε 2.530 ψήφους, ο κ. Σαμαράς 1.162 και ο κ. Ψωμιάδης 318. Στα δυο εκλογικά τμήματα του δήμου Βύσσας η κ. Μπακογιάννη έλαβε 279 ψήφους, ο κ. Σαμαράς 371 και ο κ. Ψωμιάδης 122. Στο δήμο Μεταξάδων η κ. Μπακογιάννη έλαβε 259 ψήφους, ο κ. Σαμαράς 207 και ο κ. Ψωμιάδης 90. Στο δήμο Ορφέα η κ. Μπακογιάννη έλαβε 94 ψήφους, ο κ. Σαμαράς 100 και ο κ. Ψωμιάδης 40. Στη Σαμοθράκη η κ. Μπακογιάννη έλαβε 102 ψήφους, ο κ. Σαμαράς 79 και ο κ. Ψωμιάδης πέντε. Στα δύο τμήματα του Σουφλίου η κ. Μπακογιάννη έλαβε 241 ψήφους, ο κ. Σαμαράς 222 και ο κ. Ψωμιάδης 52. Στην Τραϊανούπολη η κ. Μπακογιάννη έλαβε 153 ψήφους, ο κ. Σαμαράς 134 και ο κ. Ψωμιάδης 52. Στο δήμο Τριγώνου η κ. Μπακογιάννη έλαβε 259 ψήφους, ο κ. Σαμαράς 252 και ο κ. Ψωμιάδης 59. Στο Τυχερό η κ. Μπακογιάννη έλαβε 205 ψήφους, ο κ. Σαμαράς 196 και ο κ. Ψωμιάδης 33. Στο δήμο Φερών, σε δυο εκλογικά τμήματα η κ. Μπακογιάννη πήρε 343 ψήφους, ο κ. Σαμαράς 242 και ο κ. Ψωμιάδης 148.

Η προσέλευση στο νομό Εβρου ήταν εξαιρετικά αυξημένη, με τις εκτιμήσεις μάλιστα να κάνουν λόγο για 12.000 άτομα που μετέβησαν στα 13 εκλογικά τμήματα και τις 27 κάλπες που είχαν στηθεί στο νομό. Μόνο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης ψήφισαν περίπου 4.200 άτομα και η επίσημη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων άρχισε στις 22.30. Ο αριθμός των ψηφοφόρων ήταν τόσο μεγάλος, που σε ορισμένα τμήματα της Αλεξανδρούπολης σημειώθηκε «έμφραγμα». Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως στις προηγούμενες εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ είχαν συμμετάσχει μόλις 1.200 άτομα. Στις εθνικές εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου πάντως οι πολίτες που ψήφισαν ΝΔ στο νομό ήταν 44.474.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα


Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και τα προ αυτής διαδραματισθέντα γεγονότα

Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους όπως πολύ εύστοχα ειπώθηκε, είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν.

Μέσα στο πνεύμα της φράσης αυτής, που κινείται μεταξύ εθνικής επιταγής και εξορκισμού, θα γραφτούν λίγα λόγια μια που σήμερα συμπληρώνονται 87 χρόνια από την επίσημη Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το Νησί μας είναι πολύμορφα σημαδεμένο από το χρόνο και την Ιστορία. Ρωμαίοι, Σαρακηνοί, Γενουάτες, Βενετοί, Τούρκοι και Γερμανοί στηριζόμενοι στη λογική της υπεροχής τους χρησιμοποιούν τους θαλάσσιους και εναέριους δρόμους και μακριά από φραγμούς και ηθικές αναστολές την καταλαμβάνουν.

Τα πέτρινα χρόνια της προτελευταίας κατοχής καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1669-1898, και σηματοδοτούνται από πλήθος επαναστατικών εξεγέρσεων, κινημάτων και αψιμαχιών, κατά του Τούρκου δυνάστη. Ο ζυγός βαρύς. Τα μέτρα του κατακτητή σκληρά. Η συμπεριφορά απάνθρωπη. Τα δεινά αβάστακτα. Οι φορολογίες εξαντλητικές.

Από κάποιες ρωγμές που δημιουργούν αυτές οι πιεστικές καταστάσεις εκτινάσσεται ο θυμός και οι ηφαιστειακές εκρήξεις της κρητικής ψυχής. Η περιπετειώδης πορεία του κρητικού λαού στο διάβα του χρόνου, γέννησε μέσα τις τρίδυμες και ομογάλακτες λέξεις Ελευθερία - Θάνατος - Ένωση.

Χτυπημένες και οι τρεις ομοούσιες αυτές λέξεις στο αμόνι των αγώνων και των θυσιών, έχουν κατασταλάξει ως ειδικό βάρος μέσα στην ψυχή του κρητικού, κι έχουν φωλιάσει ως ιερό πάθος μέσα του. Ακολουθούν άλλωστε το δρόμο που έχουν χαράξει οι ένδοξες πατρογονικές καταβολές. Στις πυκνές εξεγέρσεις και το τακτικό ξεκήκωμα, δε στάθηκε εμπόδιο η υπεροχή του κατακτητή, οι υπερπολαπλάσιες δυνάμεις του και ο μέχρι οδόντων εξοπλισμός του. Αλλά και οι εξεγέρσεις αυτές δεν ήταν πράξεις παραλογισμού, έπαρσης ή αλαζονείας.

