Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Νέα ηγεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος

Ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Β. Μεϊμαράκη, οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ τοποθετήθηκε ο αντιπτέραρχος, Ιωάννης Γιάγκος (προαγόμενος σε πτέραρχο), ενώ αρχηγός της Αεροπορίας αναλαμβάνει ο μέχρι χθες διοικητής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, Βασίλης Κλόκοζας.

Νέος αρχηγός ΓΕΣ τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης.

Λίγο πριν την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Νέος επικεφαλής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και διοικητής του CAOC-7 αναλαμβάνει ο αντιπτέραρχος Ι.Πατσαντάρας.

Ο υπουργός Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκης δήλωσε πως απονέμεται στον κ. Γράψα ο τίτλος του επιτίμου Α/ΓΕΕΘΑ, ενώ αποστρατεύεται και ο μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Δημήτριος Βούλγαρης.

Στο Πολεμικό Ναυτικό παραμένει ο ναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης.

Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ

Ο Ιωάννης Γιάγκος γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1951. Εισήλθε στη σχολή Ικάρων το 1970 και μετά την αποφοίτησή του το 1974 ως Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος, τοποθετήθηκε στην 117 ΠΜ, ως Ιπτάμενος αεροσκαφών F-4Ε.

Από το 1974 μέχρι το 1991 συμπλήρωσε πάνω από 3.000 ώρες πτήσης, σε αεροσκάφη F-4 Ε και F-16C/D.

Παρακολούθησε τα προβλεπόμενα σχολεία της στρατιωτικής εκπαίδευσης στο εσωτερικό, καθώς και στο εξωτερικό και υπηρέτησε σε διάφορες Επιτελικές θέσεις, καθώς και θέσεις Διοίκησης. Έχει επίσης υπηρετήσει ως Επιτελής στο SHAPE.

Καθήκοντα Α/ΓΕΑ ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2007.

Ο νέος Α/ΓΕΑ

Ο αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας γεννήθηκε στην Αμφισσα το 1955. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1973 και αποφοίτησε το 1977 ως Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος.

Εκτέλεσε καθήκοντα διοίκησης σε επίπεδο Μοίρας και Πτέρυγας. Τα πρόσφατα καθήκοντά του περιλαμβάνουν τοποθετήσεις στο ΝΑΤΟ, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής. Έχει πετάξει συνολικά 5.500 ώρες με μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Ο νέος Α/ΓΕΣ

O αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος γεννήθηκε το 1951 στην Κομοτηνή. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 1ος το 1970, από την οποία αποφοίτησε 1ος το 1974.

Υπηρέτησε ως Διοικητής Υπομονάδας και Μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων. Υπηρέτησε επίσης, ως Στρατιωτικός Ακόλουθος από 29 Νοε 1991 έως 16 Σεπ 1994 και ως Ακόλουθος Αμυνας από 15 Ιουλ 1998 έως 30 Ιουν 2001 στην Ελληνική Πρεσβεία στην Aγκυρα.

Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και του NATO DEFENCE COLLEGE (NADEFCOL). Υπηρέτησε ως Επιτελής σε Σύνταγμα, σε Μεραρχία, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Aμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Το 2003 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντού Πολιτικής Σχεδίων και Εκμετάλλευσης στο ΓΕΕΘΑ. Το 2004 προήχθη σε Υποστράτηγο και ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντού Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών.

Το 2006 ανέλαβε τη Διοίκηση της XVI M/Κ ΜΠ.

Το 2007 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και ανέλαβε τη Διοίκηση του Β' ΣΣ και το 2008 ανέλαβε τη Διοίκηση της 1ης Στρατιάς.

Πηγή: Τα Νέα

Ο πόλεμος "Ζούγκλας" - "Τρωκτικού"

Ο πόλεμος που είχε ξεσπάσει μεταξύ του "troktiko" και της "Zougla online" του διαδικτυακού τόπου που διευθύνει ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είχε ολέθρια αποτελέσματα για το δημοφιλέστερο blog στην Ελλάδα.

