Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Μετρό Θεσσαλονίκης: «Παγώνουν» τα έργα απομάκρυνσης αρχαίων

Στη φωτογραφία, λατρευτικό κτίσμα του 4ου μ.Χ. αιώνα που εντοπίστηκε κάτω από την τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική του σταθμού Σιντριβανίου.

Προσωρινή διαταγή ΣτΕ

 Σταματούν προσωρινά οι εργασίες απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μητροπολιτικού Σιδηροδρομικού Θεσσαλονίκης με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού (24 Ιανουαρίου 2013), που προέβλεπε την απόσπαση των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και την αποδόμηση άλλων που έχουν αποκαλυφθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Συναυλία Σταύρου Κουγιουμτζή στην Αρναία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας παρουσιάζει συναυλία-αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή.
Συμμετέχουν: Λαϊκη Ορχήστρα "ΜΟΝΤΑΖ" και η μικτή Χορωδία Πολύγυρου .

Επιμέλεια -Αφήγηση: Λάκης Τεάζης.

Μια μοναδική μουσική παράσταση που θα θυμίσει σε όλους το αυθεντικό ταλέντο του δημιουργού Σταύρου Κουγιουμτζή, θα καταγραψει το μεγαλείο της ελληνικής λαϊκής μουσικής και θα μας συστήσει τον ποιητικό λόγο του Λάκη Τεάζη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ΩΡΑ 21.15. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΝΑΙΑΣ.
Είσοδος Ελεύθερη.

Απολιθωμένος κορμός από την εποχή των δεινοσαύρων στη Λέσβο


Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους

 Έναν απολιθωμένο κορμό κωνοφόρου δέντρου, από την Κίνα, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.

Πρόκειται για ένα σπάνιο απόκτημα, καθώς εκτιμάται ότι ανάγεται στην Ιουράσια περίοδο, περίπου 150 με 200 εκατομμύρια χρόνια πριν, το οποίο έγινε δώρο στο Μουσείο, από την αντιδήμαρχο της πόλης Γιανκίνγκ, Ζανγκ Σουζί (Zhang Suzhi), κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο νησί της Λέσβου.

Και τα ζώα έχουν ονόματα!

Νέες μελέτες σε δελφίνια και λύκους έδειξαν ότι τα δύο είδη φωνάζουν τους «φίλους» τους με το όνομά τους

Ειρήνη Βενιού

Δύο νέες μελέτες σε δελφίνια και λύκους, ενισχύουν την πεποίθηση ότι και τα ζώα έχουν… ονόματα! Στην περίπτωση των πρώτων φάνηκε ότι τα κήτη χρησιμοποιούν ένα μοναδικό «σφύριγμα» για να καλέσουν τον κάθε «φίλο» τους, ενώ και οι λύκοι φάνηκε να διαθέτουν την προσωπική τους ταυτότητα υπό μορφή ουρλιαχτού.

«Βουτιά» στην επικοινωνία των δελφινιών

Τη μελέτη γύρω από την ιδιαίτερη επικοινωνία των δελφινιών πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences»,

Τίμησαν τον σπουδαίο ποιητή Κώστα Καρυωτάκη

Τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη τίμησε η πόλη της Πρέβεζας, ακριβώς 85 χρόνια μετά τον θάνατό του, με μία ειδική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, στην προβλήτα του Βαθύ, απέναντι από το σημείο, όπου στις 21 Ιουλίου του 1928 ο ποιητής έβαλε τέλος στην ζωή του.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαϊλης κατά τον χαιρετισμό του ανακοίνωσε ότι "η εκδήλωση αποτελεί την αφετηρία για τα 'Καρυωτάκεια', προς τιμήν του μεγάλου δημιουργού" και πρόσθεσε:

"Ο ποιητής με το έργο του, ανέδειξε και τον πολιτισμό της Πρέβεζας, κι έβαλε ένα ξεχωριστό πετραδάκι στο μεγάλο ψηφιδωτό του πολιτισμού του τόπου μας. Το έργο του αποτελεί διαχρονική αξία ποιητικής και πολιτιστικής δημιουργίας, ενώ αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους εμάς και ιδιαίτερα για τους νεώτερους".

Ο Απόστολος Πάνας στην Αναπτυξιακή Εταιρία Χαλκιδικής

Χαλκιδική, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ  2013

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Την ΑΝΕΤΧΑ επισκέφτηκε  ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας –Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Δημήτρη Μήτσιου και το Διευθυντή κ. Συργιανίδη καθώς και με το προσωπικό της εταιρίας.

Ο κ. Πάνας ενημερώθηκε για τα προγράμματα που υλοποιεί η αναπτυξιακή εταιρία όπως τα ΤΟΠΕΚΟ-ΤΟΠΣΑ και  για το Leader αλιείας επίσης συζητήθηκε  η ανάγκη αξιοποίησης του βιοτεχνικού πάρκου των Ζερβοχωρίων