Αποτελούσαν το προσάναμμα στο θυσιαστήριο της αδούλευτης σκέψης και μια συνειδητή προσφορά στον τομέα των πνευματικών αξιών. Η μια επανάσταση διαδέχεται την άλλη. Ο αγώνας για τη λευτεριά μακρύς και σκληρός. Κι εδώ ταιριάζει ο στίχος του ποιητή, για τον κρητικό που παλεύει και αγωνίζεται. Και πα στην πέτρα της σιωπής τα νύχια του ακονίζει, μονάχος κι αβοήθητος της λευτεριάς ταμένος.

Αλλά ας παρακολουθήσουμε τώρα τη ροή των γεγονότων που σημειώθηκαν στο πριν από την Ένωση χρονικό διάστημα.

Από τα πρώιμα κιόλας χρόνια της τουρκοκρατίας, αρχίζει η οργανωμένη αντίσταση κατά του κατακτητή, πότε με τη βοήθεια των Βενετών στα Χανιά το 1692 και πότε με την ενθάρρυνση των Ρώσων, στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770. Και οι δύο όμως εξεγέρσεις καταλήγουν σε αποτυχία, με μεγαλύτερες καταπιεστικές συνέπειες για τους υποδούλους. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, η χαρακτηριστική αγριότητα των γενιτσάρων, αυτοκρατορικών και ντόπιων, που είναι μοναδική ίσως στον ελληνικό χώρο.

Η ελληνική επανάσταση του 1821 εξαπλώνεται αμέσως και στην Κρήτη, παρά τη στρατιωτική υπεροχή του τουρκικού στοιχείου, την παντελή έλλειψη όπλων και εφοδίων και την άγρυπνη επιτήρηση των τουρκικών αρχών. Οι αγώνες της Κρήτης, που κινούνται στο ίδιο ιστορικό πλαίσιο με το ξεσήκωμα της άλλης Ελλάδας, διαρκούν 10 σχεδόν χρόνια και περνούν από φάσεις επιτυχίας, αλλά και οδυνηρών συνεπειών. Οι επαναστατικές εξεγέρσεις αρχίζουν από τα Σφακιά. Στις 7 Απριλίου 1821, πραγματοποιείται επαναστατική συνέλευση στη θέση Γλυκά Νερά.

Λίγο αργότερα, στις 15 Απριλίου, επαναλαμβάνεται η συνέλευση στην Παναγία τη Θυμιανή, που γίνεται η Αγία Λαύρα της Κρήτης. Στη συνέλευση παίρνουν μέρος 1500 επαναστάτες από όλη την Κρήτη και στις αρχές Ιουνίου αρχίζει επίσημα πια ο κρητικός αγώνας. Η πρώτη φάση των αγώνων διαρκεί ως το 1824, όταν οι Τούρκοι καλούν σε βοήθεια μεγάλες αιγυπτιακές δυνάμεις, που κατορθώνουν, σε φονικές μάχες, να καταπνίξουν τα επαναστατικά κινήματα, χαράσσοντας παράλληλα με τη φιλοπόλεμη τακτική τους φιλόδοξους μελλοντικούς στόχους. Η δεύτερη φάση αναζωπύρωσης της επανάστασης αρχίζει από τη Γραμβούσα το 1825. Απλώνεται σε όλο το νησί και διατηρείται με επιτυχία ως το 1830.

Τότε υπογράφεται στο Λονδίνο το "Πρωτόκολλο", με το οποίο παρέχεται στην Ελλάδα η ανεξαρτησία της. Έξω όμως από τα όριά της μένει το πολύπαθο νησί, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην απόλυτη δικαιοδοσία του Σουλτάνου. Παίρνει έτσι τέλος ένας αγώνας δέκα χρόνων, που σημαδεύεται από αιματηρές θυσίες, χωρίς να δικαιώνει τους πόθους του κρητικού λαού. Με το ίδιο Πρωτόκολλο και σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών που προσφέρει ο αντιβασιλέας της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλής στο Σουλτάνο, του παραχωρείται η Κρήτη στην τιμή των 21 εκατομμυρίων γροσίων. Αρχίζει πάλι μια νέα περίοδος "εστιλβωμένης δουλειάς", όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί ο Β. Ψιλάκης, η οποία διαρκεί ως το 1840.

Με το πνεύμα του νέου κατακτητή, περιορίζονται οι αυθαιρεσίες των γενιτσάρων, χωρίς όμως η νέα κατοχή να είναι λιγότερο βαριά από την προηγούμενη. Ακολουθούν τη μέθοδο που τους διδάσκουν οι Ευρωπαίοι σύμβουλοί τους, σύμφωνα με την οποία "όσο περισσότερο εξαθλιώνεται οικονομικά ένας λαός, τόσο ασφαλέστερα εδραιώνεται η εθνική του υποδούλωση". Εκπονείται βέβαια ένα ευρύ πρόγραμμα εκτέλεσης κοινωφελών έργων (γέφυρες, δρόμοι, υδραγωγεία, λιμενικά έργα), αλλά η υλοποίησή του στηρίζεται σε μια εξαντλητική φορολογία του κρητικού λαού.

Για να αποτινάξουν τα καταθληπτικά αυτά φορολογικά μέτρα, αλλά και για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά στις Μ. Δυνάμεις, σχετικά με τις αυθαιρεσίες της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας, ζητώντας παράλληλα την αυτονομία τους, πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση αντιπροσώπων στις Μουρνιές το 1833. Η συγκέντρωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και τον απαγχονισμό 41 ατόμων, από τους πρωταιτίους της συγκέντρωσης.

Το 1840 οι Μ. Δυνάμεις, με τη Συνθήκη του Λονδίνου, επαναφέρουν και πάλι την Κρήτη στη σουλτανική κυριαρχία. Νέοι αγώνες ξεκινούν και νέες ελπίδες εναποθέτονται στο Ελληνικό κράτος και τις Μ. Δυνάμεις, για βοήθεια. Οι αγώνες αυτοί πραγματοποιούνται, άλλοτε με τη χρήση όπλων και άλλοτε με τη διπλωματική οδό.

To 1841 κηρύσσεται νέα επανάσταση. Στις Ανατολικές επαρχίες της Κρήτης αρχηγός είναι ο Λασιθιώτης οπλαρχηγός Γ. Βασιλογιώργης και στις Δυτικές οι αδελφοί Χαιρέτη. Η επανάσταση όμως έχει άδοξο τέλος.

Με τη συνθήκη των Παρισίων του 1856 εκδίδεται το Χάττι Χουμαγιούν, με το οποίο παραχωρούνται σημαντικά προνόμια στους Χριστιανούς υπηκόους. Οι παραβιάσεις των διατάξεών τους όμως στα επόμενα ως το 1898 χρόνια αποτελούν και τη βασική αιτία των πολλών εξεγέρσεων που σημειώνονται.

Με το κίνημα του Μαυρογένη το 1858 παραχωρούνται, με ειδικό φιρμάνι, στους Κρητικούς διάφορα φορολογικά, θρησκευτικά, διοικητικά και δικαστικά προνόμια, που μαλακώνουν ως ένα βαθμό τις συνθήκες της σκλαβιάς.

Η μεγάλη κρητική επανάσταση 1866-69 αποτελεί την κορυφαία έκφραση της επιθυμίας του κρητικού λαού για Ένωση και του πόθου του να ζήσει ελεύθερος. Δύο αφορμές πυροδοτούν τη νέα έκρηξη. Η επιβολή νέων φόρων και το λεγόμενο μοναστηριακό ζήτημα. Η επανάσταση διαρκεί τρία χρόνια και δίνει θαυμαστά δείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας. Απασχολεί ακόμα σοβαρά την ευρωπαϊκή διπλωματία, ως σημαντικό τμήμα του όλου ανατολικού ζητήματος.

Αποκορύφωμα της νέας επανάστασης είναι το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου το Νοέμβριο του 1866, η γιγαντομαχία του Λασιθίου το Μάη του 1867, καθώς και οι φονικές μάχες που σημειώνονται σε πολλά χωριά των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.

Το Αρκάδι σήμανε στο ρολόϊ της ιστορίας. Στάθηκε ένα ιστορικό ορόσημο που εκπέμπει μυνήματα και καθρεπτίζεται η δύναμη και η αποφασιστικότητα της κρητικής ψυχής. Χριστιανικές ψυχές που ο αριθμός τους φτάνει τις 964 από τις οποίες 259 πολεμιστές και 705 γυναικόπεδα βρίσκονται κλεισμένα στους χώρους του μοναστηριού.

Ο Μουσταφά Ναϊλή Πασάς περικυκλώνει το μοναστήρι με μια δύναμη 15.000 Τουρκοαιγυπτίων και Αλβανών και 30 κανόνια. Το διαμέτρημα μεγάλο. Η διαφορά δυνάμεων ασύγκριτη. Ομως δε σκέφτονται να παραδοθούν. Προτιμούν τον τίμιο θάνατο από τον τούρκικο εξευτελισμό. Και όταν πια το Αρκάδι λυγίζει κάτω από το βάρος του εχθρού που ενισχύεται συνεχώς, και το τούρκικο ασκέρι έχει μπει στους εσωτερικούς χώρους του μοναστηριού, ο Κωστής Γιαμπουδάκης ή κατΥ άλλη εκδοχή ο Εμμανουήλ Σκουλάς ανατινάσσουν την πυριτιδαποθήκη.

Οι θόλοι της τινάζονται στον αέρα σκορπώντας το θάνατο σε πάνω από 2500 άτομα χωρίς διακρίσεις. Ο δραματικός επίλογος καταγράφει 864 χρ. νεκρούς και 164 αιχμαλώτους. Ανοιξαν όμως οι θόλοι του ουρανού για να καταγραφεί εις μνημόσυνον αιώνιον η ηρωική πράξη του Αρκαδίου. Μία φοβερά επέμβαση η έκρηξη, βοηθά τους ηττημένους, η αγωνία μετατρέπεται εις θρίαμβον, η δε ηρωική μονή, η δίκην φρουρίου αγωνισαμένη, αποθνήσκει ως ηφαίστειον, θα γράψει ο Βίκτωρ Ουγκώ και θα δημοσιεύσει η ελληνόφωνη εφημερίδα "Κλειώ" της Τεργέστης το 1867.

Έστελνε αντιλάλημα
σ ούλη την οικουμένη,
στην Κρήτη η ελευθεριά
δε στέκεται δεμένη.

Τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την ανατίναξη της Μονής περιγράφει ο τότε πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κρήτη Νικόλαος Σακκόπουλος με τα ακόλουθα λόγια: τα πτώματα των Χριστιανών μένουν εν τη μονή άταφα, τα δε των Τούρκων ετάφησαν εντός δεξαμενών και μεγάλων λάκκων ους ηνέωξαν, αντί δε σανίδων προς σκέπασμα των τάφων τούτων, μετεχειρίσθησαν τας ιεράς εικόνας.

Αδύνατον είναι να προσεγγίσει τις σήμερον τα πέριξ της μονής ένεκα της πνιγηράς αποφοράς, ήτις εκτείνεται εις μεγάλην απόστασιν. Τα 37 παλικάρια που σφάχτηκαν στην Τράπεζα του μοναστηριού έμειναν άταφα μέχρι το 1869. Αλλά για ιστορικούς λόγους θα πρέπει να σταματήσουμε σε δύο πρόσωπα με πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα του Αρκαδίου.

Πρόκειται για τον επικεφαλής των εχθρικών δυνάμεων Αλβανό Μουσταφά Ναϊλή Πασά τον αποκαλούμενο "Γκιριτλή" δηλαδή κρητικό λόγω της μακράς παραμονής του στην Κρήτη. Πρώτη του γυναίκα ήταν η πανέμορφη σκλάβα Ελένη Βολανάκη από τα Σκουλούφια Ρεθύμνου. Ενας γιος της ο Βελή Πασάς είχε διατελέσει Διοικητής Κρήτης στην διετία 1856-58. Ήταν εκείνος που νεαρός αξιωματικός το 1828 είχε συντρίψει σε φονικές μάχες στο Φραγκοκάστελλο τον αντίπαλό του Χατζημιχάλη Νταλιάνη με τα επίλεκτα παλικάρια του, και τώρα γέρος εκπορθεί το Αρκάδι. Από την άλλη πλευρά ήταν ο ίδιος που πρόσφερε το σαπωνοποιείο του στα Χανιά για να ανεγερθεί ο σημερινός μητροπολιτικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, συμβάλλοντας μΥ ένα σεβαστό ποσό για την ανέγερσή του και την παράδοσή του στη θεία λατρεία.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές εκείνος που κατάστρωσε το επιτελικό σχέδιο εκπρόθησης της μονής του Αρκαδίου ήταν ο Υπουργός των Στρατιωτικών της Αιγύπτου Φερίη Ισμαήλ Σελίμ Πασάς. Ήταν ο επικεφαλής των Αιγυπτιακών δυνάμεων που πολεμούσαν στην Κρήτη μαζί με τους Τούρκους στην επανάσταση 1866-69.

Καταγόταν από το χωριό Ψυχρό της επαρχίας Λασιθίου. Αιχμαλωτίστηκε μαζί με τΥ αδέλφια του από τους Τούρκους το 1823 και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο, όπου είχε ζηλευτή στρατιωτική εξέλιξη. Πέθανε στην Κρήτη την περίοδο της επανάστασης.

Με τις αλλεπάλληλες αυτές εκρήξεις της κρητικής ψυχής δέχεται ένα ηχηρό ράπισμα ο Τούρκος δυνάστης, επηρεάζεται η ευρωπαϊκή διπλωματία και ανοίγει το μονοπάτι για περιορισμένες και αργότερα ευρύτερες παραχωρήσεις στο λαό του αιματοκυλισμένου νησιού της Κρήτης. Το μονοπάτι αυτό αποτελεί ο "Οργανικός Νόμος", που ισχύει από το 1868.

Σύμφωνα με το νόμο αυτό, η Κρήτη ονομάζεται Γενική Διοίκηση, με διοικητή που διορίζεται από το Σουλτάνο και πλαισιώνεται από ένα μωαμεθανό και ένα χριστιανό σύμβουλο. Το νησί διαιρείται σε πέντε διοικήσεις και είκοσι επαρχίες, με ίση αντιπροσώπευση και των δύο στοιχείων. Ιδρύονται μεικτά δικαστήρια και αναγνωρίζεται η ισότητα των δύο γλωσσών. Με τον Οργανικό αυτό Νόμο διοικείται η Κρήτη ως το 1877. Με διάφορα όμως προσχήματα παραβιάζονται οι κατοχυρωμένες με το νόμο αυτό παραχωρήσεις των Τούρκων. Η έκρηξη του νέου Ρωσοτουρκικού πολέμου συμπίπτει με νέα επανάσταση στην Κρήτη.

Σύντομα ολόκληρο το νησί βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των επαναστατών, εκτός από τα γνωστά Φούρια της Κρήτης, στα οποία καταφεύγουν οι Τούρκοι.

Αποτέλεσμα των αγώνων είναι η υπογραφή της Σύμβασης της Χαλέπας, τον Οκτώβρη του 1878, που αποτελεί το Νέο Οργανισμό της Κρήτης. Με τη σύμβαση αυτή δημιουργείται καθεστώς ημιαυτόνομης επαρχίας. Ο γενικός Διοικητής της Κρήτης μπορεί να είναι και Χριστιανός.