Το troktiko έκλεισε καθώς προηγήθηκε κατάθεση μήνυσης στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος τόσο από τον Τριανταφυλλόπουλο όσο και από τον διευθυντή του του ALPHA, Βασίλη Παπαδρόσο. Η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει τις κατηγορίες και να διατάξει την παύση της λειτουργίας του ιστολογίου. Έτσι φτάσαμε στην απόφαση του Blogger για αναστολή λειτουργίας του troktiko.

Η Zougla online επικροτεί την απόφαση των Αρχών για το κλείσιμο του troktiko κατηγορώντας το για "συμπεριφορά απαράδεκτη και αντιδεοντολογική..υπό την καθοδήγηση και τις εντολές γνωστών επιχειρηματιών", τους οποίους όμως δεν κατονομάζει.

Προσθέτει δε ότι οι ίδιοι επιχειρηματίες "επεδίωξαν τον θόρυβο δια του λογοκριτικού δήθεν λουκέτου, προκειμένου να ενισχύσουν τη διαφήμιση των μελλοντικών σχεδίων τους". Τα σχέδια των επιχειρηματιών-σύμφωνα με το Zοugla online - είναι "να μπουν στα μέσα, ηλεκτρονικά και μη, με Δούρειο Ίππο τον θόρυβο για την ελευθερία στο διαδίκτυο. Είναι κι αυτός ένας τρόπος διαφήμισης. Να γίνεσαι γνωστός ψευδόμενος, βρίζοντας και συκοφαντώντας χωρίς στοιχεία το σύμπαν".

Πηγή: Foreign Press

Λείπαμε και χάσαμε επεισόδια...


Κατά την διάρκεια της απουσίας μας το blog troktiko σταμάτησε την λειτουργία του ή μάλλον κάποιοι το σταμάτησαν.

Είδαμε επίσης και το δημοσίευμα για τον παπά του ΠΑΟΚ στην Ρεσπέντζα, το οποίο το θεωρούμε πολύ σοβαρό.

Θα ενημερωθούμε για τα συμβάντα της ημέρας και θα επιστρέψουμε και εμείς.

Λείπαμε σήμερα, πήγαμε εκδρομή στα Σέρρας. Πανέμορφη Μακεδονική πόλη...

Θα κάνουμε κάποιο αφιέρωμα...

Τώρα πάμε να διαβάσουμε τα τοπικά blogs και επιστρέφουμε...

Να μην ξεχάσουμε σήμερα και αύριο να πάμε στα παιδιά του Α.Ο.Π. για να γνωρίσουμε το άθλημα του Τραμπολίνο

κλικ στην αφίσα για μεγέθυνση

Αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Την αλλαγή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα αποφασίσει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Δ. Γράψα σε παλαιότερη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ)

Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και κρίσιμη χρονικά περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εν μέσω της αύξησης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, η κυβέρνηση εντελώς απροσδόκητα αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε έκτακτες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Λίγες ώρες μετά την επιχείρηση «τεχνητής κρίσης» στη νήσο Ρω από τούρκους δημοσιογράφους, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε το παράγγελμα για τη σημερινή (11 π.μ.) αιφνιδιαστική σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή - που θα συναντηθεί νωρίτερα κατ΄ ιδίαν με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη - θα επικυρωθεί ο αντικαταστάτης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του στρατηγού κ. Δ. Γράψα, όπως και του αρχηγού Στρατού κ. Δ.Βούλγαρη, μια κίνηση που θα επιφέρει και άλλες ανακατατάξεις στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Με τη συμπλήρωση περίπου τριών μηνών από την τοποθέτηση τούρκου διοικητή στο αεροπορικό νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας, η κυβέρνηση, που διατηρεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την «ψυχραιμία» της για την προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο, αποφασίζει εν μέσω θέρους και λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο να αντικαταστήσει τον κ. Γράψα, έναν ιδιαίτερα έμπειρο αλλά ταυτόχρονα «σκληροπυρηνικό» αξιωματικό. Και αυτή η κίνηση γίνεται σε χρονικό σημείο όπου στην Τουρκία υπήρξαν, επίσης προχθές, έντονες διεργασίες στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις με την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Ναυτικού και της Αεροπορίας, αλλά και στη διοίκηση της 1ης Στρατιάς με έδρα την Κωνσταντινούπολη και περιοχή ευθύνης την Ανατολική Θράκη ως τα σύνορα με την Ελλάδα, προκαλώντας συνειρμούς για «συντονισμένες» κινήσεις από τις δύο χώρες.

