Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Κλειστά αύριο τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Πολυγύρου


Με σημερινή απόφαση του Νομάρχη Χαλκιδικής κ. Αστέριου Ζωγράφου, κλειστά θα είναι για αύριο Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πολυγύρου, εκτός της Γερακινής, των Καλυβών και του Αγίου Προδρόμου.

Πηγή: Νομαρχία Χαλκιδικής

Ομιλία Πιπερόπουλου Στο Δήμο Συκεών


Ο Γιώργος Πιπερόπουλος Dr Κοινωνιολογίας - Ψυχολογίας Καθηγητής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα δώσει διάλεξη με θέμα:

«Διανόηση και Συναισθηματική Νοημοσύνη-
I.Q. & Emotional Intelligence»

Στα πλαίσια των ανοικτών διαλέξεων του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του Δήμου Συκεών την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα.

Επανακυκλοφορεί η θρυλική μπίρα FIX


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επανακυκλοφορία της ιστορικής μπίρας FIX. Όπως ανακοίνωσε η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η εταιρεία που έχει τα δικαιώματα του εν λόγω προιόντος, έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρώσει την κατασκεύη του νέου ζυθοποιείου της, στο οποίο θα παράγεται και θα εμφιαλώνεται η νέα FIX Hellas.

Με το νέο ζυθοποιείο, η εταιρεία θα μπορεί να λανσάρει την νέα FIX Hellas σε συσκευασίες επιστρεφόμενων γυάλινων φιαλών, αλουμινένιων κουτιών, καθώς και βαρελιών χωρητικότητας 30 lt.


Για τη δημιουργία του υπερσύγχρονου αυτού ζυθοποιείου, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία επένδυσε περίπου 16 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κεφαλαίων που έχει επενδύσει από την ίδρυσή της σε περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Το νέο ζυθοποιείο που εκτείνεται σε χώρο 7.500 τμ, στην Ριτσώνα Εύβοιας θα αξιοποιήσει για τη λειτουργία του τα πλούσια υπόγεια νερά της περιοχής, που εντάσσονται γεωγραφικά στη λεκάνη της λίμνης Υλίκης.

Πηγή: Foreign Press

50 χρόνια: Αναζητώντας τους Εξωγήινους πολιτισμούς


NewScientist

Το ανθρώπινο είδος έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να στείλει μηνύματα στο διάστημα ώστε να προκαλέσει μια αντίδραση από κάποιον εξωγήινο παραλήπτη. Με αφορμή την 50η επέτειο από την έναρξη αποστολής μηνυμάτων στο διάστημα, σας παρουσιάζουμε τα ραδιομηνύματα που έχει στείλει η ανθρωπότητα στα αστέρια με την ελπίδα να λάβει κάποτε μια απάντηση.
Μέχρι στιγμής έχουνε γίνει πολλές προσπάθειες. Δείγμα γραφής αυτών των προσπαθειών είναι η ανάπτυξη, από μερικούς ερευνητές, μιας τεχνητής γλώσσας την αποκαλούμενη Lincos, που μέχρι τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε πραγματικά μηνύματα.

1974: Μήνυμα Arecibo

Το πρώτο μήνυμα που διαβιβάζεται με την ελπίδα της επαφής ενός εξωγήινου πολιτισμού ήταν αρκετά σύντομο, αφού περιείχε ακριβώς 1679 «μπιτ» πληροφοριών. Το μήνυμα εστάλη μία φορά από το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo, με προορισμό τη συστάδα αστεριών M13 με σκοπό να φτάσει το έτος 26.974.

1986: Poetica Vaginal

Ο Joe Davis είναι καλλιτέχνης και ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Στα μέσα της δεκαετίας του '80, ασχολήθηκε με το ότι καμία εικόνα δεν είχε σταλεί στο διάστημα, που να δείχνει τις λεπτομέρειες των ανθρώπινων γεννητικών οργάνων ή της αναπαραγωγής. Έτσι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να στείλει τους ήχους των κολπικών συστολών σε γειτονικά συστήματα αστεριών και για να το κάνει αυτό κατέγραψε τις κολπικές συστολές χορευτών μπαλέτου. Τα μηνύματα επρόκειτο να σταλθούν από ραντάρ του MIT. Ωστόσο, μόνο λίγα λεπτά των ηχογραφήσεων στάλθηκαν προτού διακόψει η Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α., που είχε την αρμοδιότητα του ραντάρ, την εκπομπή.

1999: Κοσμική κλήση 1

Τα κοσμικά μηνύματα κλήσης χρησιμοποίησαν το Interstellar Rosetta Stone που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές Yvan Dutil και Stéphane Dumas (PDF). Βασίστηκε στις μαθηματικές και επιστημονικές έννοιες που θεωρούνται καθολικές, με την ελπίδα ότι όποιος το παραλάβει να μπορέσει να καταλάβει. Τα μηνύματα εξέπεμψαν από το ραδιοαστρονομικό τηλεσκόπιο rt-70 στην Ουκρανία.

2001: Εφηβικό μήνυμα

Ο Alexander Zaitsev, ήταν επικεφαλής σε μια προσπάθεια, στην οποία μια ομάδα Ρώσων εφήβων από την ακαδημία επιστημών της Μόσχας έστειλε ένα μήνυμα στο διάστημα. Χρησιμοποίησε την ίδια συσκευή αποστολής σημάτων με τα κοσμικά μηνύματα κλήσης, αλλά περιέλαβε αναλογικές πληροφορίες. Τα μηνύματα περιελάμβαναν μια συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής. Το μήνυμα εστάλη σε έξι αστέρια, συμπεριλαμβανομένου και του 47 Ursae Majoris, που ανακαλύφθηκε πως είναι το πρώτο αστέρι που διαθέτει παρόμοιο ηλιακό σύστημα με το δικό μας.

