Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Πέθανε η μεγάλη ντίβα του "αρχοντορεμπέτικου" Μάγια Μέλαγια (Video)


Η Μελπομένη Τσιριγώτη, όπως ήταν το κανονικό της όνομα, πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου 2014 σε ηλικία 86 χρονών. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας ήδη από το 2013, όταν διάφορα δημοσιεύματα την ήθελαν να αναγκάζεται να φιλοξενηθεί στο Σπίτι του Ηθοποιού.

Η Μάγια Μελάγια “βγήκε” στο τραγούδι μετά τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου με το single “Μεσ’ Του Βαλς Τις Στροφές”  το  1946 και μεσουράνησε στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ως η βασίλισσα του αρχοντορεμπέτικου στυλ, με τη χαρακτηριστική μπάσα φωνή της.

Μετά από 220 χρόνια επανεκδόθηκε το τελευταίο βιβλίο του Παμπλέκη

Μετά από 220 χρόνια αφάνειας ήρθε στο φως το τελευταίο βιβλίο του Μπαμπινιώτη φιλοσόφου Χριστοδούλου Παμπλέκη Απάντησις Ανωνύμου προς τους άφρονας αυτού κατηγόρους επ’ ονομασθείσα περί θεοκρατίας, που είχε εκδοθεί ανώνυμα το 1793 στη Λειψία, λίγες μέρες μετά τον θάνατό του. Μετά τον αφορισμό του, τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, το βιβλίο σχεδόν εξαφανίστηκε.  Σήμερα είναι γνωστά μόνο δύο αντίτυπά του.

Η δεύτερη έκδοση της Απάντησις... ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2013 από τις εκδόσεις Κουλτούρα, με εκτενές εισαγωγικό σημείωμα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη (σ. 9-60) που μας παρέχει πληροφορίες για τον Ξηρομερίτη φιλόσοφο, τη ζωή, τα έργα του, τις φιλοσοφικές του απόψεις, τη σημασία των έργων του και την παράδοση του κειμένου.