Η πληροφορία περί αλλαγών που κυκλοφόρησε νωρίς χθες το μεσημέρι προκάλεσε αίσθηση σε πολιτικο-στρατιωτικούς κύκλους. Η απόφαση για την αντικατάσταση προκάλεσε πολλαπλά ερωτήματα καθώς ο κ. Γράψας (που ανέλαβε καθήκοντα Α/ΓΕΕΘΑ μετά την παραίτηση του ναυάρχου κ. Π. Χηνοφώτη για να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ τον Αύγουστο του 2007) μόλις στις αρχές του περασμένου Μαρτίου είχε κριθεί από το ΚΥΣΕΑ μαζί με άλλους τρεις αρχηγούς, τους κκ. Δ. Βούλγαρη (ΓΕΣ), Γ. Καραμαλίκη (ΓΕΝ) και Ι. Γιάγκο (ΓΕΑ), διατηρητέος.

Ως εκ τούτου ηγέρθησαν ενστάσεις και δημιουργήθηκαν απορίες αναφορικά με τη χρονική στιγμή που επέλεξε η κυβέρνηση για την εσπευσμένη αντικατάσταση. Και αυτό διότι η αλλαγή φρουράς θα μπορούσε να γίνει τον Δεκέμβριο, οπότε κατά την κείμενη νομοθεσία το ΚΥΣΕΑ θα είχε τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τον Α/ΓΕΕΘΑ και να προχωρήσει στη συνέχεια σε κρίση και των υπολοίπων αρχηγών.

Α πό το Πεντάγωνο προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και δεν θέλησαν να ακολουθήσουν τις θεωρίες «συνωμοσίας» που αναπτύχθηκαν από το απόγευμα, περί «καρατόμησης» του κ. Γράψα λόγω της «εθνικοπατριωτικής» αντίληψης που έχει επί των εθνικών θεμάτων. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επεσήμαιναν με έμφαση ότι ο υπουργός κ. Ευ. Μεϊμαράκης - που εισηγήθηκε και πέτυχε τον Φεβρουάριο του 2006, λίγες ημέρες μετά την υπουργοποίησή του, την τοποθέτηση στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ του κ. Γράψα με την περίφημη φράση «ήθελα να σφίξει το στράτευμα» - αναφέρεται με θετικά λόγια στον Α/ΓΕΕΘΑ και τον θεωρεί «εξαιρετικό άνθρωπο», και τόνιζαν πως «δεν είχε κανένα πρόβλημα μαζί του». Ωστόσο ποιοι ήταν οι λόγοι που επέβαλαν μια τέτοια εξέλιξη, αφού ο κ. Γράψας έχαιρε της εκτίμησης της πολιτικής ηγεσίας; Αρκετά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ που έχουν «εθνικοπατριωτικές» ανησυχίες θεωρούν «παράξενη» την περίοδο που γίνεται η αλλαγή φρουράς. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διαψεύδουν ότι ο κ. Γράψας υπέβαλε παραίτηση και επιμένουν ότι «δεν υπάρχει κάτι το περίεργο».

Οπως εξηγούν, απλώς ήθελαν να δώσουν χρόνο στον νέο Α/ΓΕΕΘΑ. «Ο Αύγουστος είναι μια πολύ καλή περίοδος για μια “ομαλή μετάβαση” στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων» ήταν η χαρακτηριστική φράση, παραμερίζοντας προφανώς τους φόβους για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Σενάρια και θεωρίες για την αντικατάσταση

Στο παρασκήνιο κυκλοφορούσαν πολλά σενάρια για το τι ακριβώς έγινε. Κάποιοι μιλούσαν για κακές σχέσεις του Α/ΓΕΕΘΑ με το υπουργείο Εξωτερικών μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση πληροφορίας- διαψεύστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επισήμως- περί αποστολής 1.000 κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων σε βραχονησίδες του Αιγαίου, ειδικά στα μικρονήσια της Δωδεκανήσου.

Το συγκεκριμένο σενάριο περί «ψυχρών σχέσεων» διαψεύστηκε με οργή από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά είναι δεδομένο ότι στη γειτονική χώρα η «πληροφορία» περί 1.000 κομάντος «αξιοποιήθηκε» για τη δημιουργία κλίματος έντασης. Πειστικές απαντήσεις περί των αλλαγών δεν είχαν δοθεί ως αργά χθες το βράδυ, ενώ κυκλοφορούσε έντονα ότι η απόφαση της κυβέρνησης συνδυάζεται ευθέως με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Και αυτό διότι, όπως σχολίαζαν στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου, η νέα ηγεσία θα δεσμεύσει μια μελλοντική κυβέρνηση ΠαΣοΚ και δεν θα μπορέσει άμεσα να αλλάξει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που τοποθετήθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ.

Ποιος είναι ο επικρατέστερος νέος αρχηγός

Σύμφωνα με όσα άφηναν να διαρρεύσουν ως αργά χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, στη θέση του κ. Δ. Γράψα (ο οποίος έχει διαφωνήσει με τη μείωση της θητείας, ενώ ήταν από τους εισηγητές της προμήθειας από τη Ρωσία των 450 τεθωρακισμών ΒΜΡ-3 που είναι αναγκαία για τα νησιά και τον Εβρο, καθώς με το μεγάλου διαμετρήματος πυροβόλο που διαθέτουν μετατρέπονται σε «μικρά άρματα»)

θα είναι όπως προαναφέρθηκε ο έως σήμερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας κ. Ι. Γιάγκος (φωτογραφία). Στο παρασκήνιο υπήρξε έντονη φημολογία και για τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο κ. Γ. Καραμαλίκη , για τον οποίο όμως λέγεται ότι επιθυμεί μετά την αποστρατεία του να πολιτευθεί στην Αχαΐα με το κυβερνών κόμμα.

Ο κ. Γιάγκος, πιο νέος από τον κ. Γράψα, θεωρείται χαμηλών τόνων και μετριοπαθής, και χαρακτηρίζεται από όσους γνωρίζουν «ευέλικτος» στρατιωτικός ως προς τους χειρισμούς. Παράλληλα ο κ. Γιάγκος, για τον οποίο λένε ότι «ήταν η σειρά του για την ηγεσία», επελέγη εν όψει και της νέας δομής του ΝΑΤΟ, για την οποία εργάζεται ως μέλος της 12μελούς ομάδας ειδικών υπό την πρώην υπουργό των ΗΠΑ Μάντλιν Ολμπραϊτ, ο επί επτά έτη μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμμαχία, ο πρέσβης κ. Ι. Ζέππος.

Οι άλλες αλλαγές που θα επικυρωθούν- εκτός απροόπτου- είναι οι εξής: Νέος αρχηγός στην Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να οριστεί ο έως σήμερα αρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), ο αντιπτέραρχος κ. Β. Κλόκοζας , ενώ τη θέση του θα καταλάβει ο έως σήμερα διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), ο αντιπτέραρχος κ. Ι. Πατσαντάρας. Επίσης δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ νέος αρχηγός ΓΕΣ στη θέση του κ. Βούλγαρη αναμένεται να τοποθετηθεί ο αντιστράτηγος και έως σήμερα γενικός επιθεωρητής Στρατού, ο κ. Φρ. Φραγκούλης, ο οποίος λέγεται ότι έχει στενή σχέση με την Εκκλησία.

Πηγή: Το Βήμα

Στο καντήλι στην Προύσα ναύλωσε λεωφορεία και πήγε τσιγγάνους ο ψευτομουφτής


ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥΣ

Και νέο καραβάνι πιστών ετοιμάζεται για τον 15Αύγουστο στα πλαίσια της προπαγάνδας που ακολουθείται για να αποκτήσουν έντονη θρησκευτική συνείδηση, ενώ είναι γνωστό ότι αδιαφορούν για τα θρησκευτικά δρώμενα.

Δύο λεωφορεία με αθίγγανους από την Κομοτηνή και με την καθοδήγηση και την κάλυψη των εξόδων από τον ψευτομουφτή αναχώρησαν χθες για την Προύσα προκειμένου να παρακολουθήσουν την θρησκευτική ισλαμική γιορτή «καντήλι» στο μεγάλο τέμενος της Προύσας. Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά κι εντάσσεται στην προσπάθεια που γίνεται απ΄όλες τις πλευρές να προσεγγίσουν τους τσιγγάνους που είναι ουδέτεροι στην πλειοψηφία τους θρησκευτικά ώστε να αποκτήσουν εμμέσως και τουρκική συνείδηση.


Για τους ανθρώπους αυτούς και μόνο το δέλεαρ της εκδρομής είναι ικανό να τους δώσει χαρά και να συμμετάσχουν σ΄αυτή, ενώ όπως πληροφορούμαστε γίνεται κινητοποίηση για να επαναληφθεί η εκδρομή το διήμερο του 15Αύγουστου και πάλι στην Τουρκία χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι προορισμός ή Προύσα ή κάποια άλλη τουρκική πόλη.

Πηγή: Χρόνος

Το σημερινό πρωτοσέλιδο του Χρόνου

κλικ στο εξώφυλλο για μεγέθυνση

Σάντος: “Δεν έχουμε προκριθεί ακόμα”


Δεν θεωρεί τελειωμένη την υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League ο Φερνάντο Σάντος.Ο προπονητής του ΠΑΟΚ τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου, εν όψει της ρεβάνς με τη Βαλερένγκα στην Τούμπα, ότι οι παίκτες του δεν πρέπει να παρουσιαστούν χαλαροί, αλλά σοβαροί και πειθαρχημένοι, προκειμένου να αποφύγουν έναν αποκλεισμό σοκ.

«Αν είμαστε χαλαροί δεν πρόκειται να περάσουμε. Εφησυχασμός δεν υπάρχει. Έχουμε κάνει σημαντικό βήμα με τη νίκη εκτός έδρας, αλλά, όπως είπα και στη Νορβηγία, είναι μία προκριματική φάση. Τελειώσαμε με το πρώτο ημίχρονο και μας περιμένει το δεύτερο. Έχουμε το πλεονέκτημα, αλλά πρέπει να το κάνουμε αυτό πρόκριση. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, πολύ συγκεντρωμένοι, να σεβαστούμε τον αντίπαλο και την αξία του, να έχουμε
εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Αν έχουμε αυτήν τη συνταγή και την ακολουθήσουμε κατά γράμμα, οι πιθανότητες
να περάσουμε είναι πολύ μεγάλες. Αν δεν το κάνουμε, θα έχουμε πρόβλημα. Η Βαλερένγκα ξέρει ποδόσφαιρο, θα παίξει χωρίς άγχος, ελεύθερα και ανοικτά, δεν έχει να χάσει κάτι, έρχεται να τα παίξει όλα για όλα, να εκμεταλλευτεί τις όποιες πιθανότητες έχει. Πρέπει να παίξουμε αυτό που μπορούμε και ξέρουμε»,ήταν τα λόγια του Σάντος.

Μία αλλαγή σε σχέση με το πρώτο ματς

Μόνο μία αλλαγή αναμένεται να κάνει στην ενδεκάδα του ο Φερνάντο Σάντος, σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι κόντρα στους Νορβηγούς. Ο Ηλίας Αναστασάκος θα πάρει τη θέση του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς που είναι τραυματίας και έμεινε εκτός αποστολής, μαζί με τους ανέτοιμους Πάμπλο Κοντρέρας και Μίρκο Σαβίνι.

