Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η Νορβηγία ψηφιοποιεί όλα τα βιβλία της και τα διαθέτει δωρεάν online

Πρωτοβουλία - ορόσημο για την κυβέρνηση της Νορβηγίας που προχωράει σε μια κίνηση που προκαλεί μόνο θετικά σχόλια

Χρήστος Δεμέτης

Η Εθνική βιβλιοθήκη της Νορβηγίας, αποφάσισε να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση όλων των βιβλίων της μέχρι τα μέσα του 2020.

Μετά το τέλος της διαδικασίας, όλη η πολιτισμική συλλογή γλώσσας και λογοτεχνίας, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία και συγγράμματα, θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το νομικό σύστημα της Νορβηγίας, όλο το δημοσιευμένο περιεχόμενο, όλων των ειδών, πρέπει να βρίσκεται αποθηκευμένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Τσίπρας: Έτος εκλογών το 2014 - Ένα βήμα από την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Το δικό της «New Deal» για να καταπολεμήσει την ανεργία και να χρηματοδοτήσει το μέλλον της χρειάζεται η Ευρώπη υποστήριξε από το βήμα του συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο πραγματοποιείται στη Μαδρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ένα βήμα από την εξουσία».

«Μια νομισματική ένωση που διαιρεί τα κράτη της, διαιρεί τις κοινωνίες των κρατών της, αυξάνει την ανεργία, την φτώχεια και την κοινωνική πόλωση ή θα επανιδρυθεί ή θα καταρρεύσει», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην Ευρωζώνη και επισημαίνοντας ότι επανίδρυση σημαίνει αλλαγή.

Η Σφαγή των Καλαβρύτων

Η σφαγή των Καλαβρύτων αναφέρεται στην εξολόθρευση του ανδρικού πληθυσμού και την επόμενη συνολική καταστροφή της πόλης των Καλαβρύτων στην Ελλάδα, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.

Το ιστορικό

Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου. Η διαταγή της μαζικής δολοφονίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Καλάβρυτα» (Unternehmen Kalavryta), ξεκίνησε από την παράκτια περιοχή της Αχαΐας στη βόρεια Πελοπόννησο, όταν τα στρατεύματα της Βέρμαχτ στην πορεία τους έκαψαν χωριά και δολοφόνησαν τους πολίτες στο δρόμο τους.

Εγκαίνια του 2ου Γυμνασίου Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική


Το 2ο Γυμνάσιο Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική εγκαινίασαν χθες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Χαλκιδικής και αρμόδιος του τομέα τουρισμού της Π.Κ.Μ. Γιάννης Γιώργος και ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Δαμιανός Ιορδανίδης. Παρόντες στα εγκαίνια ήταν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χαλκιδικής Χ. Σαρόγλου κ Δ. Μήτσιου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Καρατάσιος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του δήμου Νέας Προποντίδας, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας και φορέων της Χαλκιδικής.

«Εγκαινιάσαμε σήμερα ένα ακόμη καινούριο σχολείο στην Κεντρική Μακεδονία, το 2ο Γυμνάσιο Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί παραδίδουμε προς χρήση ένα σύγχρονο και λειτουργικό σχολικό συγκρότημα, που διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για την απρόσκοπτη εκτέλεση του εκπαιδευτικού έργου.

Ο Τέρενς Κουίκ στο πεδίο βολής στα Χανιά, για την εκτόξευση των S300

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, έκανε από το πεδίο βολής της Κρήτης, στα Χανιά, την εξής δήλωση:

«Από σήμερα, μετά από 14 χρόνια «περιπέτειας», η Ελλάδα απέκτησε έτοιμους για δράση και τους S300 στην αμυντική της θωράκιση.

Η πρώτη βολή του S300 που έγινε το μεσημέρι στα Χανιά, στην Πατρίδα μας και ήταν η πρώτη επί Ευρωπαϊκού εδάφους, είχε απόλυτη επιτυχία. Ο στόχος επλήγη με ακρίβεια.

Την επιχείρηση την παρακολούθησα με τον συνάδελφο Βουλευτή Γαβριήλ Αβραμίδη και τον Επικεφαλής της Γραμματείας Άμυνας και Ασφάλειας του Κινήματος Θανάση Μπάφα.

Ερώτηση του βουλευτή Αντώνη Γρέγου για ελλείψεις χειρουργικού υλικού στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής


ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Επικίνδυνη για τους ασθενείς η έλλειψη χειρουργικού
υλικού στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο»

Σύμφωνα έγγραφο του προϊστάμενου Χειρουργείου του Γενικού
Νοσοκομείου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο το οποίο ήρθε στην δημοσιότητα πρόσφατα,
το εν λόγω χειρουργείο έχει μείνει χωρίς ράμματα και χειρουργικό υλικό. Με το εν
λόγω έγγραφό του προς τη διοίκηση, ο προϊστάμενος του τμήματος επισημαίνει τον
κίνδυνο μόλυνσης που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Αναφέρει, πως, ήδη κατά το
παρελθόν έχει ενημερώσει με προηγούμενες έγγραφες διαμαρτυρίες του, πως μια
σειρά από αναγκαία χειρουργικά υλικά, όπως ράμματα Νο 2, Νο 1, συνθετικά,
απορροφήσιμα, πλεκτά, μέσης απορρόφησης, ατραυματικά και μη, αδιάβροχα
χειρουργικά πεδία, σενδόνια, τετράγωνα Mayo, έχουν τελειώσει.

ΕΛΣΤΑΤ: Ενας στους πέντε Ελληνες στερείται βασικών αγαθών

Σοκαριστικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά για τις κοινωνικές πληγές που έχει προκαλέσει η κρίση και οι πολιτικές σκληρής λιτότητας είναι τα ευρήματα έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, που καταγράφει δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού στην πενταετία 2008-2012.

Το 20% των Ελλήνων στερούνται βασικά αγαθά (πχ γεύμα με κρέας ή κοτόπουλο) και υπηρεσίες. Το 26,7% δεν μπορεί να έχει ικανοποιητική θέρμανση. Τρομακτικά είναι δε τα αντίστοιχα ποσοστά όταν εξειδικεύονται στον φτωχό πληθυσμό.

Ενδεικτικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη έκτη χειρότερη θέση στην ΕΕ. Την ξεπερνούν μόνο η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λεττονία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία.

O Ευθύμης Καρανάσιος στα εγκαίνια του 2ου Γυμνασίου Νέων Μουδανιών

Πολύγυρος  13 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα εγκαίνια του 2ου Γυμνασίου Νέων Μουδανιών παραβρέθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής Ευθύμης Καρανάσιος, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013.

Ο βουλευτής στο χαιρετισμό του απέδωσε εύσημα στην Περιφέρεια Κ.Μ., στο Δήμο Ν. Προποντίδας και σε όλους όσους συνέβαλαν στη σύλληψη και στην υλοποίηση του έργου που λύνει σημαντικά προβλήματα υποδομών στην εκπαίδευση των νέων της Χαλκιδικής.

«Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης αυτοδιοίκησης και πολιτείας. Πετυχαίνουμε πολλά και δύσκολα όταν ομονοούμε και συνεργαζόμαστε, αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες διαφορές ή τακτικές. Το έργο αυτό μπορεί να γίνει παράδειγμα και για άλλα αναγκαία έργα που αναμένουμε στον τόπο μας», τόνισε ο κ. Καρανάσιος.