Η πλειοψηφία της Βουλής αποτελείται από Κρητικούς. Ιδρύεται η χωροφυλακή, με αναλογική συμμετοχή και των δύο μερών. Χορηγείται γενική αμνηστία και θεσπίζεται μία προσωρινή φοροαπαλλαγή. Όμως τα νέα αυτά προνόμια καταπατούνται ύστερα από την αποτυχημένη επανάσταση του 1889, που έχει και πάλι αίτημα την Ένωση με την Ελλάδα. Η Τουρκία, με διάφορα προσχήματα, ανακαλεί τη Σύμβαση της Χαλέπας, επαναφέρει το παλιό καθεστώς, θεσπίζει καινούριους περιορισμούς και επιβάλλει νέες βαρύτατες φορολογίες. Με την "τυχερή" επανάσταση του 1895 και με αφορμή της βιαιότητες του τουρκικού στοιχείου, αναγκάζονται οι Μ. Δυνάμεις να επέμβουν. Πιέζουν έτσι την Πύλη και παραχωρεί στους Χριστιανούς πληρεξουσίους το Νέο Οργανισμό της Κρήτης. Με τον Οργανισμό αυτό εξασφαλίζουν το διορισμό Χριστιανού διοικητή, την οργάνωση κρητικής χωροφυλακής με ευρωπαίους αξιωματικούς και την οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια. Οι θέσεις των χριστιανών υπαλλήλων είναι διπλάσιες από τις θέσεις των Οθωμανών. Πρόεδρος της επαναστατικής επιτροπής είναι ο Σφακιανός πολιτευτής Μανούσος Κούνδουρος.

Οι άγριες σφαγές των χριστιανών στα Χανιά το 1897 από τον τουρκικό όχλο και η απόφαση των Μ. Δυνάμεων να προβολούν στη διεθνή κατοχή του νησιού, προκαλούν την επίσημη επέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, που στέλνει το συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσο με εκστρατευτικό σώμα 1500 ανδρών. Σκοπός του είναι να καταλάβει την Κρήτη και να κηρύξει την Ένωσή της με την Ελλάδα.

Αποβιβάζεται με επιτυχία στο Κολυμπάρι. Η νέα αυτή επανάσταση απλώνεται γρήγορα και σκληρές μάχες διεξάγονται σΥ ολόκληρη την Κρήτη, με κέντρα την Αγιά, τα Λιβάδια, τις Βουκολιές, τις Αρχάνες κ.α. Οι ξένες Δυνάμεις ειδοποιούν το Βάσσο πως έχουν καταλάβει τις μεγάλες πόλεις και, αν προχωρήσει προς αυτές, θα τις βρει αντιμέτωπες.

Προτείνουν παράλληλα ως λύση την αυτονομία, που όμως απορρίπτεται κατηγορηματικά. Με την έκρηξη του άτυχου ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, η Ελλάδα αναγκάζεται να ανακαλέσει τις δυνάμεις της από την Κρήτη. Οι επικεφαλείς της κρητικής επανάστασης δέχονται τη λύση της αυτονομίας υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου, που προηγουμένως έχουν απορρίψει, αφού το όνειρο της Ένωσης αρχίζει να πομακρύνεται.

Ο αθηναϊκός τύπος της εποχής ασχολείται εκτενώς με το Κρητικό ζήτημα και δημοσιεύει καθημερινά άρθρα, σχόλια και ανταποκρίσεις που διεκτραγωγούν την κατάσταση στην Κρήτη και τη σκληρότητα των αγώνων του Κρητικού λαού.

Ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας των κρητικών επαναστάσεων είναι η επανάσταση των ετών 1895-1898. Η Μεταπολιτευτική Επιτροπή, που οργανώνει και διεξάγει την επανάσταση αυτή, στέκεται πιο τυχερή από τις προηγούμενες, γιατί κατορθώνει και απελευθερώνει την Κρήτη από τον τουρκικό ζυγό.

Το νικηφόρο τέρμα της Επανάστασης περιγράφει ο γερμανικός τύπος το Νοέμβριο του 1898, δημοσιεύοντας σχετικό σχόλιο του ανταποκριτή του στην Κρήτη Μαχ: "Η εκ Κρήτης απέλευσις των Τούρκων στρατιωτών και υπαλλήλων είναι πλέον τετελεσμένον γεγονόν και τη 23η Οκτωβρίου (4 Νοεμβρίου) ε. έτους κατελύθη πράγματι το επί της νήσου κράτος της ημισελήνου. Επί των Χανίων εκυμάτισεν η τουρκική σημαία από τας 20 Αυγούστου 1645, ήτοι εν όλω 253 έτη, επί του Ηρακλείου 229 έτη, επί του βράχου της Γραμβούσης 195 και επί του Πύργου της Σπιναλόγγας και της Σούδας 171. Οι έξ πελέκεις, οι σωζόμενοι επί των τειχών του Ηρακλείου εις ανάμνησιν της εφόδου της 27 Σεπτεμβρίου 1669, κατερρίφθησαν, εξηφανίσθησαν τα εμβλήματα του κυριάρχου και οι μαρμάρινοι λέοντες οι επισκοπούντες από των χρόνων των Ενετών τας υπό τους πόδας των μεταβολάς, δεν βλέπουσιν πλέον ενόπλους τους μουσουλμάνους, τους νικήσαντας ποτέ την υπερήφανον δημοκρατίαν".