Στο τέρμα θα αγωνιστεί ο Χαλκιάς, έχοντας μπροστά του, ως δίδυμο στα στόπερ, τους Τσιρίλο και Μπιζέρα. Στα δεξιά της άμυνας θα παίξει ο Σνάουτσνερ και αριστερά ο Λίνο. Τα αμυντικά χαφ θα είναι οι Γκαρσία και Φωτάκης, ο οποίος όμως θα εναλλάσσεται με τον Ίβιτς, ο οποίος θα είναι λίγο πιο προωθημένος. Δεξιό εξτρέμ ο Κονσεϊσάο και αριστερά ο Σορλέν, ενώ μοναδικός επιθετικός θα είναι ο Αναστασάκος.

Στον πάγκο θα καθίσουν οι Κρέσιτς, Μαλεζάς, Βερόν, Αμπουμπακάρι, Κουτσιανικούλης, Φιλόμενο και Παπάζογλου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Ηλιάδης διετίας στον Ηρακλή


Ο Στέλιος Ηλιάδης ανακοινώθηκε και επίσημα από την ομάδα του Ηρακλή. Ο πρώην μέσος του ΠΑΟΚ υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας και δήλωσε χαρούμενος που ανήκει πλέον στην οικογένεια του «γηραιού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Διετές συμβόλαιο συνεργασίας (μέχρι το καλοκαίρι του 2011) υπέγραψε, σήμερα, Τετάρτη 05/08, ο Στέλιος Ηλιάδης, ανήκοντας, πλέον, στο κυανόλευκο αγωνιστικό δυναμικό.

Μετά την υπογραφή συμβολαίου με την ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ, ο 23χρονος μέσος δήλωσε:
Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ανήκω στην οικογένεια του ΗΡΑΚΛΗ. Βασικός στόχος μου είναι να βοηθήσω την ομάδα μου να έχει μια επιτυχημένη πορεία. Οι φετινοί στόχοι του ΗΡΑΚΛΗ είναι πολύ ψηλότεροι και με σκληρή, ομαδική δουλειά μπορούμε να τους πετύχουμε. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε ως ομάδα.

Γνωρίζω τους περισσότερους Ελληνες συμπαίκτες μου και αυτό θα με βοηθήσει στο να περάσω αμέσως στο κλίμα της νέας ομάδας μου. Στοχεύω στο να καθιερωθώ στον ΗΡΑΚΛΗ,μέσα από την πολλή δουλειά και είναι σίγουρο ότι έχω εξαιρετική διάθεση, για να δώσω τα πάντα στην ομάδα.

Από την 1η Ιουλίου προπονούμαι μόνος και θεωρώ ότι σε 10 μέρες θα είμαι έτοιμος να ακολουθώ το ρυθμό προπονήσεων των συμπαικτών μου. Αυτό, που έχω ως προτεραιότητα είναι το να προσφέρω στον ΗΡΑΚΛΗ και μέσα από την επιτυχία της
ομάδας μου να αναδειχθώ και εγώ.

Πηγή: gazzeta.gr

Επίθεση σε 21χρονο με μαχαίρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε νεαρός 21 ετών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Εγνατία στην πύλη εμπορευμάτων της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο νεαρός, ο οποίος ήταν φίλαθλος του ΑΡΗ και κατευθυνόταν προς το γήπεδο Χαριλάου, οδηγούσε το δίκυκλο του και βρισκόταν σταματημένος σε φωτεινό σηματοδότη.

Ξαφνικά, ομάδα νεαρών βγαίνοντας από το χώρο του ΑΠΘ του επιτέθηκε και κάποιος από αυτούς του κατάφερε ένα τραύμα με μαχαίρι. Ο 21χρονος τραυματίας διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο και η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή.

Νωρίτερα στην ίδια περίπου περιοχή, ομάδα νεαρών είχε επιτεθεί σε λωφορείο του ΟΑΣΘ, σπάζοντας τα τζάμια του με πέτρες, τραυματίζοντας μία κοπέλα.

Πηγή: Newsblog

Χαλκιδική η οργή των Θεών

Τρυπητή: Η ιστορική Διώρυγα του Ξέρξη.

