Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Nέα Δημοκρατία: Κατέθεσε τροπολογία για κατάργηση του ασύλου



Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ζήτησε και επισήμως η Ν.Δ. με τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή και συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου «σύσταση εθνικού ταμείου επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης». Η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε τελικά, αντί για πρόταση νόμου, να καταθέσει τροπολογία, για να είναι συνεπής με τις εξαγγελίες της, αλλά κυρίως για να επιταχυνθεί η διαδικασία συζήτησης.

Η Ν.Δ. τονίζει με έμφαση, με αφορμή και την «εισβολή», κατ' αυτήν, των μεταναστών στη Νομική, ότι «γίνεται αναντίρρητα δεκτό, πως η παραβίαση του νόμου κυρίως από εξωτερικούς ταραξίες έχει δημιουργήσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση, ότι ο νόμος περί πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί τη βασική αιτία της εγκληματικότητας που εκδηλώνεται εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».


Μετά την επιχειρηματολογία περί κατάργησης, διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση, ότι «από το καταργούμενο άρθρο διατηρούνται οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου, υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες ούτως ή άλλως, προστατεύονται από θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος».

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε με εντολή του πρόεδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά και υπογράφεται από τους κκ. Ανδρ. Λυκουρέντζο (γραμματέα Ν.Δ.), Κ. Τασούλα (γραμματέα Κ.Ο.), Αρ. Σπηλιωτόπουλο (τομεάρχη Παιδείας), Κ. Τζαβάρα (τομεάρχη Δικαιοσύνης) και Σπ. Ταλιαδούρο (αναπληρωτή τομεάρχη Παιδείας), αναφέρεται ρητά, ότι «το άσυλο σε τίποτα δεν θυμίζει και σε τίποτα δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε μεταπολιτευτικά με τους νόμους 1268/1982 και 1403/1093)».

Στην αρχή της αιτιολογικής έκθεσης αναφέρεται ότι το πανεπιστημιακό άσυλο στην Ελλάδα είναι ταυτισμένο, όχι με την έννοια της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά ταυτίζεται με το δια νόμου αποκλεισμό ή τον περιορισμό της επέμβασης οργάνων της δημόσιας τάξης στους χώρους που καλύπτει το ακαδημαϊκό άσυλο.

Για τη Ν.Δ. το πανεπιστημιακό άσυλο, συνιστά, 29 έτη μετά από τη θέσπισή του, έναν «αμφιλεγόμενο με εκφυλιστικές τάσεις, θεσμό» και θεωρεί ότι δεν διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την απρόσκοπτη εκπαίδευση και έρευνα, αλλά δημιουργεί μία ''νησίδα'' πρόσφορη για την τέλεση κάθε είδους παράνομων πράξεων, οι οποίες προσβάλλουν πολλαπλά έννομα αγαθά (πρωτίστως διαστρεβλώνουν και εκφυλίζουν τον ίδιο το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου), πλην όμως παραμένουν ατιμώρητες. Εν τέλει, εκτιμά, ότι το πανεπιστημιακό άσυλο προάγει και διευκολύνει τις εξωτερικές επεμβάσεις από οποιουσδήποτε εξω-πανεπιστημιακούς.

Η τροπολογία

Η Ν.Δ. με το προτεινόμενο άρθρο «ακαδημαϊκές ελευθερίες – ακαδημαϊκό άσυλο» αναφέρει:

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.

2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.

3. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

4. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι.

5. Το άρθρο 3 του ν. 3549/2007 (ΦΕΚ Α΄ 69) καταργείται. Δεν επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των άρθρων 2 του ν. 1268/1982 και 2 και 7 του ν. 1404/1983.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: