Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ευρωπαϊκή καταδίκη για τη λίμνη Κορώνεια

Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 30 χρόνια

'Ολγα Γκάλη

Την ευρωπαϊκή καταδίκη επισύρει για ακόμη μια φορά η χώρα μας λόγω της αδιαφορίας στην περιβαλλοντική προστασία της λίμνης Κορώνειας. Συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για την υποβάθμιση και ρύπανση της λίμνης.

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Κορώνειας έχει αναδειχτεί εδώ και περίπου 30 χρόνια ωστόσο καμία λύση δεν προκρίθηκε για την επίλυση του παρά το ότι υπήρξαν πολλές ευκαιρίες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης η οποία όμως είτε κατέληξε αλλού είτε απλώς δε χρησιμοποιήθηκε.

Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης, αναφέρουν ότι «πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα, με μεγάλες κυβερνητικές και τοπικές ευθύνες τα τελευταία 30 χρόνια, με το κερασάκι να το έχει βάλει προσωπικά ο πάλαι ποτέ «Περιφερειάρχης της καρδιάς μας».

Αποφασίστηκε η μεγαλύτερη λιτότητα που έγινε ποτέ στη ΕΕ

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, βγήκε σήμερα το απόγευμα «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες, αφού οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, ο οποίος θα ανέρχεται στα 960 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια περικοπή της τάξης των 33 δισ. ευρώ, με τις πραγματικές πληρωμές να φθάνουν τα 908,4 δισ. και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που συμφωνείται μια τέτοια μείωση.

«Συμφωνία επετεύχθη! Άξιζε η αναμονή» έγραψε στο twitter σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ανακοινώνοντας έτσι τον τερματισμό των πολύωρων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες και εξελίχθηκαν σε...θρίλερ.

Αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το μεσημέρι αγρότες οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική. Προηγήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Στη συνέχεια οι αγρότες με πορεία, στην κεφαλή της οποίας υπήρχαν τρία τρακτέρ, κατευθύνθηκαν μέσω της Εγνατίας στη ΔΕΘ, όπου διεξάγεται η έκθεση «Ζωοτέχνεια».  Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής συσπείρωσης, κτηνοτρόφοι του νομού Θεσσαλονίκης καθώς και μέλη του ΠΑΜΕ.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου η Εγνατία ήταν κλειστή, ενώ αυτή την ώρα η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

Μία πολιτιστική διαδρομή με σημεία στάσης και επίσκεψης τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου προτείνει το σωματείο «Διάζωμα». Στόχος του είναι η ανάδειξη μνημείων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστα στους επισκέπτες της περιοχής, ταυτόχρονα όμως στην άνοδο του τουρισμού και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από το πρόγραμμα.

Για τον σκοπό αυτό έχει γίνει άλλωστε η σχετική πρόταση στην Περιφέρεια Ηπείρου. Σύμφωνα με αυτήν το «Διάζωμα» προτίθεται να καταρτίσει ένα «δρομολόγιο», μία σύνθεση δηλαδή επίσκεψης αρχαίων θεάτρων, εξασφαλίζοντας την τεκμηρίωση και τις αναγκαίες άδειες, επιλέγοντας τα άτομα που θα ξεναγούν σε κάθε χώρο και γενικά καταρτίζοντας το μη τουριστικό τμήμα του προγράμματος επισκέψεων.