Παράξενος τόπος η Χαλκιδική! Πιθανό πεδίο της μυθικής μάχης μεταξύ Γιγάντων και Ολυμπίων, έγινε τόπος συνάντησης στην Ιστορία. Εδώ βρίσκεται η Ουρανούπολη, η «πύλη για τον άλλο κόσμο», τον Άθωνα. Ο Αρίσταρχος ονομάζει τους κατοίκους της Αρχαίας Ουρανούπολης Ουρανίδες, δηλαδή παιδιά του Ουρανού και Ηλιοκρατείς.

Ένας μικρός παράδεισος μέσα στην κόλαση της Κατοχής, ανάμεσα στην Βουλγαρική και την Γερμανική ζώνη, ήταν τα Νέα Ρόδα, αφού ήταν το μόνο μέρος στο οποίο δεν υπήρχε στρατός κατοχής. Έτσι, στο άσημο – μέχρι εκείνη τη στιγμή – χωριό συνέρεαν Έλληνες από τις κατεχόμενες περιοχές, μετατρέποντας το σε τόπο ευδαιμονίας και ελπίδας για ελευθερία.

Εδώ έγιναν πολλές από τις συγκρούσεις των ισχυρών της αρχαίας εποχής, των Αθηναίων και των Σπαρτιατών κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Εδώ, επίσης, συναντήθηκε στην αρχαιότητα ο κόσμος της πόλης-κράτους που κατέρρεε, με τη δύναμη του μέλλοντος, την Όλυνθο.

Αφού εγκατέλειψε τους συμμάχους της Αθηναίους, η Όλυνθος έγινε ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την επικράτηση του Φιλίππου και του Mακεδονικού Kράτους.

Άγρια κι απρόσιτα πολλά από τα μέρη της Χαλκιδικής. Τα στοιχεία της φύσης αποκαλύπτονται σε όλη τους τη δύναμη. Οι φωτιές από τις αστραπές του Δία και η δύναμη των βυθών του Ποσειδώνα, οι κραυγές των Γιγάντων (το κάτω μέρος των οποίων ήταν σώμα φιδιού) και η βαθιά υπόκωφη βουή που βγαίνει μέσα από τα έγκατα της γης, μαζί με την τρομερή οργή των Θεών για την ασέβεια των εχθρών τους, κάνουν τον τόπο απόκοσμο και παράξενο.

Άγρια λιοντάρια και βόδια με τεράστια κέρατα καταβρόχθισαν τις καμήλες του Ξέρξη, όσο οι άνθρωποι του άνοιγαν το 481 π. Χ. διώρυγα που ένωνε την Άκανθο με το ανώτερο σημείο του Σιγγιτικού κόλπου (κόλπου του Αγίου Όρους), προκειμένου να αποφύγουν τις τρομερές φουρτούνες του Ακρόθωου, του ακρωτηρίου του Άθωνα. Κοντά στα Νέα Ρόδα, στον όρμο Πρόβλακα ή Προύλακα (είναι προφανής η παραφθορά της λέξης Προ-αύλακος) υπάρχουν ακόμη τα ίχνη της.

Οι Γίγαντες και οι Ολύμπιοι συγκρούσθηκαν – κατά μια άποψη – στην Παλλήνη, που πήρε το όνομά της από την κόρη της νύμφης Μενηίδος και του Σίθωνα. Μπορεί όμως να συνδέεται και με έναν από τους εξαγριωμένους Γίγαντες, τον Πάλλαντα.

Ένας άλλος, ο Άθως, σήκωσε το μεγαλύτερο βουνό της Θράκης και το εκσφενδόνισε στη Μακεδονία. Εκείνο τότε έπεσε πάνω σε μια χερσόνησο, που από τότε ονομάζεται χερσόνησος του Άθω. Ο δε αδερφός τους, Εγκέλαδος, μπορεί ακόμη να κοιμάται μέσα στη γη της Χαλκιδικής, κάτω από το νησί που πάνω του έριξε η Αθηνά, και με κάθε γύρισμά του να κάνει ολόκληρο τον τόπο να δονείται.

Πηγή κειμένου: Εύα Αυλίδου - Βιβλίο "Μυστική Ελλάδα" (συλλογικό έργο, εκδόσεις Αρχέτυπο)