Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ιστορική νίκη, ελπίδες πρόκρισης


Το πρώτο της γκολ σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου έψαχνε η Εθνική μας ομάδα στο Φρι Στέιτ του Μπλουμφοντέιν κόντρα στη Νιγηρία, αλλά τελικά δεν αρκέστηκε σε αυτό. Παρότι βρέθηκε πάλι να κυνηγάει το σκορ, η ομάδα του Ρεχάγκελ το ανέτρεψε, πέτυχε δύο τέρματα με τον κορυφαίο Σαλπιγγίδη και τον Τοροσίδη και αφού επικράτησε 2-1 πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στη σπουδαιότερη διοργάνωση του κόσμου. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη βέβαια έπαιξε η αποβολή του Καϊτά. Η γαλανόλευκη πάντως, παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη σε σχέση με την πρεμιέρα, έβγαλε πείσμα και καρδιά στο γήπεδο και πλέον θα τα παίξει όλα για όλα με την Αργεντινή, ελπίζοντας πως με θετικό αποτέλεσμα θα πάρει την πρόκριση στις 16 κορυφαίες ομάδες του κόσμου.


Πρώτο λάθος και 0-1
Οι διεθνείς έβγαλαν διάθεση και ενέργεια στον αγωνιστικό χώρο, κλείνοντας τους διαδρόμους προς την περιοχή μας. Οι ποδικές ασθένειες όμως που παρουσίασαν και στο πρώτο παιχνίδι εμφανίστηκαν εκ νέου, με τους νιγηριανούς να ανοίγουν το σκορ στο 16' μετά από λάθος εκτίμηση του Τζόρζα σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ούτσε.

Η κόκκινη άλλαξε τα δεδομένα
Χρειάστηκαν μερικά λεπτά για να συνέλθουν οι παίκτες του Ρεχάγκελ, αλλά μετά το 20' προσπάθησαν να απειλήσουν. Οι σέντρες και τα γεμίσματα που επιχειρούσαν αντιμετωπίζονταν εύκολα, ωστόσο μία αψυχολόγητη ενέργεια του Καϊτά άλλαξε την εικόνα του αγώνα. Ο νιγηριανός έκανε κίνηση να χτυπήσει τον Τοροσίδη και ο Ακόστα τον απέβαλε, αφήνοντας τους αφρικανούς με παίκτη λιγότερο.

Πίεση και λύτρωση με Σάλπι
Η ψυχολογία των ελλήνων ανέβηκε και έχοντας αριθμητικό πλεονέκτημα έκλεισαν το τελευταίο 15λεπτο τους αντιπάλους. Τοροσίδης και Γκέκας είχαν από μία καλή στιγμή, ενώ Σαλπιγγίδης και Σαμαράς απώλεσαν μεγάλες ευκαιρίες, με τον Ενγιάμα στη πρώτη περίπτωση να αποκρούει τετ α τετ και τον Λούκμαν να διώχνει πάνω από τη γραμμή στη δεύτερη. Μετά από τέσσερις προειδοποιητικές βολές όμως το πρώτο γκολ της εθνικής μας σε τελικά Μουντιάλ ήταν γεγονός. Ο Σαλπιγγίδης σούταρε στο 44' και η μπάλα αφού κόντραρε και άλλαξε πορεία αναπαύτηκε στα δίχτυα του Ενγιάμα, με τους έλληνες διεθνείς να ξεσπούν σε πανηγύρια.

Εσπασαν καρδιές με εκατέρωθεν ευκαιρίες
Δυναμικό ήταν το ξεκίνημα της εθνικής μας στην επανάληψη, με τους παίκτες του Ρεχάγκελ να προσπαθούν να αποκτήσουν γρήγορα το προβάδισμα. Ο Ενγιάμα στο 55' νίκησε τον Κυργιάκο, ενώ στο 59' έσπασαν καρδιές με τον Γκέκα να μην ευστοχεί από την μικρή περιοχή και τους νιγηριανούς να βγαίνουν ταχύτατα στην αντεπίθεση, τον Τζόρβα να αποσοβεί τετ α τετ του Γιακούμπου και τον Ομπάσι να αστοχεί σε κενή εστία.

Ιστορικό προβάδισμα με Τοροσίδη
Η Ελλάδα είχε πλέον κυριαρχήσει και η πίεσή της μεγάλωνε. Ο κορυφαίος Σαλπιγγίδης δημιουργούσε συνεχώς ρήγματα από δεξιά, αλλά ο Ενγιάμα ήταν κέρβερος και στέρησε το 2-1 σε κεφαλιά του Σαμαρά στο 68'. Στο 71' όμως λύγισε, έχασε τη μπάλα από σουτ του Τζιόλη και ο Τοροσίδης, που καιροφυλακτούσε, έδωσε ιστορικό προβάδισμα με προβολή, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία μας προηγούμαστε σε παιχνίδι Μουντιάλ.

Παρά το προβάδισμα, η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε με τους διεθνείς να κρατούν την κατοχή και να ψάχνουν το τρίτο γκολ, κυρίως με μακρινά σουτ, για να κλειδώσει τη νίκη. Οι νιγηριανοί δεν έδειχναν ικανοί να αλλάξουν τις ισορροπίες και με σωστή τακτική το συγκρότημα του Ρεχάγκελ κράτησε το πολύτιμο υπέρ του σκορ, πανηγυρίζοντας την πρώτη νίκη σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πηγή : sport.gr