2003: Κοσμική κλήση 2

Το Interstellar Rosetta Stone στέλνεται πάλι , σε άλλα πέντε αστέρια. Αυτή τη φορά, το μήνυμα περιελάμβανε φωτογραφίες και άλλα αρχεία πολυμέσων.

2005: Craigslist

Για πρώτη φορά, ένας ιστοχώρος ακτινοβολήθηκε στο διάστημα. Ο εν λόγω ιστοχώρος ήταν η ταξινομημένη λίστα υπηρεσιών Craigslist. Το μήνυμα στάλθηκε από την εταιρία Deep Space Communications Network η οποία ειδικεύεται στο να στέλνει μηνύματα του κοινού στο διάστημα.

2008: Across the Universe

Το τραγούδι των Beatles Across the Universe, εστάλη από τη NASA το Φεβρουάριο του 2008, για να τιμήσει την μνήμη της 50ης επετείου της ίδρυσης του συγκροτήματος. Το μήνυμα είχε στόχο το αστέρι Polaris και αναμένεται να φτάσει το έτος 2439.

2008: Ένα μήνυμα από τη γη

Το πρόγραμμα με όνομα "ένα μήνυμα από τη Γή" έστειλε 501 μηνύματα που επιλέχτηκαν με διαγωνισμό από τον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Bebo. Το σήμα μεταδόθηκε, χρησιμοποιώντας πάλι το ραδιοαστρονομικό τηλεσκόπιο rt-70, προς τον πλανήτη Gliese 581c, ο οποίος θεωρείται πως μπορεί να έχει υγρό νερό στην επιφάνειά του. Το μήνυμα πρέπει να φθάσει το 2028.

2008: Διαφήμιση των Doritos

Τον Ιούνιο του 2008, τα ραντάρ στον αρκτικό κύκλο εξέπεμπαν επί 6 ώρες στο διάστημα μια διαφήμιση των Doritos . Το ερευνητικό κέντρο, EISCAT, πληρώθηκε προφανώς για τις προσπάθειές του από την Doritos, εξορκίζοντας ενδεχομένως μια κρίση χρηματοδότησης. Άλλη μια φορά, το αστέρι 47 Ursae Majoris επιλέχτηκε ως στόχος του μηνύματος.

2009: Γεια σου, από τη γη

Τον περασμένο Αύγουστο, το περιοδικό Cosmos συνέλεξε μηνύματα καλής θελήσεως από το αναγνωστικό κοινό του και επέλεξε τα καλύτερα τα οποία τα συγκέντρωσε σε ένα μήνυμα το οποίο αποκαλέστηκε "γειά σου από τη γη". Εξέπεμψε από το Canberra Deep Space Communication Complex στην Αυστραλία, στον πλανήτη Gliese 581d, ο οποίος είναι ένας από τους υγρότερους πλανήτες. Το μήνυμα πρέπει να φθάσει το 2029.

2009: Μήνυμα RuBisCo

Το τελευταίο μήνυμα, περιείχε το γενετικό κώδικα για το ένζυμο RuBisCo, το οποίο είναι απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση. Το RuBisCo είναι η αφθονότερη πρωτεΐνη στη γη και κρίθηκε άκρως αντιπροσωπευτική πληροφορία της ζωής στη γη.

Πηγή: Foreign Press

Με αλυσίδες η κυκλοφορία


Χιονίζει από τα ξημερώματα στην Κεντρική και Βόρεια Χαλκιδική. Οι χιονοπτώσεις είναι έντονες με αποτέλεσμα να απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο των δήμων Ανθεμούντα, Πολύγύρου, Αρναίας και Παναγίας.

Αλυσίδες χρειάζονται επίσης στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου και της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Αρναίας. Έντονα ήταν τα προβλήματα νωρίς το πρωί στο οδικό δίκτυο του Ταξιάρχη, του Στανού και της Βαρβάρας, ωστόσο με την επέμβαση μηχανημάτων της Νομαρχίας και των Δήμων καθαρίστηκαν οι δρόμοι. Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο γίνεται αυτήν την ώρα αποχιονισμός.

Η ΔΕΣΕ διαθέτει 3 αλατοδιανομείς στις περιοχές από Θεσσαλονίκη μέχρι Πολύγυρο και από Άγιο Πρόδρομο μέχρι το Στατώνι. Στο υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο η νομαρχία Χαλκιδικής έχει 5 αλατοδιανομείς, δύο τρακτέρ που ρίχνουν επίσης αλάτι σε δημοτικά δίκτυα και επιπλέον άλλα έξι μηχανήματα αποχιονισμού.

Η Τροχαία Πολυγύρου παρακαλεί τους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες να είναι προσεκτικοί και να κινούνται με μικρές ταχύτητες.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται και στη χερσόνησο της Σιθωνίας χωρίς μέχρι στιγμής να προκαλούν προβλήματα.

Πηγή: Τα Νέα της Χαλκιδικής

Χιονίζει περιμετρικά της Θεσσαλονίκης


Έντονη αυτή την ώρα η χιονόπτωση μετά τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης στο δρόμο προς Πολύγυρο, ενώ το χιόνι ήδη έχει καλύψει και το οδόστρωμα.

Χιονίζει επίσης και στην περιοχή της Απολλωνίας και προς τα ορεινά της περιοχής. Οι μετακινήσεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Πηγή: Newsblog