Έτσι, με σκληρούς αγώνες και αιματηρές θυσίες και με την ενεργοποίηση επιτέλους των Μ. Δυνάμεων, ανοίγει ο δρόμος της αυτονομίας και της Ένωσης. Οι πρεσβευτές της Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ιταλίας ζητούν από το βασιλιά Γεώργιο της Ελλάδας να εγκρίνει το διορισμό του Πρίγκιπα Γεωργίου ως ύπατου Αρμοστή των Μ. Δυνάμεων υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Στις 9 Δεκεμβρίου 1898 και παρά τη διαμαρτυρία της Πύλης, φτάνει στα Χανιά, ως πρώτος Ύπατος Αρμοστής, ο Πρίγκιπας Γεώργιος και γίνεται δεκτός με απερίγραπτο ενθουσιασμό, ζωηρές επευφημίες και πρωτοφανείς εκδηλώσεις από το λαό της Κρήτης. Ο Πρίγκιπας διαβάζει από τον εξώστη του Διοικητηρίου Χανίων, το διάγγελμά του, με το οποίο καλεί το λαό σε πειθαρχία στους νόμους και σε ειρηνική συμβίωση. Η Κρητική Πολιτεία αποτελεί πια μια πραγματικότητα. Μια και μοναδική σημαία από λευκοσίδερο, τοποθετημένη στο ερημονήσι της Σούδας, συμβολίζει τα σκιώδη δικαιώματα του Σουλτάνου πάνω στην Κρήτη.

Οι Μ. Δυνάμεις θέτουν το νησί υπό την υψηλή προστασία τους. Οι Ιταλοί τα Χανιά, οι Ρώσοι το Ρέθυμνο, οι Αγγλοι το Ηράκλειο και οι Γάλλοι το Λασίθι. Την επόμενη μέρα φεύγουν από την Κρήτη οι ναύαρχοι των Μ. Δυνάμεων. Το μεγάλο έργο της ανασυγκρότησης και οργάνωσης της Κρητικής Πολιτείας, που ψηφίζεται από τη Γενική Συνέλευση, μπαίνει αμέσως σε εφαρμογή. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 του Απρίλη, ο Πρίγκιπας σχηματίζει την πρώτη του κυβέρνηση, με την ακόλουθη σύνθεση Συμβούλων: (Υπουργοί) Ελευθ. Βενιζέλος της Δικαιοσύνης, Μανούσος Κούνδουρος των Εσωτερικών και της Συγκοινωνίας, Νικόλαος Γιαμαλάκης της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των Θρησκευτικών, Κων. Φούμης των Οικονομικών και Χασάν Σκυλλιανάκης της Δημόσιας Ασφάλειας.

Η πρώτη αυτή κυβέρνηση επιδίδεται με ζήλο και ενθουσιασμό στο έργο της περισυλλογής και της οργάνωσης. Εκδίδει νόμους και διατάγματα, κόβει και κυκλοφορεί νόμισμα, ιδρύει και λειτουργεί την Τράπεζα Κρήτης. Προσκαλεί Ιταλούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που οργανώνουν την ντόπια Χωροφυλακή και κυκλοφορεί τα πρώτα γραμματόσημα.

Μπορεί να πει κανείς πως τα πρώτα χρόνια της Αρμοστείας του Πρίγκιπα "υπήρξαν έτη ευδαίμονα διά την Κρήτην , υπό έποψιν δημοσίας τάξεως, διοργανώσεως και εργασίας εκπολιτιστικής", σημειώνει στο Ημερολόγιό του ο Μαν. Κούνδουρος. Με τις οργανωτικές όμως αδυναμίες του Συντάγματος δίνονται υπερεξουσίες στον ηγεμόνα, με αποτέλεσμα να ασκεί κατά τρόπο απολυταρχικό και αδιάλλακτο την εξουσία.

Σημειώνονται έτσι τα πρώτα απολυταρχικά συμπτώματα. ΣΥ αυτό συντελεί και η άποψη των Κρητών, που δέχονται το καθεστώς της αυτονομίας ως εντελώς μεταβατικό, που διευκολύνει τη χωρίς καθυστέρηση Ένωση.

Το επίμαχο εθνικό θέμα της Ένωσης, δημιουργεί διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ του Πρίγκιπα και του Συμβούλου της Δικαιοσύνης Ελ. Βενιζέλου, του οποίου ξεχωρίζει η ηγετική φυσιογνωμία και η πολιτική διορατικότητα. Το γεγονός αυτό καταλήγει στην απόλυση του Βενιζέλου από το αξίωμά του. Ύστερα από διαφωνίες και συνεχείς προστριβές, που καταλήγουν σε ανοιχτή σύγκρουση του Βενιζέλου με τον Ύπατο Αρμοστή, εκδηλώνεται η γνωστή ως επανάσταση Θερίσου (1905), με αρχηγούς τον Ελ. Βενιζέλο, τον Κων/νο Φούμη και τον Κων/νο Μάνο. Η επανάσταση διαρκεί ως το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου.

Ο Βενιζέλος οργανώνει στο Θέρισο την προσωρινή Κυβέρνηση Κρήτης. Η επανάσταση κηρύσσει την Ένωση και ζητεί να φύγει ο Πρίγκιπας από την Κρήτη. Οι ξένες δυνάμεις, θορυβημένες από την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κρήτη, κινούνται για την εξομάλυνση του θέματος με διαπραγματεύσεις, που καταλήγουν στην παραίτηση του Γεωργίου, αφού το κίνημα του Θερίσου και η πολιτική του Βενιζέλου δικαιώνονται.

