Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Μία εκδοχή για την ονομασία του Πολυγύρου


κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Στα "Ελληνικά" του Στίλπωνα Κυριακίδη, το έτος 1953, έχει δημοσιευθεί μια μελέτη για τον Πολύγυρο.

Καταληκτικά ο συγγραφέας της μελέτης αυτής, γλωσσολόγος Γ. Τσοπανάκης, υποστηρίζει ότι η λέξη Πολύγυρος προέρχεται από τοπωνύμιο και είναι κυριωνυμικό από κάποιον αρχαίο ονόματι Πολύαρον υιό του Θρασυλάου, που έγινε γνωστός από μια επιγραφή του 2ου ή 1ου αι. π.Χ. που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Πολυγύρου και δημοσιεύθηκε από τον Robinson.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, στο όνομα Πολύαρος, έγιναν εν συνεχεία φωνητικές μεταβολές σε Πολύερος, σε Πολύγερος, σε Πολύγιρος.

Στην μελέτη αυτή υποστηρίζεται ότι οι μεταβολές αυτές είναι σύμφωνες με την φωνητική εξέλιξη της Ελληνικής γλώσσας.

Η πρώτη έγγραφη αναφορά μέχρι τώρα, είναι από το 1079 όπου σε χρυσόβουλλο του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μιχαήλ του Βοτανειάτη, που δημοσιεύθηκε από τον καθηγητή Dolger, το τοπωνύμιο αυτό αναφέρεται σε γενική πτώση δηλαδή "του Πολυγήρου" και περιγράφεται ως προάστιο (μετόχιο) της Θεοτόκου των Χαουνίων.

Διευκρίνιση: Οι λέξεις "Πολύγιρος" και "Πολυγήρου" δεν είναι ανορθόγραφες, έτσι τις γράφει ο συγγραφέας. Σαν φυσική εξέλιξη μέχρι την κατάληξη σε "Πολύγυρος" όπως την ξέρουμε όλοι μας.

Να χαίρεστε την Δημοκρατία σας.




Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Εστία"

Τι ποσοστά θα έπαιρναν τα κόμματα αν μετρούσαν και την αποχή:

Αποχή: 47,3%

ΠΑΣΟΚ: 18,8%

ΝΔ: 16,6

ΚΚΕ: 4,3%

ΛΑΟΣ: 3,4%

ΣΥΡΙΖΑ: 2,4%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 1,8%


Δημοκρατία σημαίνει πλειοψηφία και αυτοί είναι όλοι μειοψηφίες...

Στην δίνη των Ευρωεκλογών


κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Δείτε προσεκτικά τι δημοσίευσε γνωστό blog των Σερρών.

Το είδαμε στο SerresPress και δεν αντέξαμε στον πειρασμό και το αντιγράψαμε.

Δείτε τι κάνει η κεκτημένη ταχύτητα.

Ρόμπα ε;

Μόνιμα bookmarks (αγαπημένα) 2 τσοντοσελίδες και γνωστό ταχυφαγείο.

Ο Γ. Πιπερόπουλος ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης




«Στην εποχή που ο λαός είναι πλέον πολύ κουρασμένος από τα κάθε λογής κομματικά παιχνίδια, από τους συμβιβασμούς, τις συναλλαγές, την αδιαφάνεια και αναζητεί πρόσωπα με κύρος, αίσθημα ευθύνης, γνώσεις, ικανότητες και όραμα για «ανθρώπινες πόλεις» ξεκινάμε από τώρα, το καλοκαίρι του 2009, τον καλό αγώνα με στόχο τις Δημοτικές Εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2010.

Μαζί μου άρχισαν κιόλας να στρατεύονται ενεργοί πολίτες άνδρες και γυναίκες οι οποίοι εκπροσωπούν όχι μόνο όλες τις επαγγελματικές τάξεις και τις ηλικίες αλλά και όλες τις εκφράσεις των ιδεολογικών τοποθετήσεων και Κομματικών ταυτοτήτων έχοντας συμφωνήσει στην θεμελιακή επιλογή:

«Πρώτα η αγάπη μας για τη Θεσσαλονίκη»

Τις προσωπικές μας δεσμεύσεις με τα πολιτικά Κόμματα τις αφήνουμε στην άκρη. Σίγουρα, δεν θα αρνηθούμε την οποιαδήποτε Κομματική στήριξη μπορεί να μας προσφερθεί εφόσον, βέβαια, δεν μας ζητηθούν συμβιβασμοί και συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι».

