Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση Τύπου της Ν.Δ. - Δελτίο Τύπου της ΟΝΝΕΔ για τις εκλογές Προέδρου


Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία πολιτικής Νεολαίας, οι εκλογές του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, με ψηφοφορία από τη βάση των μελών.

Στη διαδικασία, ψήφισαν 43.144 μέλη της ΟΝΝΕΔ σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν οι Έλληνες πολίτες ηλικίας 18-32, καθώς και οι ομογενείς - μέλη της ΟΝΝΕΔ, οι οποίοι εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η διαδικασία διασφαλίστηκε τεχνικά μέσω συστήματος ON - LINE.

Oι κάλπες άνοιξαν στις 07 το πρωί και έκλεισαν στις 7 το βράδυ, με εξαίρεση τις κάλπες όπου παρατηρήθηκε υψηλή συμμετοχή και οι οποίες έκλεισαν στις 8 το βράδυ.

Η συλλογή και καταμέτρηση των αποτελεσμάτων συνεχίζεται αυτή την ώρα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα εκδοθεί με νεώτερη ανακοίνωση της Κ.ΕΦ.Ε. της Ο.Ν.ΝΕ.Δ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εκλογές ΟΝΝΕΔ - Αποτελέσματα Χαλκιδικής


Ο αριθμός των νέων που ψήφισαν είναι για Πολύγυρο και Νέα Μουδανιά:

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 108
Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΑ: 170


Αποτελέσματα εκλογικού τμήματος Πολυγύρου:

Παπαμιμίκος: 86 ψήφοι

Χατζής: 19 ψήφοι

Λευκά: 01

Άκυρα: 02


Αποτελέσματα εκλογικού τμήματος Νέων Μουδανιών

Παπαμιμίκος: 122 ψήφοι

Χατζής: 47 ψήφοι

Λευκά: 01

Πηγή: Αετός Χαλκιδικής

"Λευτεριά στον παπα-Χρήστο του ΠΑΟΚ"


Είναι το όνομα του γκρουπ συμπαράστασης στο facebook για τον ιερέα φίλαθλο. Περισσότεροι απο 6.500 φίλοι του ΠΑΟΚ "διαδηλώνουν" στο διαδίκτυο υπέρ του, αντίθετοι σε κάθε πιθανή μορφή τιμωρίας του.

Του Αλέξη Νικηφορίδη

"Λευτεριά στον παπα Χρήστο". Είναι το όνομα του γκρουπ συμπαράστασης στο facebook για τον ιερέα φίλαθλο της "Θύρας 4" στην Τούμπα. Περισσότεροι απο 6.500 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ "διαδηλώνουν" στο διαδίκτυο υπέρ του, αντίθετοι σε κάθε πιθανή μορφή τιμωρίας του. "Αμαρτία" του, ότι εκδηλώνει την αγάπη του για τον δικέφαλο ανεμίζοντας σημαία, φορώντας κασκόλ, χτυπώντας το τύμπανο στον παλμό της καυτής εξέδρας της Τούμπας. "Τους ευχαριστώ όλους" δηλώνει σεμνά στην "ΜτΚ" κι αρνείται να εγκαταλείψει την θέση του στην κερκίδα!

Το θέμα του ιερέα στις κερκίδες της Τούμπας επανήλθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά από τηλεοπτικές εκπομπές και αυτόματα, δημιούργησε ένα κύμα αντίδρασης και υποστήριξης προς τον παπά Χρήστο. Ο ίδιος πάντως, αρκείται στο να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα του λέγοντας στη "ΜτΚ": "Ουσιαστικά, η αναθέρμανση του θέματος και η έκφραση των απλών ανθρώπων, έχει σαν μοναδικό αποτέλεσμα το να υπογραμμίζεται το πόσο μπορεί ένας εκπρόσωπος της εκκλησίας να απευθύνεται στον κόσμο. Κάθε λειτουργός στη θέση μου θα ήταν ικανοποιημένος από τη στάση των ανθρώπων.

