Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Εις μνήμην Κορωνείας



Του Σωκρατη Tσιχλια

Σπάνια, λίμνη αυτού του κόσμου, σπανιότατα, μια πηγή ζωής και πλούτου, έχει υποστεί όσα υπέστη η δύστυχη Κορώνεια. Δύσκολα θα συναντήσει κανείς τέτοιου είδους, έκτασης και επιμονής κακοποίηση φυσικού πόρου που οδήγησε τελικώς στον θάνατό του. Η ληξιαρχική πράξη υπεγράφη μάλιστα προχθές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς αθέτησε για πολλοστή φορά τις συμφωνίες που είχε υπογράψει για την αποκατάσταση της λίμνης. Παράλληλα, η Κομισιόν ακύρωσε τη συμμετοχή της, με 20 εκατομμύρια ευρώ, στα έργα για την Κορώνεια.

Το 1970 ήταν η τέταρτη σε μέγεθος λίμνη της πατρίδας μας. Ενας υδρότοπος με δεκάδες είδη ψαριών και πουλιών, είχε έκταση 45.000 στρέμματα και βάθος πέντε μέτρα.

Καλά στην υγεία τους όλοι οι Έλληνες στην Αίγυπτο



Ολοι οι Ελληνες στην Αίγυπτο είναι καλά στην υγεία τους, διαβεβαιώνει η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ήδη επιστρέψει στην Αθήνα.

Η ελληνική πρεσβεία βρίσκεται ήδη σε συνεχή επαφή με τις δύο ελληνικές κοινότητες, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Ιερά Μονή Σινά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο. 

Τον 34χρονο στη Θεσσαλονίκη είχε σκοτώσει ο αδερφός του



Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υπόθεση ανθρωποκτονίας σε βάρος 34χρονου αλλοδαπού (από την Μπουρκίνα Φάσο), που έγινε την περασμένη Πέμπτη σε φυτώριο, στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης.

Δράστης φέρεται να είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 40χρονος αδελφός του θύματος, ο οποίος μετά από διαπληκτισμό που κατέληξε σε συμπλοκή, χρησιμοποιώντας κομμάτι καυσόξυλου, κατάφερε πολλαπλά θανάσιμα χτυπήματα εναντίον του αδερφού του. Στη συνέχεια ο φερόμενος ως δράστης, αντιλαμβανόμενος την πράξη του, επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του, αυτοτραυματιζόμενος με μαχαίρι στην κοιλιά.

Ιωάννης Μεταξάς


Ιωάννης Μεταξάς - o Θάνατος του Εθνικού Κυβερνήτη



Την Τρίτην 28 Ιανουαρίου 1941 ο Βασιλεύς προήδρευσε στο Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοινώνοντας με βαθειά συγκίνηση την κατάσταση της υγείας του Ιωάννη Μεταξά, ζήτησε από τους Υπουργούς να παραμείνουν εις τας θέσεις των υπηρετούντες την πατρίδα.

Την επομένη το πρωί ανακοίνωσε ότι ανέθεσε την κυβέρνηση στον Αλέξανδρο Κορυζή, Διοικητήν της Εθνικής Τράπεζας, τέως Yπουργό Κοινωνικής Προνοίας της Κυβερνήσεως του Ιωάννη Μεταξά.

Ο Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε, σε ηλικία 70 ετών, την 94η ημέρα του πολέμου, στην οικία του στην Κηφισιά, στις 6 τα χαράματα, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 1941, αφού την προηγουμένη κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων. Το ιατρικό ανακοινωθέν υπογεγραμμένο από 12 Έλληνες ιατρούς ήταν το εξής; 

Μέτωπο και με την Σόφια άνοιξαν τα Σκόπια


Φωτογραφίες από την καταστροφή του ελληνικού σχολείου αρρένων
στην Ρέσνη της ΠΓΔΜ, όπου δίδασκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός

Είκοσι διανοούμενοι από την Βουλγαρία, από τους οποίους οι τρεις έλκουν την καταγωγή τους από τα Σκόπια αποφάσισαν να παρέμβουν στην παλαιά διαμάχη που η γειτονική χώρα έχει και με τα Σκόπια.