Στην προσπάθειά μας αυτή που μόλις ξεκίνησε καλώ όλους τους συμπολίτες μας που αγαπούν την Θεσσαλονίκη να έρθουν μαζί μας στον κοινό αγώνα για μια πραγματικά «ανθρώπινη Θεσσαλονίκη» και σεβόμενοι το παρελθόν της να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε να υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας και των εγγονιών μας πίσω από αδιαφανείς πράξεις και αναιτιολόγητες παραλείψεις…

Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί τις προϋποθέσεις για μια νέα Θεσσαλονίκη!"


Άρχισαν τα όργανα για τη Νέα Δημοκρατία στην Θεσσαλονίκη.

Το ποσοστό...


Στο προσκήνιο ο δήμος Θεσσαλονίκης



Λίγες μόνον ώρες μετά το πατατράκ της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη άρχισαν τα σενάρια, αλλά και τα όργανα στο τοπικό κυβερνητικό στρατόπεδο. Τα σενάρια αφορούν το ερώτημα «ποιον θα στηρίξει η ΝΔ» στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης στις δημοτικές εκλογές του 2010, που είναι η μόνη μελλοντική εκλογική μάχη, η οποία από τώρα είναι χρονικά προκαθορισμένη.

Ηδη από προχτές στην εκκίνηση υπάρχει ένας υποψήφιος που έλαβε θέση και προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς. Ο πανεπιστημιακός Γιώργος Πιπερόπουλος, που παλιότερα είχε κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, δημοσιοποίησε ότι θα διεκδικήσει τον κεντρικό δήμο.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος

Χτες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος διανύει την τρίτη θητεία του στο δημαρχιακό θώκο, επανέλαβε αυτό που λέει εδώ και καιρό: ότι θα διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία το 2010.

«Ασφαλώς και δε με επηρεάζει το μειωμένο ποσοστό της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλο το λαό της Θεσσαλονίκης, σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από ποιο κόμμα ψηφίζουν. Το έχω πει χίλιες φορές και θα το ξαναπώ: Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος», σημείωσε χτες στο εβδομαδιαίο μπρίφινγκ, απαντώντας στο ερώτημα αν το μειωμένο ποσοστό της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης θα επηρεάσει τις αποφάσεις του.

Ο Π. Ψωμιάδης

Στο παιχνίδι βρίσκεται πάντα και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ασχέτως αν το τελευταίο τρίμηνο έχει περιορίσει τις σχετικές δηλώσεις, επιλέγοντας τη γραμμή μιας ενδεχόμενης νέας υποψηφιότητας στη νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Παρ' όλα αυτά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και η εκτόξευση των ποσοστών του ΛΑΟΣ στη Θεσσαλονίκη επαναφέρουν τα σενάρια μιας δημαρχιακής υποψηφιότητας του κ. Ψωμιάδη. «Το ότι ο ΛΑΟΣ αναδεικνύεται σε πολύ ισχυρό παίχτη στη Θεσσαλονίκη, με ποσοστά που πλησιάζουν το 10%, αυξάνει τις μετοχές του νομάρχη Θεσσαλονίκης», σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες από «γαλάζια» στελέχη.

Αλλοι νεοδημοκράτες υπογράμμιζαν ότι τελικά η επιλογή Ψωμιάδη να μην ανοίξει μέτωπο με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, μια κίνηση που του ζητήθηκε από τη ΝΔ Θεσσαλονίκης, εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε. «Είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει άνετα ψήφους και από τη δεξαμενή της ΝΔ και από τη δεξαμενή του ΛΑΟΣ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Δεν έχω να πω τίποτα»

Ο ίδιος χτες αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο προς τον «Α». «Δεν έχω να πω τίποτα επί του θέματος», σημείωσε και παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του αλλά και στην επιστολή που είχε στείλει προς τη Διοικούσα της ΝΔ Θεσσαλονίκης. «Οι απόψεις μου είναι γνωστές. Δυστυχώς κάποιοι δεν τις έλαβαν υπόψη», σημείωσε.

Πρόωρη

Στην τοπική ΝΔ υποστηρίζουν ότι η όλη κουβέντα περί χρισμάτων είναι πρόωρη. Παραπέμπουν στα τέλη του 2009 και στις σχετικές μετρήσεις που θα γίνουν τότε, μια στρατηγική που ακολουθήθηκε και το 1998, για να επιλεγεί ο διάδοχος του πρώην δημάρχου Ντίνου Κοσμόπουλου, δηλαδή ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος!

Την ίδια στιγμή τα σενάρια τρέχουν, αν και η ονοματολογία έχει περιοριστεί στα ονόματα του Σταύρου Καλαφάτη και του Κώστα Γκιουλέκα. Ανίσχυρο παραμένει εδώ και καιρό το σενάριο για αλλαγή σελίδας της ΝΔ σε δήμο και νομαρχία και για «απόσυρση» των δύο σημερινών πρωτοκλασάτων αυτοδιοικητικών παραγόντων της πόλης, που το τελευταίο διάστημα (και εξαιτίας του ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεών του στη Θεσσαλονίκη τους είχε στο πλευρό του) έχουν ισχυροποιηθεί.