Η αλήθεια είναι ότι από πέρυσι το καλοκαίρι, δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο που να επιδεινώνει τη θέση μου απέναντι στην ηγεσία της εκκλησίας. Επίσης, είναι μια απόδειξη το πόσο μεγάλη απήχηση μπορεί να έχει η εκκλησία στον κόσμο. Όλα αυτά, είναι πάρα πολύ θετικά". Για όσους πάντως θέλουν να ρίξουν μια ματιά στα group υποστήριξης του ιερέα που έχουν δημιουργηθεί, παραθέτουμε μερικά από αυτά: "Λευτεριά στον παπά ΠΑΟΚ", "Λευτεριά στον παπά Χρήστο που του απαγόρευσαν να πηγαίνει στην Τούμπα", "Λευτεριά στους ΠΑΟΚ-παπάδες".

"Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ σέβονται το ράσο μου"

Ο ιερέας που εδώ και είκοσι χρόνια είναι παρών στη "Θύρα 4", επιμένει να μην εγκαταλείπει τη θέση του αφουγκραζόμενος τη φωνή των οπαδών, που τον θέλουν κοντά τους και δεν ενοχλούν ποτέ την οικογένεια του ή τον ίδιο όταν πηγαίνει στο γήπεδο. Όπως είχε δηλώσει στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη "ΜτΚ" στις 31 Ιανουαρίου: "Σε αυτόν τον χώρο υπάρχει αγάπη, υπάρχει χημεία, και δεν αλλάζω γνώμη γι’ αυτό. Αυτά τα παιδιά σέβονται το ράσο, εμένα και τα παιδιά μου, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως πάρα πολλά παιδιά έχουν έρθει να μου μιλήσουν στην εκκλησία, να εξομολογηθούν... Εδώ και πολλά χρόνια αυτό συμβαίνει.

Ξέρετε γιατί; Διότι και εγώ πηγαίνω στη θύρα 4 και, όταν έρχονται παιδιά με δέκα τατουάζ και είκοσι σκουλαρίκια, που οπουδήποτε αλλού θα τους έλεγαν αλήτες και μου μιλούν, δεν μπορώ να τα εγκαταλείψω. Δεν είναι γεννημένοι αλήτες, δεν υπάρχουν τέτοιοι. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να είναι πλήρεις, και αυτό είναι ευθύνη της εκκλησίας και της πολιτείας. Σε ό,τι με αφορά, πρέπει να είμαι μαζί τους. Αυτά τα παιδιά στη θύρα 4 είναι πιο δεκτικά σε όσα έχω να τους πω, ανταποκρίνονται θετικά και εγώ θα ’ρχομαι εδώ για τη χαρά και την τρέλα του ΠΑΟΚ. Δεν είναι για μένα χώρος προσηλυτισμού, αλλά μιλάω σε όποιον έρθει από μόνος του".

Η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Άνθιμου

Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης απάντησε, πάντως, σε όλα όσα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες εις βάρος του Παναγιώτατου Άνθιμου με αφορμή την ιστορία του παπά Χρήστου, υπογραμμίζοντας ότι δεν ανήκει στην δικαιοδοσία της. Με ανακοίνωση της, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι: "Τηλεοπτικοί σταθμοί και εκπομπές, επιχείρησαν να συκοφαντήσουν, ειρωνευτούν και εκθέσουν τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη και φαντασιοπληξίες...Ουδείς ιερέας τιμωρήθηκε ποτέ για συμμετοχή του σε αθλητικούς αγώνες και ουδέποτε αποδείχθηκε προτίμηση σε αθλητικά σωματεία.

Είναι αποκύημα φαντασίας τα περί εντολής για τη μη παρακολούθηση αγώνων...Η Μητρόπολη του (του παπα Χρήστου) συνορεύει με την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η κοινή γνώμη των συμπολιτών μας διατυπώνει την άποψη ότι η επιθετικότητα εναντίον του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης οφείλεται στο γεγονός ότι η αγωνιστικότητα του για θέματα πίστης, πατρίδας και της Μακεδονίας ειδικότερα, ενοχλούν κάποιους πάρα πολύ και νομίζουν ότι έτσι μπορούν να αντιδράσουν".