Με επιστολή τους προς την Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, καλούν την παγκόσμια οργάνωση να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να σταματήσει η δημόσια τηλεόραση της ΠΓΔΜ να εκμεταλλεύεται την γλώσσα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Βουλγαρίας.

Όπως γράφουν, επί 65 χρόνια διαδίδουν ψέματα σε όλον τον κόσμο, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ξεχωριστή «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονικός» πολιτισμός. 

Κατοικίδια των προγόνων μας οι αλεπούδες;

Οι πρόγονοί μας πιθανώς αρχικά προτιμούσαν την αλεπού ως κατοικίδιο ζώο, σύμφωνα με νέα ευρήματα Βρετανών επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι είχε εξημερωθεί και αγαπηθεί χιλιάδες χρόνια πριν από τους σκύλους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, υπό τη δρα Λίζα Μάχερ του Κέντρου Ανθρώπινων Εξελικτικών Μελετών Λέβερχαλμ, ανέλυσαν ευρήματα από ένα προϊστορικό χώρο ταφής στην βόρεια Ιορδανία, στην τοποθεσία Ουγιούν-αλ-Χαμάμ, όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά αλεπού θαμμένη μαζί με ένα άνθρωπο.

Εκτιμούν ότι το εύρημα παραπέμπει στην ύπαρξη ενός στενού συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα στο ζώο και τον άνθρωπο και εικάζουν ότι ο τελευταίος είχε εξημερώσει την αλεπού, η οποία υποχρεώθηκε να συνοδεύσει τον κύριό της στον τάφο, όταν αυτός πέθανε.

Βερσαλλίες με χημικές τουαλέτες, καταγγελίες για αλλαγή χρήσης


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σοφία Βούλτεψη

Στην Πολεοδομία θα δοθεί η συνέχεια

Σε νέο πονοκέφαλο τείνει να εξελιχθεί η μεταφορά των καταληψιών της Νομικής στο νεοκλασικό της Πατησίων. Το μέγαρο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρητέο και από το Υπουργείο Χωροταξίας και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και επομένως, φαίνεται ότι παραβιάζεται ο νόμος περί διατηρητέων, που δεν επιτρέπει την αλλαγή χρήσης.

Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον πρώτο ιδιοκτήτη του, που ήταν μεγάλη κατασκευαστική εταιρία. Και παραχωρήθηκε για την συγκεκριμένη χρήση από τον σημερινό ιδιοκτήτη του, που είναι ιδιοκτήτης εταιρίας δημοσκοπήσεων. 

Nέα Δημοκρατία: Κατέθεσε τροπολογία για κατάργηση του ασύλου



Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ζήτησε και επισήμως η Ν.Δ. με τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή και συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου «σύσταση εθνικού ταμείου επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης». Η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε τελικά, αντί για πρόταση νόμου, να καταθέσει τροπολογία, για να είναι συνεπής με τις εξαγγελίες της, αλλά κυρίως για να επιταχυνθεί η διαδικασία συζήτησης.

Η Ν.Δ. τονίζει με έμφαση, με αφορμή και την «εισβολή», κατ' αυτήν, των μεταναστών στη Νομική, ότι «γίνεται αναντίρρητα δεκτό, πως η παραβίαση του νόμου κυρίως από εξωτερικούς ταραξίες έχει δημιουργήσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση, ότι ο νόμος περί πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί τη βασική αιτία της εγκληματικότητας που εκδηλώνεται εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Ψάχνουν λύσεις για το θέμα της Κορώνειας



Τρόπους για τη συνέχιση των έργων στη λίμνη Κορώνεια, ώστε να αντιμετωπιστούν τα οικολογικά προβλήματα της περιοχής και να ανανεωθεί η συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεών της.

Τη διεξαγωγή λεπτομερούς συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Πασχαλίδης. 

Ευθύνες στη διοίκηση της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για την παραπομπή της Ελλάδας επέρριψαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Παντελής Κουκουλεκίδης και Μιχάλης Τρεμόπουλος.