Ο πρίγκιπας Γεώργιος υποβάλλει την παραίτησή του στις 12 Σεπτεμβρίου 1906 και αναχωρεί από την Κρήτη. Με υπόδειξη του βασιλιά Γεωργίου, εκλέγεται ως Αρμοστής Κρήτης ο πρώην πρωθυπουργός, έμπειρος και μετριοπαθής πολιτικός, Αλέξανδρος Ζαΐμης, που έρχεται στο Νησί και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του το Σεπτέμβρη του 1906. Ψηφίζεται περισσότερο φιλελεύθερο Σύνταγμα και νέοι νόμοι. Η οικονομία αρχίζει να αναλαμβάνει γρήγορα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον επιδεικνύεται για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Τον Ιούλιο του 1908 ένα μεγάλο μέρος από τα στρατεύματα των Μ. Δυνάμεων αποσύρεται από την Κρήτη. Αναλαμβάνουν ακόμα την υποχρέωση να αποχωρήσει μέσα σΥ ένα χρόνο και ο τελευταίος ευρωπαίος στρατιώτης.

Η εξέλιξη στο μεταξύ διαφόρων διεθνών γεγονότων ενισχύει τον πόθο των Κρητών για την Ενωση. Το Σεπτέμβριο του 1908, κι ενώ ο Ζαΐμης απουσιάζει στην Αίγινα, πραγματοποιείται παγκρήτια συγκέντρωση στα Χανιά, που κηρύσσει την κατάργηση της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας και την Ένωσή της με την Ελλάδα. Η Κρητική Βουλή επικυρώνει τη λαϊκή αυτή θέληση και συγκροτεί προσωρινά Κυβέρνηση διακομματικού χαρακτήρα, με πρόεδρο τον Α. Μιχελιδάκη, που αναλαμβάνει και διοικεί το Νησί στο όνομα του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου Α.

Η ελληνική κυβέρνηση, για να αποφύγει την τουρκική, αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις, δεν προχωρεί στην επίσημη αναγνώριση της Ένωσης.

Οι Μ. Δυνάμεις δεν φαίνεται να αντιδρούν στις νέες εξελίξεις.

Με την ύψωση όμως της ελληνικής σημαίας στο φρούριο του Φιρκά, στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων, αρχίζει η αντίδρασή τους και απαιτούν αμέσως την υποστολή της.

Δεν βρίσκεται όμως Κρητικός, για να αναλάβει τέτοιο ρόλο και αποβιβάζεται μεικτό άγημα που αποκόβει τον ιστό της σημαίας. Η ελληνική κυβέρνηση, ανήμπορη για οποιαδήποτε δράση και βλέποντας τον κίνδυνο τουρκικής απόβασης στο Νησί, προβαίνει σε συστάσεις στους Κρητικούς, προς το σκοπό να ακολουθούν τις υποδείξεις των Μ. Δυνάμεων.

Το 1911 οργανώνονται ένοπλες λαϊκές συγκεντρώσεις, που επιτείνονται με την άρνηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ε. Βενιζέλου να δεχτεί την είσοδο των Κρητών βουλευτών στην Ελληνική Βουλή, πράγμα που δεν επιτρέπουν φυσικά οι τότε κρατούσες συνθήκες, παρά την επιμονή τους. Με την έκρηξη των Βαλκανικών πολέμων του 1912, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ανοίγει τις πύλες του και οι Κρήτες βουλευτές γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό και θερμές εκδηλώσεις.

Η οριστική λύση του Κρητικού ζητήματος δίδεται στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, το Φλεβάρη του 1913. Με τη συνθήκη του Λονδίνου, το Μάη του 1913, παραχωρείται η Κρήτη στην Ελλάδα.

Οι Κρητικοί αφαιρούν την τουρκική σημαία από το νησάκι της Σούδας, που είναι το τελευταίο σύμβολο της τουρκικής επικυριαρχίας στην Κρήτη.

Η αφαίρεση της Τουρκικής σημαίας από το νησάκι της Σούδας στοίχισε πολλά στους Τούρκους. Αυτό συνάγεται μεταξύ των άλλων και από τον απαρηγόρητο μουσουλμάνο λόγιο της εποχής, που δημοσίευσε στα φύλλα του τουρκικού τύπου της Κωνσταντινούπολης, ολόκληρο γορεό θρήνο, με τίτλο το ένδυμα της Μεσογείου.

Την σημαίαν μου, ήτις επί των αποκρήμνων βράχων ψηλά είχε μείνει παντόρφανη, την κατεβίβασαν! Το είδες; Και τώρα στείλε μου τους αφρούς, οι οποίοι μέσα στΥ αφρόεντα κύματά σου κλαίουν την συμφοράν, ίνα από τα ερυθρά των ματιών μου μαργαριτάρια κατασκευάσω το πένθος της...

Εγώ πια δεν κλαίω με δάκρυα. Κλαίω με αίμα. Τόσο βαρύ μου φαίνεται αυτό, και τόσον βουίζει το κεφάλι μου, όπου θέλω βράχον να τον κτυπήσω και να τον κάμω θρύμματα.

Τραβήξου από μπροστά μου, άσπρη μου θάλασσα!!... Διότι το τελευταίο ποτήρι των δηλητηρίων που εποτίστηκα επιθυμώ να το πιω κοντά εις το μέρος της ορφανής σημαίας μου, την οποίαν κατεβίβασαν, και το οποίον τώρα έμεινε λάκκος. Εκάησαν τα σπίτια μου κι εγώ έτρεμα με οργήν. Εστραγγαλίσθησαν τΥ αδέλφια μου κι εγώ άφρισα από μίσος. Τα τζαμιά μου αντήχησαν από τους κώδωνας κι εγώ ελύσσαξα από εκδίκησιν.

Αλλά κανένα από αυτά δεν με επριόνισε τόσον, όσον η καταβίβασις της σημαίας μου! ναι, της σημαίας μου εκεί κάτω στην Κρήτην. Αυτό μου έκοψε την πνοήν μου, αυτή κατέστησεν αδυνάτους και αυτούς τους παλμούς της καρδίας μου...

Ύψωσα τας τρεμούσας χείρας μου προ του ιερού βωμού των τεμενών σου και εις Σε προσατενίζω και αναφωνώ. Κατεβίβασιν την εν Κρήτη σημαίαν μου, κατέστρεψαν το σύμβολον μιας ζώσης θρησκείας· εξεμηδένισαν την αίγλην και το μεγαλείον ενός Έθνους αγωνιζομένου υπέρ Σου! Κατεβίβασαν την εν Κρήτη σημαίαν μου σημαίνει κατεσπίλωσαν την τιμιωτέραν των τιμών, κατεπάτησαν την περιουσίαν των ορφανών· κατεκηλίδωσαν τον ουράνιον στέφανον. Σημαίνει ότι με κατεκρήμνισαν από τον θρόνον της ανδρείας και του ηρωισμού, με κατέρριψαν από τα βάθρα της χρηστότητος και της αρετής...".

Γιώργος Παναγιωτάκης
Συγγραφέας
Ιστορικός Ερευνητής

Την 1η Δεκεμβρίου 1913 γίνεται η επίσημη ανακήρυξη της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Υψώνεται η ελληνική σημαία στο Φιρκά, και ο πόθος της Ένωσης, που πληρώνεται με σκληρούς αγώνες και ποταμούς αίματος, γίνεται πια πραγματικότητα.

Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ". Ηράκλειο Κρήτης 1/12/2000

Αντώνης Σαμαράς: θα είμαστε μαζί και απέναντι με το ΠΑΣΟΚ


«Όπως επιβάλλουν οι θεσμοί του πολιτεύματος, συναντηθήκαμε και συζητήσαμε γενικά, σε πρώτη φάση, για τα προβλήματα που υπάρχουν και ιδιαίτερα του χώρου της οικονομίας», ανέφερε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αν. Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη συνάντηση «γόνιμη» και επιβαλλόμενη». Ερωτηθείς εάν θα «βάλει πλάτη» για τα προβλήματα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν του «ζήτησε κάτι τέτοιο, για κάτι συγκεκριμένο» και πρόσθεσε ότι «θα δούμε κατά περίπτωση».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι «σε άλλα θέματα θα είμαστε μαζί, σε άλλα απέναντι». Εξήγησε δε ότι «μαζί θα είμαστε γιατί υπηρετούμε την ίδια κοινωνία και έχουμε τους ίδιους στόχους, δηλαδή την ευημερία του ελληνικού λαού «. «Απέναντι θα είμαστε γιατί υπηρετούμε μια διαφορετική ιδεολογία και γιατί αυτό επιβάλλεται και αρμόζει άλλωστε στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι δύο τους υπήρξαν συμφοιτητές και συγκάτοικοι, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «το να είσαι φίλος με κάποιον, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι πολιτικά αντίπαλος. Και πιστέψτε με, όπου χρειάζεται να είμαστε πολιτικά αντίπαλοι, ως Ν.Δ. θα είμαστε πολύ σκληρά απέναντι», σημείωσε.

Πηγή: Zougla.gr

Τετέλεσται


Δεύτε τελευταίον ασπασμόν

Βρίζουν τον Πρόεδρο της Ν.Δ. οπαδοί της Ντόρας


Μέσα στο επίσημο facebook group "Dora Bakoyannis - Ντόρα Μπακογιάννη" υποστηρικτές της βρίζουν με λεξιλόγιο υπόκοσμου τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά.

Της αρέσει δεν της αρέσει θα σεβαστεί το αποτέλεσμα στην πράξη και θα σβήσει όλα τα χυδαία σχόλια που έχουν γραφτεί μέσα εκεί.

Είναι απαράδεκτο γιατί έτσι δεν σέβονται ούτε τις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που ψήφισαν, ούτε συμβάλει στην ενότητα της Νέας Δημοκρατίας αυτή η τακτική της Ντόρας.

Φυσικά και μπορεί να σβήσει όλα τα υβριστικά σχόλια, αλλά δεν το κάνει. Τόση αξία είχε η δήλωση της ότι η Νέα Δημοκρατία θα γίνει από αύριο ένα σύγχρονο Κεντροδεξιό κόμμα;

Επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση και διαβάστε τι γράφουν για τον Αντώνη Σαμαρά.
http://www.facebook.com/DoraBakoyannis

Για το ποτάμι της Μόρνας Δήμου Πέτρας Πιερίας

Μήπως το ποτάμι της Μόρνας περιέχει χρυσό; Και για αυτό το χρώμα του έγινε κίτρινο;

Καινούργιος κίνδυνος απειλεί τα Πιέρια

Γιατί όλοι τα τελευταία χρόνια βάλθηκαν να εξαφανίσουν το βουνό των Πιερίδων Μουσών;

Μήπως δεν ξέρουν ότι θα πάθουν ότι ο Ορφέας όταν θύμωσαν οι Πιερίδες Μούσες;




κλικ στα έγγραφα για μεγέθυνση

Θ.Κ. Πιέριος