Πηγή: Μακεδονία

Θησαυρός στην πλατεία Αντιγονιδών


Κάτοικοι της περιοχής αναζητούν τρόπο να... απεγκλωβίσουν από τις λαμαρίνες ένα οικόπεδο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πλατεία και κρύβει μέσα του τον μοναδικό ναό της Αφροδίτης.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
smargaritidou@gmail.com

Κάτοικοι της περιοχής Αντιγονιδών και τα μέλη του Σωματείου Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης έβαλαν στόχο να αναβαθμίσουν την περιοχή τους και το πέτυχαν δημιουργώντας με την υποστήριξη και τη βοήθεια της Διεύθυνσης Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης μια όμορφη καταπράσινη πλατεία. Τώρα όμως αναζητούν τρόπο να... απεγκλωβίσουν από τις λαμαρίνες ένα οικόπεδο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην πλατεία και κρύβει μέσα του έναν μοναδικό θησαυρό. Τον μοναδικό ναό της Αφροδίτης, που είχε στηθεί στην πλατεία των ιερών πριν από αιώνες, στη θέση που βρίσκεται σήμερα η πλατεία.

Πριν από ένα χρόνο περίπου οι κάτοικοι όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Θεσσαλονίκης κινητοποιήθηκαν για να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο και να προχωρήσει η ανάδειξη του μνημείου. Ένα σχεδόν χρόνο μετά, ενώ έχει ληφθεί η απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου δεν έχει ακόμη αποζημιωθεί. Μάλιστα προσφεύγει τώρα στο ΣτΕ διεκδικώντας να αξιοποιήσει την περιουσία του, η οποία παραμένει σε... εκκρεμότητα για πολλά χρόνια λόγω του μνημείου που έχει εντοπιστεί στο συγκεκριμένο σημείο.

Μια πλατεία γεννιέται, μια συνοικία κινητοποιείται

Η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Αντιγονιδών έγινε από τον πρώην διευθυντή Πρασίνου και μέλος του Σωματείου Φίλων του Πρασίνου Θεσσαλονίκης Χρήστο Αποστολίδη, σε συνεργασία με τον Στέφανο Δάγγα, κινητήριο μοχλό αυτής της προσπάθειας και κάτοικο της πλατείας Αντιγονιδών. “Ενημερώσαμε πόρτα-πόρτα τους δημότες της περιοχής, για την προσπάθεια του δήμου Θεσσαλονίκης να αναβαθμίσει τη γειτονιά τους αλλά και για την ανάγκη να συμμετέχουμε όλοι ενεργά στη φύλαξη της πλατείας από κακόβουλες ενέργειες.

Πέρα από αυτά που κάναμε ήδη γίνεται και προσπάθεια να τοποθετήσουμε καθιστικά και ζαρντινιέρες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα χώρο αναψυχής για τους ταλαιπωρημένους από τον θόρυβο και την κυκλοφορία των αυτοκινήτων κατοίκους της περιοχής μας. Εδώ κάποτε ήμασταν μια ήσυχη γειτονιά. Τώρα αλλάζει σιγά-σιγά η σύνθεση του πληθυσμού. Για αυτό και η προσπάθεια που γίνεται έχει ιδιαίτερη αξία”, λέει στη “Μ” το μέλος του δ.σ. του Σωματείου Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης Στέφανος Δάγγας.

Η παρέμβαση του ΚΑΣ

Το 2000, με την ευκαιρία της κατεδάφισης της διώροφης οικοδομής στο συγκεκριμένο οικόπεδο, που βρίσκεται στην πλατεία Αντιγονιδών, πραγματοποιήθηκε ανασκαφή από την αρχαιολόγο Α. Τασιά, η οποία ξανάφερε στο φως την κρυμμένη πλούσια ιστορία της πόλης. Αποκαλύφθηκε τότε το ανατολικό τμήμα της κρηπίδας του ναού, αγάλματα των ρωμαϊκών χρόνων και πλήθος θραυσμάτων αρχιτεκτονικών μελών.

“Ο υπόλοιπος ναός συνεχίζει δυτικά κάτω από το οδόστρωμα της οδού Διοικητηρίου και της πλατείας Αντιγονιδών, όπου σήμερα παρκάρουν παράνομα αυτοκίνητα, περιοχή η οποία δεν διαταράχθηκε ποτέ από ανοικοδόμηση, γεγονός που δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι το νέο ανασκαφικό υλικό που θα προκύψει θα είναι πλουσιότερο από αυτό που ήδη έχει αποκαλυφθεί”.

Μέρος του οικοπέδου στο οποίο εντοπίζονται τα ερείπια του ναού έχει ανασκαφεί, όμως, όπως εξηγεί ο κ. Καραδέδος, “θα πρέπει ακόμη να ανασκαφεί σημαντικό τμήμα της οδού Διοικητηρίου και του υπόλοιπου οικοπέδου. Έτσι αρχικά αποφασίστηκε να μεταφερθούν τα πρώτα ευρήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Η λύση αυτή βέβαια κρίθηκε προσωρινή, αφού η καλύτερη λύση για την ανάδειξη του ναού είναι να τοποθετηθεί στο φυσικό του χώρο”.

Η αρχική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, λίγο μετά την ανασκαφή του μνημείου, ήταν να απαλλοτριωθεί το οικόπεδο, στο οποίο βρίσκεται και να προχωρήσει η ανάδειξή του. Αργότερα η απόφαση αυτή αναθεωρήθηκε και αποφασίστηκε να διατηρηθούν κάποια ευρήματα στο υπόγειο τής υπό ανέγερση πολυκατοικίας. Ο σχετικός φάκελος με τη μελέτη για την ανέγερση της πολυκατοικίας υποβλήθηκε πάλι στο ΚΑΣ με τη θετική εισήγηση της αρμόδιας εφορείας. Ωστόσο και η νέα γνωμοδότηση τάχθηκε υπέρ της απαλλοτρίωσης και της προσπάθειας εφαρμογής της ανωτέρω προτεινόμενης ανάδειξης των αρχαιολογικών λειψάνων.

Αποφασιστικός ήταν ο ρόλος του θεσσαλονικιού τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρ. Ζαχόπουλου, ο οποίος συντέλεσε στο να πάρει το ΚΑΣ νέα απόφαση για "την απαλλοτρίωση του οικοπέδου με σκοπό τη συνέχιση της ανασκαφής του μνημείου και την ανάδειξή του”. Τελικά πέρυσι δόθηκε η οριστική έγκριση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Ωστόσο ο οικοπεδούχος δεν έχει ακόμη αποζημιωθεί.


* Η ανάπλαση της πλατείας Αντιγονιδών, που έγινε με χρήματα του Σωματείου και στοίχισε περίπου 5.000 ευρώ, περιλαμβάνει τη φυτοτεχνική και αρδευτική μελέτη της πλατείας, ενώ στα σχέδια των Φίλων του Πρασίνου είναι, όπως εξηγεί ο πρόεδρος Γ. Νικολαΐδης, “να πραγματοποιηθεί κυκλοφοριακή μελέτη, μελέτη ηλεκτροφωτισμού, ώστε να αναδειχθεί το σιντριβάνι, που θα τοποθετήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης και θα στοιχίσει 50.000 ευρώ, αντικατάσταση του πλακόστρωτου των πεζοδρομίων και περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου”.


Το ταξίδι της Αφροδίτης

Ο ανεκτίμητος θησαυρός, μέρος του οποίου βρίσκεται παραχωμένο σε οικόπεδο κοντά στην πλατεία, έχει μοναδική αξία για ολόκληρη την περιοχή. Ο υστεροαρχαϊκός ναός της Αφροδίτης ήταν γνωστός από τα διάσπαρτα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ιωνικά αρχιτεκτονικά μέλη του, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από την εκσκαφή των θεμελίων, που έγινε το 1936, για την ανέγερση διώροφης οικοδομής στο οικόπεδο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κρυστάλλη και Διοικητηρίου.

Στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, στα θεμέλια οικοδομής που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα ερείπια του ναού, έχουν βρεθεί μέλη αγαλμάτων, τα οποία παραχώθηκαν βιαστικά, στη διάρκεια της οικοδομικής ανέγερσης, τις δεκαετίες 1960 και 1970.

Η περιοχή που τώρα πια ονομάζεται Διοικητήριο ήταν γνωστή στους ρωμαϊκούς χρόνους της πόλης ως περιοχή των ιερών, αφού εκεί ήταν συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι ναοί αφιερωμένοι σε θεούς αλλά και σε αυτοκράτορες.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου αρχαιολόγος Γιώργος Καραδέδος, “φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος ναός ανήκει στο είδος των περιπλανώμενων ναών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και άλλοι ναοί της ίδιας περιόδου. Πρόκειται για ναούς που δημιουργήθηκαν σε μια περιοχή και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κάποια άλλη. Όπως προέκυψε από την αρχική μελέτη, ο ναός της Αφροδίτης διαλύθηκε και ξαναστήθηκε στην ίδια θέση στα πρώιμα αυτοκρατορικά χρόνια της πόλης. Μάλιστα η ύπαρξη δύο ακατάστατων πελώριων γραμμάτων Δ' και ΙΘ' σε φανερά σημεία δύο κιονόκρανων του ναού οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το ξαναστήσιμο του ναού επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά”.

Από αυτό καταλαβαίνει κάποιος ότι στο ναό της Αφροδίτης προστέθηκαν πολλά στοιχεία της ρωμαϊκής περιόδου. Άλλωστε τα αγάλματα της θεάς Ρώμης και του Διός Αιγίοχου, που έχουν βρεθεί στο ναό και βρίσκονται σήμερα σε ειδική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως ναός αυτοκρατορικής λατρείας.

Πώς όμως ο ναός της Αφροδίτης λειτούργησε ως κέντρο λατρείας των αυτοκρατορικών χρόνων και τι σχέση έχει ο Αινείας που πολέμησε στην Τροία με αυτό; Το ναό της Αφροδίτης φαίνεται ότι δημιούργησε ο Αινείας, ο οποίος θεωρούνταν γιος της. Αρχικά ο ναός είχε στηθεί στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται λίγο έξω από τη Νέα Μηχανιώνα. Εκεί λέγεται ότι είχε στήσει το βασίλειό του ο Αινείας, ο οποίος, όπως ήταν φυσικό, αφιέρωσε ένα ναό στη μητέρα του, για να την τιμήσει.

Ο Αινείας, όμως, είναι ο δημιουργός της γενιάς των Ιούλων, πρόγονος δηλαδή του Ιούλιου Καίσαρα. Πιθανόν λοιπόν οι Θεσσαλονικείς, που είχαν συμμαχήσει με τον Αντώνιο, ο οποίος όμως ηττήθηκε από τον Οκταβιανό στο Άκτιο, να προσπάθησαν να εξευμενίσουν τον αυτοκράτορα, μεταφέροντας το ναό, ο οποίος χτίστηκε από τον γενάρχη των Ιούλων.


Τα σχέδια αξιοποίησης

“Η αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία του είναι μεγάλη και μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη, ειδικά εάν σκεφτεί κάποιος ότι τα μέχρι τώρα ευρήματα αποτελούν μόνο το ένα τρίτο των ευρημάτων που μπορεί να προκύψουν από την ανασκαφή”, δηλώνει ο αρχαιολόγος Γιώργος Καραδέδος. Πριν φθάσουμε στο... δύσκολο σημείο της συνέχισης της ανασκαφής, εκείνο που άμεσα μπορεί να γίνει είναι να περιφραχθεί με κολωνάκια το οικόπεδο και να αναρτηθεί ένα μεγάλο πανό, που θα φιλοτεχνήσει ο κ. Καραδέδος, όπου θα εμφανίζεται ο ναός της Αφροδίτης στην πρώτη του μορφή.

Αυτή και μόνο η κίνηση είναι πολύ σημαντική για την περιοχή, καθώς θα την αναδείξει συνολικά ενώ θα μπορούσε ακόμη και το λεωφορείο του ΟΑΣΘ, η πολιτιστική γραμμή να κάνει μια στάση για να βλέπουν οι επισκέπτες τη θέση όπου ήταν στημένος ο ναός στην ευρύτερη περιοχή των ιερών. Σύμφωνα με την υπάρχουσα σχεδιαστική πρόταση, η πλατεία Αντιγονιδών μπορεί να διαμορφωθεί σε αερογέφυρα, για να δοθεί η δυνατότητα να παραμείνει ο ναός ορατός στο σύνολό του και να αναστηλωθεί.

Ο ναός έχει έξι κίονες, ύψους επτά μέτρων ο καθένας. Το έργο, όπως προβλέπει η σχεδιαστική πρόταση, θα είναι τοποθετημένο τέσσερα μέτρα κάτω από τη σημερινή επιφάνεια του δρόμου. Στο υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο μπορούν να τοποθετηθούν γιγαντοαφίσες με πληροφόρηση για το μνημείο, η ολοκλήρωση της μορφής του οποίου, εκτός από την αναστήλωση, μπορεί να επιτυγχάνεται με ολογράμματα. "Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για ολόκληρο το βορειοελλαδικό χώρο", λέει ο Γιώργος Καραδέδος, την ώρα που μας δείχνει το οικόπεδο, στο κέντρο της πόλης, το οποίο έχει καταντήσει σκουπιδότοπος.


Σημείο αναφοράς της πόλης

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να αναδείξουν την περιοχή τους, η οποία βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και αποτελεί σημείο αναφοράς του εμπορικού κόσμου της πόλης. Μάλιστα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι ίδιοι, για να περιφραχθεί το οικόπεδο στο οποίο βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αφροδίτης. Ωστόσο, παρότι έχει δοθεί το “πράσινο φως” για να αποζημιωθεί ο οικοπεδούχος, που ταλαιπωρείται χρόνια τώρα από την ολιγωρία των αρμοδίων φορέων, όλα μοιάζουν να έχουν σταματήσει και το οικόπεδο μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε σκουπιδότοπο.

“Στην περιοχή μας έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εγκληματικότητα. Οι μικροκλοπές είναι πια καθημερινό φαινόμενο. Φοβάμαι να βγάλω εμπόρευμα στο πεζοδρόμιο”, λέει καταστηματάρχης της περιοχής. “Νομίζω ότι η κίνηση αυτή του Σωματείου να βάλει πράσινο στην πλατεία Αντιγονιδών ήταν σημαντική για ολόκληρη την περιοχή. Το πράσινο το έχουμε ανάγκη. Γυρνάω στο σπίτι μου το βράδυ και παρά την κούρασή μου φροντίζω τις γλάστρες μου”, λέει η ιδιοκτήτρια καταστήματος στην περιοχή Κική Πόππη.

Πηγή: Μακεδονία

Άννα Καλουτά: Αντίο στη μεγάλη Κυρία του Ελληνικού Θεάτρου

Εφυγε από τη ζωή η Άννα Καλουτά


Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η απόλυτη εκπρόσωπος της αθηναϊκής επιθεώρησης Άννα Καλουτά σε ηλικία 92 ετών, μετά από σύντομη ταλαιπωρία με την υγεία της.

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 3 το μεσημέρι από το πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας. Με το θάνατό της σφραγίζεται το τέλος μιας εποχής. Ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχης γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο 1918. Αποφοίτησε από την Ιόνιο Σχολή θηλέων και σπουδάζοντας, παράλληλα, πιάνο αφοσιώθηκε στο θέατρο κι άρχισε να εμφανίζεται και σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες. Ασχολήθηκε με τη χορογραφία, τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Ήταν όμως μόλις τεσσάρων ετών, όταν με την αδερφή της Μαρία (που έφυγε από τη ζωή το 2006) πρωτοεμφανίστηκαν σχεδόν νήπια στο θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη και μάλιστα σε έργο πρόζας.