«Είναι νωρίς για συμπεράσματα αλλά και για να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας. Ακόμη και για το ΛΑΟΣ είναι δύσκολο να υπάρχουν από τώρα δεδομένα. Αν επιλεγεί η στρατηγική της σύγκρουσης, αυτό θα προκρίνει έναν υποψήφιο του μεσαίου χώρου, όπως ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Αν αντίθετα επιλεγεί η στρατηγική της ''συγκατοίκησης'', ο Ψωμιάδης θα ήταν μια σοβαρή υποψηφιότητα», τονίζει «γαλάζιο» στέλεχος. Αν μεταφράζουμε σωστά τη χτεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή στο Υπουργικό Συμβούλιο, μάλλον επιλέγεται η πρώτη κατεύθυνση.

Προβληματισμός

Αυτό που φαίνεται επίσης να προβληματίζει τους «γαλάζιους» είναι τόσο τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος όσο και τα ποσοστά του δικομματισμού. «Στη Θεσσαλονίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφτασαν μόλις το 59%. Αυτό θα πρέπει να αναλυθεί και να συμπεριληφθεί στη στρατηγική των δημοτικών εκλογών», έλεγε μέλος της ΚΕ της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή οι γκρίνιες για το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη πληθαίνουν. «Ηταν μια γροθιά στο στομάχι. Και οι ευθύνες πρέπει να επιμερίζονται ανάλογα», σημείωσε χτες ο πολιτευτής της ΝΔ Παναγιώτης Κοκκόρης, που υποστήριξε ότι η ΝΔ έχασε από τον κακό της εαυτό. Αυτό που υπονόησε ήταν ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν πολλοί πόλοι (κόμμα, βουλευτές, κρατικοί αξιωματούχοι αλλά και υπουργοί) και ότι ο καθένας έχει τις δικές του ευθύνες για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα...

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Η φιλάνθρωπος της Κασσανδρείας



Στο χωριό της, την Κασσανδρεία Χαλκιδικής, την αποκαλούν «η δασκάλα μας» κι ας έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ κι έξι ολόκληρα χρόνια από το χώρο της εκπαίδευσης.

Ισως επειδή η Παναγιώτα Σταμπουλή, παρά την πολυετή απουσία της από τις σχολικές αίθουσες, εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα ήθους και ανθρωπιάς μέσα από τις συνεχείς δωρεές της προς το κοινωνικό σύνολο.

«Από αγάπη»

Πριν από ένα χρόνο εξόπλισε το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας μ' ένα υπερσύγχρονο ασθενοφόρο αξίας 80.000 ευρώ και την ερχόμενη Παρασκευή θα παραδώσει στην Ενωση Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Χαλκιδικής εξοπλισμό αξίας 10.000 ευρώ.

«Από αγάπη. Για τον τόπο μου και τους συνανθρώπους μου», είναι η σεμνή απάντησή της κάθε φορά που κάποιος της λέει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και τη ρωτάει για ποιο λόγο έχει αναλάβει η ίδια να διορθώσει τα κακώς κείμενα της πατρίδας της.

«Μια δασκάλα που βοηθάει τον κόσμο»

Το πιο γλυκό «ευχαριστώ», όμως, ήταν αυτό που διάβασε πριν από λίγες ημέρες στο γράμμα μιας 10χρονης μαθήτριας από το χωριό Σήμαντρα στη Χαλκιδική. «Με είχε δει κάποια στιγμή στην τηλεόραση και φαίνεται πως της είχα κάνει μεγάλη εντύπωση. Ετσι, πριν από λίγες ημέρες, όταν με συνάντησε από κοντά, μου έδωσε μία ζωγραφιά μ΄ένα ασθενοφόρο σαν κι αυτό που είχα χαρίσει στο Κέντρο Υγείας κι ένα γράμμα στο οποίο έγραφε: ''Κυρία Παναγιώτα, όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω σαν κι εσάς. Μία δασκάλα που βοηθάει τον κόσμο''. Ηταν μία πράξη που με συγκίνησε βαθύτατα», μας διηγείται η κ. Σταμπουλή.

Υποτροφίες για τους αριστούχους μαθητές

Αλλωστε, η ίδια δεν κρύβει τη μεγάλη αγάπη που τρέφει για τους λιλιπούτειους μαθητές, καθώς, μετά από 35 χρόνια διδασκαλίας σε σχολεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, πέρασαν από τα χέρια της χιλιάδες παιδιά. «Η μεγαλύτερη χαρά μου είναι να συναντώ παλιούς μαθητές μου και να διαπιστώνω πως έχουν προοδεύσει στη ζωή τους», αναφέρει.

