Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Οι πρώτες έγχρωμες εικόνες του Πλούτωνα



Δείτε ένα βίντεο για τις νέες παρατηρήσεις του New Horizons καθώς πλησιάζει τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Το σκάφος New Horizons πλησιάζει τον πλανήτη-νάνο και τα φεγγάρια του

Μετά από ένα επικό ταξίδι εννέα ετών το σκάφος New Horizons βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προσέγγισής του στο σύστημα του Πλούτωνα. Το σκάφος αναμένεται να πλησιάσει τον απομακρυσμένο παγωμένο κόσμο στα μέσα Ιουλίου και να καταγράψει κοντινές εικόνες από την επιφάνειά του. Πλησιάζοντας το New Horizons καταγράφει συνεχώς εικόνες. H NASA έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες και πιο κοντινές που έχουν τραβηχτεί ποτέ, ορισμένες από τις οποίες είναι μάλιστα έγχρωμες. Σε μια από αυτές εικονίζονται ο Πλούτωνας και ένας εκ των δορυφόρων του, ο Χάροντας.

Εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία

Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα αρχίσει εντός του Ιουνίου

 Στην Ακρόπολη και σε άλλους έξι αρχαιολογικούς χώρους πέριξ αυτής, στους οποίους καταγράφεται το 25% του συνόλου των επισκεπτών σε όλη τη χώρα, και  συγκεκριμένα στην Αρχαία Αγορά, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπείο, τον Κεραμεικό, το θέατρο Διονύσου και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού, θα αρχίσει εντός του Ιουνίου η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Το πρόγραμμα θα επεκταθεί έως τον Αύγουστο και σε άλλα Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους: στην Κνωσό, τη Λίνδο, τους Δελφούς, την Ολυμπία, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, τις Αιγές, το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το Ασκληπιείο της Κω, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η Άννα Μπιθικώτση "πετά" στους ουρανούς της Κρήτης μαζί "Με τα φτερά της ρίζας" του ερμηνευτή Σωτήρη Δογάνη

κλικ για μεγέθυνση
Η ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ «ΠΕΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΖΙ  «ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ» ΤΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗ ΣΩΤΗΡΗ ΔΟΓΑΝΗ

Η λογοτέχνης κ. Άννα Μπιθικώτση με την ιδιότητα αυτή τη φορά της εισηγήτριας  μας μίλησε για το νέο άλμπουμ του ερμηνευτή Σωτήρη Δογάνη  που φέρει το τίτλο  «ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ» και που θα λάβει χώρα σε μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης στη Κρήτη και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η παράσταση του Σωτήρη Δογάνη θα παρουσιαστεί στις 19 Απριλίου στο Ρέθυμνο και στις 20 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κρήτης (Ηράκλειο).

Η Άννα Μπιθικώτση με συγκίνηση τόνισε:

Παρουσίαση του βιβλίου της Νόρας Πυλόρωφ "Το διαμαντένιο Άλφα"

κλικ για μεγέθυνση

Πουλήθηκε αρχαία ελληνική στήλη στον οίκο Christie’s παρά τις αντιδράσεις

Πουλήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον οίκο Christie’s η επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ., της οποίας την απόσυρση είχε ζητήσει νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειωνόταν πως η αρμόδια διεύθυνση έχει προβεί σε ενέργειες με τις οποίες αιτείται την απόσυρση επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα του 4ου αι. π.Χ - η οποία δημοπρατείται από τον Οίκο Christie’s στο Λονδίνο - και βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης του Οίκου στην τελευταία σχετική της επιστολή.

Το εν λόγω αντικείμενο έχει αφαιρεθεί από αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας και ο οίκος υποστηρίζει ότι ανήκει σε ιδιωτική γαλλική συλλογή που το απέκτησε πριν από το 1994.