Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ελληνας, σερ και ναύαρχος

Ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος σερ Τζορτζ Ζαμπέλλας του Μιχαήλ αποκτά τον τίτλο του πρώτου λόρδου της Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Νικ Χάλμοντ, ο οποίος εξήρε τη σημαντική προσφορά του ναυάρχου στον εκσυγχρονισμό της επιχειρησιακής σκέψης του βασιλικού Ναυτικού. Πράγματι, όπως προκύπτει και από το βιογραφικό του, το 2006, όταν είχε τον βαθμό του αντιναυάρχου, του ανατέθηκαν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της προσαρμογής και της αντιμετώπισης των ναυτικών επιχειρήσεων.

Ο σερ Τζορτζ Ζαμπέλλας γεννήθηκε το 1958 στη Ροδεσία, τη σημερινή Ζιμπάμπουε, από Ελληνα πατέρα και Βρετανίδα μητέρα. Εκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια, όμως για τις μεταπτυχιακές σπουδές του μετέβη στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, όπου απέκτησε δύο πτυχία, ένα στην αεροναυπηγική και ένα στη μηχανική της αστρονομίας.

Η τελευταία συνέντευξη του Νικόλαου Ντερτιλή

Από συνέντευξη στον Τάσο Τέλλογλου, το 2008 για λογαριασμό της εφημερίδας Καθημερινή:

Ο Νικόλαος Ντερτιλής είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση ανάμεσα στους ανθρώπους που έμειναν γνωστοί σαν πρωταίτιοι. Σύμφωνα με μια αφήγηση του ιδίου στον γράφοντα, στις φυλακές Κορυδαλλού στις 25 Μαρτίου του 1999, ο Ντερτιλής δεν ανήκε σε κάποια οργάνωση:

«Η μόνη οργάνωση που πίστεψα ήταν ο στρατός, γιατί πάταγες το κουμπί και άνοιγαν τα φώτα στο Σίδνεϊ». Γιος αντιστρατήγου, ο Ντερτιλής συλλαμβάνεται και κρατείται από τους Γερμανούς στο Χαϊδάρι πριν πάρει μέρος σε πολλές μάχες του εμφυλίου από την πλευρά του εθνικού στρατού. Το 1950 γίνεται εκπαιδευτής στη Σχολή Ευελπίδων, λίγο αργότερα φεύγει στην Κορέα εθελοντής και το 1964 μεταβαίνει, έχει πια τον βαθμό του ταγματάρχη, με ψεύτικο διαβατήριο στην Κύπρο. Δίνει μάχη και καταλαμβάνει το προγεφύρωμα της Μασούρας. Υπό τις διαταγές του στρατηγού Γρίβα, άρχισε την εκκαθάριση ενός τουρκοκυπριακού χωριού όταν ο Γρίβας του ζητά από τον ασύρματο να τεθεί κάποιο όριο στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες του μεταχειρίζονταν τους αμάχους. Ο Ντερτιλής εκνευρισμένος πυροβολεί τον ασύρματο!

Σέρρες: Αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους και στον κόμβο του Μύρκινου έξω από το Μαυρόλοφο της Ν. Ζίχνης.

Συνεχίζεται το ντόμινο των επικείμενων κινητοποιήσεων των Σερραίων αγροτών, με τους αγρότες από τον δήμο Νέας Ζίχνης και Αμφίπολης να παρατάσσουν καθημερινά τα τρακτέρ τους δηλώνοντας έτοιμοι να βγουν στους δρόμους, αν αναγγελθούν πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Περισσότερα από πενήντα τρακτέρ παρατάθηκαν σήμερα στον οδικό κόμβο του Μύρκινου του επαρχιακού δρόμου Σερρών - Αμφίπολης, έξω από το Μαυρόλοφο.

Την ίδια ώρα παραταγμένα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλασσας του δήμου Βισαλτίας περισσότερα από τριάντα τρακτέρ.