Μάλιστα, παρά τη συνταξιοδότησή της, η κ. Σταμπουλή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να βοηθάει τους μαθητές να φτάσουν λίγο πιο κοντά στα όνειρά τους. Ετσι, από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα καθιερώσει τη βράβευση -με μία οικονομική ενίσχυση- όλων των αριστούχων μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κασσανδρείας, στο οποίο φοίτησε και η ίδια ως μαθήτρια.

Κοινωφελές ίδρυμα «Σταμπουλή»

Οσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά την κ. Σταμπουλή μιλούν με μεγάλο σεβασμό κι αγάπη για την ίδια και το έργο της. «Δεν είναι μόνον οι δωρεές που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει. Δίνει ψυχή, δίνει αγάπη. Διδάσκει σε όλους εμάς ήθος και με τις πράξεις της μας βοηθά να γίνουμε ακόμη καλύτεροι άνθρωποι», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Χαλκιδικής, Βασίλης Τσούγκαρης. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, ορισμένοι γνωστοί και φίλοι της αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός κοινωφελούς ιδρύματος προς τιμήν της κ. Σταμπουλή, προκειμένου να την τιμήσουν για την προσφορά της, αλλά και να εμπνεύσουν κι άλλο κόσμο μέσα από τις φιλανθρωπίες της. «Είμαστε περήφανοι που έχουμε τέτοια συμπολίτισσα. Αυτό το ίδρυμα θα αποτελέσει την ελάχιστη αναγνώριση του έργου της και μία συνέχιση της προσφοράς ζωής στην οποία έχει ''επιδοθεί'' τα τελευταία χρόνια καλύπτοντας τα κενά της κρατικής μηχανής», δήλωσε και ο πρόεδρος της ένωσης, Θεόδωρος Νικολαΐδης.

Τιμητική εκδήλωση

Εξάλλου, την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τελετή παραλαβής δωρεάς του εξοπλισμού από την κ. Σταμπουλή προς τους εθελοντές πυροσβέστες του νομού Χαλκιδικής. Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα πραγματοποιηθεί ειδική τιμητική εκδήλωση, κατά την οποία θα απονεμηθούν διακρίσεις στη δωρήτρια από την ένωση, ενώ την εκδήλωση θα χαιρετίσει και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κεσαπίδης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Το επίσημο βιογραφικό του Τρομπέν της βουλής Περικλή Κοροβέση



Κοροβέσης Περικλής

Βουλευτής Α' Αθηνας

Σύντομο βιογραφικό

Δημιουργήθηκε από τους γονείς του και ύστερα από ενιάμηνη κύηση γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας, το 1941. αυτό ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία της ζωής του, που πέρασε απαρατήρητη λόγω των φασιστικών βομβαρδισμών του νησιού.

Από μικρός είχε την τάση να χαζεύει και να ασχολείται με πράγματα που ελάχιστα ως καθόλου ενδιέφεραν τους άλλους. Και αυτό φαίνεται να διαμόρφωσε το υποσυνείδητο του γιατί το ίδιο κάνει και τώρα. Γράφει βιβλία, άλλοτε λογοτεχνικά, άλλοτε θεατρικά, άλλοτε παιδικά και άρθρα που βρίσκουν φιλόξενη στέγη στην «Ελευθεροτυπία», στην «Εποχή», και στο «Δίφωνο».

Όταν είναι μεθυσμένος ενοχλεί τους θαμώνες του μαγαζιού, απαγγέλλοντας δικά του ποιήματα, αλλά το ανέχονται γιατί έχει γράψει το πρώτο αντιχουντικό βιβλίο, τους «ανθρωποφύλακες» που κυκλοφόρησε παράνομα στην Ελλάδα και νόμιμα στο εξωτερικό, το 1969.

Έχει κάνει και κάτι σπουδές, Θέατρο με τον Ροντήρη, Σημειολογία με τον Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα του Βιντάλ Νακέ, που του χρησίμεψαν για να γεμίζουν το βιογραφικό του στα αυτιά των βιβλίων του.

Πηγή βιογραφικού: ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χαλκιδικής

Καλημέρα

Κυνηγώντας ένα ποντίκι... (μπουντίκ')

Πολύγυρος - Νυχτώνει...


κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Πολύγυρος - Αγναντεύοντας τα Ανήλια, την Κασσάνδρα και τον Όλυμπο...


κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Ο Πολύγυρος μας από ψηλά...


κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Πολύγυρος - Το εξωκκλήσι του Αη Λιά


κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση